2011. április 23., szombat

Ville de Bergen

Egy átlagos magyar ember életében mostanság a szezonban először novemberben, vagy decemberben esik először a hó, ami hol van, hol nincs, de márciusban már nem nagyon szokott meghatározó szerepet játszani. Ez azt jelenti, hogy 5 hónapon keresztül lehet a 12ből havat látni otthonunkban, ha szigorúak vagyunk, akkor 3ban... Mellékstory: szeptemberben meglátogattam egy volt osztálytátsam Svájcban, St Gallenben, Berg Nórát. Hogy jön ez ide? 2010. szeptember 3-án felmentünk egy Säntis nevű hegyre, ahol bizony hóba tehettem a kezem, a "szezonban" először... Azóta eltelt egy (az én szempontomból) hóban keskeny tél, elmentünk síelni. Utána az otthoni kései nagy hózápor idején Belfortban semmi, hiába vártam. Norvégiába nagy reményekkel érkeztem: én havat akarok!! Aki ismer tudja, hogy szeretem a telet, a havat, hát még ahogy ropog a talpam alatt.


Csütörtökön érkeztem tehát a Bergen-Flesland reptérre, aznap körbejártuk még este 1x a belváros lefgontosabb szegletét, majd későn, de sikerült nyugovóra térni. Az előző 2 napi tortúra után pénteken nem sikerült a világot megváltani, és 9kor kelni, hogy nyakunkba vagyük a várost: volt vagy 11, mikor felkeltünk, de ez semmit sem volt le a nap értékéből. Ha játszani kell a kínai turistát, akkor ahhoz bizony kipihentnek kell lenni, ezt mostmár több nap távlatából is tudom állítani. :)

Bergen Norvégia második legnagyobb városa, népessége 223.593 fő, élnyugati partján fekszik, Norvégia világhírű fjordjainak kapujaként is említik, illetve Vestlandet országrész fővárosaként emlegetik. Itt található Norvégia legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb személykikötője. Bergent az enyhe és nedves tengerparti klíma jellemzi. Kisebb mértékű a nyári-téli hőmérséklet-ingadozás, és itt az országban a legmagasabb az átlaghőmérséklet. A januári középhőmérséklet 2,8 °C, a júliusi 15,1 °C (1991-2005), valamint itt a legmagasabb az átlagos éves hőmérséklet Norvégiában. Bergen az esernyők városa, évente átlagosan 213 nap esik csapadék. 2007. január 21-én új rekordot regisztráltak, amikor 84 egymást követő napon keresztül esett. Na ebből az esőből én nem sokat vettem észre. :D Ugyanis szombaton kitűnő időjárást kaptunk az égiektől.



Összességében Dobi elég jól kitalálta, hogy ebben a pár napban hova menjünk, mit nézzünk meg, mit nem érdemes kihagyni, lássuk tehát a dolgokat.

A nap programja tömören: körbejártuk a külváros egy részét gyalog, aztan Ulriken 643 kilátó, Belváros nappal, McDonalds teszt norvég módra, Fløyenbahnos kaland egy másik magaslatra, naplementekor séta lefelé, majd ismét kis flangálás a városban, este blogírás (előző napok...), majd game over. Lássuk a részletesen.

A nap összes fotója ITT metekinthető de most a megszokott rendben haladjunk, lássuk a történeteseket részletesen, a megszokott képekkel tarkított rendszerben. :) Aki elkezdi, az csak türelmesen, az album elejen vannak a kevésbé érdekes képek, 60tól kezdődnek az legérdekesebbek.

Dobi szobájából a kilátás

Ez egy video a Dobi szobájáról

Nem fogok minden franca szot előszedni, de az emelet az az ETaGe...

Norvég szavak szerteszét


Elsőként gyalogolva indultunk el a külvárosban, hogy érdekes házakat, épületeket lássunk, és fotózzunk. Az építkezési stíluson leht látni, hogy itt ez a fagerendás stílus megy mindenhol, a házak tetejére 2 variáció létezik, vagy olyan mintha egy füves rét lenne rajta, vagy olyan mintha cukormázzal borított fényezett cserép lenne. Sok helyen norvégzászló a házaknál, de ez ahogy később láttam egész Norvégiában jellemző dolog.
Képek hazakrol, nyultető, fényes tető, zászló.



Postaláda

Na ez meg nem kék


Dimbes-dombos

Házikós

Zászlós

Zebrás

Buszmenetrend Bergenben

PEPSI raw, ez kb 1000 forint... :S íze jó, utóíze már nem annyira. Az a duma van rajta h csak természetes összetevőkkel.

Bybanen: Bergen egyetlen villamosvonalának neve

Minden allomáson van egy ilyen cucc, ahol jegyet lehet venni. Havi bérlet (diák) 400 korona, vonaljegy 25. Emlékeztető, forintra váltáshoz 25tel kell szorozni...

Ki hány németre való hasonlóságot lát?

A sétánkat az Ulriken 643 irányába folytattuk. Ez mi? Egy nem túl magas, 643 m magas hegy, kilátóval, ahonnan Bergenre tökéletes panoráma nyílik. Hagy jegyezzem meg, hogy olyan iszonyat meleg volt és napos idő a városban, hogy csak lestünk, és egész nap nyomtuk, hogy miért nem rövidgatyát szerváltunk a mai napra... A kilátózáshoz jobb nap nem is jötetett volna.

Az Ulriken túravonalai

Az Ulrikenre fel lehet menni túrázva 600ezer féleképpen, meg le is, mi a lusta verziót választottunk, fejenként ha jol emlékszem valami 150 koronáért lehetett felmenni... 1h10 percet álltunk sorban, de sikerült. Story: első körben azt hittük h a bankkártyával lehet csak fizetni, az dobinal nem volt, így az én francia bankkártyámat kellett használni. Így nézett ki a jegyünk:


Így pedig a "sífelvonó" amifel felmentünk: 
Kettő járt belőle folyamatosan, így a sor nem haladt valami túl gyorsan... Ezért álltunk 1 órát sorban. Közben kiderült hogy Dobi szerint a skót duda song az Hevia. :D jot röhögtünk ezen, hogy "skot duda song" érkezett a nyelvére... :D

Felérve viszont csodálatos panoráma tárult elénk: 


Dobi megpihent a mögötte lévő tó vize kristálytiszta

Ez a mohaszerű nem tudom mi olyan volt, mintha valami iszonyat vastag és puha szőnyegen járnánk

A norvég zászló lobogó részének magassága kb 2m. :D

Ezen a képen (sem) látszik ugyan, de egy indiai bagazs rengeteg cuccot pakolt be a felvonóba, és vitt fel a hegyre. Fent kiderült, grilleznek és pikinkeznek... Mi a franc. De ugye a sütőt is vitték magukkal, nem csak a kaját.... :D

Hóban április 22-én...

Dobival Bergen felett

Olyan jó idő volt egész nap, h egy kicsit le is pirultunk.

Mindig csak a hó :D

A hegyről a másik oldalra tekintve ilyesmi vidék fogadott

Panorámakép, érdemes nagyban nézni mindenképp

Sokadjára Bergen felett :D

Az Ulrikenen fent az idő enyhén szeles volt, de nem tragikus, végig arrol beszéltünk, h ide a rövidnadrág is elég lett volna, és h ha leéértünk, akkor huzunk először vissza a koliba rövidnadrágért. Ez végül nem történt meg, inkább a belváros felé húztunk, egy pár nappali fotó következik...





Bryggen, panorámakép, ennek a résznek párja számomra nincs, hihetetlen hangulatos, orákig tudnám lesni őket a kikötőben

Mindig csak a zászló :)



Városnézés közben megéheztünk, na akkor menjünk a McD-be, sasoljuk meg. Az én kajám (2 dupla sajtburger, 1 krumpi, 1 0,5ös cola) 122 koronát tett ki... Szorzó 35. A ketchupot korlátlanul és ingyen, majonéz viszont nincs!!!

Az érdeksség a McDonalds kinézete jobbról!!! :D

A McDben egy norvég kiscsaj próbált befűzni, de nyelvi nehézségeink adódtak, így a projekt bedőlt. :D Aranyos lány volt, érdekes norvég gargalizálással... :) Mindenáron először dobi melegítőfelsőjét, aztán a telefonomat akarta volna babrálni. Magyarul beszéltem hozzá, mondom tök mindegy, szerintem az angolt sem értené, azért ahhoz még fiatal. :) A zene mindenesetre ekkor Aviciitől a Love Bromance c. nóta volt...

Bryggen és a norvég rendőrautő, nem tul sokat látni belőle...

R1 in Bergen

Dobi már nem pörgeti a kulcsot az ujjan, nehogy mások is észrevegyék hogy hajóval jöttünk :D

Bryggen sokadszor

Nagy nagy hajó

Motoros találkozó, minden nap ez van, normális motor (számomra jelenti = speed) csak elvétve

SAS: Scandinavian Airlines, ez jön-megy a reptérre

Ez meg a menetrendszerinti járat

Árakat érdemes figyelni, a szorzó 35

Legolcsóbb eszpresszó 700 ft?! :D

A franciák jutottak eszembe, de nem kóstoltuk

Érdekessék Union Jackkel

Mindenhol gofrit lehet kapni

Így mutatnak a skandináv újságok

És így pihen a magyar Bergenben, ahol a padokon ilyen szárnyas kinézetű könyöklő is van.

A központban való körbenézés és kaja után a Flobanennel, indultunk meg, ez a város majdnem központjából visz fel egy - az Ulrikennél a városhoz közelebb levő és alacsonyabb - magaslatra, ahonnan szintén csodás kilátás nyílik a városra.






A kilátás pedig ilyen

Az ökörségshopban az öteltek tárháza korlátlan :D

Ilyen trollokkal meg mindenhol lehet találkozni, ez itt hagyta h a szemöldökébe kapaszkodjak...

A dombról lefelé először egy erdei szakaszon jöttünk, majd a házak közé érve nézelődtünk ismét.

Sunset

Sz.r helyen van a kéró, meg a kilátással sem lennék elégedett... Nem veszem meg!

Ezt sem, kicsi a kert egy rendes grillpartyhoz...

A naplemente itt bizony nem akkor van mint otthon. Lásd La Norvége bejegyzés...

norvég Garfield, aki nem túl szívbajos


Elugrottunk még a boltba, aztán haza indultunk. 
Almás ízesítésű ásványvíz 900 Ft értékben, az üveg 2.5 korona és visszaválthato. Érdekesség h itt nem lehet pl 2 literes dolgokat kapni, minden másfeles. És pl a 0.5ös ücsik is visszaváltósak...

Villamos belülről! Azt már sztem írtam, hogy van wifi...

Minden villamos plafonján valami érdekes színes nonfiguratív, itt épp ez volt. A megállók amugy nem olyan messze vannak itt egymástol mint otthon a Mester utca és a Boráros, lehetne gyalogolni keményen, két megálló között, ha valamiért így akarnánk megtenni az utat.

Este mikor már besötétedett,13 fokban láttuk leheletünket.

A koliban a lift érdekes

És még francia szavakat is lel az ember, de a spanyol erasmusosok is jártak már erre

Este a nap befejezéséül legurítottunk 1-2 pohár Astit...

De poharunk nem volt, így a kék pitlákkal, és a muanyagüveggel koccintottunk.

Aztan blogolás, alvás, majd a szombati napra és a koránkelésre való felkészülés következett....

Az első két napnak összességében mi volt a konklúziója? Amit már előre tudtam, HORROR drága minden, nem magyar embernek való árszínvonal.... Amit reméltem, hogy a város és a környék szép, ez be is igazolódott. Furcsa hogy dombok / hegyek mindenhol, viszont tenger is mindenfelé. Nagyon kellemes az összhang! :D És amin meglepődtem: elhízott embereket nem látni. Nagyon keveset. Talán azok külföldiek is... Rengeteg a vékony ember.. És ezt továbbcsévélve: rengeteg a jó csaj. De nem csak jó, hanem szép is. A szép lány / összes lány aránya kiugró!!!!! Sehol nem láttam még ehhez foghatót... De komolyan... Nem mondom még hogy mindenki szép, és h nem láttam rondát, de az arány mindenképp szöget ütött a fejembe... Nem azért mert mindenki szőke lenne és nekem az lenne az esetem - ez egyik sem igaz, mindenféle leányzót lehet látni, és tényleg nagyon "rendben" vannak... :D Rengeteg fiatalt látni amugy az utcákon gyerekkel, velünk egykorúakat... ez is rendkívül szokatlan.

A bevezetésre visszakanyarodva gondolom kitaláljátok, mi lesz a végső gondolat ebben a bejegyzésemben: 2011. április 22-én hóba léptem, hógolyót gyúrtam ismét, ilyenkor erre még sosem volt lehetőségem. Mit is jelent ez? Az átlagos magyar ember 3-4 "hólehetőséget hordozó szezonja" nálam most ki lett terjesztve, a két dátum között, több mint 7 és fél hónapra. Majdnem 8. Sosem volt még ilyen!!!! :):):):) De remélem nem ez volt az utolsó alkalom... :)