2015. június 18., csütörtök

bandázás felsőfokon

A statisztikak azt mutatják, hogy csökken az olvasási kedv, így hogy megjott a jóido! :) Marmint így, hogy otthon már azért jobb ido van. Felreertes ne essék, Newcastleben junius kozepen is a 20 fok koruli maximumoknál tartunk... Pont ugyanaz van, mint eddig. Szél, eso, valtozekonysag. Ez mar nem ujdonsag annak, aki elolvasott nehany bejegyzest.


Ugye eleg sok mindenkivel volt szo arrol, hogy meglátogat, tobben marcius/aprilis tajekan még majusi érkezesre keszultek, aztán mire oda jutottak a "csoportok", hogy mindenki tenylegesen megvette a repulojegyet, eleg durvan be lett tablazva majustol a teljes hatrelevo idoszak. Majusban volt nalunk Judit anyukája, eltoltottunk 1 hétvégén Dublinban, 1-et Észak-Írországban. Rogton utána jöttek az Endréék, majd mire ezt a bejegyzést írom, már tul vagyunk 3 fóti kolleganőm látogatásán is. Kov hétvége anyu+nővérem, utána Petráék, majd elmegyunk egy 4 napos kirandulásra (Loch ness, Skye sziget, stb), majd Juditnak jon egy Angliaban elo bnoje a ferjevel - es hopp! Nincs tobb hétvége julius 17 előtt, aznap megyunk ugyanis haza, bár én csak egy igentartalmas és keskeny 4 napra. Aztan hogy utána mi jon, azt még inkább hagyjuk is, észveszejto suruségu programhalmaz. De ne szaladjunk ennyire előre, annyit akartam írni, hogy majus 23-an volt egy vendég és kirándulásmentes hétvégénk, onnan gyakorlatilag 7 hétvégén program, és akkor még csak a hazamenetel elotti idoszakrol beszeltunk. Durván osszejott na. :)

A társasági életrol korábban már írtam, a kesobbiekben sem történt iszonyatos változas ezen a fronon, ezért is vártuk különösen, hogy Endre, Ákos, Évi és Norbi segítségével NCL-ben érezhessük magunkat kicsit úgy, mintha otthon lennénk, ők 4-en azért baráti társaságunk magjának szerves részét képezik. Eloljároban, amit vártunk a hétvégétol, az bejott: Ők jol érezték magukat, érdekes dolgokat láttak, a folytonos rohogések és storyzások pedig nem álltak le egy percre sem, talán csak amikor hullafáradtan mindenki ágynakesett. Node nezzuk meg kicsit részletesebben, hogyan telt ez a bizonyos junius 4-6os hétvége.

Évi és Norbi pénteken Yorkba indultak kirándulni Northamptonból, majd Ákost és Endrét felvették a leedsi reptéren, ahonnan ropke 1.5 - 2 órás ut vezet Newcastlebe.


Este 7 óra után valamikor érkeztek meg, meglepo modon sokkal kevésbé kavartal el a városban, mint amire számítottam (vagy csak nem merték megmondani, haha :D).

 

Az elmaradhatatlan "mindenki mindenkivel koccint" c. szituációs gyakorlatot elvégeztuk magyar házipálinkával, és Newcastle Brown Ale-lel is, aztán persze a hétvége folyamán egyéb sörökkel, valamint Jack és Jim bácsi termékeivel is. Nem vagyunk spurok, egyszeruen nincs elég uvegpohar a lakasban, mentségemre váljon hogy ez egy high-tech muanyagpohar(a gagyihoz kepest), raadasul a r*hadt ASDAban 15 percig kellett csak ezt keresgelni (az ujsagos soron leltem meg oket). Milyen whiskyt akartunk volna inni? Hát Jamesont, viszont lehet most spurok voltunk, maradtunk az olcsobb verzional. A lenyeg h nem Ballentines.


Judit készult palacsintával, rakott krumplival, a többiek meg többek kozott johangulattal is ;)

Amikor már kelloen belecsusztunk az estébe, akkor azért hirtelen felindulásbol eldöntöttuk, h menjunk el a nem tul tavoli Free Trade Inn nevu pubba inni ott egy sort, meg addigis levegozunk, a kilatas tudjatok onnan a városra elég jo. Dehát ez már volt, ugyis mindenki emlékszik h h nez ki. :D

A hétvége legkeményebb feladata mindenkinek az ebreszto volt, miutan ezek sikeresen tuljutotunk, johetett a reggeli, Judit kitett magáért h mindenkinek angol reggeli feelingje lehessen. :D


Elore ossze volt irva egy A és B terv, ebbol a srácok az A jelut valasztották, ami a kovetkezokepp nezett ki: megnezunk 1-2 várat, és elmegyunk hajoval egy lakatlan szigetre (Farne Islands egyik részére), ahol elég speci az elovilag. A hajo 12kor indult volna, ezert idore kellett menni az elso várhoz, nem lehetett itthon teblabolni. Hajo utan még némi neznivalo, keso delutan hazaérkezés, sorozes, pubok, sorozes, és ha birjuk, akkor buli. Na lassuk ebbol mi jott ossze.


Alnwick belvárosában készült kémfotó

Az első helyszínen, Alnwick várában mi Judittal már jártunk,  igy mi a várba nem mentunk be, viszont a többiek igen. (Ez a Harry Potteres kastely)


Amig ők bent voltak, mi eddig elfelejtett perspektivabol fotoztuk a várat

Mindenki megtalálta a számára megfelelő pózt váron belül :D

Mi Judittal mentunk egy kort Alnwick belvárosában, de semmi érdekeset nem láttunk, voltunk egy Sainsburyben, ahol vettem egy union jackes zoknit (végre), majd februar ota eloszor kiporszivoztam a golf lábterét. :D

 
Seahouses

A terv szerinti kovetkezo allomas Seahouses kisvárosa volt - ahonnan is indult volna a hajotura. Odamentunk, erre mi lett? Hát, nem indul. Miért? Tul nagy a szél. És szolni nem kellett volna? De probaltunk telefonalni. Holnap nem tudnak visszajonni esetleg? Nem, b.sszátok meg! En elegge felcseszodtem, mindez azutan tortént h a kikotoben mind2 autora kifizettuk a napi 4 fontos parkolasi dijat.... Uh a puffinmadarak meglatogatása egyelore várat magára.


És mivel mar azt a parkolojegyet megvettuk, akkor szuvenirbolt, majd fish&chips curryontettel, borsopurevel. Kulonlegesen olcson usztam meg a dolgot, kartyaval fizettem, és 0.95 fontot sikerult beutni a penztarsonak 9.95 helyett, ami igazabol akkor esett le mikor nezegettem az elrakott blokkot masnap este... (En is jol meg szoktam am nezni a PIN beirasa elott, hogy mit okézok le....) Na mindegy, a fish & chips szokas szerint iztelen, és bazira olajos volt.


Mivel a hajokazas elmaradt, a kaja pedig megvolt, instant programmodositas, elkocsikaztunk a kozeli Bamburgh várához - ahol J és én mar szinten voltunk. Iszonyat mod fujt a szel, szoval amig a tobbiek bent voltak, bandukoltunk kicsit a kornyéken, majd J beult a kocsiba, en meg még fotozgattam.

Csopi a várban



 
Csak sikerult azért egy kozos kepet a várban osszehozni, amin mindenki rajta van :D
 

 
A képek érdekessége a kulonleges foltos élesség effekt nélkül, az iszonyateros szél ugy dobalta a kezemben a telefont hogy keptelenség volt rendes éles lépet gyartani.

Bamburgh castle kivulrol

belulrol turistaval

Na innen viszont mar tenyleg olyan helyre mentunk tovabb, amit még J és én is csak kivulrol láttunk: Warkworth castle.

Warkworth castle bejarata elott

A legjobban sikerult csoportkép
 
 A szokásos hulyulést itt sem lehetett kihagyni


 Minden romot megmasztunk, akár szabadott oda felmenni, akár nem



 Sosem elég a sorozatképekbol, Endre az jobboldalival elég rendesen ellopta a show-t.

  
"No climbing"

Végigmászkáltuk a romot belulrol, mar amennyire lehetett, majd természetesen a végére elkezdett esni. Viszont ha azt nezem, h eddig egesz nap birta eso nelkul, akkor azt mondom, senkinek nem lehet oka a panaszra.


Az utunk visszavezetett NCL-be, ahol hosszas fejtorés kellett ahhoz, h eldöntsünk, igyunk, igyunk, igyunk, vagy meginduljuk a városba enni, és meglepo modon inni. Végül csak sikerult dontést hozni, meglepo modon az ivás nyer :D - igy a kecoban leguritottunk 1-2 sort / egyebet.

A rendszeres olvasoknak ez a kornyék mar nem lehet meglepetés
 

 Nehany hettel ezelott a folyopartra szabadtéri edzotermet telepitettek...

 

 Mi természetesen edzést szimuláltunk, azonnal....

... majd siettunk tovább, mert már kezdtunk megéhezni/szomjazni (ismét) ...

... ekkor azonban beleakadtunk egy homokos tengerpartba a folyoparton. Pálmák is voltak, bar ezen a képen ez most nem latszik, elég ha elhiszitek. :D
 
 
 A wetherspoon pubba érve...

 
 ... voltaki kiment dohanyozni

 
... volt aki elment sörért...

... volt aki nekiult inni...

 ... de az evést természetesen senki sem hagyhatta ki. :D

De még nem volt vége a napnak, kaja után, gyí, nézzunk meg még 1-2 pubot - már aki bírja. Endre és Ákos még 1 helyszínre jottek velunk, utana bedobtak a torolkozot, Évivel és Norbival még 3 helyet érintettünk, mielott megszavaztuk a hazautat, ahol norbi evett egy kutyakaja izu hambugert. A kontraszt eros a wetherspoon burger utan.


Az angol lanyoknak este, 10 fokban is melege van

Ez egy pub, ami konyvtar is lehetne

Utcakép a Monumentnél. Háttérben a kupolas epulet a Botanist, a pub, ami ejfelkor mar zart. Grr. Masnap estig kellett ra varni h a többiek megnezzek. :)

Hajnal 2 korul értunk haza ha jol sejtem, másnap reggel a 9es indulas természetesen nem jott ossze, én szemelyszerint ugy voltam vele, h en mar lattam ahova megyunk,  en nem kések le semmit... Reggelit bedobtuk 11kor nagy vita kozepette sikerult elindulni.

az első szombati célallomas

Mi volt a vita targya? H autozzunk, vagy metro/busz/hajo kombo. Sikeres tartozkodoktol mentes, viszont tartozkodokban egyuttal gazdag, egyik oldalon tobbséget el nem éro hatarozatnak koszonhetoen egy huszarvagassal megindultunk gyalog a metro felé. A nap célja: Whitley bay, vilagitotorony, Tynemouth, North Shields => hajokazas => South Shields, majd vissza NCL metroval a folyo déli partjan, méghozzá idore, este 7re volt ugyanis vacsira asztalunk foglalva.

Metroval elmentunk Whitley bayig, majd ott atszalltunk buszra. Metro napiberlet fejenket Ł4.6, busz kb 5 megallo fejenkent retur Ł2.3, leszallva a buszrol 15 perc séta.

Uton a fokales és a St Mary's island felé
 
 Hol van a fóka?

Ott a fóka!

Na akkor egy csopikep amin nem hal meg épp senki véletlen

 
Amig a sracok megjartak a vilagitornyot, addig mi napoztunk

Egyunk egy szuper kamionos puttoburgert! :D


 Technika: a buszmegalloban levo nfc-t/qr kodot lecsippantva kidobja hogy hol jon a kovetkezo busz!

 Az emeletes busz nagy élmény :D

Mire visszaszálltunk a metrora, volt kozottunk, aki mar szivesen nekiallt volna sorozni egyet :D szoval igazitani kellett hozza a programot! :D Tynemouth varoskajaban leszalltunk, kipattyogtunk a tengerpartra, és leultunk a szikrazo napsutésben inni egy sort/cidert/ale-t (ki mit) tengerparti panoramaval.



 Majd kovetkezett a King Edward's bay

Ahol volt aki egyszeruen nem birt magaval és muszaj volt megmartoznia fel bokamagasságig ebben a szivmelengeto 3 fokos északi tengerben.


 
Persze volt aki maradt cipoben, szárazon
(balrol: tokelyre fejlesztettuk midenki kedvenc beallasat)


Na akkor mégegy csopikép lábat fel! :)

Kovetkezo allomasunk ismét a metro volt, 1 kemény megallo Tynemouthbol North Shieldsbe, ahol egy 10 perces seta vart a hajokikotoig, illetve a kompallomasig, amivel atsihuhuztunk a Tyne eszakirol a deli partjara, meglepo modon South Shieldsbe érkeztunk meg.


South Shieldsben meg kellett kurtitani a programot, kimaradt a tenger partjan levo vidamparkozas. Belefért viszont 1-2 sajtburger a McDonaldsban, ami utolag nezve hiba volt, akkor viszont nagyon jo otletnek tunt.

Felpattantunk a metrora, meg sem alltunk Newcastle kozpontjaig, ahol azért még egy pohar sort beeroltettunk magunkba pihenésképp a lenti napfenyes templom kornyékén.


Ahogy már említettem, 19.00-ra volt asztalfoglalasunk, fejenkent Ł13 (+ital), ZaZa Bazaar nevu all you can eat etterembe, ahol 1ó45 percen keresztul lehetett mindenfele vilag izeit kostolni. 

 
A díszlet belulrol kaprazatos


 A kajak valaszteka elég grandiozus - így olvasva

Viszont ott kajalva (azon felul h azt gondoltam a francnak ettem 1 oraja sajtburgert) mar ugy voltam vele, h vegulis van egy halom angol desszert (ami jol nez ki, de sz.r), van amcsi/mexikoi kaja (hambi, hotdog, taco), van indiai kaja (6 fele currys cucc), van olasz kaja (pizza/teszta), angol (carvery), meg keleti. (szecsuani, sushi). SZoval ezt igy osszerakva annyira nem is brutal mindenfele vilag izei vannak. Van ez az 5+ kategoria aztan kesz.

Na nem panaszkodok, nem sz.r hely, bizonyos pultoknal ott rakjak ossze az akarmilyen spagettit vagy tortillat ahogy keri az ember, szoval vannak ilyen latvanykonyhas franko reszek. Egy elmenynek jo volt, tarsasag jo volt, utoljara ugyis decemberben voltunk trofeaban. :)

ÉS még mindig nem volt vége a napnak, halálrazabálva még egy italt muszaj volt magunkaberoltetni valahol, há nehogymá' 9kor vége legyen a napnak...

"arra szálló sirály tarkója" megpattano labda nelkul

Ahogy mar emlitettem, a Botanist felé vettuk az iranyt a madaras kepen levo kupola alatt az epuletben van egy fa, a "tetoteraszrol meg ki lehet nezni a térre. Képek lent.


Megittuk szepen a kis Jameson whiskynket gyomberrel (volt aki sorozott), dumalgattunk, MAJD newcastlei tartozkodásom kezdete ota eloszor, busszal mentunk haza a belvárosbol. :D De kivoltunk, mint a DÖG! Szerintem mindenki egyetért.

Este dumaparty, képcserebere mittudomén. Hetfo reggel Ákost és Endrét kitranszportaltam a vasutallomasra, majd elindultam melozni, Éviek még pilledtek, de aztan rajuk is vart meg egy kis orszagjaras. 

Sracok, tök jo volt h jottetek, mi jol ereztuk magunkat, remeljuk Ti is, koszi a turorudit. Végre egy értelmes - ha nem a legértelmesebb társaság, a bandázás, nemhiába járunk mi otthon is ossze, amikor van rá alkalom, nem cáfoltunk rá semmivel az elmúlt évekre! :) Hala az égnek az idojaras kegyes volt, remelhetoleg a kovetkezo helyszinen ahol meg akartok majd latogatni, méginkabb melegetek lesz :D:D

A nap 102 fotoja egy albumban itt találhato.