2015. június 14., vasárnap

Észak-Írország 2/2 (RNI)

Május utolsó hétvégéjén elkövetett észak-írországi kirándulásunk második napjának kronológiája következik. Aki kihagyta az első részt, klikk ide.

 Belfast City Hall ejszaka

Ahogy már említettem, az ország ÉK-i szegletében, Portrush kikötövároskájában foglaltunk szállást, egy hostelben, ami egy éjszakára 34 fontot kostált... De a dublinival hasonlitva csak annyit mondthatok, hostel és hostel kozott is brutalis kulonbségek vannak. Ennyi pénzért szintén járt a vas emeleteságy, viszont egy 2 fos szobában,


aminek az ablaka az utcára néz, mikor becsekkoltunk a tulajházaspár nagyon szimpatikus volt (a Red Bull Racing meghivasabol voltak par éve tobbszor a hungaroringen F1es futamot nezni, de gyorsan bekanyarodtunk a Man szigeti TT kozuti motorosverseny, és az elofutam a NorthWest 200 [ami rniben van] megtargyalasahoz, még videokat és mutattak a csittifitti szuperkiraly ájfonjukrol (ehh), a szoba be volt futve mikor megérkeztunk, agynemu tiszta (es fent a szobaban - nem pedig a kezedbe nyomjak h vigyed és majd felhuzod), és még sorolhatnám az apróságokat. Oké, nem egy hotel, dehát a dublini élmények után  határzottan meg voltunk elégedve a hellyel. Tok fasza volt a hosteles reggeli: tudjatok egy konyhaban magad veszed elo magadnak a tanyerokat, 6 fele pirithato kenyer, gabonapelyhek, tej, mogyorokrem, lekvarok, mittudomén, mondom, dublinhoz hasonlitva eg es fold volt.

Nah, de a kronologiat tartsuk meg, felkeltunk kb 7 elott vmivel, zuhany, reggeli, es még 8 elott elindultunk, reggel lelepve kisétáltuk a portrushi felsziget csücskébe, viewpontkent van hirdetve, ahol a newcastleben megszokottnal sokkal brutalisabb szel fujt reggel, a jo beborult idoben leshettuk az atlanti oceant. Aki persze megnezi térképen (esetleg :D) az lathatja, hogy portrush nem egy oceanparti kikoto, de azert ra lehet fogni. (hatareset, inkabb ir tenger). A varosban még nezelodtunk, mivel reggel eleg koran volt még, nem sok lelekkel találkoztunk.

 Portrush

Portrush kikötő

Talán ez a kép adja legjobban vissza a reggel tengerparti hangulatát

Portrush utan az elso megallonk Ballymoney városában volt, Joey Dunlop, a híres, motorbalesetben elhunyt versenyzo emlékparkjába ugrottunk be, amennyire reklamozták itt ott interneten, meg prospektusokban, annyira nem nagy szam a hely, alig találtuk meg, van egy emléktábla, egy mini park, 2 szoborral.

 
Ballymoney vasutallomas kozeleben volt ez az egész, ahol van egy gyaloghid, ami atvezet a vasuti sinek felett, nem mindannapi szerkezet, motoros versenypalyak hangulatat idezi :D


 A kovetkezo helyszinnel meggyult a bajunk, elozo nap nem találtuk meg, mikor a kozelben (pontosabban nem tul messze) errefelé jartunk. Dark Hedges, Armoy. Mi az h nem találtuk meg? Az internetes here maps térképalkalmazast hasznalom, kedvenceket mentek el rajta (ezek a csillagok), a telefonomra (ahol pedig nokia maps offline térképfileok vannak) szinkronizalva oket pofon egyszeruen lehet navigalhato pontokka alakitani az erdekes helyszineket. Na ennel a helynél valami porszem csuszott a here maps gepezetébe, nem jo helyre kerult a "csillag", raadasul 5 perc netes turas alapjan sem találtam meg a pontos helyet, igy aznap skippeltuk. Szombat este kikerestem rendesen, igy be birtuk a vasarnapi progiba illeszteni.


Azon tul, hogy iszonyatosan jol kinezo utszakasz ez, miért is érdekes? Szinten Tronok Harca forgatasi helyszin.

 igy nezett ki a filmben

 
na még1 beallas :D

Vasarnap tehat visszairányban a coastal routenak azt a részét hagytuk ki, ahol szombaton jartunk, az neha-neha elobujt a nap, neha néha jott egy zapor, de hala az égnek sz.rrá ismét egyszer sem aztunk egy helyszinen sem. A Glenariff Forest parkot akartuk megkozeliteni, viszont az esos ido miatt zarva tartottak aznap, tulzottan fel volt azva az erdo meg minden, uh keresnunk kellett helyette egy masik vizesést. :D

 Glenariff Forest park, kimaradt
 
 A Forest park utan csatlakoztunk be az A2 del felé halado részére, ahol ilyen tajon autokaztunk végig, hol zaporban, hol napsutésben, hol szélben

Glenarm volt a kovetkezo megallo, a cél egy kastély volt, és a hozzatartozo "historic walled gardens", azaz csittifitti kert, csittfitti novényekkel. Eloszor a kertbe vetettuk be magunkat, belepo Ł5, es iszonyatos makunk volt (itt is), megérkezve szikrazo napsutés, majd mintha raerzett volna az ido, h meddig legyen joido: mire vegeztunk a kerttel epp elkezdett esni ismét. (Szerintem legalabb 20x esett vasarnap az eso...)





A kertben kulonleges, nagyon szép novenyek, viragok, lezerszablyával preciziosan nyirt sövények, meg minden ami kell. 


Lumia 1020 makro mód :D



 A kastelyrol meg oldalrol (hatulrol?) sikerult ezt a fotot csinalni, termeszetesen zarva volt...

 ...amugy igy nez ki. :D (googlerol)

Messze voltunk meg a nap végétol, Gleno irányába haladtunk tovabb, ahol a fent elmaradt vizeséses elményt probaltuk potolni egy erdoben:

 
Gleno waterfall

 birkaterelos életkép az északir vidékrol

Ahova nem mentunk el, Gobbins path... Valami felujitas, atalakitas miatt csak junius végefelé nyitnak idén, uh ezt kihagytuk sajna


de nem keseredtunk el, zuztunk tovabb Carrickfergus felé

Carrickfergus utcakép

Carrickfergus castle, az udvarban ponilovaglas, sasreptétés, meg még mittudomén

Cf után már elkerulhetetlen kozelségébe kerultunk az északir fovarosnak, belfastnak. Jellegileg milyen? Olyan mint Glasgow, turista szemmel nincs tulzottan sok neznivalo, tipikus pialos város (mint dublin, csak joval kisebb), viszont a tortenelmi hattere miatt van azért kulonleges érdekesség, errol kicsit kesobb.
 
 Belfast castle

A kastely és a parkja varazslatosan néz ki, és a kert tele van komacskákkal, ketto dologra keveselltem az idot a ket napos turankban, ez az egyik: a kastely parkja korul tobbkm-es gyalogturakkal fel lehetett volna menni, a kornyeki dimbek dombokra, ezt nem tudtuk elore, csak ott szembesultunk h sajnos nem lenne ra ido. (meg meghalnánk a faradtságtol a végére, de ez mas kérdés :D)





 

Aki kifejezetten Belfastra kivancsi, annak itt egy baromi jo utibeszamolo, ebbol idezni akartam 1-2 vonatkozo tortenelmi részt (kicsit magyarazni a lenti kepeket), de olyan hosszu, h inkabb osszefoglalnam. Belfastban a 2000-res evek elejen meg merenyletek robbantgatas, hadsereg masirozott. De miért? Lenyegeben a katolikus-protestans ellentét mogé bujtata folyt az agressziv velemenycsere az irorszag VAGY egyesult kiralysag tamogatoi kozott. Értitek, Ír sziget, az itteni katolikusok inkabb irorszaghoz akartak csatlakozni, a tortélelem folyaman erkezett rengeteg angol/skot telepes pedig inkabb nagybritanniahoz. En ekepp ertelmezen a proléma lenyeget, de akit részeletesen erdekel, a fenti linken nagyon jol le van irva minden, a 60-as 70-es évekre vezetheto vissza a problema, melyet 2000res evek masodik felere sikerult rendezni, azota mar Belfast egy normalis europai varos (allitolag). :D





A cikkben is emlitett Falls negyed foutcjan zajlott sok soszecsapas, még mindig találkozni haborus allapotokbol visszamaradt epuletekkel, viszont van egy rész, ahol a fenti kéepeken szereplo "graffiti-festmények" hirdetik a pártok/ oldalak moge bujo elveket.

A masik dolog amit sajnaltam h kimaradt Belfastban, az a black cab taxi tour: Egy taxiba beulsz, visz a sofor, és az ilyen es ehhez hasonlo érdekes helyszineken megalltok, kiszalltok és  meséli neked a torénelmi vonatkozasokat. Láttunk tobb ilyen turat is folyamatban. Aki Belfastban jar, és erdekli a torténelem, ne hagyja ki.



Elkeveredtunk egy hatalmas plázába, ahonnan jo kilátás tárul a városra, bár olyan nagyon tul sok latnivalo nincs, szoval a kilatas jo, de nincs mire legyen jó. :D
 
 
Albert Memorial Clock Tower - ferdetorony messza pisától

 Egy jellegzetes tipikus belfasti dzsuva aluljaro


 
Belfast City Hall

Stormont Castle

Na oda fel akartunk menni, de epp elkezdett esni miutan ezt a képet legyartottam, igy a nyugodt tempo jegyeben megszavaztuk, h nem visszuk tulzasba a dolgot. (marmint a setaturat)

Mondom, akit reszletesen érdekel Belfast, annak klikk a fenti linkre, vannak azért érdekes dolgok. Mi kb 3 orat tolthettunk el osszesen a varosban,  tovabbra sem volt megallas, Belfasttol délre is be volt még tervezve 1-2 látnivaló. :D

Killyleagh castle

Killyleagh castle  - itt ugye epp verofenyes napsutés

Killyleagh castle  kozelében

Továbbhaladva a Castle Ward volt a kovetkezo allomas, ket ok miatt : 1, Tronok harca Deres varanak egyik forgatasi helyszine 2, egy bazi nagy birtok, kulonleges fakkal novenyzettel... a Skot Cluzean (itt volt rola szo) kastelyhoz hasonlithato, bemegy az ember, napos program kiskolkokkel, csaladdal piknikezve, stb. Nem volt senki a recepcion a kapunal, így koltséghatekony latogatást tettunk.

 
Csittifitti kert

Csittifitti kastely

viragok a kertben

Es a Winterfell kastely egy része a valosagban

Azert a filmben raktak még mellé 1-2 tornyot :D:D:D

Ez itt a kert

Mire vegeztunk, beborult, elkezdett esni. De ahogy tovabbindultunk, persze megint elallt, és kisutott.
 
Akár windows XP háttérkép is lehetne

Hillsborough kastely, vasanap keso du mar zarva volt


Hillsborough

Hillsb. volt az utolso dolog, amit megneztunk, a teljes terveztt progibol 3 lenyegtelen opcionalis dolog maradt ki, illetoleg azt mondanam 3 olyan hely (koztuk az eszakir Newcastle városa), amit felirtunk h ha lesz ido megnezzuk, de ha nem, nem lenyeg. Idoben ugy alltunk, h ideje volt indulni a reptérre.

Azon hogy esik/sut/fuj mar nem kellett ezen a napon meglepodni (aporpo volt jégeso is), de eletem legnagyobb és legdurvabb szivarvanyat itt lattam -  Teljes szivarvany, a bal szélén iszonyat erosen, mellett mégegy teljes iv halvanyabban, sajnos akkora volt, h bele sem fért a képbe... De marhajol nezett ki... Elkepeszto volt. (A kep eleg retekul sikerult :( )


Autot lemostuk, tankoltunk, probaltuk a behordott dzsuva homokszemcse szeru koszt kiszedni, dehat azon a kuton el volt romolva a porszivo, igy vegul lesz.rtuk, mentunk leadni.

Majd jott a hidegzuhany, 9re értunk ki a reptérre, 21.55kor jott volna a repulo, es nem amikor a beszallokartyankat egy automataban lescanneltuk (ahol beengednek a csomagatvizsgalasra), akkor visszadobta azzal az valasszal, hogy "ehhez a jarathoz tul keso mar", mintha lekestuk volna. Levert a víz, 1 perc alatt kétszer. Mintha elneztuk volna h mikor indul a repcsi. Aztan viszont a kov fel oraban kiderult, hogy a 21.55os indulast 2:40-re halasztottak, a szelvedovel volt vmi problema, amit sos-ben nekialltak kijavitani a repulogepen... Az easyjet jovoltabol kaptunk 2x6 fontot elkoltheto "kupont".

Le is ultuk egy burger king elé,  kicsit ott lesunk, dumalgatunk, ne kajaljunk egybol. Erre egyszercsak hipphopp bezart a BK. Na, fasza, pedig mar ra voltam keszulve egy whopperre. Ááá. Mehetunk (mi szegenyek) a starbucksba forrocsokit inni meg sb-s szendvicset ergo hideg kajat enni... Grr.


Na sebaj, kikinlodtunk magunkat hajnalig, a végén mar en is elaludtam a padokon.

 

1 dolog miatt érte meg késob érkezni, realizaltam a mar eddigis sejtett tenyt: az UK ezen részén - ha napos ido van, akkor este 22:30kor még nincs tok sötét, reggel 4kor pedig mar igencsak vilagosodik.. Napfelkelte elotti - még sötétnek mondhato - idoben szalltunk le, kozvilagitas még be volt kapcsolva, de már nem az a koromfeketeség, ugy nezett ki newcastle kornyéke, mint egy végtelen nagy agglomeracio. Brutalisan jo latvany volt, kar h nem ablak mellett ultem, igy sajnos nem tudtam megorokiteni a dolgot. Repterrol hazaautokaztunk, fel 5re kerultunk agyba, a masnapi meloban a kozerzetem hát, nem volt az igazi. Ha nem kesik semmit a repulo, még akkor is eléggé lerobbant lettem volna, de így? :D áhh. Elfaradtam, na.


A masodik nap kepei itt találhatoak. ( 86 kép)

Egy témát igértem még a szombati nap elején: az autoberles storyt végét: Az irtam h nagy macera volt a bankkartyakkal, de utolag meg nagy reklamalas, kicsit en is felrevezeto voltam a temaban: Az autot mikor felvettuk, akkor merfoldben mutatta az eddig megtett tavolsagot (ami az auto km-ojaban van, mondjuk igy). Na en atallitottam km-re. 1.6 a szorzo ugyebar. Mikor leadtuk az autot, nem allitottam vissza. Igy az atveteli allas mérfoldben (kis szam), a visszaviteli allas km-ben (nagy szam) lett rogzitve, aki kiolvasta, nem vette eszre, igy a kocsikazott kb 600 km helyett 1300-at szamoltak ki, és azt mondtak a szamlan, h 500 km volt benne a bérlés dijaban, tehat még 800 km-re fizessunk osszesen 80 fontot. Elborult az agyam mikor meglattam. Megreklamaltam, hogy mi csak 600at mentunk, olvassak ki rendesen (elmagyaraztam h szerintem mi lehet a problema), meg persze azt is hozzatettem, hogy anno, mikor foglaltam az autot, abban 500 merfold, nem pedig 500 km volt a berleti dijban bennefoglalva... Egy hét alatt igazat is adtak. De hogy? Beterhelték a jo szamla értékét még1x, és 10-14 nap, mire az eredeti szamlaval levont pénzt jovairjak, azaz visszautaljak... Uh most kolcson van adva egy kis zsé a europcarnak, dehat legalabb nem huztak be na. Itt a vége, legkozelebb nem tudom mikor berelunk autot, de egy darabig biztos nem. :D