2015. szeptember 20., vasárnap

arab szokások


A legutobbi bejegyzesbol vegulis egyetlen egy dolog maradt le, hogy osszessegeben hogy is erzem magam 4 het utan. Azota mar eltelt mégegy hét, de az alaphangulatom mit sem valtozott: Itt mindenki arab, meg filippino, a gyari melosok meg dohatol 100 km-re lako pakisztaniak kb, teljesen mas beallitottsaggal, szoval nem igazan al fent a veszelye, hogy egyutt induljunk itokazni esténként. => nincs nincs nagy szocializalodas munkan kivul.  Van 1-2 fiatalabb (arab/algir) aki mar emlegette, hogy na majd ok megmutatjak nekem milyen az igazi katari party, en 1-2x megemlitetem h szoljanak ha mennek (masik kollegatol hallottam h allitolag mennek minden hetvegen), amugy meg baratsagos voltam ellenerzet nelkul, dehat attol h nem szolnak nem fogok egy telfonserpenyovel rendet tenni. :D Szoval ezt csak igy megemlitettem, de abszolut nem gond (foleg nem azert h sajnalni kelljen), miért is?  


En alapjaban veve tok jol elfoglalom magam, akarhol is kelljen lenni: a melo elvisz csomo idot, az utazas is szinten (csucs egyiranyban 1.5 ora volt, ugyanaznap visszafele 55 perc...), a futas is (van nap h 1 orat nyomok, egyelore még csak futopadon), edzes, az altalanos hazimunka is (bevasarlas, kajakészites [csirkesutes], stb), apuval mokolunk pekseges dolgokon az utobbi hetekben, ugye irni kell a blogot neha (ami nem két perc), skypeon tobb emberrel tartom a kapcsolatot - ha nem is napi szinten, de azert minden heten van 1-2 ember, akivel mar nem beszeltem hetek ota :D, Judittal beszelek persze a legtobbet. Van idom mixelgetni - megha csak egy hobby is (magamban olyan jokat tudok bulizni :D h neha en is meglepodom), nemhiaba hoztam a kontrollert ... aztan az alvas :D (na nem mintha tizenorakat sikerulne, hetkozben 6-7, hetvegen mondjuk 8-9). Es nem utolso sorban az egyik legfontosabbat nem emlitettem most ebben a felsorolasban, minden hetvegen mind2 nap azert min. 2-3 orat azert nyomok a medenceparton napozva na! ezzen koszonheto, h en magamhoz kepest mar barna vagyok, (mashoz kepest nem feltetlen) de még csak 1x egtem le, es igazabol potolom az elmult evekben mas programok miatt oly sok elmaradt strandolast. :D (kb tavaly nyaron panaszkodtam is, h alig voltam/voltunk kifejezetten strandolni).

Szoval, ha veletlen marad idom - nem sok, akkor is van egy otmillio soros listam olyan dolgokkal, amit halogatok hetek / honapok / sot evek(!) ota, és igy tudok veluk foglalkozni. Ez A-Zig barmilyen egyszeri és vagy ismetlodo dolog lehet, a zeneletoltésrol a kepvalogatason és a TL videok atnezesen at az 5 évvel ezelotti horvátorszagi nyaralos video megvágásáig. :D A lista vegelathatatlan. Apropo, miota itt vagyok, filmet még egyet nem neztem de azt is tudnék ha nagyon akarnék...


Szoval 4 het utan azt mondtam, hogy keves szocializalodasi lehetoség van a skypeon kivul, de en ettol fuggetlenul teljesen jol elvagyok. Aztan kozben tortent 1-2 plusz dolog, megérkezett az elso "csoport" turista hozzam (uncsitesom Kati, és a bnoje Dia - a veluk kozos programozasrol kesobb teszunk emlitest), talalkoztam a liftben a hazban lako magyarokkal, sot veluk a boltban is osszefutottunk 3 napra ra, tok jo segitokesznek, rendesnek tunnek, sot, van egy magyar motorversenyzo, Kis Viki, aki itt versenyzett a qatari palyan [tegnap!], igy oda kilatogatva is találkotzunk magyarokkal. Uh amit gondoltam 4 het utan a szocializaciorol, az az 5.-ben meg is dolt egybol. Kezdek aggodni hogy hogyan fogom en a fent felsorolt kis nyugodt eletemet igy rendezgetni?! :D

Nagynehezen eljutottunk odaig, h megkaptam a tartozkodasi engedelyem b verziojat, chipes kartya,


amivel a repteren nem kell majd felorakat/tobbet a kigyozo sorban vesztegelni, a piajogsi még mindig nincs meg, a QDC (piabolt - amirol kideurlt idokozben h serteshust is lehet venni, szoval nem csak piat) pedig a kozelgo "Eid al Adha" [Íd al adhá]nevu unnep miatt még mindig zarva: Itt szept 23-27ig 5 napos unnep, egyik nem muszlim kollegam mondta, hogy a Ramadán vége az olyan mint a kereszteny husvét, ez az Eid (ami most van)pedig olyan mint nalunk a karacsony. Vagy olyan jelentoségu, a wiki azt irja az epp aktualis unneprol, hogy: "Az Íd al-Adhá (jelentése: áldozati ünnep) -t annak emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Az áldozati ünnepen a muszlimok legjobb ruhájukba öltöznek és imádkoznak a mecsetekben. Aki megteheti, az áldozatot mutat be Allahnak: általában bárányt ölnek le, húsát pedig szétosztják (bárányon kívül az áldozati állat lehet még tehén, kecske és teve is). Az áldozati állatnak bizonyos életkori és minőségbeli követelményeknek kell megfelelnie, másképp nem áldozható fel. Az állat levágásakor imát mondanak:" Akit ez reszletesebben erdekel, az itt mehet at wikipediara. :D [angolul] - Szoval a leiras alapjan kicsit olyan husvetos nekem ez is, de azt mondom hálász! Azaz elengedhetjuk a dolgot, nem kell vele tovabb folglakozni. :) Szerintem ez az arab szo amit eloszor megtnaultam, és ezt hallom napjaban kb 50x mindenkitol. :) [Sot, a Kati is megtanulta 3 nap alatt, és fogadok h ezt fogja nyomatni ha hazament. :D]

Ha már itt érintettuk az arab vilag egyik unnepét, nezzunk 1-2 tapasztalatomat, avagy szamomr uj ismereteket az elmult kicsit tobb, mint 1 honapbol. Tehat a "rendes" muszlimoknak 4 feleseguk lehet. Abdullah - a haver/kollega, aki koros (25 felett 30hoz kozeledvén) letenek ellenére még mindig szuz, merthogy az eskuvo elott ez egy tiltott és nem turt dolog, (mert o egy melyen vallasos tipus, na persze ezt csak elmondasok/elszolasok alapjan tudom), és o csak egy igazi feleseget szeretne majd... Itt olyan nincs, h valaki valakinek a baratnoje, (még ugye a kulfoldiek sem kapnak igy vizumot, de ezt mar mondtam).

Aztan ugye a a muszlimok nem pialhatnak abszolut, ezert van ez a piaboltos tema, ahova muszlim be sem teheti a labat (allitolag), a lincensz temat mar irtam korabban, és h h lehet egy kulfoldikent alkoholt vasarolni (a draga nehany hotelen kivul). No aztan persze az is teny, h csomo arab mit csinal? "Allah nem lat mindent alapon" van aki lesz.rja a vallasi szabalyokat, és csajozik, meg pial, ha nem itt, akkor bahreinben, meg mindenhol mashol. 


Az imadkozas az ugy mukodik, h napi 5x van ima, a hajnali napfelkeltevel (vagy meg az elott?) inditanak, szepen be van osztva (nap allasatol fuggoen) h mikor kell mekka iranyaba heveredni egy imaszonyegre. Na de Allah rugalmas, van azert aki rendesen tartja az 5öt, van aki viszont a deles imat a delutani kis roviddel osszevonhatja. Ahogy tetszik. Az biztos, h Abdullahval voltunk egyszer az Al Wakra beachen, leultunk egy koktelra (alkoholmentes mix gyumolcslé...), lement a nap, jott a nyoszorgés a hangszorokbol - arab enek, ez az imara hivas, es amikor elhallgatott, akkor A. annyit mondott, h mardjak nyugodtan elugrik imadkozni, jon nemsokara, kb negyed ora mulva ott is volt.  De még a radioban is megy az imara hivas! Lemegy a nap (azert ezt emlegetem mert ezt hallottam eddig legtobbszor), adas megszakitva, jon az enek, majd még angolul is bemondják hogy hajra mindenki imadkozni. (Jegyzem meg ez azon az egy nyugatias, angolul beszelo radioadon torténik, amin kivul masik nincs, mi lehet az arab radioadokon?)

"Nepviselet" (ffi). A feher cucc, amit a faszik hordanak, az olyan neven fut, hogy thób (thobe), a fejukon pedig a gutra (gotrah), a tetejen a fekete(?) lasszo alaku "kábel" pedig az oqal, amit nem tudom h kell kiejteni. Amit mar emlitettem, a "csadortipus" az egy total divatolas. nincs semmi vallasi vagy barmilyen elvaras, aki pirosat akar az olyat hord, aki zoldet az zoldet (most a gutrára gondolok), aki meg feheret az fehéret. Az oqal plédaul hol hosszabb, hol rovidebb, allitoleg tipikusan az UAE (emirsegekben tehat pl Dubai, Abu Dhabi) lako arabok hordanak abbol olyat, aminek a vége/nyulvanya egeszen derekig leer. De amugy altalanossagban nincsenek szabalyok. Ez nekik tehat egy hetkoznapi, kenyelmes viselet, borpapucs/szandalszeru cipovel (zokni nelkul! :D). Dagadt fekete kiskolkoktol (akik arabnak valljak magukat) az öreg faterig mindenki ebben nyomul. Estenkent ebben sisháznak, ebben kocsikaznak, mozibamennek, stb. Olyan mintha en farmerben kenyelmesnek erezve zsazzolnék el sörözni. Na ok thóbban mennek vizipipazni.

egy korabbi kep :D

Na aztan lehet ezt még fokozni: amikor unnepelyes viseletet akarnak olteni az arabok, akkor a feher cuccukra felvesznek egy szines (akar barna, aranyszinu) tóga szeru valamit, amit ugy hivnak h bisht.  Na ez mar olyan mint egy eskuvovre feloltott oltony.


A nok ruhajat ugy hivjak, hogy ábájá (abaya). A rengeteg bevandorlo nem hord semmit, vagy ha hord, akkor a keleti nepek mindenfele szines cuccokkal takarjak magukat! Az arabok feketevel, 3 verzioban: 1, Az egesz arcuk latszik 2, csak a szemuk latszik 3, full be van takarva a fejuk. Szinten vallasi meggyozodottségtol fuggoen, mindenki maga donti el, h milyet hord, bar teny, h pl Szaud Arabia az egy zartabb orszag, ott nagysagrendekkel tobb a jobban fedettebbek aranya. Amit meg lehet figyelni (allitolag), h a csajok az abaya alatt rendes ruhat hordanak, faarmer, pulcsi, vagy barmilyen h&m-es ruha amit itt epp kapni lehet... Ha valaki bejut egyszer itt egy noi mosdoba, akkor megfigyelheti, hogyan pattintjak fel a fogasra a nok az abaját, es hogy mit hordanak alatta, hogyan feslukodnek - olyan nok akiknek amugy csak a 2 szeme latszik ki :D Na persze ezt nem en figyeltem meg a plaza noi mosdojaban, hanem Kati az uncsitesom.


Apropo plaza, balra noi mosdo, jobbra ffi, egyenesen meg az imaszoba, merthogy itt a plazakban ilyen is van. Ennelfogva nem meglepo, h imaszoba meg a meloban is van, meg barmilyen nagyobb szupermarketben, plafonon/asztalsarkan mekka iranya pedig jelolve...
Erdekesmod iranbol indult el a "csador" elnevezes, ami elvileg egy olyan takarast jelentett, ami az arcot nem takarja! Nem irániul inkabb Hidzsábnak hivjak. Az arctakaro kulon pedig a nikáb (niqab) Tehat ha valakin hidzsáb niqab van egyutt, akkor oltozkodik leginkabb szaudiasan (csak egy resben latszik a szeme).  Ami még érdekes, h a resnel van egy kis textil az orron keresztben, ami garantalja azt, hogy a szem "rése" nem fog 4x méretre szetnyilni barmilyen oknal fogva. 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Woman_in_niqab%2C_Aleppo_%282010%29.jpg/236px-Woman_in_niqab%2C_Aleppo_%282010%29.jpg

A burka az meg a total takaro, rés nelkul. De hogy latnak? :D Azert ezek ilyen fatyolszeru anyagok, na. Bar a wikipedia azt irja, hogy a burka afgán eredetu: "A teljes afgán burka betakarja a viselője egész arcát, a szemek környékét kivéve, amelyet egyfajta háló fed. A pakisztáni és indiai burkák viszont szabadon hagyhatják a szemeket vagy akár az egész arcot is. Általában könnyű, kék színű (legkedveltebb) anyagokból készítik. Megvarrásához több méternyi ruhaanyag szükséges. A kalaprészét díszítheti hímzés."

Szoval nagy keveredés van itt az elnevezések kozott, na! :) Az alapjan pedig, h a nok milyen zarkozottak, nemgyengen lepodtem meg, mikor vervetelre varva ultem a korhazban egy szeken, mellettem 10m-re egy ilyen resnyire kilatszo szemu 6fos "holgykoszoru" egyik tagja elovillantott egy NAGY  termoszt a taskajabol, meg porcelan kavescseszet, és nulla angol tudasaval hadovalva megkinalt arab kaveval... (onnan tudtam h az, mert Abdullah egyszer mar megkostoltatta velem), tiszta olyan mintha teha és kave lenne osszeontve amugy.



Sot, olyan is volt, hogy egy liftben egy arab novel megdiskuraltuk hogy miert nem mukodik a kartyas lift, majd azt mondta h goodbye my friend, és leteritette az egesz fejét. :D

A nyelvtani kiterot az hagyjuk is, az mindenkinek megvan, h jobbrol balra irnak koynvek visszafele, igy 1-1 etlapon, prospektuson nem kell osszeveszni, hogy "kié" az eleje, a latin betuke vagy az araboke, egyik egyik oldalan masik masikoldalan az oldalnak, egyik elorefele masik visszafelé, kész. Ami viszont megint extraérdekes, az az, hogy az altalunk arabnak hivott szamok allitolag regen tenyleg az arabok szamai voltak, de az arabok meg hasznalnak egy mégkeletebbit, amelyek az epp aktualis arab szamok.


A vendéglátási igényekrol, a pincerek lenezeserol, meg ilyenekrol mar irtam, arra most nem ternek ki kulon. Sukrán - koszi, Áf ván - szivesen, Ásszálám álejkám - üdvözlés, amire a válasz az, hogy vá alejkám ásszálám. Ja, és bent a cégnél mindenki korbejarva fog kezet reggelente... Az angol kezfogasmentesség utan ismét furcsa.

Higieni. Nem meglepo h minden plaza minden wcjeben van egy wc-s bacsi, es az sem, h minden iszonyatosan szet van illatositva az uzletekbe, tobb helyen ettermekben abszolut nincs szetvalasztva h dohanyzo nem dohanyzo, itt nincs EU meg ilyenek, mindenfele lehet bagozni, - jo vannak azert a hotelekben/ettermbekben sishatermek, szivartermek, stb... A hotelben is vicces volt h a liftnel ki volt rakva egy ilyen hamutalszeru valami, hogy itt ugyan nyomd mar el, ha még nem tetted volna eddig, a liftbe azert csak ne szallj be bagozva, na. 

 
Meloba menet egy "melos-bábu"

A rengeteg vendegmunkas miatt legfokeppen (allitolag) irodahazakban (nalunk is, de mashol is tapasztaltam) ozon helyen kiplakatolva, h milyen fontos a higienia, moss kezet, stb, de nem ugy mint otthon, hogy ki van rakva h hogyan moss rnedesen kezet, itt konkretan egyaltalan az a lenyege a dolognak, hogy ha barhogy is, de azert moss! Vagy h ne menj a noibe vegezni a dolgod. :D A s*ggzuhanytó/bidemániat szinten emlitettem, ez is ilyen részben vallasos dolog, nem tudnak letezni nelkule - Abdullah elmondasa szerint. Teny h a gyerek a kezet is ugy mossa, h en elszegyellem magam. Kivancsi lennek mit kezd magaval Europaban, ha epp nincs ilyesmi zuhany, vagy bide. :D

Sot, az egyik plazaban valami (ladamoso szeru) csapokat tartalmazo teremmel is találkoztam mikor nem találtam a piszoart (amibol keves van a ffi mosdokban, a fulkekbol meg sok!) majdnem rossztettre vetemedtem, de még jo h Abdullah ott volt, aztan tajekoztatott, hogy nem, ez nem az a hely. :D

Utcan nyalakodni, egymas szajaban lenni allitolag nem illdomos, meg spagettipantos felsoben es picsagatyaban zsazzolni sem - bar katit ez nem zavarta mindenhol :D:D:D lesték is rendesen jopar helyen, nehol ronda "veszedfela kendod" tekintettel. A dokinal a nyelvem ala dugva vmit mérték a testhomet (ez nekem furcsa volt), nomeg polon at hallgattak meg a legzesemet...

A vendégmunkasokrol még annyit, h egy sri lankai arccal dumalgattam tobbszor, o is azt csinalja, mint nagyon sokan masok, hogy az asszony otthon terhes, kuldi neki a penzt ,evente 2x találkoznak... mellettem levo filippino kollega szinten... Rengetegen nyomatjak itt ezt a fajta "eletstilust"... Viszont a sri lankai arc azt is mondta, Katarra vonatkozoan hogy ez egy mekkora jo szabad orszag, szaud arabiahoz hasonlitva.... "ott nincs freedom".


Még egy dolgot emlitenek... Napkelte/napnyugta....Angliaban (Ncl) nagy kiralysag volt nyaron, kb reggel 4tol este 11ig is volt vilagos, telen viszont szivas, 8-4ig volt talán vilagos joesetben.... Itt mi van? Az elso furcsasag, hogy osszességében nem mozog olyan sokat a napkelte napnyugta idopontja, mindosszesen kb 2 orat, es raadasul azt sem egyszerre, nem az van, hogy egy bizonyos napon, vagy par bizonyos napon belul van telen a legkesobb a napfelkelte és legkorabban a napnyugta, ezeek kicsit el vannak csuszva egymashoz kepest.

Mo-hoz nezve Katar +1 ora, dubaj mar +2, de en jobban orulnek neki, ha itt katarban is még 1-gyel tobb lenne: A jelenlegiek szerint vilagos van juni/juliusnan:  4.40 - 18.30 - deember/januarban: 6.20 - 16.45. Sokkal jobb lenne, ha 1 oraval kesobb vilagosodna, és 1 oraval tovabb lenne vilagos, dehat ez mar csak a szubjektiv velemenyem.