2015. április 8., szerda

skót-túra 1/3 Lothian, Edinburgh

Aki nem olvasta a skot tura bevezetojet, az klikkeljen ide.

A skót jelző az igazából az országra vonatkozik, de az elköltött pénzmennyiségre semmiképp, nem fogom részletesen leirni hogy hol mennyi volt a belepo, de azt tudjatok, h egy kastely (nem mentunk be nyilvan mindenhova) az olyan 4-16 font kozott mozgott, templomok altalaban ingyenesek (de lehet adakozni).  Minden kastelyt tenyleg nem nezhettunk meg, volt ahova nyitas elott/utan érkeztunk szandekosan, mert amugy sem feltetlen ragaszkodtunk volna hozza hogy bemenjunk.

A címben szereplő => eredetileg azt jelolte, hogy az első napos program nehany megalloval kezdodott, és Edinburghban szetnezve vegzodott, viszont kicsereltem a régio nevére, amit ugy hivnak, hogy "Lothian". Aztan mondjuk rajottem hogy az elso két megallo az lehet hogy a "Scottish Borders" megyéhez tartozik, de mindegy is, ne vesszunk el a részletekben. Judittal elore megegyeztunk, hogy az o hangsulya a kaja az enyém meg a program készítésén van. :D Ennek megfelelően 5kor keltunk pénteken, 6kor elokeszulve beramolva már az autoban ultunk, és tök sötétben megindultunk észak felé. Az első napra kb 280 km-es út volt tervezve, 4 megálló, Edinburgh, majd irány a szállásra.


Az elso 100 km-en belul persze kiderult hogy jo lenne tankolni (ami nem elokeszuletlenség), én mindig szeretek minél kesobb tankolni, mert igy a sajat eletembol idot sporolok meg, ha nem toltogetem mindig 1/3rol tele az autot. :) - az idonkbe a tankolas be volt tervezve, az eso pedig hajnal ota csak szakadt, csak szakadt, neha szemerkélt, neha ismét szakadt, egybefuggo végelathatatlan felhoréteg boritotta az eget a nap elso 2/3 részében, ami sajnos az edinburghi elmenyeinket is negativan befolyasolta,  a Skót fővárosrol (merthogy az nem Glasgow) mindenki ódákat zengett, ezért kiváncsian vártuk, h milyen lesz, eloljaroban annyit hogy az idojaras lehetett volna jobb is.

Wedderburn castle




Duns castle


 Tantallon castle




A végtelen káposztaföldek

tengerparti táj
 
Rosslyn-kápolna

Az elso harom kastely utan erkeztunk meg a Rosslyn-kápolnához, ez az a hely, amit a Davinci kód c. filmben a következőképp említenek: "Vár rátok a Szent Grál az ősi Roslinban // Hol penge és kehely őrzi a kapukat." A film/regény után állítólag meg is ugrott az egyebkent szabadkomuves kpacoslatokkal rendelkezo, eredetileg 15. szazadban epult kapolna latogatottsága. Egyebkent tele van kulonleges faragasokkal, nagyon WOW. :) Ide be is mentunk.








Innen az utunk a 483 ezres fővárosba Edinburghba vitt (apropo egész skocia nepessége csak 5,1 millio!) , ahol egy Castle Terrace beszedes nevu helyen parkoltuk le az autot, ahol 6 ora utan a 24 oranak megfelelo 24 fontos parkolasi dijat voltunk kenytelenek beperkalni, pedig csak 8 és fel orat allt az auto egy helyben. Huzos. Viszont a parkolo megér egy képet:

bal oldal: a parkolo tetejerol keszult kép; jobb oldal mellőle készült kép

Mintha a Budai vár mögötti "völgyben" lenne egy olyan parkolóház, aminek a teteján állva észre sem lehet venni, hogy ez egy parkolóház, nagyon kulturált és igényes, városképet nem romboló, hatékony megoldás. Ennyi pénzt beszedve el is várt hogy hatekony legyen. :D 



Tehat az autot leraktuk, majd megindultunk egyenesen a várba, ekkor kb delelott fel 11-11 lehetett.  Az eso pedig razenditett, az eg tovabbra is beborulva. Felcaflattunk a várba, Elore azert nem vettunk jegyet, mert nem tudtam, hogy idore mikor fogunk odaérni. Mekkora sor volt? Ekkora:


 Na ekkor elojott az elelmes énem, és amig a sorban alltunk, addig megvettem a jegyet, ezzel megeloztunk kb egy további 15 perces sorbanállást - ami csak az eso miatt volt jo plusz, amugy elegge jol haladt a dolog.

Az edinburghi vár hatalmas komplexum a város kozepen egy dombon, minden epulete valamifele muzeum jellegu dolognak van beallitva, itt tartjak a skot koronaekszereket, stb. Az alábbi néhány kép kitunoen mutatja, hogy mennyire jo "napos" idonk volt...



 







 Amikor már untuk az esős banánt, akkor leltunk egy, a várban kialakított bazi nagy onkiszolgalos étterem kavezoba (volt egy ennel hatszor puccosabb is egy "terasszal" feljebb), legalabb egy kicsit melegedtunk. Mire vegeztunk a váras programmal, az eso is kicsit elkezdett alábbhagyni, megindultuni a városban nezelodni, na persze nem nyíl egyenesen, hanem egy terkepen kitalált (amit egy tourinform irodaban szerváltunk), elvileg erdekes dolgokat tartalmazo utvonalon. És kisutott a nap szepen lassan...

  Tipikus skotdudás arccal, a hangot képzeljétek hozza

Találkoztunk egy lebego yodával


 Akit videon is érdekel (ezt nem en keszitettem)



Marpedig ez egy kavezo belul

St Giles's cathedral

 




 Merre menjunk?!



Ami nekem a leginkább hiányzott a belvárosból, az egy folyó. Vasúti sínek választják el a forgalmat a hegytől, amin a kastély helyezkedik, nem rossz, nem rossz, de annyira egy folyot várna az ember a sínek helyén, h elképeszto. Brutál sokat is dobna a városon, dehát gondolom nem fogják holnap elárasztani a fő vasúti palyaudvart csak azért hogy jobban nezzen ki a belváros. :D A kov 2 kep kivaloan szemléltet....

 

Felcaflattunk a Scott monument 4 szintjének lépcsoin:

 Scott monument

 
Idealis korulmenyek kozott szebb :D

 Ilyen volt a kilátás fentrol nagypénteken
 Ilyen volt a kilátás v2

Megjártunk a Calton Hill-t, ahonnan igencsak jó rálátás nyílik a belvárosba, ezután megkerultuk a várhegyet, és combos gyaloglás után a St Mary's Cathedralnal lyukadtunk ki, ami igencsak impresszív.

 
Clayton hill

 kilatas a szomszed dimbekdombokra



 
St Mary's cathedral

Koszonhetoen az 8.1 km-es, egész napos sétaturának, (sajna nincs BUBI edinburghban, pedig nezegettem elore, hogy lehetne-e valahogy bringazni) eddigre már kelloképpen megfáradtunk, a kajánk elfogyott, végso elkesedésben indultunk keresni valami helyet, ahol tudunk valami normálisat enni. (Kis kitero: NCL-ben jo sok csirkét eszunk, mert en azt preferalom, Judit már viszont kezd ráunni). Teljesen veletlenül belefutottunk egy Nando's nevu csirkés étterembe, ami elvileg délafrikai, de mozambik/portugal konyhaval operál britannia szerte mindenhol - na iegy ilyenbe már egy ideje el akartam menni Judittal.. Hát, azon ahogy evett, nem igazan latszott, hogy mar unja a csirkét :D:D:D

Ja, lattuk még a skot parlamentet, csak akkor még nem tudtam h az a skot parlament, sajat kepem nincs is rola. :D  Azert a magyar csepett jobb.


Elkajtattunk az autohoz, belehuppantunk, majd este 7-f8 kornyeken indultunk el a 42 kmre levo szallasunkra. Ez a lenti, tenger felett ativelo hid sajna kimaradt, csak masnap jottunk ra, h meg kellett vna nezni, de nem akarunk esszerultlen keruloket, igy mar nem fordultunk vissza.


Osszességében Edinburgh nagyon szép hely, el tudnék ott tölteni simán egy par napot, aztan akkor nyilvan meg lehetne nezni 501 olyan dolgot, ami most nem fért be a programba, illetoleg lehetne menni sorozni, meg skot whisky-t kosolni. A program most nem az ilyen esti programokra lett kitalálva. Ugy ki voltunk dogolve estére, hogy nem nagyon kellett egyukunket sem alomba ringatni.

Az elso nap valogatott képeit itt találod. (73 kép)