2015. április 9., csütörtök

skót-túra 3/3 Glasgow, Ayrshire

Aki még nem olvasta, annak a Skót turánk előzményeit és első két részét is ajánlom figyelmébe:
Bevezeto - Elso nap - Masodik nap

A harmadik napi ébreszto már 8kor történt, mivel készek is voltunk, és kozel is voltunk Glasgowhoz. 
A kontinentalis reggeli eleg valasztekos volt, viszont tiszta vicc, hogyha kersz rantottat, vagy vmi angolreggeli féleséget, akkor perkalj 2.5 fontot fejenkent. F.szt! :D Jol bekajaltunk muzlibol, gyumolcsbol, es mentunk kicsekkolni, ahol leszolitott egy Agi nevu recepcios, hogy "Hát Sziasztok!" :) Beszelgettunk vele par szot, és ravilagitott, hogy hááát, szép, szép ez a kozepso rész is, de a skot felfold, na az aztan az igazi tuti. Bologattunk, hogy elhisszuk, de az most nincs betervezve :D Azt meg inkabb hagyjuk is hogy a szobaban 20 perces free wifi volt csak... (Valamin sporolni kell, ha mar a viznyomason nem teszik...)

Harmadik napi program, ~460 km. Itt nincs részletezve a glasgowi maszkalas, csak ugy nagyjabol 1-2 megallo. Erre a napra azert maradt ekkora táv, merthat vissza kellett menni NCL-be: az utolso megallot koveto 150 km-t mar tervezetten keso este tettuk meg.  Nade ne ugorjunk ennyire elore.


Az idojaras: reggel felhos, 9tol napos, a nap harmadik harmada pedig kulonleges kodos, de errol kesobb.

Tehat Glasgowrol sok mindent lehetett hallani megelozoleg, de azt nem igen, hogy mennyire szep es kihagyhatatlan varos. Legtobb kollegam is azt mondta, hogy tipikus iparvaros, ha bulizni meg pialni akar az ember azt lehet, de Edinburgh-val ossze sem lehet merni. Ha rakeresget vki, hogy mit lehet megnezni Glasgowban, abbol is az jon le, hogy nem veszesen sok dolgot: regeteg dolgot talál, ami a kornyeken van, nem pedig bent a varosban.

Sebaj, nezzuk meg, ha mar ez volt a terv eredetileg, nezzuk meg, hogy is mutat Skocia legnagyobb, 600ezres városa egy gyorslátogatás alkalmával. Reggel bementunk a városba, autot letettuk, sétáltunk egyet, ki a folyopartra, jartunk egy érdekes plazaban. Itt egy par kép a belvárosrol:




az említett pláza

motoros bobiskolo, de vicces utassal

 
 Glasgow City Chambers & George square

 


 

Egy dolgot total kifelejtettunk, ami be volt tervezve, a Glasgow Cathedralt. Ez beneztem, illetoleg masfele orientalodtunk a varosban, es nem esett le, hogy ez még lenne...

ha valaki Glasgowba mersézkedik, nezze meg helyettunk is! :)


Lattuk viszont a kovetkezo dolgokat is:

Magas hajo a Riverside museumnál (Tall ship)

 
Squinty bridge - olyan mintha Newcastlebol nyulták volna le az otletet

Azert a koppintas nem teljes (masik neve Clyde arc),  hiszen NCLben a millenniumra, itt viszont 2006ban adták át a hidat, raadasul ott csak gyalogosok kozlekedhetnek, es felhajthato, itt pedig mindenki, és fix. Mi kovetkezik ebbol? Az, hogy még a híd is jobb Newcastleben. :D

Kelvingrove galéria

Glasgow Egyetem

Finnieston Crane

Azaz daru a Clyde partján, a város muszaki, ipari és mernoki orokségének használaton kivuli szimboluma a 20. szazadbol.

 
Belefutottunk még a Rangers stadionba, ahol a helyi csapat epp akkor nyert 2-1re a "Hearts" - nekem sokat nem mondo - csapata ellen, ezt persze akkor nem tudtam, de a zaj ami kiszurodott, az hangulatos volt... No innen viszont megindultunk dél felé, amig hirtelen moszkvában nem tlaáltuk magunkat.

Üdv moszkvában! :D A tábla ne tévesszen meg senkit, 30 mérföld per óra.

Kerestunk egy evek ota hasznalaton kivuli, de el nem bontott kisértet-vidamparkot, ez az egyetlen dolog, ami nem lett meg sajnos, a net sz.rakodott a telefonomon, mentunk tovabb, haladunk a napi programmal. Ez ugyis egy olyan "ha jo tuzetesebben szetnezunk, hanem akkor haladunk" jellegu program lett vna.
 
 Loundon castle theme park

Ayrshire tartomany iranyaban folytattuk utunkat dél felé, megkozelitve az ir tenger északi partjait, haladtunk a masik legjobban vart latvanyossag, a Cluzean Castle felé.



Na errol ilyen kepet nem tudtunk csinalni. :D Tobb mint kastely. Ugy kell elkepzelni a helyet, mint egy hatalmas park, szabadidos programokkal (husvét lévén a kölköknek rejtett tojasgyujtes, stb) Le lehet menni tobb helyen a partra, kacsausztato, ilyenhaz, olyan latogato centrum, kavezo, piknikezo labdazo emberek, ez egy napos csaladi progam is lehet nehanyaknak... A kastely az csak egy dolog, a sok kozul, amivel lehet tolteni az idot a parkban.  Ez is csodalatosan nezett ki, bar sajna a sajat kepeink nem adjak vissza annyira jol.

 



Itt bizony volt skotdudas musor, felvonulas, beoltozott skot arcokkal, mindennel. Nem is ertem hogy nem kergetik sajatmagukat oruletbe ezzel a skotdudaval :D Tok jo, jellegzetes, meg az emberek is a skot szoknyaban, de fel ora utan az ember feje bele tud fajdulni a dologba.



  panorámakép a kastély központi, tengerre nézö "körgallériájában"

 
 husveti szorakoztatás kiskölköknek

 a kastelyban még a piszoártól se sz.r a kilátás


A Culzean kastelyt elhagyva az idojaras elkezdett erdekesbe átváltani: eleinte még napos volt, de amikor a kacsikaringos dimbesdombos utakon kocsikaztunk a parton, akkor még "kodszint" felett autokaztunk, de a tenger szintjén a partoknal beljebb a horizontot takaroan eddig is lehetett latni vizkozeli felhoket, azaz kodot. Kesobb egyre kozelebb jott a parthoz az a felho/köd onnan a tavolbo, magasabbra is emelkedett, egyfefuggo foldkozeli rendes ködfelhot alkotva a parton.

A kovetkezo latvanyossag a Glenapp castle lett volna, na ez hotellé van alakitva, zart kapukra találtunk, nem tudtuk megkozeliteni, és nem is lattuk sajna. :S



Viszont hala a keresgelesnek, elkalandoztunk egy tizen x km-en videki utakon, ugy kell elkepzelni, mintha otthon a hatarban dimbesdombos vidék lenne, ahol a fu zold, és kukoricatermesztes helyett allatok legelnek, az ut pedig le van aszfaltozva. Találkoztunk tehenekkel, és annyi birkát láttunk mint még soha. Bar eleve angliaban is iszonyatosan sok van, dehat ez már tobb mint tulzas magyar szemmel nezve! :D

a birka egy hulye állat, ha megallsz h lefotozd, elszalad 20 m-rel messzebbre. vagy inkabb okos?! 

a kerdo tekintettel nezo tehenek lesik hogy miért alltuk el a "kihajtojukat" - ami az utat keresztezte

Ezen a kornyeken azert Judit is kivette a részét a vezetésbol, 50 km, kezdésnek nem rossz. Na aztan nyomultunk tovabb a "csúcsok" felé, ahol őt kerestuk: 

Dunskey-castle

Meg is találtuk, de ekkortájt az idojaras atváltott kegyetlen azaz nem kegyesb, tehat a felhosbe ködösbe, amelyet mar emlitettem, mire megérkeztunk a felsziget delnyugati csucskébe, a kod kozelebb jott a partokhoz, feljebb is szallt, igy nem tudtunk f.sza fotokat csinalni, de a lezart, romos kastely egy sziklan még igy is elmeny volt.:
 

ez mar a kastely szirtjéről. ott lent van 1-2 vilagos potty a parton a sziklak kozott, ök emberek

Story: be kellett menni egy holiday azaz caravan parkba (mar erintettuk), a lakokocsik kozott elsasszeztunk egy felreeso helyre, majd onnan lehetett gyalogosan megkozeliteni a kastelyt.

 pozolj

romkastely belülről

Dunskey utan hamarosan kodbe burkolozva, de még vilagosban folytattuk utunkat, a dundrennan abbeyt a nem jo idore valo tekintettel kihagytuk, és beceloztuk a Dumfries varosa mellett levo Caerlaverock kastelyt, ami mondhatjuk hogy a harmadik volt a "mit akarunk megnezni mindenkepp" c. toplistan. 

Mutatom hogy miért:
Caerlaverockcastle

Raadasul megint egy jo nagy porgés kovetkezett, ugyanis Dumfriesbe megérkezve elillant a köd, es tiszta idoben, narancssarga lemeno nap fenyeben kozelitettunk a kastelyhoz, elkezdtunk izgulni és sietni: ha szerencsénk van, iszonyat jo fenyeket csipunk el.

Hat, nem cisptuk el oket. Mire odaértunk, majdnem lement teljesen a nap, kod leszallt azon a részen ahol van a kastely, igy igazabol a fotok ismét csak arra jok, h emlkeztessenek minket, mennyire jol nezett ki ez a kastely valojaban, de az elmenyt nem adjak vissza.



Nem volt tobb tervezett megallas, Carlisle varosán át hazafelé vettuk az iranyt, és a maradek 150bol 120 km-t tovabbra is atomnagy kodben tettuk meg (az angol/skot autopalyak viszont brutal jo fenyvisszaferokkel vannak felszerelve ám...), este 10 után érkeztunk meg Newcastlebe, ismét hullafáradtan. De ez mar nem is meglepo. Volt mit kipihenni hetfon, elvégre több mint 700 fotot keszitettunk ha jol szamoltam több mint 13 kastelyrol, 9 egyeb nagyobb, és még legalabb 10 kisebb latnivalóról. Gyartottunk azert magunknak az anyagot, hogy legyen mirol eszunkbejutnia a dolgoknak majd. :)

 Az apalyos tengerparton/folyo torkolat partjan probaltuk azert megorokiteni a naplementét, de botranyos minoségu kepek szulettek sajnos

 Az harmadik nap valogatott képeit ITT  találod (69 kép).

Vegezetul irodjon le, hogy jo kis turat hoztunk ossze, rengetek mindent lattunk, amit elore elterveztunk, amire kivancsiak voltunk, és meg jottek kozben is olyan dolgok hogy huu ez itt, na ezt is nezzuk meg. Emlitettem 1-2x a skot felfoldet, nem veletlen. Az eredeti tervunk egy juliusi londoni kirandulás volt... Hát, lehet hogy Skót Felföld lesz belöle, London meg várhat. Addigis azonban van még böven mit megnézni, megyunk majd Dublinba, Belfastba, és elég sok angliai néznivaló is be van tárazva még. :)