2015. április 8., szerda

skót-túra 0/3 bevezető

Néhányan aggodalmukat fejezték ki, hogy vége van a blognak, vagy mi? :D Semmi szukség az aggodalomra, 3 dolog történt: 1, pihenhetett aki rendszersen olvas 2, pihenhettem én is :D 3, korabban mar szeirntem említettem, hogy fogynak a "nagyobb" témák, tartalékolni kell velük. De a megszkott rendje és modja szerint érkezem az elmult napok/hetek során velem/velünk lezajlott érdekességekkel.

Sokszor röhögtünk még az elözö munkahelyemen, hogy a csütörtök az már kispéntek, lazább a hangulat a meloban, na itt Angliában Husvét elött az igazi nagypéntek az már munkaszüneti nap, tehat az elötte lévő csütörtök a klasszikus (munkaszempontbol) nagypéntek [azaz mindenki hamarabb lelécel]. Mit jelent ez? Husvét elött péntek, és a husvét hétfő is munkaszuneti nap => hosszu hétvége => kituno idopont a kirándulásra.


Volt egy ötletem korábban, hogy Edinburghba (edinbörg vs edinboró :) ) és Glasgowba mindenkepp el szeretnék menni, de elég messze vannak, ezt csak ottalvással lehet megoldani. Na nekem sem kellett több, elkezdtem rendszerezni masok tippjeit, az interneten találtakat, a korábban begyujtott prospektusokat, majd Judittal nekiultunk, és elkezdtuk bejelolgetni Here Maps-en (ez olyan mint a google maps, de sokkal jobb! :D - miért jobb? Nokia program, a telomon lévo offline navi programmal össze lehet szinkronizalni a lementett helyeken) az altalunk érdekesnek vélt helyíszeneket. Ez jott ki:


Ugye ti is azt gondolnatok, amit én? ("Ezt b.meg nem lehet két nap alatt végignézni"). Na kicsit csaltam, mert errol már ki van törölve 1-2 dolog, ami nagyon nem esett volna utba, és bele van téve 1-2 dolog, amit menet kozben találtunk ki, hogy meg kellene nezni, tehat ez a turank erdekes helyeit fedi ugy le nagyjabol. (Eszak Irorszagot azt most hagyjuk, arrol majd tárgyalunk Junisban itt a blogon, nem véletlen van ott már pár csillag :D) Kirandulasunk kozben folyamatosan gyujtottuk a prospektusokat, pont azert, mert egy tourinform iroda buszos utjainak katalogusaibol (pl.), vagy barmilyen prospektusaibol nagyon sok jo uj es erdekes dolog ki tud derulni, amit mondjuk elsore net alapjan nem fedeztunk fel - ezert valtozhatott kicsiben a terv menet kozben is. De a tervezeskor összességében azt kell hogy mondjam, h nekiultunk, és egy elég jo kompromisszumos megoldás szuletett, lemondtunk 1-2 dologrol, amit nagyon meg akartunk nézni, ezzel ellenbel mas olyan helyszineket, ahova nagyon akartunk menni, be birtunk illeszteni a programba. A Scotland S betuje alatt levo ket csillagra gondolok). Sokat agyaltunk, majd két logikus, utbaeső helyszínen foglaltunk le előre szállásokat is.

Az elozetes terv tehát ugy nezett ki, hogy Newcastle - nehany helyszin - Edinburgh - nehany helyszin - Stirling - nehany helyszin - Inveraray (ez a legfelso pont) - nehany helyszin - Glasgow - nehany helyszin - majd a delnyugati skot partok mentén végig - vegul egy nagy nyugat-kelet irányu autokazassal vissza Newcastle-be. Na ez kb egy 1100 km-es kör autoval, és még a loch nessi to kozeleben nem voltunk (az még egy retur 500 km lett volna eszaknak). A két nagy városbol kiindulva felfuzott 3 napos program 2 idegen helyen ejszakazassal izmosan, de abszolválhato volt. Es csak: 1 helyet felejtettunk ki, 1 helyre nem értunk oda idoben, 1 hely pedig total zarva volt, nem tudtuk megkozeliteni, es 1et nem találtunk meg. :D:D:D De mindenrol a maga idejében. 3 bejegyzés lesz a 3 napi programrol, a végén összeszamolom, hogy hany megallonk volt.

De mi a sz.rnak akartunk mi ilyen helyekre menni?

  • Skócia meseszép. Pedig kozeleben nem voltunk skót felföld leghíresebb részeihez.
  • Ha most nem megyunk, ki tudja, hogy mikor az eletben fogunk raszanni x tiz szaz ezer forintot, hogy epp Skociaban "nyaraljunk". Londonba akármikor, akárhonnan "el lehet ugrani", de ide már egy fokkal macerásabb/drágább lenne (mondjuk otthonról : eleg ha csak a repjegy-szallas-autobérlés hármas koltségére gondolunk, és akkor még egy métert nem tettunk meg).
  • Szeretjuk a szép kastélyokat, tájakat, történelmi helyszíneket - megbizonyosodtunk rola. Még akkor is, ha nem olvasunk el minden egyes sort a kirakott anyagokbol mindenhol. Én speciel sokszor a latogatast kovetoen elolvasom, ha vmi érdekel az adott témaval kapcsolatban jobban.
  • Meggyozodésunk hogy egy ilyen vagy egy ehhez hasonlo tura is egyfajta (aktiv) pihenes, és nem csak a tengerparti melegben valo fekvés az egyetlen oromforrás, ha egy hetvegebel tovabb nem akarunk melozni.
Iszonyatosan jo volt, nagyon szép dolgokat láttunk. A képeket modositani nem szoktam programmal, a fényviszony nem mindig tökeletes, nem vagyunk profi fotosok, és nem is profi geppel dolgozunk, igy ok nem is adhatják vissza az elmenyt, igazából csak minket emlékeztetnek. Pont emiatt a meglátogatott kastélyokrol be fogok szurni 1-1 légi, napos felvételet is, amit netrol szerzek be, csak hogy egyertelmu legyen, mennyire varázslatba ejtő helyszíneken jártunk.

A koncepció az lesz, hogy ez a bejegyzés a 0/3-as, a bevezetés, 1-3ig pedig a napokat fogom szamozni, és kornologiai sorrendben beszamolok arrol, hogy mit lattunk, milyen erdekességeket tapasztaltunk, stb. ;) Itt-ott 1-2 mondat erejeig azert megemlitek hatterdolgokat a varakrol/helyszínekrol, de nem akarok történelmi bloggal farasztani senkit, aki akar ugyis utana tud olvasni mindennek.