2015. július 9., csütörtök

Farne Islands - a hely ahol a madár az Úr! :)

Junius 28-an vasárnapra viszont, ahogy már említettem, rendes, konkrét, tervezett programmal készültem. Reggel Ibolya ismét a konyhában foglalatoskodott, az elozo nap utan mar az elett volna a meglepo, ha nem csinal valami reggelit :D:D:D Tojaskrem, piritos, egyebek volt a menu, en viszont ra voltam gajdulva hogy rantottat egyek, uh en kihagytam a tojaskremet.

 
Puffinmadarak a farne szigeteken

Es hogy mostmar ezt a fontos tenyt tudjatok, beszeljunk a programrol. Éviekkel már terveztuk junius elején, hogy elmegyunk a specialis elovilaggal rendelkezo Farne szigetekre, viszont a hajostarsasag cs.szett szolni, hogy a nagy szel miatt elmarad a túra. Azt találtam ki, hogy adunk még 1 esélyt a kapitanynak, előre ismét foglaltam helyet négyunknek, 12.00-ra kellett odaérni Seahouses varoskajaban levo kikötöbe.

Ki ne maradjon, reggel keles utan az elso utunk a Primarkba vezetett, ami még zarva volt! :D:D:D na aztan viszont a hajokazas elott, hogy az idot hasznosan toltsék a kirandulok, az etalonkastély Alnwick (majdnem mindenkit ide vittunk el) lett betervezve (potterkastely),  és amig ök teljesitették az ottani 1.5 oras, mi nagy meglepetésre ismét a szokasos Costaba ültünk be Judittal. De most senki sem integetett a kirakatbol, mint ekkor. :D

 

A northumberland "megye" beli parkolast mar meg akartam emliteni, van ez a kartya, még hexhamben vettem, 1 fontért...  vegtelenszer felhasznalhato, bizonyos helyeken, ahol ki van irva, h mennyi ideig lehet maradni. Mikor kiszallsz az autobol beallitod h mikor érkeztél, és kész. Nincs parkolasi dij. Tok jo rendszer. Aztan hogy azzal mit lehet kezdeni, ha valakinek letelik a 2 óraja, visszamegy, és áttekeri az "orajat", azt nem tudom. :D

Nade kanyarodjunk vissza a nap fő eseményéhez, Alwick utan 12.00ra odaértunk Sehouses kikotöjébe. (A costabol azert odatelefonaltam 10kor, hogy ugye ma nem marad el a dolog...) Erkezeskor azt mondtak h elvileg 12.15kor indulna a hajozas, de egy kis kesessel kell szamolni, 12.30korul fog erkezni a hajo. Természetesen kb 45 korul érkezett, szoval az utana kovetkezo percekben tudtuk elindulni. A felszabadulo 3/4 ora varakozasban vegulis csak ott csoveltünk a kikötöben, ettem egy sz.r szuper  angol fankot, ezen kivul annyi erdekesség történt, h Ibolya szépen ottfelejtette a semmiresevaló ájfón hatot a jardaszegely mellett, ahol uldogéltunk, és erre természetesen csak 20 perc hajokazas utan jott ra. A hajon ment igy a diskurzus a kapitannyal, beradioztak az "irodaba", ahogy menjenek ki nezzenek szet, persze h nem volt sehol. Aztan teljesen veletlenul valaki felvette, ahogy hivogattuk, aki k.rvarendes volt, ugyanis a hajostarsasag irodajaban leadattuk vele, erkezeskor megvolt. Oltari nagy mák, h nem valami "fenesetudjahkicsoda" találta meg. Na de mostmar beszeljunk a programrol.


 Serenity II - azaz "derültség" II! :D
 
Felkeszülve a nagy útra

Tehat az összesen 2.5 oras útból 1 órát partraszallva töltöttünk el a Farne szigetek egyikén. Nade mi is ez a hely:
 
Az észak-angliai Farne-szigetek ad otthont az egyik legnagyobb vadon élő állat populációnak a szigetországban. Csak a National Trust természetvédelmi szervezet őrei laknak a 15 szigetből álló csoporton. A brit természetvédelmi szervezet szerint 23 tengeri madár faj lakja a Farne-szigeteket. Minden ötödik évben végeznek népszámlálást, és idén mintegy 40 000 fészkelő párt regisztráltak. Ez 8 százalékos embelkedés 2008-hoz képest. Legnagyobb számban sarki madarak fészkelnek, de található itt dankasirály, kormorán, ásólud. Jelentős szürke fóka állomány is lakik a szigeteken, 6000 körüli darabszámban, ők ősszel hozzák világra kölykeiket.
 

Aki az egesz cikkre, és tök f.sza képekre kivancsik, az ide klikkelhet (erdemes), aki pedig a mi képeinkre és a leirasomra kivancsi az olvashato tovabb. :D
 
 
 
 Úton a szigetek felé
 
Szoval az odafele uton televolt minden fokákkal, madarakkal, eszveszejto mennyiségben, ez mar eleve érdekes volt, tobb szigetet nagyon megkozelitettunk a hajokkal. Fontos megemliteni, hogy itt a szigetek nagy része az a madarak fészkelohelye, mint valami rezervatum... Olykor-olykor bőőőődületes madársz.rszag kínozta az ember orrát. :D:D
 
Elkepeszto mennyiségű mindenfajta madár trónolt több szigeten is...



 Meg persze ropkodtek folyamatosan a tenger felett is.

Nade ahogy irtam a hajokazas még csak a kezdet volt, partraszalltunk azon a helyen, ahol a madarak szamitanak az Urnak. A "főszigeten" van egy régi romosabb epulet egy kapolnaszeru valamivel, meg egy kis vilagitotorony valami elkeritett epulettel, a maradék terulet teljes egésze a madarak elohelye, feszkelohelye, fel és leszallopalyaja, egy 1-2 m széles, falécekbol kirakott járda visz körbe a sziget nagyrészén, és bizonyos részeken bizonyos madarak fészkelnek, rengeteg helyen a fészkek szamozva bejelolve, és bizony MINDEN tele madarakkal. Én ennyi madarat egy halomban nem lattam. Annyira durva, h valami elkepeszto. Szavakkal leirni nehez.


Ez a kis agressziv genyo, nem beszelunk minden madartipusrol, nem vagyok bioloogus, de ez az egyik, amit ki akarok emelni. Ez a kis köcsög madar, jobb szo ra nincs, ahogy setalunk vegig, felszall mint valami helikopter, majd agresszivan tamadasbalendul, és az ember fejét kopogtatja!!!! 

Ez a kep kitunoen mutatja h mi is tortenik a szigeten, elore szolnak h kapucni/kalap viselete ajanlott partraszallas utan...




 






A masik madár, akit meg akartam emliteni, az az altalunk puffinmadarnak hivott papagajfeju laposan relpulo kis pöttömmadár! Az elobb kiderult szamomra, h a magyar neve "Lunda", de legyunk precizek, latinul Fratercula arctica.  Ennek a plussfigurajaval van tele minden, és termeszetesen belole vettuk hutomagnest is. :D A bejegyzes legelso kepeben felul is Ö lathato hallal a szajaban.








Akit erdekel (angolul), h milyen madarak vannak a szigeten, akkor klikk a bejegyzes végén a kepek linkjere, van ott egy kis leairas is. Szaz szonak is egy a vége, ez a 3 bekezdés és ez a 15 kep nem tudja visszaadni ezt a fejenkent 24 fontos elmenyt, elkepeszto volt. Irodaban meséltem utana kollegaknak, mindenki elhulve hallgatta, tobben bezsongtak h ide akkor el kellene majd menni kirandulni... Mi sem mondhatnank h megbantuk volna a programot, nagyon érdkes volt! :)


 A hajokazas utan a kikotoben ugye orultunk h meglett az a fránya kikotobenfelejtett ájfon, majd a lanyok bekuldtek 1-2 halkoktélt a helyi haláruskocsibufé kínálatábol.




 
füstölt "helybenfriss" lazac. 3 font.

A hajokazas kesve indult, kesve is lett vége, de egyaltalan nem bantuk, johetett a kovetkezo tervezett program, a változatosság kedvéért ismét egy vár! :) Chillingham. Ennek kulonlegessége a bizonyos helyeken kozepkoriasabb (azaz mas varaknal megszokottnal regiesebb) berendezés volt, meg valami híres kád, amit még Mick Jagger is birtokolt hajdan. :D





A kastely vegigjárása után természetesen nem maradhatott el a kert, és az ottani szokasos hulyulés.




 
Ezzel a szuper hulyeskedéssel olyan keson vegeztunk, h minket tulajdonkeppen a végén mar egy quados helytarto ugy hajtott ki a parkolobol, kigurultunk az autoval és csuktak is a kaput. Bekepo ha jol emlekszem 8 font korul lehetett.


Erre a vasárnapra az utolso tervezett megallonk egy korabban véletlenul felfedezett várrom volt, Edlingham vára. Lehetne pisai edlingham is, de maradjunk siman pisa nelkul, a kepekre nezve ugyis latszik, h ferde pisa jelzo nelkul is. :)

 


Az este zarasakepp pedig érkezett a nap gasztronomiai fénypontja, egy étterem, ahova már  szintén terveztünk egy ideje beülni: Miller & Carter steakhouse. Azaz belecsaptunk a lecsóba, Ibolya meg a diétába. :D




A kajat ha akarnam részletezhetném, én szemelyszerint british rump steaket ettem (marha fartő), az angliaban eltöltött csekely ido alatt rajottem, h ezt a tipusu steaket még szeretem is, a hatszin mar annyira nem gyerebe. Nade itt ugy szolgaltak fel am, hogy ahogy a tanyeron is latszik, alapbol jart a grillezett paradicsom, az a hagymatéma ott a hus mellett. Lehetett valasztani egy szoszt a hushoz (a kepen zold, kis talkaban, chillis nemtudomén mi volt, jart egy adag hasabburgonya, meg még egy saláta is, amire szintén valasztottuk a soszt, az enyém itt valami baconos sajtszeru keremes nememlékszemmilyen speci ontettel volt talalva, mennyei volt. Ez a menu igy egyben feliratkozott nalam az eddigi steak top3 listára... Ha jol emlekszem akkor 18 koruli font volt a fenti leirt kajamennyiség (9 uncias steak), ital nelkul. Nem volt olcso mulatsag, de angol szemmel nezve nem is a legdragabb hely, es ez valojaban egy puccos etteremnek is szamit. (Aztalt foglatunk is elore....)

A steak utan Petra és Ibolya slattyogva indultak hazafelé, ittak még egy bort a Tyne bárban, az autot valakinek (nyilvan en) haza is kellett vinni (amugy is sok kedvem lett volna setalgatni... khm :D), uh szepen haza vezetett az ut. Eltelt ez a hétvége is... Ibolyaék is megérkeztek kesobb, reggel viszont koran volt kelés, 6.25kor indult a repulojuk, szoval 5.00kor ultunk be a kocsiba, és vittem ki öket a reptérre....  Szoval Ibolyaekkal is jol elvoltunk, elmondasuk szerint tetszett nekik a program, megérte jönniuk  ;)

Majd kovetkezett a rövidhét, melyet kovetoen végre elérkeztunk a tikkasztó, faraszto, és hardcore, de nagyon vagyott nagy nagy 4 napos skot felfoldi kirandulasunkhoz. Folyt köv hamarosan. ;)

Akit a képek erdekelnek errol a naprol, az ide klikkelhet. (78 kép)