2015. július 16., csütörtök

irány észak (Skócia 1/5)

Lehet hogy már említettem, eredetileg Londonba akartunk menni julius elején, viszont annyire bejött a skót feeling elsőre, hogy osztottunk szoroztunk, és vegül rajottunk (Judit ötlete nyoman), hogy London otthonról kesobb is könnyebben (es olcsobban elerheto), a szép skot tajakra viszont a jelen helyzetnél (hogy itt vagyunk, és van keznel auto), csak macerasabban lehet majd eljutni.


 Nyilvan azert jutott ez eszunkbe, mert amikor az elso turara keszultunk, végtelen +2 erdekességet találtunk prospektusokban, és neten, ami az elso menetbe nem fért volna bele...


Abban maradtunk az erdekességek feltérképezése után, hogy a szigeteket kihagyjuk, egyet leszamitva, Skye sziget, ez volt az egyik celallomas, ami hidon megkozelitheto, a tobbi (Okrney, Mull) irrealisan sok többletkoltséget jelentett volna a kompozasok, hajozasok miatt. Irorszagban mar voltunk (bal also sarok), a nagyjabol zolddel jelolt teruleteket pedig az elso skot tura alkalmaval jartuk végig. Mi maradt tehat ekkorra? A "felső rész", azaz a Skot felföld.

Az már a térképrol, szamok nelkul is latszik, h ez bazi nagy kor, 2000nel valamivel tobb km-t mentünk a 4 nap alatt, de en nagyon nem bantam hogy ennyit kell vezetni, a skot taj az osszes arcát megmutatta, de errol még lesz szo. :)

Tehat még olyan majus kornyékén osszesaccoltuk, h mi lehetne a program, de nem csillagturazni akartunk, hanem 3 kulonbozo helyen aludni 3 nap, gondolkoztunk satrazason, de mondom en ennyi kocsikazas kozben rendes agyban akarok aludni, igy booking.com rol probaltunk olcsobb szallasokat szervalni, persze csak azutan mikor nagyjabol megterveztem a programot, ami igy nezett ki:


Majdnem mindenhova elmentunk, ami a fenti terkep megfelelo részén jelolve van, es ezeken kivul volt még 1-2 dolog, amit utbaejtettunk, nade mindenrol a maga idejében - ezen az elozetes terven nem volt minden felirva, jopar pedig kérdojelesen, hogy na még majd meglatjuk.

Telt mult az ido majustol, izgatottan vartunk, h eljojjon a julius 2.-a, bevasaroltunk elore kb 2 napra keszultunk szendvicsekkel, lefagyasztott asvanyvizek kepeztek a jegakkukat... Ugy terveztuk, hogy elso "rendes" vacsi pentek este, addig elleszunk a szendvicsen es az alapanyagokon, max zsemlet v ilyesmit veszunk delutanonként masnapra ha latunk boltot.

Most nem részleteznem a navi programok kozotti kulonbségeket, de mar emlitettem, hogy a telefonomon levo here maps-szel navigalunk/tunk folyamatosan, namost ebben erdekes helyeket nezve nincs benne minden. mit jelent ez? lementesz egy érdekes helyet, de ha azt csak odateszed a terkepen, ahol van (google mapson rajta van!) igazabol, a here térképen viszont nem letezik a mint POI, akkor utolag elég nehez kitalálni, h mit is jeloltél be ott, ergo mit kell nezni. :D Mivel ezzel parszor szívtam már, ezert mégjobban rakeszultem a tervezessel, julius 1-jen este végigneztuk az egesz programot, es J tabletjére keszitettunk egy felsorolasszeru jegyzetfile-t, ami mutatja, hogy hol mi van, milyen sorrenben, és hogy az a here maps-en hogyan lett lementve. Akit meg azt kérdezne, h miért nem hasznalok mas eszkozt/programot, az ne aggodjon, lesz még errol szo a kesobbiekben. :D


Ezt azért is akartam iderakni, mert ha valaki egyszer arra vetemedne, h itt kiranduljon, akkor azert annak egy jo kiindulasi alap lehet. Aki nyugodtan szeret maszkalni, turistaskodni, az ennek a TÖREDÉKÉT szervezze be csak magának.

Altalanossagban elmondhato Skociarol, de Angliarol "érdekes", turistaknak szolo prospektusokban szereplo dolgokrol, hogy
- irtozatosan sok a latnivalo
- ezen felul, ami nem érdekes, annak is olyan marketingje van, hogy azt hisszuk, igy végtelen szamunak tunik a latvanyossag
- kastelyos es/vagy kastelykertes "attrakcio" van, amelyek akár napos családi programnak is beillenek, odamész a nagyival, gyerekekkel, piknik minden
- rengeteg a természeti latnivalo, rengeteg a turas/kirandulos/dimbesdombos erdekesseg, melyeknek jo részén rendes torazo statuszba lépsz elo, ha latni akarod a tutit, ezeknek rengeteg B valtozata van, ami meg rendes hegyi turazast jelent (de ez mar az ireknel is igy volt, a leautokazott tav egy része egy/több egész napos fogalmamsincshanykm-es gyalogtura utvonal, na ez igy van itt is, lesz majd rá példa)
- rengeteg a kastely, rom, varrom, ezeknek a kombinacio. végtelen. mindenfele. nemelyik hotel, nemelyik allami tulajdon, nemelyikben laknak.

Lényeg a lényeg iszonyatosan szép minden, ha pedig egy jo idojarasi pillanatban kapja el az ember, akkor magávalragadó kész. Nem fogok vegig a tajrol omlengeni, de megtehetnem:
- a képek nem adjak jol vissza az elmenyt, a lejtéseket, a mélységeket, csak minket emlékeztetnek, h milyen frenetikus helyeken jartunk.

Es tudjatok mi a durva? Hogy az itt lakoknak fogalmuk sincs semmirol. Egyreszt itt elnek, nem tolnak ilyen turakat, de nem eloszor futottam bele, hogy meselek errol, vagy arrol, és azt se tudjak hol van. Vagy hogy o skociaban kiskora ota nem volt. Durva. Aki itt programozni akar, annal kinyilik a lehetoségek korlatlan tarhaza. kész. Es ok ezzel nincsenek teljesen tisztaban! Ez a durva! persze van kivetel, volt olyan kollegam aki az egesz utan hallotta h merre jartunk, és jott kérdezoskodni, az eszaki szigetekrol orkneyrol szarmazik,  na o kepben volt. De rajta kivul senki. :D Amikor meg megmutattam hogy milyen tengerparton voltunk skociaban, csak lestek.... Nade ne ugorjunk ennyire elore, csak gondoltam felvezeteskepp irok 1-2 dolgot. :D

Elotte azonban idéznék korabbi Önmagamtol:

"De mi a sz.rnak akartunk mi ilyen helyekre menni?

  • Skócia meseszép. Pedig kozeleben nem voltunk skót felföld leghíresebb részeihez. na most oda keszultunk
  • Ha most nem megyunk, ki tudja, hogy mikor az eletben fogunk raszanni x tiz szaz ezer forintot, hogy epp Skociaban "nyaraljunk". Londonba akármikor, akárhonnan "el lehet ugrani", de ide már egy fokkal macerásabb/drágább lenne (mondjuk otthonról : eleg ha csak a repjegy-szallas-autobérlés hármas koltségére gondolunk, és akkor még egy métert nem tettunk meg).
  • Szeretjuk a szép kastélyokat, tájakat, történelmi helyszíneket - megbizonyosodtunk rola. Még akkor is, ha nem olvasunk el minden egyes sort a kirakott anyagokbol mindenhol. Én speciel sokszor a latogatast kovetoen elolvasom, ha vmi érdekel az adott témaval kapcsolatban jobban.
    a durva, h annyi mindent lattunk már, h mindent nem lehet elolvasni. és kicsit tul is csordultunk így a végére a kastelyoktol, váraktol
  • Meggyozodésunk hogy egy ilyen vagy egy ehhez hasonlo tura is egyfajta (aktiv) pihenes, és nem csak a tengerparti melegben valo fekvés az egyetlen oromforrás, ha egy hetvegevel tovabb nem akarunk melozni. nahat most volt itt 1.5 ora tengerparti fekvés is. csak a viz homérséklete nem volt tul mediterran.
Iszonyatosan jo volt, nagyon szép dolgokat láttunk. A képeket modositani nem szoktam programmal, a fényviszony nem mindig tökeletes, nem vagyunk profi fotosok, és nem is profi geppel dolgozunk, igy ok nem is adhatják vissza az elmenyt, igazából csak minket emlékeztetnek. Pont emiatt 1-2 netes képet beszurok majd, csak hogy egyertelmu legyen, mennyire varázslatba ejtő helyszíneken jártunk."

Szoktam azert emlitest tenni a koltségoldalrol is, a teljes szumma nelkul, a szallasaink igencsakelore lefoglalva (osszesen ket fore, 3 napra, 3 kulonbozo helyen ) 180 fontot tettek ki. Ami vegulis nem olcso, de fejenkent esténként nem tragikus osszeg (13e ft /fo/ej)- hasonlitva a kinalathoz... (Es ebben még 2x reggeli is volt). Alapjaban veve ugy hataroztuk meg a azvohely kornyékeket, hogy reggel ha idoben kelunk (7-8), akkor 1-2 ora autokazassal nyitasra legyunk ott, ahova epp menni akarunk. Szoval egy 10kor nyitó kastely mellett nem jo lakni, hacsaknem odaersz elozo este 5ig. Hat nem ersz oda. :D Autokazast kiszamolhatja aki akarja, a Golf kb 2.5 tank gazolajat vitt el, dimbesdombos kanyargos tajak, veretve, ehhez kepest nagyon jo fogyasztott. Belepok: szokasos, 5-16 font kozott, joval tobb volt most a "természeti" latvanyossag amire kivancsiak voltunk, a terv alapjan tobb lové ment volna el a belepokre. Koltségekrol ennyit, most nem fogom mindenhol végig mellékelni, h mi mennyi volt.

Szerdan tehat bevasaroltunk, bepakoltunk, programot finalizaltuk, majd este 11kor nyugovora tertunk, mar elore tudtuk hogy egy igazan tartalmas hosszuhetvege var ránk... Mostmar lassan jojjon viszont a sok szoveg helyett a sok kép, és az elmenybeszamolo.