2015. augusztus 5., szerda

James Bond nyomában (Skócia 2/5)

No! Nalam a tervek azert vannak h mindenaron ragaszkodjunk hozzajuk, neha nem jon ossze. Mielott elment a blog "nyariszunetre", meg akartam írni skot kirandulasunk 4 napjanak pontos krónikáját. Meddig jutottam? Az előzmények után elkészült az első rész, még a julius 17.-ei magyarországra utazás elotti napon. És elszállt. Fúú.... Elkezdtem még akkor az elejét újraírni, dehát nem jutottam túl messzire.... Most viszont elérkezett az idő. Aztan h mennyire tudom visszaadni a kerek 1 honappal ezelotti eseményeket? Megprobalkozok a lehetetlennel. :D

Ritkán kezdenék anyázással egy bejegyzést, de ha valamikor igen, akkor most nagyon. Egy teljes, komplett, kész bejegyzés elszállt, a rothadék firefox miatt, mindosszesen egyetlen linket akartam beilleszteni a végére. Uh hihetetlen élményben lesz most részem, újra átélhetem ugyanannak a teljes napnak a leírását. Olyan szinten felcseszett, hogy majdnem sírva fakadtam komolyan mondom, nagy erofeszites kellett hozza hogy ne alljak neki szetpufolni az asztalt.

Elozmenyek az elozo bejegyzesben, klikk ide ha meg nem olvastad, fontos. :)

Az Eliean Donan kastély - a bejegyzés első képe a nap utolso állomása volt

Leszogezném, aki a 4bol csak a legjobb napra és a legjobb képekre kivancsi, az ne ezt a bejegyzest alljon neki elolvasni, na nem mintha ezen a csutortokon sz.r ill. ronda helyeken jartunk volna.  Reggel 5-ös kelés, Judit hajmosás, Attila(!) szendvicset gyárt, lerámoltunk az autoba, kis késéssel 6.05kor már gurultunk is, a terv az volt, hogy az elso etap kb 3 oras lesz majdnem Glasgowig, Paisley varoskáját céloztuk be első megállóképpen.

az első napra tervezett táv

Paisley Glasgow mellett van, van egy apatsag. Természetesen ide olyan korán erkeztunk, hogy meg zárva volt, viszont egy fazon már ott sertepertért a környéken, azt mondta h igazabol varja a szemelyzetet h nyithassonak, de ettol fuggetlenul beenged minket. Beengedett, az ajtot rank is zarta. Ingyenes hely volt, de nagyon rendes volt a foszer.

 

A vikingek c sorozatot nezo egyéneknel a csaladfa tetejere erdemes egy pillantast vetni :D

 

Glasgowban már voltunk, oda nem mentunk, viszont volt egy masik hely, amit sotetedeskor egyszer mar megneztunk: Dumbarton castle. Na odamentunk. Hát felujitjak. Zarva. F.sza! :D de legalabb megcsodalhattuk a kastely dombja elotti kis felkor alaku terrol a Judittal kozos kepen szereplo (hatterben messze) Erskine hidat, ami a Clyde folyo felett koti ossze a ket partot, kinezetre olyan, mintha a tenger felett lenne, az biztos.



Olvastam egy cikket korábban, aminek az volt a címe, hogy "A híd, ahonnan halálba vetik magukat a kutyák". Aki ráér, olvassa el, poen. :) De hogy jon ez ide? Hat a cikkben szereplo Overtoun House nekunk ezuttal igencsak utbaesett, probaltuk is megtalálni.


Felmentunk egy dombra mindenfele kavicsos murvás utakon, de nem találtuk, rajottunk hogy nem jo helyen keressuk. Kesobb meglett.



A hidat is megtaláltuk gyorsan, de nem hogy ongyi jelolt kutyát, még rendeset se láttunk, uh a rejtélyt megfejteni ezuttal nem sikerult. A kastely mindenesetre szep latvany, azt meg kell hagyni.


Es ez is egy olyan hely amugy, ahol az ember szepen leteszi az autot, aztan mehet turazni egész nap.

 Az idojarasrol eddig nem is esett szo: Nclbol verofenyes napsutesben indultunk utnak, Glasgowig kétszer ozonviz, majd mikor elhagytuk az Overtoun House-t elkezdett valami napfeny szepen lassan pislákolni.

Megint ismétlés következett, Lussban már voltunk korábban, a Loch Lochmond (Lochmond tó) partján találhato kis telepules, nyaralokkal, turistakkal, kineztunk a topartra, mert tudtuk h ennek napfenyben polírnak kell kinéznie, így is volt.






Autokazas kozben rengetegszer megalltunk, igy tortént ez a Tarbet Hotelnél is, ami igazabol egy kastény kinézetű vendéghaz, előtte piros turistával.


Aztan lassan mostmar kiderulhet az egyik dolog, amiért a bejegyzés címe James Bond nyomában. Bizonyára mindenki emlékszik a nem túl régi Skyfall c. epizódra, amikoris a skóciai Glencoe környékén van egy vityilló, ami a végén felrobban. Na ahol az egész jelenetsort felvették, az a filmben ronda barna tajon történik, nyaron viszont szép zöld minden, innen vannak tehát a kovetkezo fotoink.

 
 


Más is észrevette a hasonloágot? :)

 Innen van ennyi kép, mert olyan jol nezett ki, h nem tudtunk vele eltelni.





Gondolom említenem sem kell, h ez a Glencoe is egy olyan hely, ahol több, egésznapos túrát is össze lehetne hozni, amennyiben erre vetemedik az ember, a varoska kozpontja viszont nem igazan mutat semmit, nincs is olyan igazi kozpontja. Neten találtunk egy f.sza "prospektust", ami jelolt par erdekességet, ennek nyomán el akartunk menni egy tengerparti részre, ami ki volt emelve.


North Ballachilushnal elhelyezkedo kozuti híd


Na nagynehezen aztan megérkeztunk az elozo helyzintol 16 km-re találhato (Duror mellett) tengerpartra, hááát, olyannyira tetszett, hogy az autobol ki se szálltunk. De döntsétek el ti. :D


Az érdekes rész az az volt, hogy találkoztunk (ezuttal eloszor) FEKETE birkákkal. Amelyek nagyon kemeny legeny modjara sajat magukat a kerítéssel vakarták, kulonleges vonaglást eredményezve....


Ami miatt viszont megérte a kitérő ebben az irányban, az az, hogy rátaláltunk a Castle Stalkerre. A szemfulesebbek észrevehetik a képen a várat lovakkal megkozelítő turistákat... Na ez a hely eloben elég jol nezett ki, tudjatok a képek leginkabb arra jok, hogy minket - akik ott voltak - emlékeztessenek, h mennyire frenetikus volt a helyzin, de az elmenyt nem adják vissza.



A kastelyba nem mentunk le/be, viszont találtunk egy jo kis kavezot, aminek a teraszarol ue volt a panoráma, ott magunkbadöntüttünk egy hihetetlen finom angol café lattét és egy cappucinot.


Ez a kavézgatás Juditot annyira felebresztette, hogy elozetes fogadalmához hűen (minden nap fog vezetni valamennyit) elhatározta, hogy vezetni fog! :) Sikerult is osszehozni kb 30 km-t, ami ha jol kalkulálok (kerekítsunk 2000-re) a 4 napi menetnek az 1.5%-a! :) nem semmi! :):):) A sajnalatos része az a storynak, hogy utána már nem nagyon fullott a foga a vezetéshez, igy megmaradt ennel a mennyiségnél az osszegzést nezve is, dehát ennek más okai is vannak, ezekről majd kesobb.


Kovetkezo megallonk a a Ben Nevis kornyéke volt, mely az Egyesült Királyság és egyben Skócia legmagasabb hegycsúcsa. Magassága 1343 méter és a Grampian-hegységben található. A csúcs egy régi vulkán beomlott krátere. Igen népszerű kirándulóhely, évente mintegy 100 ezer látogató mászik fel rá, az északi oldalán található 700 méter magas sziklák a legmagasabbak az országban. Na mi fel nem masztunk....
 
 De ha egyszer egy ilyen atom turazos tema osszejonne, lehet bejatszanam, nagyon szep tajon vezet az ut felfelé.

Lenyeg a lenyeg, megérkeztunk a visitor center kornyékére, lealltunk az autoval, és bevállaltuk a térképen pirossal jelolt erdei turát, amelyrol azt olvastuk, hogy eleg jo ralatas lesz a Ben Nevisre, ergo szep tajakat lathatunk, valamint hogy osszefuthatunk a Wishing Stonenal amit forditsunk ugy, h kivanó kő.


A kb 2.5 km-es erdei setaturara mindent mondhatunk, csak azt nem h elkepeszto volt. A hegyek teteje felhoben, Ben Nevis nem latszott, ergo egy eddigi tajaknal semmivel sem tobbet mutato erdei setaban vehettunk részt, raadasul azt a retkes kívánókövet se találtuk meg, mert minden nyil osszevisszamutatott, de a végén le is sz.rtuk, oszinten.

Erdoben és fahídban nem volt hiany

A bejegyzés címe Harry Potter nyomában is lehetne, ugyanis a kovetkezo helyszín a Glenfinnan Monument (emlékmu) és a Glenfinnan viadukt volt, utobbinal robogott a roxfort vagy francsetudja melyik express valamelyik potter filmben, amelyet talán még én is lattam.

Mogottunk a monument, azon ritka pillanatok egyike, amikor egy full idegen MAJDNEM teljesen jó képet csinál. 30ból 1nel sikerul ilyet, vagy ennel jobbat, ha a kezukbeadjuk a telefont.


 
A bal képen a perspektiva a viaduktrol nem az igazi, a jobboldalin (google) talán már ismerős lehet


Telt mult az ido, Fort Williamben a flangalast, és egy vizesést skippeltunk a programbol, viszont a kozelben, Banavie kornyékén egy - már sok helyen találkoztam ilyennel de most meg is orokitettem - zsiliprendszeres folyoval? csatornaval? találkoztunk, ami tavakat? tengerrészeket? köt össze... :D mindenesetre az volt az erdekes, h a zsilipeken kívul auto és vasuti hid is ível át a csatorna felett, amelyek ha jol lattam emelhetoek, akárcsak a zsilip...


Beugrottunk egy boltba venni 1-2 zsemlét, és persze egy kis elmaradhatatlan dobozos pepsi lightot, ami jo volt ahhoz a Jim Beamhez, amit még Petraekkal nem sikerult meginni, igy en estenkent el-eldurrantottam egy whisky colat, haza mar csak ne vigyuk, na. :)

Na de még nem tartunk a vegallomásnal, mentunk tovabb serényen északnak, és ismét spontan megalltunk egy helyen, ugyanis Skociaban rengeteg ilyen alaku to van:

 
bizarr, ugye?

Nem nehez kitalálni, h gáttal "lezárt" tavakrol van szo. És mivel epp belefutottunk egybe ugy gondoltunk nezzunk fel a gát tetejére. Ez epp a Loch Loyne mellett tortént, kesobb aztan rajottunk ugyan h ennel sokkal nagyobb tavak/gatak is vannak, dehat nem lehet minden olyan mint a Hoover az USÁban. Igérem legkozelebb csak ott fogok gátat fotozni, oke? :D

Itt mar kezdtunk morcosak lenni

balrol to, jobbrol mintha semmi sem lenne

Egyetlen egy dolgot akarunk még a napunkba belesuriteni a szallasra valo megérkezés elott, nem fogjatok kitalálni: a bejegyzes elejen is kepen szereplo Eliean Donan kastélyt. Ez volt az a kastély, amit mar az elso (aprilis) skot turank alkalmaval is lestunk, de mindig megallapitottuk, hogy jajjj, ez negyon messze van, nem fér bele. Hát most belefért.



Azert a netes kicsit megdolgozott kep jobban mutat, de higgyetek el, ez a helyzin eloben lelegzetelallito volt, Skocia allitolagosan legtobbet fotozott kastélya.


Kicsit szerencsétlenul sikerult a programba illesztenunk: zárás után érkeztunk, volt már vagy este 8-9, viszont tudtuk, h amikor majd ismét utbaesik (szombaton), akkor pedig még tul koran leszunk, a szallasunk innan mar nem volt messze. Tanulsag: a szallast mindig az elso érdekességtol legalabb 1-2 oranyi autozasra kell valasztani, mert akkor egy korankeléssel nyitasra meg lehet érkezni az ilyen és ehhez hasonlo helyekre. Vannak még rola fotok boven a bejegyzes aljan levo linken.


Naszoval be nem mentunk, de ugyis tuti hogy valami korabeli kiallitas, panoptikum, stbrol lehetett szo, tehat a kardunkba azért nem doltunk. Ami biztos, h most nem volt bent James Bond. Merthogy ez megint egy filmes helyszin is:




A '99-es World is not enough azaz a világ nem elég c. 007-es filmben ez volt bizony az MI6 azaz a brit titkosszolgálat fohadiszallasa. Raktak is ra 1-2 parabola antennat, ugy latom. :D

Es hogy fokozzuk az izgalmakat: jart itt am a Hegylako is, nemegyszer.


nomeg mostmar a Judit is. :)

Innen mar csak par km-re volt a masnapi programunk, és 2 napi szallasunk helyszine, a Skye-sziget, egy masik dolog, ami meghatarozo eleme volt a programunknak. Kyleakin varoskaban volt a hostel, ami eppenhogycsak a szigeten van, rogton ahogy atérunk egy hidon, ami még szinten hamarosan szerepelni fog. :) A szallasrol kepek kesobb keszultek, lesznek egesz jok. Este szendvicsvacsoraztunk, bedobtam a mar emlitett viszászt, majd viharos gyorsasaggal 10-11 kozott valamikor de csont vilagosban (ilyen ez a Skocia) alomba szenderedtunk, nem kellett elringatni.


Ja, és a legfontosabb: lefekves elott a kovetkezo joslat valoravalasanak reményében, 22 fok foltokban felhos idojarast várva alltunk neki szunyokalni.... Ekkor még nem sejtettuk, hogy mennyire k.rva jo idonk is lesz masnap, azon a helyen, a Skye szigeten, ahol leginkabb szukség is volt erre.

A nap osszes képe itt. (100 kép)