2015. augusztus 20., csütörtök

megérkeztem Katarba

Itt rohadt meleg van. 4 napja vagyok Dohában, mindenki azt mondja, hogy csitt, ez már sokkal jobb, mint egy hónapja, amikor még 50+ os hőmérsékletek voltak napközben. Én eddig max 48at láttam. Mondanom sem kell, szinte fáztam. Olyannyira, hogy kell legalabb 10-15 masodperc, mire leizzadok, brutális a páratartalom, esténként mikor mar csak 35+ van, akkor eltelik akár 20 is. A váltás elég erős így NCL után, viszont jobban járok, mint az szaudi srác, aki innen megy oda, méghozzá telelni. :)


De ne szaladjunk ennyire előre! Itt már volt szó róla, hogy Qatar azaz magyarul Katarban fogom tölteni a következö rorációmat, ami ezúttal 8 hónapos lesz, aug kozepétől áprilisig. Fussunk előszor egy általános kört az országról, aztan írnék 1-2 dolgot az első benyomásaimról pár nap után, egyebkent pedig mar elkezdtem csoportosítva jegyzetelgetni az általam érdekesnek vélt dolgokat, joszokásom eztan sem adom fel (tehat nem fogok keveset írni :D), probalok nem kronologikus sorrendben leírni mindent, hanem inkább csoportosítani.


Mivel sokaknal totál nem egyértelmű, hogy ez akkor most hol is van pontosan: Katar egy közel-keleti arab emírség a Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten. Területe Magyarországénak kb. a kilencede. A világon Katarban a legmagasabb egy főre jutó hazai össztermék (GDP), 2010-ben 90000 USD/fő volt. 2012-ben 102,800 USD/fő (becslés). A volt brit protektorátus 1971 óta független. Magyarországtól kb 4500 km-re, és egy 5 órás repülőútnyi távolságra van, autoval ne akarjon jonni senki, hacsaknem Irakot és/vagy Szaud-Arábiát akarja átszelni valamilyen oknál fogva.

 

Két éve 2,2 millióan lakták az országot, 2000-ben viszont még csak 550ezren. Ez azert valamit sejtet. A főváros, Doha, bazi nagy. Sokkal nagyobbnak tűnik, mint ahányan lakják az egész országot valójában. Mindenhol 2x3 sávos utak, és a belváros felhőkarcolós negyedét leszámítva ezek vízszintesen építkeznek, autoval átmenni a város egyik végéről a másikra nem 5 perc, többször elofordult már ebben a 4 napban h oda vagy visszairanyba órán felül autoztunk, pedig hol volt még a széle... És nem azert, mert horror dugo lenne, persze van neminemu (itt mindenki autoval jar, tomegkozelekedés majdnemhogy nincs is) araszolas, de allitolag ez majd az iskolakezdéssel durvul be szeptemberben.

Bevezetőul elmondanám, hogy itt most minden egy olyan srác szemszögét fogja képviselni, aki
- járt már 1-2 hotelben nyugat-europában
- nem járt még a közel-keleten (sem még keletebbre)
- nem járt még nagy felhokarcolos városokban
- akaratlanul is Angliahoz (is) fog hasonlítgatni sok mindent, hisz ott érték az utolso "hatások".


Még valamit leszögeznék itt az elején, nem tudhatom hogy ki olvas, vagy nem olvas, a kulturális sokk okozta meglepetést szerző tapasztalatokat csupán érdekességképpen mondom magamnak tollba (vagyis billentyuzetbe), vallási hovatartozástól függetlenül még véletlen sem szánok majd semmi ilyesmit sértésnek, még ha 1-1 szokást, dolgot itt-ott viccesnek, furcsának, vagy elképesztőnek is titulálnék.

Ossze vissza alapon lássunk pár érdekességet, így 4 nap utan.
- itt a munkahét vasarnap - csütörtök, rengeteg - nyilvanvalo - qatari  arc van itt, honnan lehet oket megismerni? feher cucc, sportauto, hotel, stb. rengetegen vannak. de rajtuk kivul még sokkal tobben mindenki mas. filippinok, kinaiak, koreaiak, indiaiak, algéria, négerek, minden amit el tudtok kepzelni. Lattam mar turistakat, "nyugati" dolgozoembereket, de az aranyokat kitunoen mutatja, hogy a cégnél (kb 50-60 fős lehet), 3 "echte" europai van: Egy angol srac, egy görög (vegyük ide), meg én. Mindenki mas a fentiek csoportjaba tartozik.


A magyar konzuli szolgalat azt irja, hogy:
"Katar minden szempontból biztonságosnak tekinthető ország, ahol a közbiztonság jó (az európai szint feletti), s külföldieket atrocitás sem a helyi lakosság, sem a helyi szervek által hosszú idő óta nem ért. Ugyanakkor, tekintettel a térség több országában nyugati érdekek és személyek, létesítmények – így legutóbb 2005. márciusában a dohai amatőr színház – ellen végrehajtott terrortámadásokra, szükségesnek tartjuk, hogy a Katarba utazó magyar állampolgárok itteni tartózkodásuk alatt tanúsítsanak megfelelő személyes biztonsági éberséget, különösen – a külföldiek által látogatott – nyilvános helyeken, beleértve a bevásárló központokat, a kereskedelmi épületeket, a szabadtéri piacokat és éttermeket."

Mit mondok en 4 nap utan? A plazakban jaro motorral hagynak ott autokat a parkolokban, hogy a klima addig sem kell, h lealljon. Nemegy embertol hallottam, hogy tok mindegy mi van a hatsoulesen, vagy barhol, senkit nem érdekel. Itt nem kell attol tartani (allitolag) h felnyomjak az autodat.... Pedig ha latnatok az arcokat (akik az utcan vannak), azt hinnetek minden pillanatban h gond lehet... De nem.

Mit mond a konzuli szolgalat az oltozkodésrol?
"A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken; a jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, "európaiasabb" öltözet viselete."
Egy ehhez kapcsolodo érdekes story keddrol. :D Megcsinaltattam nagynehezen a qatari ideiglenes (3 honapra szolo) jogositvanyom. Na de hogy. 40 perc autokazas oda, majd a biztonsagior az epuletben valo 1 masodperces tartozkodás utan - illetoleg be sem mentem igazan :D ugykipenderitett, ahogy meg van irva. Miért? Rovidgatya. Na fasza. Pedig térd ala ért. Vissza a hotelbe, 40 perc, rovidgatya le, hosszu fel, flipflop marad, 40 perc kocsikazas, majd igy mar sikeresen tudtam ugyintezni.


Mit mondok én?
Nők az utcan? sokkal rosszabbra számítottam. azt hittem, hogy majd nem latni nőt csador nélkül. nem a francokat. bar legtobben fejtetot igen, arcot NEM takaro fekete csadort viselnek, a sok kulfoldi miatt rengeteg a csadort nem hordo nő, és persze van abbol a verziobol is, akik ar arcukat is eltakarjak, és épph kinéznek a két szemukkel a takarásból. Ami itt nincs, az picsagatyás biknifelsős fehér nyugati turista. Vagy lehet h van, de jol palastolja, egyelore nem igazan lattam ilyesmit, és ha jon is valami nyugati karakter, - a varosban - illik takarni vállakat, térdeket, stb.

hopp epp egy rovidgatyas, es a kepen alig van csadoros arc

Faszik? rengeteg csadoros, rengeteg anelkuli, tök vegyes, sokan rovidnadragokban, de mégsem ugy, mint otthon: en ezzel a rovidgatya polo flipflop komboval eleg kirivonak találtam magam egy plazaban setalva, de erre azert radob a kulonbozo bőrszínem is. ja, nőkre és ffiakra is igaz, a csadortipus az egy total divatolas. nincs semmi vallasi vagy barmilyen elvaras, aki pirosat akar az olyat hord, aki zoldet az zoldet (most a sapirészre gondolok), aki meg feheret az fehéret, van rajta egy övszeru valami a fejukon, tipikusan az UAE (emirsegekben) lako arabok hordanak abbol olyat, aminek a vége derekig leer a fejtetotol. De amugy altalanossagban nincsenek szabalyok.


Vendéglátás? olyan s*ggnyalas megy itt, amit én még sehol nem tapasztaltam. ajtot nyitjak, koszonnek, ez még oke, autot elviszik leparkolnak vele, felkisernek a hotelszobaba, végigmutogatjak, a NŐ recepcios ELŐRE akar engedni a liftnel, sot van olyan szallodai szemelyzet aki be sem szall velem egy liftbe! En vagyok a "Sir" - engem 2 nap utan rohadtul idegesit jodolgomban, de ertitek, ne akarjon mar nekem egy no ajtot nyitni, és ha raparancsolok hogy marpedig menjen elore a liftbe akkor miért nem megy?! és hogy emlekszik az engem bekoltozteto szobamba felkisero csak 4 nap után (kozben nem is találkoztunk), hogy Mr. Attila, how are you?!?! Hogy lehet az h elso reggel megyek reggelizni, masnap nem, és utana ebednel bekérdeznek, h Mr. Attila, hol voltal reggel, nem voltal ehes, h nem jottel reggelizni? Miert veszik ki a vizesuveget a kezembol mikor ontok hogy majd ö? Miért terit le a pincér a konyharuhaval (szalvéta?) Megcsinalom én magamnak is!!!! Vacsoranal forro melegvizes rongyot hoznak tanyeron derekszogre hajtva, h azzal mossak kezet? Reggel egy szatyorban a napi friss aktualis Gulf Times ujsag a kilincsreakasztva? Atyauristen az egesz! Nagyon durva. Sokkal durvabb, mint amit eddig barhol tapasztaltam... Hogy a hotelben a borotvakeszlettol a koromreszelon és a fesun at a nespressoféle kaveautomataig minden van a szobaban, azt hagyjuk is. De ha mar hotel: a csapbol nem akar hidegviz folyni, csak langyos, de 4 nap alatt a zuhanyzonal még nem sikerult meleget sem varazsolnom. Csak a langyosat. A klima meg ugy megy mint az állat, még ha kikapcsolom akkor is tul huvos van (foleg reggel), miutan zuhanyoztam menekulok ki az erkelyre kicsit, hogy felmelegedjek, de csak annyira h még epp ne izzadjak. :D:D:D bőőduletesen sok mindent tudnék írni ezekről a dolgokról, sokk az egész. És emellé meg látom, hogy az arab spanom, Abdullah (kesobb rola még lesz szo), hogyan beszel egy pincerrel, hogyan oltja le és kuldi vissza a kajat ha nem tetszik. 100 szonak is egy a vége, ez az arab "virtus" rohadtul elvárja, hogy a brutalis modon ki legyen nyalva a s*gge, szolgálva, és iszonyatosan lovon érzi magát. És ezt 4 nap alatt leszurtem.


Rengeteg a hotel. de mondom minek? a DSP (aki a mindenfele bekoltozes, papirozas, ilyenekben segit, egy del afriakai no, aki itt él és angoltanarkodik is), azt mondta, hogy itt bizony bazira adnak a latszatra, az iszlam, mit szabad, mit nem szabad, aztan ejszaka a hotelekben elszabadul a pokol. Hogy ez igaz-e, arra nincs ralatasom, de elgondolkodtato.


Az idojarasrol...hoseg, brutal paratartalom. a hotelszobam erkelyajtajat ha kinyitom, percek alatt minden beparasodik bent, asztal, falak, agynemu, stb... Reggel volt mar hogy mondom kimegyek a friss levegore, kimentem es sarkonfordultam azonnal, olyan iszonyat hoség volt már 7kor. Ekkor jottem ra, h zuhany utan melegedni van kint inkabb értelme.



"A térségben két évszakról beszélhetünk, a nyár áprilistól novemberig, a tél novembertől áprilisig tart, egy-két hetes, esetenként néhány napos átmenettel, amit nemigen nevezhetünk tavasznak és ősznek. Nyáron napközben átlagosan 45-50C fok meleg van, és június végétől kezdve nagyon magas a páratartalom. Télen nappal általában 20-25C fok van. Mindenképpen elkerülendőnek tartjuk a nyári hónapokat az utazásra, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen. A kevésbé meleg hónapokban is javasoljuk sok folyadék (s mellette esetleg só- és vitamintabletták) fogyasztását."

Mit mondok erre én még? Amikor irtam ezt a bejegyzest, kimentem fotozni a BB gyors egy kepet az erkelyrol. Mire a telefon befokuszalna, leparasodik a lencse. 4x toroltem, mire tudtam egy ilyen kepet csinalni mint ami itt van lent.


 Lehet-e most akkor barmit lefotozni?
"Helyi sajátosság, hogy egyes helyeken kellemetlenség adódhat a kamerázásból, fényképezésből. Ennek elsősorban vallási, másodsorban biztonsági okai vannak. Célszerű a szükséges minimumra, illetve csak az egyértelműen turisztikai látványosságként, s a turisták által szervezetten is látogatott helyszínekre korlátozni az ilyen tevékenységet. Egyéb helyeken (különösen a hivatalos épületek, mecsetek környékén) a fényképezés előtt minden alkalommal feltétlenül kérjék meg az érintett (a felvételen szerepeltetni kívánt) személy vagy személyek, illetve hatóságok engedélyét."


Erre en azt mondom, h az Abdullah (itteni ismi) gyerek szerint barmit lefotozhatok nyugodtan koztereket epuleteket, arra figyeljek, hogy totalban ne fotozzam egy ember fejét durvan feltunoen, ne akarjak rendort, vagy kormanyepuletet vagy autorendszamokat. kozelrol fotozgatni, stb. De azert sokszor elgondolkozok hogy ezt most lehet vagy sem, és hogy csak azert lehet-e mert egy arabbal csaszkalok, vagy egyebkent is lehetne.


Es akkor zaraskepp 3 rovid gondolat, csak hogy valami keretet is adjunk, de részletek nélkül (lesz még elég időm blogot írni aprilisig)
- mivel itt van még az arab span, megkostoltatott mar velem ezt-azt, és mondhatom, eddig csak olyan kajat ettem, ami tetszett. Eddig rendben van, ehen nem halok! :D
- munkahely: kis gyaregyseg, csaladias hangulat, 90km-re dohatol, jo sokat kell majd a sivatagi sztradan autozni, dehat a benzin az óccso. (egy tank kb 3-4000 ft).

A melohelyem kb ott van ahol a piros kis karika

Es a lenyeg: nem tudtam mit varjak, nem mondom h rosszabbra szamitottam, de eddig teljesen rendben van a helyzet (a fenti tulzott illedelmeskedést leszamitva, dehat az ugyis egy hoteles dolog). Azt hallottam elore, h Katar egy olyan hely, ami megindult a nyugatiasodas utjan = Dubaj utjan, nyitott a nyugat iranyaba, egyre tobb a kulfoldi, egyre lazabb az erkolcs, és egyre inkabb megengedo orszag; de még azért nem olyan. Nem voltam még Dubajban (nemsokara meg fog ez is torténni), de ami itt van az teljesen rendben van. Minden van. Adidascipőtől a niki futocuccon át a McDonalds, KFC és tarsaikon at a Starbucksig, minden minden van. Kicsit melegebb van, kicsit jobban sut a nap, kicsit nagyobb a por, kicsit mas jellegu a varos, kicsit tobben vannak csadorban, meg még felsorolhatnék itt sok furcsasagot, de nem teszem, na.

Furcsa, nagyon furcsa, hihetetlen, elkepeszto, monumentalis egy hely. (nekem). Es meg igyis bazi meleg van, hogy ez mar nem a legdurvabb idoszak. Aldom az eget, hogy jovo juliusban nem valoszinu hogy megtapasztalom, milyen is az. Hamarosan jelentkezem. :)