2016. március 19., szombat

Ceylon aka Sri Lanka 2/2

Sri Lankára mentunk nyaralni, az elso fele a holidaynek itt olvashato.


Nade egy video hogyan irna le a napfelkelte latvanyat az Adam's Peaken? Igy.https://www.youtube.com/watch?v=5HcsrLqEWyg
Ez egy sajat video, ennel jobb timelapse-eket is lehet talalni youtubeon, akit érdekel a dolog.

Szoval az esemenylancolatban marcius 11péntek delelottnél tartottunk, ha jol sejtem. Ami kimaradt az elozoekbol, hogy a Whatsala Innben milyen volt a szallas illetoleg leirtam, de van egy jo video, amin latszik, hogy milyen volt a szoba ranezesre, illetoleg, hogy Judit mennyire volt felvillanyozva a hajnali hegymaszas elott. :)

https://www.youtube.com/watch?v=EexoRHcfzC0

Itt ezen a ponton amugy kitalaltam, hogy a zenet be kellene tegyem egy "utcakep" video ala, és ugy feltolteni. Aztan felraktam a videoszerkesztot, kezdtem elporogni, hogy mit meg hogy, majd rajottem, hogy nem, nem fogok most 1 hetet elcseszni azzal, hogy videot vagok, szoval lefujtam a dolgot, eleg legyen a zene, az utcakepet meg majd hozzakepzelitek a kepek alapjan. :D Erdemes megnezni.

No szoval a hegymenet lement, visszaerkeztunk a szallasra. A szingalez hangulat fokozasahoz azt javaslom, hogy a bejegyzes tovabbi olvasasahoz kezdjetek el meghallgatni azt a zenet, amit mikor Rohan lejatszott, megdumaltam vele, hogy ideadja a pendrive-jat, és felmasolhatom rola a zenéket. :) A Chanda Chamke mondjuk egy indiai film zeneje, de ment a szingalez radioban is, aztan miota sri lankan jartuk nekem orok emlek lesz. :D

a klipje senkit se foglalkoztasson. nem is iertem h miert havas, lehet meg kellene nezni a filmet. szoval zene bekapcs, és igy olvassatok tovabb. :D


Elbucsuztunk az Ádám csucstol, és a teaultetvények felé vettuk az iranyt. 
 


A Blue Field nevu, angol kezben levo (a jelentos resze a teaultetvenyeknek angol kezben van) teagyarhoz erkeztunk meg. Belepo nuku, viszont megint volt egy szingaléz, aki idegenvezetett minket, majd a végén neminemu borravalot érdemelt.

Blue Field Tea Factory


Erdekes volt ilyen helyen lenni, bar mar a fele storyt elfelejtettem, de az biztos hogy ott is erdekesnek talaltam a helyet. :D A tea gyartasarol amit el tudnék mondani roviden, az az, hogy puttonyos asszonyok egesz evben szedik a hegyoldalakban naponta a tobbtiz kilokat, egy ilynen "szarito" valyun van vagy nemtudom hany tonnányi szetteritve. Miutan leszedtek a tealevelet, ha jol emlekszem valami hat vagy 8 het mulva ujra ra lehet menni, szoval folyamatosan forgatjak a teruleteket.


Amikor ezt a fotot megcsinaltam, azt mondta az idegenvezetonk, hogy csak nyugodtan. A teacserje leveleit a leszedést követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. Az eltérő feldolgozási módok miatt kétféle tea jön létre, az egyiket fekete, a másikat zöld teának nevezzük. A fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül. Ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz. A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat rövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak. Éppen ezért a zöld teának több jótékony hatása van a feketével szemben. Ezt persuze nem magamtol jegyeztem igy meg, hanem wikipediarol idemasoltam. :)



 

 Az a story viszont nagyon megmaradt, hogy ez ugy mukodik, hogy van x teasceg sri lankan, akiknek a kezeben van az egesz mindenség, ok szepen legyartjak a teat, elviszik colombo kikotojebe, ahol barki megveheti. Itt jon peldaul a Lipton, megvesz par zsakkal hetente, belekever valamit, rapattintja a zacsira, hogy Yellow Label, és mar kesz is. Es allitolag az osszes nagyobb vilagon ismert teamarka ilyen modon eredeztetheto. A mindenfele gyumolcsos meg ilyenolyan teak utolagos aromabekeveressel keszulnek. Miutan megteaztattak minket, bementunk egy shopba, ahol azert 1-2 felet vettunk, na nem mintha en akkora teas lennék... Arra jo lesz hogy majd jovo telen ha belekostolok elmondhassam, hogy haha, ez nem akarhonnan van. :D

Mindennapos latvany mellekhelységekben. Na nem a ventillator, hanem ahogy a halozatra van csatlakoztatva. Ez a teagyar mosdojaban volt epp.


Nuwara Eliya

annyira furcsa volt, hogy 20as cimlet papiron... 40 ft...

"régi kétezres"
A teaultetveny utan mentunk tovabb Nuwara Eliya, avagy maskeppen Nurelia-ra, ahol eloszor lepattintottuk a cuccunkat. A szallas szinvonala talan itt volt a legkiralyabb (az utazasi irodasok kozul), a kaja is tok jo volt, bar itt nem bufe vacsi volt, meg nem is etlap, hanem csak ugy hoztak valamit. Valamiket. De teljesen jo votl a kaja, na nem akarom leszolni a helyet. Illetoleg most hogy belegondolok erkezeskor lehetett valasztani a 3 fele menubol. :) Mi valami grillezett csirkemellfeleseget ettunk, szoval itt nem szingaléz kaját.


Nade jol eloreszaladtam, erkezeskor leraktuk a cuccainkat, majd Rohan el akart minket vinni még a varosban nezelodni, de elkezdett szakadt az eso, ennek ellenére egy kis autos varosnezest csinaltunk, ami mondjuk azert nem fajt annyira, mert elegge le voltunk mar eddigre robbanva a reggeli hegymaszas utan. 

megneztunk egy angolok altal epitett hotelt, a The Grand Hotel-t 



Lett volna egy tok jo toparti parkos program, de ezt sajna az esore valo tekintettel nem csaptuk le, beugrottunk viszotn egy keszteny templomba! Jamerthogy a Rohan amugy keresztény, ezt sztem eddig nem irtam.


Vacsoranal aztan egyutt kajaltunk vele, elojott a szingalez foldigero szoknyajaban, eleg vicces volt... :D de allitoalg ez itt normalis esti ffiviselet... :D  Szombaton mar atcsaptunk a nyaralas masodik felébe, az esofelhok elszalltak, verofenyes napsutesre ebredtunk, marcius 12-t irtunk ezen a napon. ;)





Reggeli utan megejtettuk egy rovid seta erejeig a parkot, ami elozo nap elmaradt, ahol midnfenfele mesefigurakkal is volt alkalmunk fotozkodni.



Lake Gregory
 a "nyomorék gólya" még mindig szaguld, sebesebben mint valaha


 Kesobb megalltunk egy hindu templomnal, ez volt a teljes hét egyetlen hindu programja, nem veletlenul, bizarr, és giccses az egesz, na de nem akarom oket bantani.


A Yala nemzeti park felé indulva azert meg-megalltunk 1-1 helyen, es olyan hanyag voltam, hoyg ennek a helynek a nevére pl nem emlekszem, és most igy gyorsban kinyomozni sem tudtam:









 Rawana Falls 

A vizesések utan, még a dimbesdombos hegyes kornyéken megalltunk egy helyen, mert Rohan mindenkepp szerette volna, ha az Igazi Jackfruitot rendesen megkostoljuk... 

 
ebben a videki bufeben magunktol ketten lehet h nem alltunk volna meg...


odanyomtak a kezunkbe azt a kis talkat, hogy na, kostoljatok meg. annyira direkt volt a helyzet, hogy sehogy nem birtuk eljatszani, h megkostoljuk, muszaj volt, és megtettuk.... es hat az tortént, hogy finom volt! :D szoval kb 100 fortinert csomagoltak el nekunk egy szep pink szatyorba egy adag kaját, amit a kocsiban ettem meg, meg persze Judit is eszegetett azert belole. Rohan meg boldog volt, hogy megint milyen helyre vitt mar minket. De még milyenre... :D



Na ez utan egy hosszu es viszonylag uncsi autokazas kovetkezett. Azt el sem mondtam, hogy kb szinte az elso naptol egeszen eddig a pontig vagy varosban, vagy dimbesdombos, vagy hegyi kanyargos utakon kozlekedtunk, természetesen nulla autopalya segitségével. Judit azt se tudta hogy hogyan szedalja le magat, hogy ne legyen a dologbol hanyinger. :D Na de innen egy hosszu, lelapulo, egyenes es unalmas autout erkezett, amin pont ugy birtunk aludni, mint elso nap, amikor az ejszakai repules miatt sikerult. Visszakanyarodva, a hosszu es unalmas ut (osszesen Nureliabol valami 4 ora lett volna megallok nelkul) vegefele megalltunk ebedelni, megint egy ilyen echte szingaléz helyen. Itt is jot ettunk igazabol, de itt azert a mosdo hagyott nemi kivannivalot maga utan, na.


Rohannal az asztalnal
Egyenesen mentunk a Yala Nemzeti park szelehez, hogy befizessuk magunkat a szafarira, ahova a lenti kepen lathato emelt platos ulokes fusiban epitett jargannyal vittek minket, méghozza egy kb 3 oras autokazasra. A kocsibol kiszallni nem lehetett, de igyis eleg természetkozeli volt az elmeny.
Yala National Park




 Ezen a kepen az arnyekban van egy elefant, csak jol meg kell nezni :D





Na szoval mit lattunk a Yalaban? Elefantokat, sokat, leopard sajna nem jott elo, kulonleges pavakat, bivalyokat, krokodil, fogalmamsincs hany fajta majmot meg ilyen kulonleges csuszo maszo allatokat, szoval ilyen szavanna szafari jellegu votl az egesz, marha jo volt.

 

A bivalyokkal volt egy jo story... :D Az fenti kepen levo bagazs mellett megalltunk. Egyszercsak gondoltak egyat, es atbaktattak az uton, majd szepen lassan beereszkedtek a lenti kepen levo toba. De vagy 4en. Majd jott egy madar, aki elkapott a parton vmi bekat, logotta csoreben, majd szepen berepult, raszallt a bivaly hatara, és ugy szallitatta magat. Aztan mikor a bivaly a lenti modon lathatoan majdnem teljeen elmerult a vizben, akkor repult tovabb a madar. Nem nagy story, de ez az egesz kb 10 perc alatt jatszodott le, vicces jelenetsor volt.


mondjuk ketsegkivul az elefant volt a legnagyobb atrakcio, mondjuk azt mondtak, hogy nem mindig elhet oket latni, szoval szerencsénk volt ;)


kivittek minket egy tengeroceanparti reszre is, ahol  - bar a kepen nem latszik - viszonylag mererek volt a tengeroceanparti homok, és tok erdekes volt, hogy egy egy nagyobb, a partra megerezu hullam utan micsoda szivo hatast is tud az ocean visszafelé letrehozni



Ezen a kepen meg ott egy krokodil!



A harom oras szafari vegeztevel mentunk a hotelunkbe, na ez volt az, ami nem is 3*ra volt osztalyozva, hanem tobbre, nem az irodan keresztul foglaltam, hanem booking.com-on, az ara meg nem is olyan volt mint a tobbinek, hanem azert azoknal joval karcosabb.

A hotelt a foutrol megkozelitveolyan volt, mintha a hatarban kocsikaznak, muut sehol, es a bekotout kezdeten allt egy tabla, hogy milyen allatokat mikor lattak utoljara itt a kornyéken... Elefantot par nappal erkezesunk elott. :) Megerkezvén eloszor elvittuk levagtuk a cuccunkat a szobaba. 



Namost itt a szobat ilyen kis szavannaerdo melletti bungallonak kell elkepzelni, ami ejszaka volt nagyon kiraly, errol meg lesz szo, a lenyeg, hogy este 7 utan a sotetben mar csak kiseretettel lehetett a hazak kozott kozlekedni, hivni kellett a recepciot.



Cucc le, elmentunk setalgatni egy kicsit. A hotel foepulete az egy ilyen 2 emeletes, szinte nadtetos epulet volt, foldszinten alap recepcio, az elso emeleten nyitott teraszos etterem, a masodikon pedig egy kis un. rooftop bar, errol is lesz még szo hamarosan. A foepulet mellett egy osszevisszaalaku medence (a kepeken latszik h nem egy 50es uszoda), szigettel, fakkal, és nem egy kikovekett mu kornyezetben, az egesz nagyon passzotl ide a szavannaerdo szelebe. Naes a medencetol kb 50m-re volt egy to, ahol bizony kirakva a tabla, hogy ne menjunk kozel meg ilyenek, mivel voltak benne korkodilok, lattunk is 1-2-t. 




A seta utan irany vissza a szobaba, atvedlettunk, es beceloztuk a medencét, tok jo naplemente fenyek voltak. A medenceben tortént aztan hogy egyszercsak judit ranez a sajat labara, es a combjan a vi alatt kapaszkodik valami nagy beka .Sikitva visitva szaladt ki, én majd megszakadtam a rohogestol, a beka kozben leuszott rola, nekemutkozott, majd kiugrott a kis szigetre (a medence kozepen), szokkent egyet, majd a sziget tuloldalan vissza a vizbe. :D Na itt hagytuk abba a medencezest, de en nagyon rohogtem. :)


Még érkezeskor lehetett valasztanunk, hogy a foepulet elso emeleten akarunk-e kajalni, vagy kihasznaljuk e az exkluziv lehetoséget, és valasztjuk-e a poolside barbecue partyt. Magyrul szenes sutoges a medence parton rendelesre. Ekkor neztuk meg az ettermet is, Judit ramhagyta, en meg mondom jo, legyen a medenceparti tema. Elvonultunk a szobaba furdés, aztan mentunk vacsizni, ahogy mondtam egy zseblampas arc kisért minket ekkor mar a sotetben a helyre. Ja, és tok jo asztalunk volt, mert a medencezes vegen leuzleteltem a pincerekkel hogyen hol akarok majd ulni.
elotte még vilagosban igy nezet ki a medence, mi meg ott szemben a kis felszigeten ultunk vacsinal kozvetlenul a viz mellett
 
Judit utolso kepe a jelenlegit megelozo allapotaban :D (na nem lett terhes! :D:D:D:D:D)


Lenyomtuk az eloetelt, meglepo modon a hotel araihoz merten a piak abszolut olcsoak voltak, tehat sor nem volt dragabb mint egy barmilyen masn nyugati turistaknak szolo helyen, megallt ilyen 300-400 rupia kornyékén a dolog. Nade nem ez volt itt az este leglenyegesebb dolga, hanem a titkos projekt kiteljesedese. Ahogy emlitettem, sri lanka elott volt 4 verzio a fejemben, az elso harom eluszott, megérkeztunk a 4. hez, mindent egy lapra tettem fel. :)

Az egesz nap nagyon jol sikerult, reggeltol kezdve folyamatosan jo volt a hangulat, sot, egyre jobban csak ivelt felfele. Judit nagyon szereti az allatokat, tisztara be volt zsongva a szafarin, majd mikor megjottunk a hotelbe, attol is csak amultunk, a kornyezet, az allatok. Szaz szonak is egy a vége, mindenfele egyeb torténés nelkul ez a nap lett volna igyis ugyis a nyaralasunk fenypontja.

Aztan mivel volt itt egy projekt, ami  egy ilyen nap utan, faklyak fenyenel a felhomalyban teljesedett ki, es aminek eredményeképpen a barat-baratnö szintről egy kicsi elorebbleptunk, igy aztan vegkepp pozitiv volt a nap osszességében. :D. Ezt a részt természetesen kifejthetném ennél jobban is, de nem fogom, mar igy is sokkal tobbet irtam le, mint amit eredetileg terveztem. Aki a részletekre kivancsi - és még nem tudja :D - annak majd Judit elmeseli, vagy ha ugy van akar én is.

Szoval a vacsi foeteles szakasza az ugy alakult, hogy en rolam elszallt az izgalom, nekialltam hust suttetni, es kajalni, Judit pedig transzba esett, és evett kb ket szelet dinnyét. :D De oromeben tett igy. :) Vacsi utan felmentunk a "rooftop" barba, ahol happy hour volt este, ittunk nehany koktelt, Long island a cseppszigeten, felhivtuk, akiket feltetlen telefonon kellett ekkor tajekoztatni (es akik mar azert voltak transzban napok ota, mert nem jelentkeztunk: a telefonomon nemhogy net, még terero sem votl harom napig, és az elso celzasaim lapjan hamarabb kellett volna a zesemenynek megtorténnie), szoval jo sok orarara eltolodva tolunk volt aki izgult. Marmint gondolom en hogy izgultak, (Judit anyukajara és a sajatomra gondolok itt, nade mindegy).

A hosszu nap utan nyugovora tertunk... Az alvas viszont ismét rovidr esikerult, hajnal 3-4 kozott ugyanis arra ebredtunk, hogy hatalmas kopogo hangok a hazteton... Judit felalmabol felebredve csak annyit mond: "elefant" :D en egybol jol kirohogtem, mert en akkro mar meglattam az agybo, hogy majmok randaliroznak a bungallo elott.... Na en ugy bezsongtam, hogy innentol kezdve nem aludtam mar semmit, hanem skubiztam kifelé az ablakon, eloszor csak egy nagy majomfarok logott le a farol, majd valoban az ajto elott kozlekedett szokkent el nehany majom, en meg figyeltem, hogy mit okorkodnek. - es ez ugye nem egy allatkert volt, hanem egy olyan hotel, amit valaki oda birt epiteni, ahol a majmok laknak. Maig nem értem hogyan adtak erre barkik is engedelyt, de mindegy, ezt ne is feszegessuk. :D A hely nagyon kiraly volt.


a mar oly sokszor emlitett szemfelpattinto gyomorfertotlenito.

Juditot is felkeltettem hamarabb, és 7 korul mar osszepakolva az udvaron zazzoltunk, kicsit akartuk még elvezni a szafari korulmenyeket. A szomszed haz ajtajatol 10 m-re egy bivaly legeleszett - erre még messzebbrol en hittem azt hogy elefant eloszor, aztan kiderult hogy nem.



Kedobb pedig a majmok megint atvettek a foszerepet... haztetokon, medencekorul, mindenhol. Lelokdostek a lapagyakat errol a fa "emelvenyrol", gallyakat szaggattak le, ugraltak osszevissza, tisztara mint a sz.ros kölkök.
 
 
 

 csatater a medencenel balrol, jobbrol a labmosot szurcsolgeto majmok


Itt is volt am olyan resz, hogy mar elszokkentunk a majmok elol, a szemelyzet meg mar hajtotta meg dobalta oket mindenfele bogyokkal... :D Eleg vicces votl, aztan utana a recisek meg rohogve meseltek hogy lattak elszaladtam a majom elol a Juditot meg jol otthagytam. Aztan kozben o is szaladt .:D
Itt meg mégegy, hogy hogyan eszik fan ulve egy majom

 A reggeli majmos kalandok utan beultunk reggelizni, ezuttal mar az elso emeleti teraszra.

 Elottem a Hoposz! (a jobb kepen)


Szoval ez egy olyan hotel volt, olyan kiszolgalassal, amilyen helyen ritkan jar az ember. Gyumolcsvagoember, rantottasutoember, hoposz-suto neni, ahh meg minden.

 ezek voltak a tradicionalis szingalez kajak "tartajai" - komplett chicken curry osszetevok (ami ugye valamifele hus/csirke, rics, meg egy csomo minden szoszos dolgok kulonfele osszetevokbol, melyeket mindig kulon kis talkakban szolgalnak fel az embernek. Az Adam's Peak maszas elott vacsoranal latszott a kajamon, hogy hogy is nez ez ki gyakorlatban eves kozben.


A Hoposzt meg ugy sutik, hogy egy tojast egy ilyen meredekebb tefon(?) edenybe tesznek, elkezdik sutni, es a feherje sul ki,  a sargajat pedig keringetik, az csak uszkal... Igy a vegen ilyen szep tanyeralaku tojaskepzodmeny lesz belole mint itt fent a kepen. A belsejebe meg mehetnek a mindenfele chicken curry-s cuccok.


Szoval jol bereggeliztunk, hoposzbol ettem mezeset is, meg a simat is, ugyhogy itt nagyon szingaleznek erezhettem magam, ugye amit nem emlegetek mindig kulon, Ananasszal is jol megtomtem magam ismet. Nameg banannal. Azzal a jofélével, ami mar szerepelt.
 


Felmentunk a tetoteraszra, itt kokteloztunk a zeste folyaman, majd mar mennunk kellett lassan a cuccainkert. Ez egy nagyon jo hely volt, ugy kellett volna betervezni, hogy 2t aludjunk itt, és tobbet maradjunk. Az lett vna a jo, ha megerkezunk egy delutan, masnap egesz nap itt + a szafari, megegyet ittalszunk, és csak utaan reggel megyunk. Ha egyszer visszamegyunk Sri lankara, ezt a helyet biztos, hogy nem fogjuk kihagyni. Ehhez persze szeretni kell a majmokat. Aki kivan toluk, az kerulje el a helyet ,mert itt van boven! :D

a sri lankai tisza to, azaz Tissa Lake partjan. Varazslatos.

Vasarnap folytattuk tovabb utunkat, és elkezdtuk elfogyasztani a tovabbi programokat, vészesen kozelgetta nyaralas vége.

 Repulomuzeum, 60 forintos belepo.... Tissamaharama

 
2004. december 26-án az indonéziai Szumátra ÉNy-i partjainak közelében történt rendkívüli erejű (Richter-skála: 9,1–9,3) víz alatti földrengést követően cunami volt, amely Ázsia délkeleti és déli részén, valamint Afrika keleti részén okozott nagyon jelentős károkat. Több mint 150 ezer (más források szerint több mint 200 ezer) ember meghalt. A partot elérő cunami legalább két, de egyes helyeken hat, egyre magasabbra tornyosuló hulláma még a partoktól távolabbi területeken is végzett pusztítást. A hullámok között a tenger visszahúzódott, tipikus előjeleként a későbbi fenyegető cunaminak. A partra lecsapó víz elöntötte az utcákat, amelyek csatornákként árasztották el a belső lakott helyeket, vízzel borítva a házakat, elsodorva az autókat, embereket. A halálos áldozatok száma pontosan nem ismert. A pusztulás elől való menekülés, illetve a tömegsírokba temetettek miatt ez ma már nem is határozható meg pontosan, azonban az árhullámnak és utóhatásainak sokan estek áldozatul, így az ivóvízforrások megsemmisülése és elszennyeződése újabb emberéleteket követelt. (wikipedia)

A cunami úgy csapott le, hogy a későbbi áldozatok többsége az utolsó pillanatig semmit nem sejtett a veszélyből. Az amatőr videókon jól látszik, ahogy a ragyogó napsütésben egy "magasnak tűnő" hullámfal érkezik, ami nem csak pajkosan kicsap a partra, hanem megállíthatatlanul továbbszáguld a szárazföldön, elsodorva mindent és mindenkit, aki az útjába kerül.

Márpedig a parton és a szállodák tengerparti kertjében nagyon sokan tartózkodtak. A halottak későbbi azonosítását megnehezítette, hogy a turisták zöme fürdőruhában volt és sokakat több kilométerre sodort az ár. A vízoszlop magasságát jól szemlélteti, hogy a fák tetejét is át kellett vizsgálni fennakadt holttestek után. A helyiek közül leginkább a szegények estek áldozatul a csapásnak. Halászok, földművesek, gyerekek. Több mint egymillióan maradtak fedél és megélhetés nélkül, őket az éhhalál is fenyegeti, nem beszélve a várható járvány áldozatairól. A nyílt tengeren lebegő halász-, kiránduló- és búvárhajókon tartózkodók többsége csak akkor szerzett tudomást a pusztításról, amikor kikötöttek a parton. A nyílt vízen a száguldó víztömeg alig érezhető, a gyilkos hullámok a sekély részeken keletkeznek. (http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/15299) < ezt a cikket erdemes elolvasni.

De miert is ideztem ezeket ide? hat mert azon a kornyéken jartunk, ahol a cunami anno lecsapott, még most is lehetett latni romos epuleteket, bar az elet azert az azota eltelt tobb mint 10 evbe nhelyreallt. 


Tsunami memorial

A koverkezo megallonk a sri lankai szokoarnak allitott emlekmu volt. A torony magassaga a szokoar hullamanak magassagaval egyenlo.


Akit erdekel a téma - en ennyir enem voltam kepben vele, az olvassa el a fenti cikket, nomeg ide benyomnék még két videot, amit youtubeon talaltam az egyik 3 perces kifezeett Sri lankarol, a masik pedig a terseg leginkabb erintett orszagairol... Felfoghatatlan az egesz igazabol.


(angolul tudok elonyben)

Itt megvan egy thai foldi magyarnyelvu beszamolo...


A kis szomoru kitero utan mentunk tovabb, Matara Beach votl a kovetkezo megallo. Igazabol itt az volt, hogy Rohan beugrott egyet imadkozni a templomba (leven vasarnap, o meg jo kereszteny), mi meg addig furcsan szemleltuk, hogy a helyi parok miert x meterenkent napernyovel, hosszu ruhaban ulnek a tengerparton??? :D



Matara Parawi Duwa temple
na ezt sajnalom h nem neztuk meg koezelebbrol...

Erre a napra amugy az volt tervezve, hogy a reggeli indulas utan elzuzunk a kovetkezo helyre, ahol van a hotel, levagjuk a cuccunkat, és delutan strandolas, nyaralas oceanpart, meg minden.

 na most a hotelszobankbol ez votl a kilatas. Ami nem rossz, csak egy par vezetek belelogott a kepbe :D

Ez a hotel volt az, ami messzirol elkerulendo, hogy is hivtak, ööö Neptune Bay Hotel, és az Unawatuna Beachen voltunk. A Hotel, meg a beach is kihagyhato, mondani fogom hogy miert. (Egyszeruen: van ennel 100x jobb hely is Sri Lankan).

 a belso, csodalatos folyosora nyilt mindenkinek a "wc szellozoje", folyamatosan fenomenalis illatok terjengtek.


Ez az egy olyan szallasunk volt, ahol ratyi volt a szoba, a kornyék, az agynemuvel, torolkozovel nem voltunk megelegedve, stb. De akkor hogy kerultunk ide? Hat az iroda mondta, hogy o nem ezt a helyet javasolja, de en uyge a fookos nem hagytam magam lebeszelni, a netes kutakodasom alapjan meg voltam gyozodve rola, hogy nekunk az Unawatuna Beachre kell jonni, hogy vizszintes palmakat lassunk... hat ezt kicsit elneztem. :D De sebaj, kesobb sikerult korrigalni :)

 

 a hotelnek amugy volt medenceje, de a fenti kepeken mar latott villanypoznas kornyezetben anniyra nem adta. :D

A hotel? hat itt meg ez a hotele volt epp az irodanak. Vacsora a tengerparton votl, kurvasokat kellett varni az asztalra, a kajara, nem is volt egy huuu, reggel a reggeli ratyi volt, koszos volt az etterem, stb, egyertelmuen ez a hotel volt az egesz het gyengepontja. Nade ne panaszkodjak ennyit, emrt ez a kurvajo elmenyeinken sri lankan tul sokat nem tudott rontani, megint csak azt tudom mondani, hogy annyi minden jot lattunk ettol fuggetlenul is, hogy egyszeruen nem tudok erre a helyre fokuszalni.
 

A strandrol annyit lehetne elmondani, hogy nem volt rossz na. Oceanpart, eleg meredeken melyulo part, ugyanaz a szivo hatasu tema mint a Yalában. Tortént azert 1-2 erdekesseg. A teascseszek azert vannak a kepen, mert aznap valami nemtudom ki halala miatt (vagy valaki halalanak az evforduloja miatt?) a szingalez kormany betiltotta az alkohol arustias, sehol sem lehetett piat kapni. Ezt a bufesneni azzal hidalt at, hogy teaskancsiba kiontotte nekem a sort. :D Találo.


Aztan ekkor tortént meg az is - bevonzom az ilyeneket ugy latszik - h egesz srilankan elment valami 3 orara az aram... Hala az egnek visszajott, és vacsoraidoben mar nem volt gond. Csak nem birtunk a tegnerparton bananturmixot inni. A fenti kek fejtakarom azert volt igy felpattintva, mert olyan jol sikerult a megelozo napokban magam lekenni, hogy ereztem ha nem takarom, akkor csufos leeges lesz belole. Sikerlt meguszni. (a fejemen).


A baloldali kep pedig mar csak egy szomoru emlek, ez volt az a hullam, amikor utoljara volt rajtam szeretett szivarvanyszinu, sielesre vett decathlonos napszemcsim. Kar erte, igazi madarlatta darab volt, ezen a napon atadta magat az Indiai Ocean habjainak. Egy darabig keresgeltem, de olyan volt a vizmozgas, hogy eselytelen volt a dolgo, 1-2 masodpercek alatt meterekkel arreb sodorhatta a viz.

A jobboldali kepen nem latszik (annyira), de a part bizonyos reszei is sajna eleg szemetesek voltak, egyszeruen itt sem értettuk, hogy miert nem vigyaznak jobban arra a helyre, ahol elvileg ok is a szabadidejuket toltik, na sebaj.

 felora jetski 12e ft.

Eletem harmadik jetski alkalma igen kulonlegesre sikeredett: attol volt igazan jo, hogy bazi nagy hullamok voltak a vizen. Amikor veluk szembementem, akkor jo nagyokat ugrattam, amikor meg a hullammal egyiranyban a part fele, akkor kulon elvezet volt a hullam tetejen lassan bzzm bzzmm bzmm modon kozlekedni, az a hullam elott levo vizszintnel (es a part szintjenel) adott esetben szerintem siman 2 m-rel magasabban, ami azert nagyon feelinges volt. :) Judit probald videozni, de valamit elcseszerintett, ugyanis ez az egy darab kep maradt meg sajnos az egesz menetbol. :D


A vacsis varakozast mar emlitettem, reggel, az utolso napunkon, marcius 14 hetfon viszont megint koran keltunk, lementunka partra napfelkeltere- es ezt most judit talalta ki, nem is értettem, mondom mivan, tulzottan ki van pihenve?!?! :D




Itt meg az tortént. hogy a kutyak valamiert razizzentek a fasza lila torolkozonkre, es a vegen mar nemtudom hanyan jottek aztan ott morogtak rank, a sajat hotelunk parti bufejenek arcai jottek és mar rajukszoltak, mi meg visszavonulot fujtunk és mentunk fel a szobaba inkabb - most a kutzyak elol leptunk le kivetlesen, majmok seho.

Reggelinel ez volt az egyetlen hely, ahol a szallason talalkotzunk magyarokkal, meghozza egy egesz nagy csoporttal. Viccesen volt a talalkozas, ugyanis ultunk mar az asztalnal, mikor megjottek tobben, és mondja azegyik idosebb holgy, hogy "no magdikam, elfoglalták a helyunket" - ezt rank ertettek. Ekkor en ilyen iszonyatos alkan suttogva mondtam juditnak erre valamit. Olyan halkan, h J velem szemben ult, de nem hallotta mit mondok, a holgy pedig nagy meglepetesemre igen.. :D Es akkor elkezdett szabadkozni, hogy ááá semmi gond, nicnsneek itt fix helyek meg minden. Na ezutan vegulis elkezdtunk veluk beszelgetni, magyar utazasi irodaval jottek, ki voltak akadva, hogy 3 napja ezen a sz.r helyen strandolnak, elotte csak rohantak, nem lattak szerintuk semmi erdekeset, idegenvezetot nem lattak miota itt vannak, és vegremar hogy elhuznak innen, meg hogy este mennek haza. Nem tuntek vmi boldognak. Kérdzgettuk merre jartak, meg judit meselte nekik hogy mi merre, igy utolag visszagondolva eleg kontrasztosnak tunt. (J boldogan meslte a pozitiv elmenyeket, ok meg kb mindenre racsodalkoztak, hogy igen? az o programjuk nem volt ilyen fasza...).

Tény, ha valaki Sri Lankara akar menni nyaralni,akkor furdozesre ne ezt az Unawatunat lojje be, hanem ket masik kozul egyet: Vagy Bentota, vagy a Hikkudawa. hamarsoan lesz utobbirol kep.

Aztan természetesen a hotelben még volt 1 akcio, ki akartak velunk fizettetni a vacsorat pluszban (ami elvileg benne kellett hogy legyen az arban), na akkor nekialltam reklamalni, majd megerkezett a Rohan, o szingalézul folytatta.... Majd eljutottunk oda, hogy oke, ekkor viszont még mindig egy részét ki akartak fizettetni a vacsoranak, mintha nem jarna 1-1 foetel mindkettonknek, nem is ertettem. Na sebaj, a hotelnek még1 minuszpont, legkozelebb valasztunk helyette mast. :D ha lesz legkozelebb esetleg egyszer majd eletunk folyaman.

Galle Fort


Galle varosa votl a kovetkezo megallo, ahol egy anno holland telepesek altal epitett erod és varos az igazi latvayossag (a cunami idejen ez is megserult). Felmasztunk a falakra, nezelodtunk, lattunk a tengerben oriasteknost fentrol, szep hely.



Mondja rohan, hogy nezzunk szet a fal egyik reszen, csak mi akkorat setaltunk, hogy autoval mar ugy jott utanunk, meggyozodve arrol, hogy mar tuti sokkal messzebbre elneztunk, mint amit o eredetileg javasolt.
 

ez itt egy muszlim mecset kérem...!

A kovetkezo megallo az ey olyan hely volt, ahol mindenfele fabol a legkoulonfelebb dolgokat faragjak, tobbszazerzes orais elefantoktol a kulcstarto meretu dolgokon at a ttitokdobozok meg asztalokig mindent. Fuuu itt is rank akartak azert sozni sok mindent, de 1-2 kisebb elefanttal megusztuk a temat.


 



Ezutan jott az etalon tengerpart, tiszta, vilagoshomokos, palmas, faszántos, csak pozitiv jelzovel illetheto, a Hikkudawa beach. Hogy talaltuk ki? A faelenfantos helyen lattam egy kepeslapn, és megkérdeztem Rohant, hogy nem esik utba veletlen a hely? De persze, siman belefer.





Ezen a tengerparton futottunk bele oriasteknosokbe. Amin mondjuk en elegge meglepodtem, hiszen en eszre sem vettem oket, az sem tunt fel hogy csoportosulnak az emberek ott korulottuk... Judit ugy kiabalt utanam, hogy hé. 




Na szoval ha megegyszer nyaralnank Sri Lankan, ezen a helyen tuti h maradnank 1-2 napot... Az utolso naponk kozeptajahoz erkezve elerkezet az ido az ebedre, az en kajam valami mongol nemtudommilyen rizs neven futhatott, de nagyon betalalt, kar h nem kertuk el a receptet.




A koradelutani program a Madu Ganga folyo torkolatvideken motorcsonakos hajokazas volt. A lenti terkepen lehet latni, hogy milyen bonyolutl kornyék is ez: rengeteg megalloval, és mindenhova hozzak viszik az erdeklodo  turistakat. Kulonleges allatok, fahejmanufaktura, halmasszázs, mangrove erdo szeru novenyzet, meg még hosszasan sorolhatnám.


Madu Ganga Boat Ride

 
 
 
 fahej"készites", nomeg valami kotel kokuszdiobol
 

Volt egy srac a folyon, akinek az volt a napi meloja, hogy a majmaval ult a csonakban, és a motorcsonakkal arrajaro turistakra rakosgatta fel a majmot, nyilvanvaloan a borravaloert cserebe.


A halmasszazs a folyo vizen uszo  stegszeru helyen lett kialakitva, nagyon poen volt az egesz. Juditot ugy kellett gyozkodni, hogy ebbe bizony bele kell tennie a labat, de nem nagyon virult ki tole, ahogy az az arckifejezesen is latszik.... :D En az elso probalkozast vegigrohogtem, mert csiklandos volt az egesz. lehetett kozben etetni is a halakat, hogy ne csak a labunkat harapdaljak, illetileg ha beleszortunk egy kis halkajat, akkor egybol jo nagy fickandozo versengesbe kezdtek a kajaert.

Mosambique fish


A folyami hakokazas utan erkeztunk a teknosrezervatumhoz, ami anno a cunamiban allitolag teljes egeszeben megsemmisult, valami 1 teknos maradt eletben. Itt ugy nez ki a filozofia, hogy megvesznek 10 dollaert 100(?) teknostojast a halaszoktol, amit a tengerparti homokba tesznek le a teknosok. A menhelyen kikelesztik a tojasokat, melyekbol 90-95%os valoszinuseggel him teknos kerul ki. A himeket kb 1 eves korig nevelik, majd visszengedik oket az oceanba. A nostenyeket viszont 5-6 eves korik tartjak maguktol, hogy kelloan megerosodjenek az oceani elethez, majd utana bocsajtjak vizre oket. A teknosok pedig kb 20 evvel ezutan ugyanarra a partszakaszra fognak visszajonni tojastrakni, ahol oket visszengedik, fenntartva ezzel a korforgast.

Turtle Hatchery




A kisteknosok szeretik a kezunk melegét, igy a tenyerunkbe rakva oket azonnal elaludtak, és a vizbe torténo visszarakasnal is csak ugy spuriztak az emberi tenyer utan, nehezen hagyja aa teknos veszni a jo meleg tenyeret. :D

 

Itt volt amugy mindenfele teknos, egy nagyobb fiut tartottak mutatoban, tiszta agresszor volt., talalkoztunk feher (es nem albino!!!) teknossel, nomeg kaptun kegyet a kezunkbe is, hihetetlen, hogy milyen puha nyaka van, tartani kellett a fejét... :) Lenyeg a lenyeg, hogy egy ilyen progira is nagyon vagytunk, es ugye anno Omanban ősszel megszivtuk a teknosos programmal, viszont jol tettem h odacsorogtem telefonon, hogy kuldjek at ide az ocean masik oldalara a teknos kontingest. :D

Tengerpartbol sosem eleg, még 1 helyen megalltunk a Rohannal ez nem egy rendes strand votl, hanem csak egy olyan resz, ahol alkalmas volt lemenni a partra. Persze a csadoros hatteremberek itt ott még integettek is a kepben, ahelyett h elhuztak volna.


 nade nekem sem kelllett tobb, voltcsador, nincscsador, huss!:D
 



Estehez kozeledven azert kezdtunk mar rendesen lefaradni... Elindultunk lassan Colombo felé, eloszor gurultunk fel autopalyara sri lankaik tartozkodasunk soran.


Eloszor még mentunk bevasarolni a chicken curryhöz, a boltban azert edekes dolgokat lehet itt is kapni "nassolnivalo" gyanant... Kesobb viszont Colombo belvarosaban, és a tengerpartjan kotottunk ki. Jo is hogy csak sotetben lattunk mindent, mert az a gyanu a helyrol, hogy azert a steril kornyék mintapeldaja lehet.


 

 
 

Majd jott a vacsi, az ominozus vacsi, amit mar az elejen is emlitettem, 3an ettunk 1600bol, kotut! :D Igy hivta legalabbis rohan, volt hozza persze a mar szinten emlitett hoposz is. Ez a kotu tema a kinai noodles- hoz hasonlo, lisztbol meg tojasbol osszehozott, tesztaszeru valami, de finom volt!



Innen pedig nem volt mar mas hatra, beceloztuk a repteret, és valami este 11 kornyékén meg is érkeztunk a 7. napunk végére. Uton odafelé Rohan hivta a fonokoet, es adta a telefont, hoyg meseljuk el, hogy voltunk megelegedve a dolgokkal... Adtunk neki egy jo borravalot - nagyon raszolgalt, ha egy full ratyi idegenvezetot kaptunk volna, az azert negativ befolyassal lett volna erre az egesz kirandulasra.
 
 
A repcsin torpedozasba folytottam unalmam... nade amugy birtunk azert aludni, hosszu nap volt ez az utolso is.

A pogramot majdnem teljes egeszeben teljesitettuk, a sorrend nem volt mindenhol teljesen pont igy, 1-2 dolog kimaradt, viszont jott be par dolog is pluszban.

Katarba marcius 15 reggel erkeztunk meg, majd hazaerve osszehoztam amit eddig vegig nem, bontottam volna ki a korbefoliazott borondot hogy kivegyek juditnak valami gyogyszer, de mire ez sikerult, rajottem hogy sajat magamnak kell a sebtapasz, a sajat vadlimba belevagtam szepen a konyhakest. :D na de errol még kepet inkabb nem rakok ide - pedig van! :D

Milyen volt a nyaralasunk Sri Lankan? Szerintem kiolvashato a kepekbol, és a szovegbol, eszveszejtoen jo. Az Adam's Peak utan kb 4 napig fajt mindenunk, foleg a labunk, de boldog fajdalom volt! :D Hihetetlen elmenyekkel lettunk gazdagabbak - ismét, nem is akarmilyenekkel. Paradise Island-nek hirdetik ezt a sri lankat. ha valaki kotozkodni akar, persze tud, de nem erdemes, ez a sziget ugy jo ahogy van, ennel sz.rabb nyaralasunk soha tobbet ne legyen.... Még a vonatot kiprobaltam volna, dehat hagyni kell valamit kesobbre is. Mindensetre, ez a nyaralas mindig is felejthetelen emlek lesz, az 101%. ..

A bejegyzes kepe (225 db) itt találhato meg.