2016. március 17., csütörtök

Ceylon aka Sri Lanka 1/2

Amikor neki akartam allni kepeket valogatni, ugy orultem, hogy a 2200 sri lankan keszult kepbol volt mar egy 240 kepet tartalmazo mappam, amit megmutogattunk mar ennek annak az ut ota. Aztan viszont frankon rajottem, hogy gond van, ugyanis ez a valogatas azert nem "blogrészletességgel" lett elkészítve... Uh hozzacsaptam még parat, igy osszejott 460. De mondom áááá, ez rettenetesen sok lenne egy bejegyzesben, hozzakepzelve a szovegeket amit le akarok irni, két felé kellett dobni a történetet, kovetkezzék az első rész az Indiai Óceánról.

Adam's Peak-rol keszult foto. Sok szempontbol a nyaralas csucspontja. :)

Szoval hogy hogyan kerultunk mi Sri Lankara, és miert? Nagyon egyszeru, még mikor katarba kerultem, elkezdtuk nezni, hogy hova lehetne elmenni majd valami koltséghatekony jarattal, amikor a Judit jon latogatni. Nagybatyjamek mar voltak, Juditnak mar tobb ismerosuk volt, innen onnan hallottuk, hogy nem rossz, nem rossz, meg még eles meseltettuk veluk extra, hogy milyen, és amikor meglattuk h a FlyDubai (ez még az orosz jarat lezuhanasa elott volt joval)nak van fasza akcioja (szeptember elejen), akkor eldontottuk a dolgot. November volt az eredeti terv, de rajottunk, hogy akkor ott nem biztos hogy idealis lenne az ido (=esos), igy mentunk novemberben Omanba, és idozitettuk marciusra a sri lankai 1 hetes kirandulast, 7 nap 6 ejszakával, tehat a jegyeket mar szeptemberben megvettuk, mindenfele kulonosebb indok nelkul lett tehat kivalasztva a célallomaas. Akkor azt hittuk, hogy hajj, milyen messze van még, most meg (aprilis 30) konnyeden konstatalom, hogy basszus ugy elrepult az idő, hogy az valami elkepeszto, mindjart megint karacsony. Na de ennyire azert ne kanyarodjunk el. :D

 Judit anyukajat vasarnap este kivittuk a repterre, en meg hetfon dolgoztam, majd este mentunk ki megint a repterre.

 Indulas a dohai reptérrol, 2016. marcius 7. hetfo este.




A bejegyzest ugy tervezem megirni, hogy egy kicsit a mi beszamolonk is legyen, meg annak is kiindulasi pont, aki esetleg sri lankara vetodik a jovoben.  Adok 1-2 tippet, hogy mit erdemes mindenkepp a programba foglalni, és mi az, ami kihagyhato. Nem akarom szuperlativusznak beallitani helyet, azt azert tudni kell, hogy a kituno eghajlat ellenere van benne 1-2 kanal india, szoval itt ott azet dzsuva van. Ez persze nem jelenti azt hogy minden tiszta gané! De rogton melleraknam, hogy a kosz, vagy rendetlenség, amennyit tapasztaltunk, és amennyit zavart minket ugy osszességében, az szinte eltorpul a pozitiv elmenyek mellett, elore leszogezhetem a sokszor elsutott kifejezest: "eletunk nyaralasa" volt, az egyszer biztos, a nyaralas végét korbejaro specialis téma nelkul is.
 

Szóval Sri Lanka alias Ceylon. Egy kicsit tobb mint fel magyarorszagnyi teruleten laknak 2x annyian, mint nalunk otthon: "Srí Lanka, korábbi nevén Ceylon könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre, az Egyenlítőtől 6 - 9,5 fokra északra. 65 610 km² kiterjedésű. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag. A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű („oroszlánsziget”), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. Az egykori brit gyarmat 1948-ban kiáltotta ki függetlenségét." (wiki)


Vegulis egy ilyen program lett osszehegesztve a srl iroda segitségevel

"A szigetország központi részét idős kőzetekből felépülő hegység foglalja el, amelyet lankás dombságok, alföldek, part menti síkságok öveznek. Legmagasabb pontja: Pidurutalagala, 2524 méter. Indiával az "Ádám hídja" (Adam's Bridge) nevű képződmény köti össze. Ez ma mészkőzátonyok láncolata, amelyek többnyire nem emelkednek ki a tengerből. Valaha azonban összefüggő földhíd volt. 1480-ban rombolta le egy nagy vihar. A 2243 méteres Ádám-csúcs (Sri Pada alias Adam's Peak) a buddhizmusnak, az iszlámnak és a hinduizmusnak egyaránt szent helye.

Srí Lanka fovarosa Colombo, az Egyenlítőtől valamivel északra, az Indiai-óceánban terül el, klímája trópusi. Átlaghőmérséklete és a levegő páratartalma magas, de a sziget domborzati viszonyai miatt tájegységenként különböző. A tengerparton a levegő jóval melegebb - esetenként kifejezetten forró -, míg a hegyek között jóval kellemesebb a hőmérséklet. Tengerparton átlag 27C°, "a hegyi fővárosban", Kandyben 20C°, mig a közel 2000 méter magasan fekvő Nuwara Eliyaban 16 - 18 C°. A csapadék eloszlása sem egyenletes. A sziget délnyugati részén fekvő esős zóna átlagosan évi 2500 mm csapadékot kap. A legtöbb vidéken az évi csapadékmennyiség 1200–1900 mm. Itt az esős időszak októbertől januárig tart, az év többi részében nagyon kevés a csapadék. 


egy laza 900 km-es kort terveztem be, oramutato jarasaval megegyezo iranyban. 
 
Eredetileg a sziget egészét erdő fedte, a 21. század elejére csak 32%-át foglalja el erdő. Természetes növénytakarója DNy-on trópusi esőerdő, DK-en monszunerdő, É-on szavanna és fás szavanna. Erdőirtások miatt elsősorban a trópusi sík vidéki esőerdők állományai tűntek el, ezek nagyobbrészt csak 1000 m magasság felett maradtak meg. 1500 méteren hegyi esőerdők, illetve köderdők vannak, felettük füves növényzet, az úgynevezett pata. Észak felé haladva az örökzöld erdőket lombhullató fajok alkotta erdők váltják fel. A legszárazabb vidékeket bozótos szavanna borítja. Az általában homokos tengerparton pálmaligetek nőnek.

A lakosság 74%-a szingaléz, 18%-a tamil, 7%-a ceyloni mór, 1%-a pedig egyéb népcsoporthoz tartozik. Az északi területek kivételével mindenhol a szingalézek vannak többségben. A tamilok elsősorban északon és a Központi-hegyvidék belsejében élnek. A lakosság 70%-a buddhista, 12%-a hindu, 10%-a muszlim, 8%-a keresztény."


Dubai atszallassal erkeztunk a colomboi reptérre, elobbi helyen madjnem beneztuk az atszallast, ugyanis a jaratunk colombo utan egy masik sri lankai repterre repult tovabb, és egyutt volt kiirva (illetoleg valtva) a beszallaskor, és el voltunk tajolva a dubaiban mar ervenyes 1 ora idoeltolodas miat tis, szoval szerencsénk volt. A kep mar Sri Lankan keszult.
 
Ha ossze kellene foglalni, akkor azt mondanam, hogy ezek a szingalezek egy jo meleg eghajlaton vannak, de nem tropusi esoerdos, mindenfele novenyek vannak (oke fenyves tundra nincs), mindenfele allatok vannak, mindkét kategoriara igaz hogy olyanok, amelyek europaban nyilvan nem, mindenfele dolgokat termesztenek maguknak, igazabol az egesz sziget olyan, hogy kb mindent meg tud termelni maganak, és nem szorulna semmifele kulso dolgokra. Olyan kis "belterjesnek tunt".

el vagyok faradva és nyugos vagyok, de k.rva jo fulledt meleg van reggel. :D
Nonapkor (legyen zoltan nap, na :D) érkeztunk reggel 7 kornyékén

A szervezest nem volt egyszeru, ugyanis az elore megvett fix repjegyekhez kellett mindent hozzaigazitani. A Daniek (Judit bnoje és baratja) infoja alapjan kapcsolatbaleptunk egy helyi utazasi irodaval, akivel elkezdtem megtargyalni a programot, illetoleg rengeteg mindent osszeszedtem hogy mit lenne erdemes megnezni, viszont az iroda adott egy kesz tervet is, amit en jol telezuztam még dolgokkal, és hozzatettem, hogy hat mi bizony szeretunk menni, az ido keves, lehet zuzos a hét!

Pinnawala Elephant Orphanage


Itt tortént meg, hogy az elso kepen szereplo kis aranyos elefentnak megpaskoltam a homlokat, majd kapasbol ugy racsavarta az ormanyat a jobb karomra és megrantott, hog csak lestem, meg velem rezdultek az elefantkezelok is, en is megijedtem, fene sem gondolta, hogy egy ehes elefant homlokat csak tollpihevel lehet cirogatni! :D (Le is horzsolodott a karom, de mondjuk semmi komoly)


Belefutottam még egy weboldalba: sri lankai magyarok cimen hirdetnek facebookon, nem akarom oket bantani, (egy katari ismerostol kaptam a tippet), de kevesebb napra dragabb arajanlatot kaptunk toluk, mint a sri lankai irodatol, illetoleg mikor megmondtam, hogy en vegulis egy utobbival kapcsolatban vagyok, de kivancsi lennék, hogy az atalalm felvazolt program megvalosithato lenne-e, akkor kb annyi volt a valasz, hogy "bocs, de marciusban mi mar tele vagyunk". Nulla flexibilitas... Nulla joszandekusag, az arat meg hagyjuk is (amit a katari isminek adtak). Szoval ekkor dontottem el, hogy en magyar utazasi irodaval soha a budos eletben megegyszer sehova.... Na mindegy, biztos meg tudnák magyarazni.


Itt elvittek minket egy olyan helyre is, ahol az elefent urulekebol keszitenek papirt, kokorszaki modszerekkel. Olyan mint valami akvarell papir, vagy inkabb tapeta.



 
 
Ja meg persze ne felejtsem el, hogy az emlitett Danitol vegulis megkaptuk keszen, hogy ok amikor voltak, akkor x nap alatt mit neztek meg merra jartak, hogyan lenne erdemes, nyilvan azt is felhasznaltam, szoval innen is koszi. Aki progamot tervez Sri Lankara, annak 3 tipp:
  •  - az utakon nem elhet ugy haladni, mint nyugaton rengeteg az autos, motoros, szoval a google maps altal megadott idok nem stimmelnek tokeletesen
  • - http://www.roughguides.com/destinations/asia/sri-lanka/itineraries/ ez az oldal eleg hasznos tud lenni
  • - a tripadvisoros infokra nem erdemes adni minden hataron tul, az csak utmutatasnak jo
  • - ha az ember nem akar idiota ferfiszoknyat kapni templomokban, akkor legyen keznel egy farmer, meg a csajoknal is vmi hosszu, mert bizonyos templomoknal azert takarni kell magunkat
  • a vizumot neten meg lehet elore venni, fejenkent 35 USD, juditnak termeszetesen elcsesztem a szuletesi datumat, igy erkezeskor volt egy kis plusz sorbanallas, meg aggodalom, de nem kellett perkalnunk még 35 dollart.  a weboldallal volt nemi problema, kb 10. probalozasra a harmadik bankkartyaval sikerult megvenni egyebkent
 
Egy TukTuk! valami boduletesen sok van belole, egybol ra is gyogyultam hogy ezt ki kell probalnunk.

Ezuttal nem kovettem azt a hibat, h lefoglalunk valami szallast, aztan majd lesz valami, januarban rentegek orat szantam ra, hogy vegignezzem mi erdekel minket igazan, hova menjunk, hol aludjunk, hogy jonnek jol ki a niytvatartasi idok, mikor van a naplemente. Volt husz verzio, meg a kiutazas elott is tettem apro modositasokat- a de kiraly lett a program. Nagyon huzos lett, d ekiraly, sokat ultunk autoban de nem erdekelt. Mert annyi elmennyel gazdagodtunk. Az is latszik a térképen, hoyg volt amit ki keleltt hagyni. A mi temponkban, szerintem egy 1.5-2 het kellene sri lankan, hogy azt lehessen mondani, teljeskoruen megneztunk mindent ezen a fel magyarorszagnyi teruleten, ami igazan érdekelt.... Lesz miert visszamenni legalabb! :) 


az auto melett suhano taj



Ha valaki megy, ezt a sri lankai irodat mindenkepp ajanlom, irjon ram, és majd megadom a kontakt adatokat. Jobb arakat adtak 2 kajalassal, minthogyha  booking.com on foglalgattam volna mindenfele hoteleket, anelkul h tudnam hogy melyik milyen. Es elore elmondom, hogy full fasza szallasaink voltak végig! Olyan extrakkal, hogy mondjuk a jobb panoramas szobakat kaptuk, a jobb kajakat kaptuk (ahol nem bufé vacsi volt), vagy peldaul volt olyan hely ahol tok fasza helyen az iroda nevere volt asztal lefoglalva nekunk. Hatarozottan megeri veluk menni, en azt mondom. A hotelek amugy szintre 3*osnak voltak hirdetve, es ilyenek is voltak, minden teljesen total rendbenvolt. 1 estere nem intezett nekunk az iroda szallast, akkor en ragaszkodtam egy helyhez (errol kesobb), ahova nem volt kontingensuk, illetoleg a "csomagarunkban" benne volt egy szemelyi idegenvezeto sofor, es a mindenfele benzin és parkolasi és soforszallas koltségek, repteri transzferrel. Tehat Rohan, az idegenvezeto ott vart minket a ki tablacskaval hogy Mr. X & Ms Y, es utolso nap a repteren tett le minket. Az mas kérdés, hogy bo egy oraval kesobb kerultunk elo, mint kellett volna, kestunk is, meg a borondokre is csomot vartunk, meg a vizummal is volt a macera amit mar irtam.

Dambulla Cave Temple






Eloljaroban a Rohanrol még annyit elmondanék, hogy egy haborus szingalez veteran, aki 8 eve hordja viszi minden heten az embereket, nagyon szereny és rendes fazon, és tenyleg arra gyurt végig, hogy nekunk ez a nyaralas egy felejthetetlen elmeny legyen. Az angolja abszolut kielegito volt, de hogy mit kezd azzal, ha jon egy botrany igazi angol akcentusos angol csoport, azt nem tudom! :D:D:D Szoval o ugymond benne volt az arban. Mindezt osszerakva rohadtul megérte az irodaval menni, most nem szummazom itt le a koltségeket, de ha a magyarorszagrol szervezett 1 hetes utakkal (otthoni utazasi irodak) hasonlitunk, akkor kemenyen sokkal jobb aron lehet meguszni az egeszet, azt jelzem. És nem egy kesz programot kap az ember, ahol egy 10 fos kisbusszal viszik, és varni kell a nenikre, vagy arra aki eppen nem figyelte h idore kell visszaerni a buszhoz, hanem 2en ultunk egy klimas auto hatso ulesen, és frankon mindig oda mentunk, ahova en mondtam. Vagy a Judit. De inkabb en. :D (Miutan persze megbeszeltem vele). Fizetes ? Elor ekellett utalni Sri Lankara, talan csak ezt cseszte el az iroda: ne mondta, hogy a szamla amire utalok az rupias, és majd az o bankja valtja dollarrol rupiara az osszeget, ami hat nem sikerult valami jo arfolyamon, ha tudom elore mashogy utaltam volna (Transferwise-zal meghozza!), na sebaj.





Még 1 dolog: eloszor mentunk ugy nyaralni, hogy no bankkartya, csak kp. Ennek 2 oka van: mindenhol azt lehet olvasni neten, hogy problemas lehet az orszagban a dolog, es az ismerosok is azt mondtak, hogy csak USD. Szoval vittunk magunkkal egy koteg zoldhasut, és erkezeskor a repteren (ami sri lankan egy jo valtasi helynek szamit (allitolag)) koppintottuk at az egeszet LKR-re azaz rupiara). Az arfolyamnak megvolt az a varazsa, hogy 1 LKR az 2 HUF, szoval eletemben ilyen egyszeruen sosem lehetett kovetkeztetni arra, hogy mi mennyibe kerul.

 
A masik oka a kp temanak, hogy mindenhol borravalozni illik és kell ezerrel: marmint nem ezreket, a Rohan nagyon jo fej volt, az elejen mondta, hogy en csak az o utasitasait kovessem, és csomo helyen mondta, hogy mittudomen csak 50-100 rupiat adjak ezert vagy azert (pl egy elefantfurdetesben valo segedkezes, vagy ilyenek). Borondhordok segitségeknek, meg mindennek. De ez magyar szemmel nezve olyan apropenz, hogy elkepeszto, 1-1 nagyobb attrakcioert mikor (pl nemvolt belepo), de a helyi idegenvezetonek adtunk mondjuk 500 rupiat, akkor olyan boldogsag ult ki az arcukra hogy hihetetlen. Allitoleg egy pincer 50e Ft koruli nettot visz haza, ezt megkérdeztem - szoal igy nem is meglepo a dolog.

Uton a Pidurangala rock felé

 Ez egy olyan program volt peldaul, hogy alkudoztam egy sraccal aki felkinalta h feljon velunk, hogy o a belepon felul 1000 rupiat akar kérni az "idegenvezetesert", ami mondjuk kellett is, mert az erdoben nem volt mindenhol egyertelmu, hogy merre menjunk. Alkudoztam vele, vegul 600ban megegyeztunk, viszont egy olyan srac volt, azon kevesek egyike, akinek ha a kezebe adtuk a telefonom, kurvajo kepeket csinalt vele! Nem hittem a szememnek. Sot, poenkodott is, panorama kepre futtatott minket, nagyon jo arc volt, szoval a végén siman odaadtam neki az ezrest, mert rohadtul megérdemelte.

Pidurangala rock tetejen, hatterben a Lion's rock, Sigiriya
 A pidurangala volt az olcsobb szikla, amin allunk, a hattebren levo pedig a felkapott, turistas, tobbezer forintos... A kulonbség amugy a tajat nezve nem durvan nagy.


 Az erdoben talalkoztunk ilyen mimozaviragokkal, viszont nem volt tul sok ido rajuk, megmondta rohan, hogy haladni kell, mert utana idore megyunk a kov programra, igy kb egy ha jol emlekszem 1.5 ora alatt brutal hegyre felszokogve izzadva mint az allat jartuk meg a programot, elso napra igy az ejszakai repulout utan pont ez hianyzott, de nagyon megérte felmenni na, kiraly volt!

kis csalas van, ez a kep azert nem jott igy ossze, Judit sosem birt idozitve ugrani! :D:D:D:D na szoval két majdnem tokeletes kepbol raktam ossze ;)

Az arakrol: 1-2 felkapottabb akcional lehetett olyan arakba belefutni, ami "nem oclso", azaz forintban nezve fejenkent tobbezer, viszont az egesz hetes progit ugy is meg lehet csinalni, hogy az ember minden ilyet kikerul, és akkor bizony elegge kotlséghatekonyan ki lehet hozni a dolgokat. Mondok egy peldat, Lion's Rock, sigirya, 4e Ft mondjuk a belepo fejenkent, a vele atellenben levo masik kurvakiraly sziklara (ahol nicn stomegturizmus) meg csak 500 huf fejenkent.... Szoval ha az ember jol iranyitja a programot, olcso, olcso minden. A kajarakrol: ha olyan helyre kerul az ember, ami egy felkapott turistas hely, ahova hordjak a kinaiakat, meg minden, akkor svedasztalos ebed harmunknak itallal ilyen 9-10e Ft-ra jott ki (a sofort meghivtuk 2-3 alkalommal), de pl utolso este Colomboban 3an kaptunk annyi kajat uditovel 1600 forintert osszesen, hogy nem birtuk megenni. Szoval minden attol fugg, hogy az ember hajlando-e ramenni a helyi specialitasokra.

 A Pidurangalan keszult panorama kep. jobbra forditot a kamerat, masik iranyban pedig korbe kell futni folyamatosan. Poen lett :D

Mi hajlandoak voltunk, en kb egesz heten vegigettem mindent, tkeppen total vegig emesztesi gondok nelkul. Judit az kicsit csalt, mivel vele jartuk mar meg, elore keszultunk: bepakolta a mindenfele emeszteskonnyitoit, szentabit, mindent ami kell, meg a Dubai repteren atszallaskor vettunk egy uveg literes Jameson whiskyt szuloi utasitasra, es szepen minden este/reggel programtol fuggetlenul fertotlenitettunk vele feles formajaban. Melegen nem az igazi, de legalabb ezt is kirpobaltam .Ja és annyira kiraly votl h nem nekem kellett vezetni végig! :)

Elephant Riding - Sigiriya

Rohanra még visszakanyarodva, a végén természetesen kapott tolunk egy igenfasza borravalot, amiert nagyon halas votl.... De amikor a currys csirke receptjerol votl szo, akkor 2 perc mulva hita az assszonyt, lepasszolta a telot juditnak, aztan jegyzeteltuk a dolgokat, elvitt minket boltba bevasarolni az olyan hozzzavalokbol amit nem tudjuk, hogy otthon lehet-e kapni... Van egy noveny, karapindzsá, amit azota sem tudtunk mefejekteni, hogy mi lehet, hazaszallitottunk belole egy adagot, de a katar-magyarorszag utat elegge megsinylette, szoval nem tudom h fel lehet-e meg majd hasznalni barmire
is.




Ahogy emlitettem, Rohan ugye minenhova vitt minket, azert iranyitotta, hogy emlyik boltok, melyik helyen mennyit erdemes borravalozni, nyilvan ezzel o is joljarhatott, nyilvan a haverjaihoz vitt, viszont volt olyan, ahol errol meggyozodtunk (marmint arrol hogy o vegulis jofej), a Pinnawalanal joval dragabb volt pl az elefent meglovagolasa, mint a Sigiriyanal, ahol vegulis felultunk.



 




Az elso esti szallasunk, Sigiriyan, kifogas nem erheti, kiraly volt, welcome drink volt, meg minden ami kell, szoba teljesen rendben. A hely neve : Nice Place Sigiriya. Tiszta dzsungelhangulat volt a szoba kornyékén (az elso kepeken latszik h a mi szobankbol milyen volt a kilatas), atom madarcsicserges, azt hittem satrazok mikor felriadtam hajnalban. Csak annal joval kenyelmesebb volt :D meg klimatizalt! :D


Az elso esti vacsora hibatlan volt , helyi kajak, bufe jellegu, kepem nincs rola, a reggeli az elment, megkezdtem az egeszhetes iszonyatjo ananasz és banankúrámat ezen a reggelen. És még az sem zavart, hogy asz asztaloktol két méterre ott kamillazott egy ló.


Március 9. szerdán folytattuk tovább az utunkat, az elso reggeli program az un. Sigiriya, azaz Lion's Rock megmaszasa volt, amelyben az a poen, hogy egyik iranybol oroszlannak nez ki, a masik iranybol meg en nem is tudom mar, hogy minek. Nameg hogy fentrol kiraly a kilatas! A felfele vezeto ut eloszor egy nagy, régészeti leletszamba meno epuletmaradvanyokkal tartkiott parkon veet, majd foleg lepcsos a szikla oldalaban, ahol teriszonyosok hatranyban (Judit itt ebredt ra, hogy o lehet h teriszonyos), es utkozben van egy ilyen sziklaba vesett templom is, ahol erdekesmellu holgyeket abrazolo barlankfestmenyek uraljak a panoramát.

amikor ezt a képet csinaltam, en nem lattam a majmot a fan. De teny, hogy mar elozo naptol kezdve, majmok mindenhol, mint otthon egy macska barhol.

Sri Lankan mindenfele iszonyatsoan sok koborkutya, latni fogjatok a tovabbi kepeken is

 
Sigiriya - Lion's rock






Ez már a "félemeletrol" keszult




ott lent a C-nel megy az elozo napi elefantjarat...


ilyen erodmaradvanyok vannak a szikla tetejen

Talalkoztunk fent egy franciaorszagi magyarral, aki 1-2 eves koraban kerult ki, meglepoen jol beszelte a magyart, persze ilyen atomfrancia akcentussal. Ki volt akadva, hogy tul sokat autoznak, és tul keveset latnak, 2 hetes turan volt sokadmagaval...

Hatterben az elozo napi hegy, a Pidurangala (ahova rohamtempoban masztunk)
 
Batik mühely



Akartam venni a reptéren egy atalalkitot, amivel toltogetni tudom majd az utazoszettet (laptop, tablet, 3 telefon, ket extra mobiltolto-akksi), de természetesen elfelejtettem. Jol is tettem, a kovetkezo kep kornyékén levo alap kis varoskaban 200 magyar forintért sikerult hozzajutni az igenyelt darabhoz. majd az ezt koveto ket szallason kapasbol jo lett volna az angol, vagy az eus csatalkozo... :D




Tehat en vegigettem mindent a hét alatt, ahogy mondtam, a kepen az egyik legjobb cucc a dahlcurry, a sarga bogyoalaku en nem is tudom mi, a sargaborso fozelekhez hasonlit az allaga sok helyen (itt nem), viszont az ize nem olyan. A chips szerucucc meg a pappardam. Vagy vmi ilyesmi. (ami igazabo sorkorcsolya jellegu, ureges tesztavalami).


A sri lankai banan, az olyan edes volt, hogy en ilyeneket meg soha, sehol nem ettem, szavakba onteni leheteteln. Egesz heten nyomtam ezeket a kis bananokat... Fenomenalis.
 
Spice Garden Matale

 

A fuszerkertbol kb 97 fotot fel tudnék tenni, kavebabtol a kakaon , mindenfele gyogynovenyeken keresztul, fahej, szegfuszegig mindent megmutattak. Novény, hogy nez ki, mit keszitenek belole, az odakeszitve, olaj, por, termés, megmutat, megszagol, elmondja hogy mire jo, mire nem jo, mire hasznaljak, mire nem. A végén meg persze beultetes kaveztatas, majd bevezettek egy boltba termeszetesen, ahol igazabol semmi mast nem vettunk csak az ekcemamra valami csodaszettet. Teny, hogy nem vagyok botanikus beallitottsagu, de kiraly program volt. Ez is belepomentes, és az emberre van bizva, hogy mennyi zsozsot ad a sracnak, aki korbevezet.


 A bal also az egyik lefgontosabb kep, a jackfruit, azaz jákafa magyarul, az elefant kedvenc eledele. :D Meg nekem is izlett, igy onnantol kezdve le voltam elefantozva folyamatosan :D En europaban iylet még nem lattam - még ha van is, akkor se. (Marmint a boltokban).


nehany kep a varosokrol ahol keresztulhaladtunk:




A masodik reggel elvileg volt valami 50%os napfogyatkozas sri lankan, amikor ezt megtudtam (meg korabban ugy orultem), aztan olyan szinten elfelejtettem reggel, hogy errol total lemaradtunk ezen a szerdan.  (Mire felkeltunk mar tul volt a csucsponton). Kandyba erkeztunk meg szerda delutan, eloszor levagtuk a cuccunkat a szallasra, megint tok kiraly helyre erkeztunk: Senani Hotel Kandy.


ott baloldalt az erkelyen lehet latni melyik asztalt kaptuk vacsoranal

Majd utana még mentunk varost nezni, nomeg egy egy ilyen szingalez tancestre beultunk, egy oras musorra megnezni, hogy milyen is a szingalez "virtus". Na hat nem rossz, de ez egy olyan progi, amit nem feltetlen eroltetnék, ha javasolnom kellene valamit.

Kandy








Cultural Dance Show - Kandy




A lanka ashok leyland, az indiai buszmarka. Ezzel van tele egesz sri lanka. Jot rohogtem viszont kesobb mikor meglattam katarban, hogy ott nem csak Tata van, hanem ilyenek is, csak eddig nem tunt fel. :D Belolrol pedig:


 

A tancestrol tuktukkal nyomultunk vissza a szallasra, nagyon kiraly volt. :)



Vacsoranal zenebona, meg minden, megint tok jo bufekaja, helyi és nyugati cuccok is, még bolognai is volt, ismet kifogastalan helyen voltunk. (Jegyzem meg nem 5 csillagos hotelekrol beszelunk), de szo nem erheti a haz elejet itt sem. Kiraly volt.


A szobanra vonatkozoan amugy mondtak, h lehetoleg zarjunk mindent, foleg ha lelepunk, nomeg ejszakara, mert a majmok bizony benezhetnek/bejohetnek.


Marcius 10. csutortokon uj napra ebredtunk, reggelivel inditottunk, ahogya kepeken is latszik. :) Eloszor a varosban kajtattunk egy kicsit, majd ilyen varosnezve erkeztunk meg a Fog Templobába. 

 balrol szingaléz eskuvo



Azert a fog temploma, mert itt van elrakva a szent jobb Buddha egy foga. Egy specialisan elzart teremben, eldugva, naponta 1 vagy 2x nyitjak ki es hozzak elo a relikviat nem tul sok idore, ennek megfeleloen "viragaldozattal" kozlekedu hivök ulnek sorba orakhozsszat, hogy aldozatukat bemutathassák.

Sacred Temple of tooth Relic
 





Ezen mondat felett és alatt levo teremben meg lehet ismerni a Buddhizmus jonehany torténetet, olyasmi ez mint egy kereszteny templomban a freskok - jo persze nem ua a dolog.


 az aldozati viragok

 a terem, ami a fogat rejti

varakozo allaspontu helyiek





Buddhavirag - nak volt mondva

ezt a kepet annyira sajnalom, hogy belelog az ujjam... belefutottunk am megegy eskuvobe, ahol azonban tiszta morcosan nezett a menyasszony és a volegény. az o fotosaik is fotoztak természetesen mikor odaalltunk mellejuk :D - amit persze a Rohan ledealelt elore.



 

Még mindig Kandy varosaban




 Piackutatas Keleten

 szingaléz lottó




Sri Lankan nagyon megy a zafir, rubin, meg mindenfele dragakovek banyaszata, eloallitasa, forgalmazasa. A Kovetkezo megallonk egy olyan hely volt, ahol bemutattak a torténetet a dolognak, illetoleg hogy regen milyen kokorszaki modszerekkel probaltak a foldbol kinyerni az ertekes koveket, illetoleg eloben nezhettunk meg a megmunkaloallomasokat. A program végén természetesen bebillentunk egy olyan oriasi meretu terembe, ahol jo dragab mindenfele ekszereket lehetett kapni.

Gem Museum



Ez az egesz Juditnak szakmai artalom leven (epp uton volt az OKJs ekszerbecsus vegzettsege :D) iszonyat érdekes votl, en siman kihagytam volna a programot. És ugye a vegen jott velunk egy faszi, és hihetetlenmod probalt tukmalni, hogy na ezt na azt vagy na amazt vegyuk meg, persze a kiirt arakhoz kepest o mindenre tudott kedvezmenyt adni. 600x meghallgattuk, hogy ez mind igy meg ugy eredeti, és hogy ok errol papirt is adnak....

En alapjaban veve ugy voltam vele, hogy a korabban mar emlitett kis projektem a tarsolyban van, szoval ha nem szeret bele valamibe elso ranezesre, ami emberi aron van, akkor en nem fogok eroszakoskodni, hogy itt most barmit is vegyunk meg. Judit viszont ugy volt vele, hogy semmibe nem szeretett bele, raadasul ami tetszett volna neki az vagy irrealisan draga, vagy az o kritikus tekintetevel megallapithatoan szarul megmunkalt, vagy befogott dolog volt, igy hiaba, az elado hoppon maradt, mi meg hala az egnek penzunknél. :D Csajoknak erdekes program lehet, de ha az ember ide novel bemegy, nem tudom mennyi az eselye hogy vasarlas nelkul jon ki... Nekem szerencsém volt. Rohan szerint a vendégeinek a 90%a itt vesz valamit. Hat mi nem vettunk. Jutalék ugrott (marmint neki, ha esetleg lett volna .:D)

Kovetkezo megállonk egy botanikus kert volt. Na en es a botanikus kert... :D Nem volt rossz, lattunk szep dolgokat, abszolut megérte, de ez pl ha angliaban lenne, akkor olyan steril lenne, hogy enni lehet, itt viszont az az atom "wow" hangulat elmaradt.

Peradeniya Botanical Garden




Találkoztunk oriasbambusszal, erdekes orias palmasorokkal, denevérekkel, majmokkal... Na a majmok... Nagyon durva volt, mikor a fotok utan eltavolodtunk toluk, akkor ahh mondom adjunk nekik enni. (Hiaba van kiirva mindenhol, és van elmondva, hogy ne tedd). Amikor csak megcsorrent a taskamban a kekszeszacsko, meg nem is latszott, a majmok kozul 4 mintha szoltak volna nekik, ugy odaforditottak a fejuket, 2 pedig el is kezdett kozeledni, mi meg hatralni. Még kicsit matattam, az egyik elkezdett szokogni. na jo mondom itt fejeztuk be a majometetest (el sem kezdtuk, sot a keksz elo sem kerult még), taskat be és elszaladtunk. :D



 itt eppen a fan levo denevereket probaltam volna megzavarni egy oriasgallllllyal, nem sikerult.


 bónusz kép. nagyitani ér. :D

 


A botanikus kert utan Nallatanniya felé vettuk az iranyt, hogy egy nem mindennapi turanak agyazzunk meg.

ez volt amugy a "paripa"

es egy iylen helyen megalltunk kajalni :D

 ahol ilyet ettunk = fogalmam sem volt h mi, de nem volt rossz






Szepen lassan meg is érkeztunk az Adam's Peak kozelébe, ez az elso kep, amit csinaltam rola, itt alul. A hegy 2243 méter magas... Es ahogy mar irtam, buddhista, hindu és muszlim zarandokhely. Mind3 vallas hivei azt hiszik, hogy a sajat "profetajuk" itt szallt ala az égbol.




Keso delutan erkeztunk meg, nyugodtunk egy kicsit, elmentunk vacsorazni.

 

Ha tudtam vna h chicken curry ekkora adag, ketten esszunk egyet! :D

Whatsala Inn nevu szallason voltunk, **-nak volt hirdetve, ez a hotel volt szinvonalugyileg talan a het egyik gyengepontja, de ezt tudtuk elore: ide azert mentunk, hogy letegyuk a fejunket par orara vacsi utan (osszességében tiszta volt a hely, a kaja jo, csak olyan volt mintha hangszigeteletlen fatakolmany ajto lett volna az ablak helyén), és terv szerint, 1.30kor keljunk, majd hajnal 2kor elinduljunk a nagy utra

Tobbszor celoztam mar a titkos projektemre, érkezvén mostmar a lenyeghez lassan, ki lehet találni hogy mire keszulhettem Judittal kapcsolatosan. Persze ezt mind azutan talaltam ki, hogy megvettuk a repjegyeket, szoval nem azert jottunk ide, hogy en itt majd valamit akciozzak, aminek joesetben eskuvo lesz a vége. Szoval olyan tervekkel erkeztem meg Sri Lankara, hogy minden pillanatban fel voltam keszulve, hogy hátha majd most! Volt viszont 4 otletem. Az elso hegymaszas (Pidurangala) tul hamar volt, tul izzadtak voltunk, sietni kellett. A masodikon tul sok volt a turista (Lion's rock), meg ugy is voltam vele, hogy na majd az Adam's Peaken! :)

Ebbol kifolyolag a maszas eloestéjén - az akklimatizalodas ejszakajan :D - baromi szarul aludtam, forgolodtam, minden bajom volt. Hallottam ahogy a haz elott mennek el azok a Lanka Ashok Leyland buszok, utolag derult ki hogy tonnaszamra hordtak fel az embereket addig a pontig, amit meg meg lehet normal kozuton kozeliteni. (Meglepoen jo kepek vannak a google street view-on errol a szakaszrol egyebkent, ha valakit érdekel). Szoval egy borzalmas ejszaka utan, kialvatlanul keltem fel az agybol 1.30kor, feloltoztunk, és a hotelben kolcsonkért esokabatok taskaba gyomoszolesevel megkezdtuk hajnal 2kor a 7 km-t.


Az elejen csak lapos emelkedo, normal kozut, ketoldalt bucsu jellegu takolmany bazarepuletek, melyeknek nagyresze hajnalban még zarva volt. Buddha szobrok, ez az amaz, majd lassan atvaltott az ut lepcsobe... Az elejen meg kellemesbe, utana viszont egyre kemenyebb volt a dolog.


 




A lepcso menten az ut vegig ki volt vilagitva a hegyen ug ynagyjabol, viszotn a faktol, és a kornyezettol pont ugy volt, hogy sosem lehetett latni, hogy vajon hol a teteje, mennyi lehet még hatra. Ketto dologbol tudtam kovetkeztetni, hogy hol jarthatunk: 1, hany oraja indultunk el 2, vagyunk-e mar annyian a lepcsokon hogy sorbanallas legyen belole hgymenet helyett.

 

Juditot elore oltogattam, hogy a kedvenc hegyed, meg hogy ide nagyon fel kell maszni... Elvegre hetek/honapok ota neztuk, hogy uu ez milyen durva lehet eloben, merthogy ah googleben rakeresunk, ezt a kepet adja ki:

Adam's Peak Hiking



Szoval a stapat mindketten meglepoen jol birtunk, Judit kb 2.5 oraval indulas utan még elozni is akarta az embereket, el voltam kepedve rajta. Menet kozben regeteg hivo, idosebb nok, kisgyerekek, nagy csaladok, nagyon durva volt, hogy a hit kiknek nem ad erot ahhoz, hogy ide felmasszanak... Kicsit meg motivaltak is, hogy mit panaszkodok en itt ennyi idosen hogy jaj, ha tkeppen "néni" koruak is felmennek siman. Termeszetesen rengetegen nyomjak kozben a legkulonfelebb vallasi enekeket, szolamokat, volt egy olyan, hogy valaki mondja a vezenyszavakat, a korus (tobbiek) meg csoportosan valaszolnak - mindezt lepcsozes kozben.

Na nekem sem kellett tobb, mikor egyszer veletlen elhallgattak, akkor en nyomtam be, hangosan, hogy pereli, pereli! :D Hat rohogott a fel hegyoldal, mikozben a nenikek meg elkezdték tolni hogy lalala laaaalalala. Tehat a valasz jott, amit egyebkent is mindig "enekeltek." Szoval ilyen apro oromokkel telt a hegymaszas... 

Mígnem a végén, kb 2h45 perc utan, egyszercsak annyian lettunk, hogy megállt a dolog. Bealltunk a meredek lepcson felfele egy sorba. (A lepcsofokok szabalytalan magassaga egy ido utan azert botrany volt), és olyan sorbanallas volt, hogy osszidoben nezve 3h15 perc alatt ertunk fel de még mindig boven a napfelkelte elott.

 


Hat, amit fent találtunk, az korantsem nyugozott le. Tomeg. Nyomor. Egyutt a ketto. Buddha templobaba sor vezetett be, attomoritettek rajta minket, mindenki mezitlab tapicskolt a dzsuvaban, (tiszteletbol ugye), Buddha labnyoma meg kb olyan volt mint egy kinai piacos karacsonyi vilagitas, szoval semmi latvanyos templom, latvanyos emlekhely, vagy barmi. Semmi. A hangosbemondobol mindenfele buddhista (?) ferfiének (szornyu dallammal), a panoramaba belogo vezetékek, szocreal hazteto, minden. Egy ilyen lepcsos reszen helyezkedtunk el, olyasmi volt, mint egy lelato, ott kezdtuk el varni, hogy a nap felkeljen.

ilyet kell elkepzelni...










A kepek amugy nem adjak jol vissza, de Onmagaban a taj az varazslatos volt - a zavaro tenyezok nelkul - csakhat amennyi dzsuvat, és rossz dolgot itt lattunk a hatunkon, annyit ez a természeti szepseg (kilatas egy hegy tetejerol) nem tud elvinni a hátán.... Szoval en ott tiszta ideg voltam fent, raadasul nem volt egy kis tisztas 1-2 m2, vagy barmi, ahova felre lehetett volna vonulni, ahol ne lattuk volna a tomenytelen mennyiségu ganajt. En mar remegtem idegbol (erre Judit: fazol? akkor vedd fel a kabatot!), hiszen ekkorra terveztem a nagy momentumot (valojaban melegem volt egyebkent, de azert felvettem a kabit)... Es belul az ment a fejemben, hogy a terv az terv, hat tartani kell magam hozza, masik oldalrol meg hat mondom ez most lehet az a terv, amit at kell irni... Mikor elkezdtek lefele szivarogni az emberek mar le tudtunk ulni a lepcsokon, balrol csokipapir, jobbrol bananhej... Egy darabig remenykedtem, hogy csak ki kell varni a pillanatot, mignem azt mondaj Judit: nezdcsak, ott egy hanyas. Es valoban par meterrel arrebb valaki odarokazott. Na ekkor dontottem el, hogy terv atirva, gyerunk lefele. :D

 



Ahogy megindultunk, a taj az még mindig elkepesztoen nezett ki amugy, ha az ember a tavolba tekintett.

 


Lefele jovet viszont vilagosban lattuk azt a tomenytelen mennyiségu dzsuvat, ami a lepcsok mellett két oldalt elterult (ha nem tekintettuk kelloen messze a tavolba)... Arra gondoltam, hogy ha ez Buddha szent helye, és buddha elvarja a hivektol, hogy felmasszanak, akkor azt mi a sz.rért nem varja el, hogy rendbetartsak a hivei ezt a hegyet?????


 
Annyira kiraly lehetett volna az egesz, de a szemet és a dzsuva elrontotta az egeszet, meg ez a tomenytelen mennyiségu ember nyomorgasa....


Mondjuk akarki akarmit mondt, vagyok olyan fafej, hogy ha kitalaltam ezt a dolgot, ha mondtak is volna hogy dzsuva az egesz, akkor is fel akartam volna maszni, a taj miatt amugy tenyleg megérte, fasza volt. Es ennyi ido elteltevel (majd 2 honap) mar nem haragszok annyira a helyre, akkor azert fel voltam cseszodve rendesen - de ennek ugye mas oka is volt.







Kb egy orat fent voltunk a hegy tetejen, majd valami 10-11 korul ertunk vissza a hotelbe, Rohan addigra mar a hotel elott fel ala zsazzolva vart minket.... Lenyomtunk egy reggelit, és innen folytattuk a marcius 11 pénteket tovább.

Az elso 3.5 nap 233 fenykepe ebben az albumban talalhato meg.  Folyt kov hamarosan.