2016. március 7., hétfő

az utolsó látogatók - hogyan akadjunk el a sivatagban?

Az úgy volt tehát, hogy a Tiesto buli utáni héten, konkrétan marcius 2 szerda hajnali erkezessel volt megszerveze, hogy Judit és az anyukaja jonnek ketten latogatoba... Emlitettem korabban egy titkos projektet, na azzal volt am inteznivalo februar folyaman, meg még itt az erkezesuk elotti napokban is, és igencsak aggasztora sikerult, amikoris marcius 1 kedd reggel 7 korul elment az áram a kecoban.

igen, a sivatagban sikerult elakadni, nem usztam meg enelkul katart :D reszletek a bejegyzes masodik felében


Nade nem 2 percre ment el, és nem csak nalam, hanem tkeppen az egesz epuletben, majd kesobb kiderult, hogy nem, nemcsak nalunk, hanem konkrétan az egesz szigeten.



A pearltol 30 km-re valahol az autopalya mellett vmi epitkezesen valami kabelt elvagtak, igy reggel egyszercsak huss, minden lekapcs.


Szerencsére a folyosokon mukodtek a tartaleklampak, és a liftek a mi epuletunkben mentek, volt viz, sok helyrol hallottam hogy masok eleg rendesen szivtak, voltak olyan hazak ahol kedvezmenyes hotelejszakakat ajanlottak fel a lakoknak a varosban... Merthogy ezek alapjan gondolom nem meglepo: este mire hazaertem még mindig nem volt aram, igen bizarr volt igy megerkezni a szigetre, a hatterben meg ugye lehetett latni a varos fényeit.


Annyi eszem meg mondjuk nem volt, hogy boltban voltam, de vmi gyertyat vagy barmit vegyek, szoval Ágiek kolcsonoztek nekem jo kis ikeas gyertyakat, gyutacsot stb. En persze - na mikor lehetett vna hamarabb :D - utolso estere hagytam a takaritast, amelyet igy csak reszben sikerult abszolvalni... Na szoval ugy fekudtem le aludni, hogy hajnalban kelhetek, kimegyek elejuk a repterre, hatha addigra lesz aram. Nem lett. Reggel nemi csuszasban voltam, kozvetlen meloba torténo elindulasom elott 2 perccel jott vissza a dolog, Juditék pedig felebredve realizaltak, hogy hat annyira nem tiszta a helyzet mint gyertyafenynel tunt, ezert "besegitettek" :D:D:D


Amiert kicsit sajnaltam oket, dehat ez az aramszunet most tenyleg direkt ellenem dolgozott, na. - Hiaba szervaltam aznapra porszivot kolcsonbe, nagyon kezdeni nem tudtam vele semmit (A furdoszobatakaritas viszont meglepoen jol ment gyertyafenynel is!). Na szoval a reggeli keles utan en elmentem melozni, Juditék pedig nyakukbavették a Pearl-t. Errol keszult 997 foto, amit en mar mind lefotoztam, és megirtam itt a blogon egyszer, ezert az o kis kulon kirandulasaik reszletezesetol szokas szerint eltekintenék. :)

Kozben a meloban kaveszunetben a tamil (indiai) ABC-t elemezgettuk

Amikor en este megjottem, az biztos, hogy koccintottunk egyet, majd a mar sokszor probalt Longhornban csaptunk be egy steak-et, csak hogy jol aludjunk el. Csutortokre azt talaltuk ki, hogy mig en meloban leszek (ahonnan online rendeltem nekik a careemot a webbongeszobol, azaz a taxit(!)), addig kicsit nyaralnak a medencenel, aztan jonnek a blogon mar szinten ismertetett korok :D eloszor a Grand State Mosque [ingyencsador!], utana pedig a Museum of Islamic Art, roviden IMA.

sokat szidom az iphoneokat, de ez a kep kiraly lett

Az IMAban mar delutantol jol szetneztek, 



keso du pedig mar en is érkeztem, sot beszerveztuk a szomszed Agiekat is, ugyanis megejtettunk megint egy ilyen filmzenes kamarazenei koncertet, AHOL keremszepen lejatszottak azt a zenet, amit a multkor ,és most sikerult kinyomoznom (jegyzem meg senki sem adott tippet, gyanitom jo sokan elolvastak a felhivast és nem csak a kepeket tekerték végig :D:D:D:D). Na es akkor most elarulom, az Egy asszony illata egyik zenejerol volt a kérdojeles zene.

ezuttal joval tobben voltak, mint a multkor

tracklist

a koncert utan pedig nem maradhattak el a szokasos teraszos képek :D

Innen pedig egy butikhotelbe vezetett az utunk, ahol puccos kajat ettunk egesz jo ralatassal a varosra - Agiek egyik kedvenc étterme, mondjuk en azt hittem hogy tobbet fogunk latni a felhokarcolo-negyedbol.



 az elozo bejegyzesben emlitett chicken biryani, ettermi modra ezuttal



Namost a kovetkezo két képen szeretném bemutatni, hogy a jozan paraszti esz hasznalataval = egy kis aggyal, mennyivel normalisabb kepet lehet csinalni, mindenfele fotos elokepzettség nelkul... Az elsot a pincer csinalta, a masodikat en. Biztos lehetne rajta még javitani, egy igazi fotos még sokkal jobbat tudna, de az azert nem alap kellene legyen barkinek, akit megkérnek fotozni, hogy azt ugy csinalja meg, hogy benne legyen a lényeg? :D Ami ezesetben mi, és a hatter.... Ejjej...




Este még szetneztunk a qanat qartierben a Pearlon, illetoleg ugy kocsival korbejartuk tagabb értelemben a szigetet.

Aztan jott a pentek reggel, amikoris az elso program a helyi "nagybani" piacra vezetett. Ebben a helyben az a kulonleges, hogy mindenbol boduletes mennyiséget arulnak, van olyan rész, ahol mondjuk csak hagyma, csak paradicsom van. És rakjuk bele ebbe a kornyezetbe a sok keleti arust, meg a sok csadoros arabot, nehany keleti csicskajukkal akik pakolnak nekik. 



A halpiac szinten elmeny volt amugy, mindenfele fogalmamsincs milyen halak, meg kiscapak, meg muittudomén miket is lehetett kapni - mondja a nagy halszakerto-énem. Judit anyukaja természetesen vegig azt mondogatta, hogy jajj dejo lenne bevasarolni, és akkor tudna valamit fozni, dehat nem volt idonk kerem ilyesmire, szigoru program volt kitalalva, abba nem fert bele holmi fozocske. :D









Aztan elzuztunk egy plazaba, két okbol, egyreszt reggelizni akartunk, masreszt venni nehany csokit ajandekba. Elobbi temahoz tartozik, hogy a kiszemelt aldozat, a Wrapit még zarva volt - illetoleg kinyitott csak még nem votl hus, ami megsult volna, és ehettunk volna belole jo kis tortillat. Ettunk helyette egy igazan szar hamburgert (még szarabbat mint az elozo bejegyzesben), mégszarabb chillis hasabbal. Jaj de sz.r volt. Mindegy legalabb nem volt ezuttal horroráras. Nade az utobbi temaval kapcsoaltosan meg elegge szerencsénk volt, bementunk a boltba, nezegettuk hogy igy ugy milyen csoki legyen, mignem elkezdtek bezarni az uzletet... Ebbol is latszik, hogy jo sok fogalmam volt a plazak penteki nyitvatartasarol, nem tul sokszor fordult ugyanis elo hogy en ilyenkor elkallodtam a pearl-on kivulre. Na mindegy, megvettem am en is a minimal szuvenircsokit, elvegre mar megkezdtem az utolso par hetem katarban. Es ezen az sem valtoztatott, hogy a boltban idegen magyarok koszontek rank, hoogy hello. :D (majd tovabbaltak automatikusan - nem is értem az ilyet, komolyan.)

a igen, a nyugatiak katarba is behoztak a divat megunhatatlan csucs etalonját... :D
A plazabol egyenes ut vezetett a szinten sokat emlegetett Sealine Beachre. Ahol tortént azert erdekesseg, ahogy erre mar a bevezetoben is utaltam. :D 





1-2 dunere felmentunk, hat mondom ez nagyon siman ment, bar nem engedtem le a kereknyomast, menjunk azert beljebb a homokos reszeken. Nem mely homokot, hanem ilyen letaposottszerut kell elkepzelni, ahol azert jarnak autok.  Oke mondom,ugy sem megyek fel dunére, nem akarunk elakadni, nem lesz itt gond.
 lett.

Ezen a tengerparti reszen, ahova egy hirtelen iranyvaltas utan talaltam ki hogy meg akarok erkezni, sajnos olyan szerkezetu volt a homok, hogy itt bizony elakadtunk. Na mondom cs.sszemeg. Aztan az volta rohadtnagy makunk, hogy jottek arra valami arabok azonnal (egyebkent egy viszonylag forgalmas helyrol van szo, szoval nem hiszem hogy orakhosszat ott alltunk volna ha pont ok akkor nem jonnek arra), Judit anyukaja meg egybol jol le is intette oket.

Azok persze fogtak a fejuket meg magyaraztak nekem, hogy áááá keréknyomas, ember! :D Hat, nem kezdtem el kimagyarazni, hogy en nem tudtam hogy a dunen kivul is lehet olyan homokos resz itt a kozelben ahol majd sikerul elkaparni... :D Sebaj, kegyesen mondtam az arab faszinak, hogy nyugodtan huppanjon be, és eloszor probalja meg o, hatha ki bir allni egy olyan helyreol, ahol nalam mar elfogyott a tudomany. Nem tudott. Sőt.


a mutatvanya utan latvanyosan melyebbre kerultunk, az auto kb mr felfekudt a homokon.

Nade ezek az arabok vontatokotellel, meg minden szukséges eszkozzel jarnak mindenhova, szoval szepen kicsit kikotorasztuk a sarvedok kornyékérol kezzel a homokot, majd felpattinttottak a kotelet, és igazabol sima liba alapon kihuztak a jarjagyt.


A faszi nagyon rendes volt, meg megadta a szamat is, hogyha legkozelebb elakadnank, akkor nyugodtan hivjam fel... na szoval emgusztuk a kalandok nagyobb problemak nelkul, iszkoltam is vissz a legrovidebb, és legkevesbe bizonytalan uton a biztos muut felé




Ezt kovetoen észak felé vettuk az iranyt, beugrottunk az Al Wakra Beachre, szinten volt, szoval tkeppen a kotelezo turistaprogit csinaltuk végig. :D

Ezt kovetoen pedig irany Doha, a Corniche kornyékén megalltunk 1-2 helyen, majd szepen hazaszivarogtunk, kellett egy kis piheno...







a még meg nem nyitott, de prospektusokon mar hirdetett katari nemzeti muzeum...


Es akkor mi mas lehetett az esti program, ha nem a piac, azaz a Souq Waqif! :) a kotelezoprogram papagajkodassal.:)

 





Ahogy a kepeken is latszik, eppen valami Sziget fesztival nagyszinpadahoz nem mérheto meretu szinpadon valami atom folklor musort nyomattak a Jancsik, errol talaltam is egy videot, ez az alabbi két kepet kovetoen tekintheto meg.


video: wedding dance:





fuszerek a piacon

Es mivel nagyon regen nassoltunk mar az indiai etteremben az Al Wakran, elerkezett a het vacsorafenypontja, a kedvenc arab helyem, az alshami. :D



tavaly augsutzusban viszont még szebb volt a Shawarma, az izvilag azonban nem valtozott, az teny. juuuj. na ez hianyozni fog! :D
Estere kellokepp elfaradtunk ismét, meg a kis napkozben beiktatott pihenovel is. Szombat reggel a tevin inditottunk, szinten volt mar korabban. A harmadik kep viszont nagyon kemeny a teveszallito platos autoval. :)



A tevi utan az a sivatagi tura jott, ami a Film City-t celozta, es ahol en anno akkor voltam, amikor a Petraek kint voltak latogatoban, Agiszomszedekkal, és az o rokonaikkal egyutt utaztunk akkor, ezuttal  csak harman, jol kirazattuk a belunket a "kavicssivatagban", és a felhozet is erdekesen alakult, kellemesen borus idonk volt nehol...
 




A film city utan kineztunk a tengerpartba, majd belefutottunk ket szabadon szaladgalo orxyba, oket is emlegettem mar nemegyszer a blogon.


Elugrottunk még természetesen Dukhan varosaba is, ahol talaltunk egy nagy semmit. Illetoleg az egy ilyen allami olajcégvaros. Van egy telep, kivulrol latszik, hogy jo sokan lakhatnak benne, fallal korbe van zarva, ezenkivul van 1 bolt, meg egy halom olajfinomito(?). Aztan kesz. Viszont ez a Doha-Tevi-Filmcity-Dukhan-Doha 250 km-es menet volt, és a sivatagi reszeit azt jo sok helyen 40es tempobal kellett csinalni, szoval rendesen kitoltotte a napunkat. És ennyi ido utan ugye enni kell. mar megint. :D Uh mentunk a kedvenc plazankba, a Villaggioba, ahol judit kedvenc kinai kajaldajaban, a PF Changban alltunk neki magunkat ismét megetetni....



Es még nem volt vége a napnak, jott a Katara, ahol meg raadasul ppont valami tengerparti kipakolas volt, kitepeult bazarok, kis bufészerusegek, ha lehetett volna sort kapni, jobban vonzott volna hogy leuljunk egy kicsit, igy csak nezelodtunk, fotozgattunk, setalgattunk.








Na es ekkor lett vége a napnak. A Pearlon kozben kivilagitottak a palmafak egy reszet, feldobva ezzel is a yachtkikoto kornyéki seta hangualtat. Csak infokepp. A Corcniche kornyékére még el akartunk menni, de ez masnap estére maradt: Jott a vasarnap, amikoris én megint mentem dolgozni, Juditék pedig megint ketten mulattak az idot napkozben, este pedig elmentunk Wrapitbe, es bepotoltuk az elmaradast (tudjatok a kotelezo kaja - igazabol ebben az 5 napban annyit ettem, hogy nem is emlekszem mikor sikerult utoljara ennyit....)Szoval nem a corniicheon, hanem vegulis a  a Sheratonnal kotottunk ki, onnan a parkbol valami eszmeletlen jol neznek ki a felhokarcolok. Gyozodjetek meg rola:








 

Es igy vegzodott a vasarnap este, Judit anyukajat kivittuk f12 korul a repterre, hogy a hajnal 2es turkish airlines jarattal hazautazzon Bpre. En igy ennyi ido tavlatabol azt mondanam, hogy combos programot hoztunk neki is ossze, de ugye nyilvan voltak olyan dolgok is benne, ahol en/mi judittal mar voltunk, de szivesen mentunk vissza még1x ideoda, hiszen csak jo helyekrol volt szo. En elore mondjuk arra szamitottam, hogy becsuszik majd mar valami strandido kozeli allapot, ez nem jott, de ettol még szerencsejuk volt, tok fasza 25+os idojaras volt végig - ugyanekkor otthon még azert joval fagyosabb volt a hangulat.

Tovabbi fontos tudnivalo, hogy a hangulat fokozasanak érdekeben a Pearlen igy vilagitottak ki a palmafakat. Tiszta Dubai! :D


Még van egy érdekesség, amit meg akarok osztani: Zoli kérdezte anno, hogy amikor Judit jott, akkor nem volt para neki az utcan egyedul setalgatni (mar ha volt ilyen)...  Erre mondtam en azt, hogy ez a pearl egy olyan kornyék, ahol annyira nem stresszelnék az ilyesmin. Oke el lehet kapni megbamulo tekinteteket, de azokat is legfokeppen vendegmunkasoktol, nem araboktol. olyan mintha az arabok kurvara figyelnenek ra, h nehogy feltunoen megbamuljanak valakit, mar akkor ha az a valaki (idegen azaz kulfoldi holgy egy ffi tarsasagaban van). Merthogy amikor Judit egyedult lement a boltba napkozben, koroztek a dzsippekkel a korforgalomnal, meg leszologattak, meg mittudomén, pedig nem bikiniben volt :D - naszoval ez csak igy egy érdekesség a bejegyzés végére.

A bejegyzes kepei itt talalhatoak meg.   (104db)

Zrasakeppen végul két cikk katarrol, amelyekrol szimplan allitom, mindketto 1-1 nagy szenzaciohajhasz, kamukat allito cikk, és csak azert masolom ide oket, hogy ha valaki beleolvas, talalkozott mar veluk, akkor legyen vele tisztaban, kurvara nincsenek am igy a dolgok, ahogy az itt le van festve.  Es ezt barmelyik Katarban elt magyar is tanusitani tudja szerintem... Botrany hogy miket meg nem birnak irni manapsag.