2015. május 10., vasárnap

High Force Waterfall, Barnard, Raby, Lumley castle

A bejegyzés címe az is lehetett volna, hogy éljen a munka ünnepe, azaz a május 4.-ei majális! Hulyen hangzik, mi? Lenyeg, amit már említettem, itt a "munka unnepe" az majus elso hetfoje, ami nem mindig esik majus 1-re (jovőre pl majus 2 lesz). Ennek megfeleloen mivel kozeledett a hosszuhetvege, és az altalunk tervezett neznivalok listaja hosszu, elore fontolgattuk, hogy valahova el kellene majd menni programozni, viszont az idojaras eleg sz.rt josolt. Szombat-vasárnap a "kertunkben" lefolyt fesztivalnak lehettunk ful és szemtanui, vasarnap viszont ugy tunt, hogy egesz vallalhato ido lesz, menjunk valahova, del korul nagynehezen sikerult is megindulni.


Az elso megalloig tobb mint egy orat kellett nclbol delnyugat felé kocsikazni: sajnos nincs kep rola, de voltunk egy olyan fennsikon, ahol mindenki repeszt autoval, a birkák viszont nincsenek elkeritve, eloszor voltunk olyan helyen, ahol bizony latni lehetett nemkevés olyan birkát, aki az autoforgalomhoz tul kozel mereszkedett, aztan otthagyta a fogát...

 
Egy idegen altal keszitett FBn talált foto

Nostehat az elso helyszin, amit megneztunk: High Force vízesés, Forest in Teesdale telepules kozelében, meglepo modon a Tees folyón. Talán nem is voltunk még olyan helyen, ahol bar fizetni kell, de csak ennyit: autoparkolo 2 font, belepo fenekent 1.5... Egy nem tul megerlolteto setaval lehetett eljutni a vizesés aljához, ahol csináltunk 1-2 fotot, az utolso utáni szikláról is természetesen.

A High Force-ot tartjak anglia legnagyobb vizesésének, de a wikipedia azt irja hogy annak ellenére hogy annak tartják, nem az. :D  Mindenesetre 29 méter magas.


Termeszetesen helikopterrel nem mentunk a vizeses fele, de a wikipedias képen nagyon jol lehet szemlélteni 1-2 dolgot a vizeses teljes kinezeten kivul:


A sárga nyillal jelolt helyre visz a turistaknak kijelolt, kaviccsal felszort gyalogut, a zold nyillal jelolt helyre felig lepcsokon, felig saras erdos dzsuvan el lehet jutni. A piros pedig azert van pirossal jelolve, mert az oda vezeto "kiskapu" le van zarva, így egy kicsit keritest kellett masznom, hogy az alabbi fotok elkeszulhessenek (a piros nyil helyerol)




Judit kozebn a zold nyillal jelolt helyrol probalt fotokat kesziteni.

 

A vizesés tetejen a tulso (tehat) bal oldalon is lehetett emberekkel találkozni, ok a folyo tulpartján tettek meg egy több km-es gyalogturat. A nehezebbik utat valasztották.
Mivel ez az un. High Force, nem nehez kitalálni, hogy van egy Low Force is, a folyon lejjebb. Autoval atparkoltunk egy masik helyre, és onnan volt egy rovidke setara, ahol gyakorlo vadvizi kajakosokkal találkoztunk, akik azzal szorakoztak, hogy leugratnak egyszer a vizen, majd kimasznak, visszamennek gyalog és leugratnak ujra....



A folyo felett egy ilyen hidon keltunk át, odafele uton be is ugattak hogy elfoglaljuk a hidat (mikor megalltunk rajta fotozni). Hapff.


Találkoztunk kobaranyokkal, akik allitolag valami itteni specialis feketefeju juhokrol lettek mintazva. Probaltam kikeresni h melyikrol, de feladtam, akit a juhok jobban erdekelnek, es a kepek alapjan kitalálja, hogy melyikro lis van itt szo, az lszi irja meg. (link)

Judit beallt birkapasztornak is. :D Amirol keszult egy jo video is, de nem rakom fel, mert tul hosszu lenne es ugy se nezne meg senki. :D De itt egy kép a hajtott birkakrol. :D


Innen egy Barnard Castle nevu telepules felé vettuk az irányt, ahol meglepo modon találhato egy Barnard nevu Castle. Egy rom, nem tul sok extraval.





A Varoskában szétnéztunk, ettunk egy fish&chipset ketten felezve, ami olyan olajos volt, hogy még 1 napra rá is éreztem a gyomromban.





A kovektezo helyszín a Raby castle volt, ahova ugy erkeztunk, hogy fizetos beengedés már nem volt, a birtok kapui viszont tarva-nyitva, így a kastelyt korulvevo parkban setaltunk egy nagyobbat. Rendkivul sok baranyok által készített barna lenyomattal találkoztunk, amibe nem szivesen lep bele az ember: illetoleg itt mar annyira sok volt, hogy ugy kellett keresni a szabad fuves teruletet. Aztan kesobb viszont rajottunk, hogy a Raby birtoka egy őzfarm, tehat ezek nem is baranyok gyartmanyai voltak, hanem valoszinu őzeké. :D






Egy kastély maradt még hátra a nap végére: Lumley Castle Hotel. Ahogy a nevében is benne van, itt még akár aludni is lehet 1-2-t, ahogy neztem egy udvari 2fős "cselédszoba" 120, mig egy rendes szoba a kastély rendes részében alsohangon 170 font, de van 390ért is "King James Suite"...







A kornyezet mindenesetre varazslatos volt, annyira amulatba ejtett, hogy el is indultunk vissza nclbe. Pontosabban egy kort tettunk meg ezzel a felnapos turaval, és itt mar iranyban is voltunk ncl felé.