2015. május 21., csütörtök

York

Több helyröl hallottam már, hogy az egy olyan város/könryék amit megnézni érdemes. Mivel volt egy utunk a leedsi reptérre, es mivel ez nem esik nagyon ki, megprobalkoztunk egy varosnezessel, majus 8. pénteken. Ncl-ben verőfényes napsutésben indultunk el.... Mire megettuk a 140 km 2/3at, sajnos kezdtunk aggodni az ido miatt.


Természetesen ugy érkeztunk meg, hogy dönteni kellett: vagy varost nézunk nulla élvezettel és sz.rrá ázunk, vagy ulunk az autoban es varjuk hogy hatha elall. Kulonos modon kombinaltuk a kettőt, mivel annyira nem szakadt még erkezesunkkor, bealltunk az autoval egy parkolohazba, és megindultunk egy setara a varosban. Mondanom sem kell, mi jott ezutan, ugye? Elkezdett esni, egyre erosebben.

Hopp itt egy McD, menjunk be, aztan majd lesz valami. Belulrol szemlelve az eso csak egyre erosodott, arra gondoltunk csak, hogy ha a reptéren várunk akkor ott fizetos a parkolas, ha itt ulunk, akkor itt fizetos, varost nezni meg eselytelen, es elvezhetetlen (Judit raadasul jolfelkeszult nyari szerelesben, a cipoje mar az elso 50 méteren beazott), uh beletorodtunk, hogy ez a York ma nem hagyja h szétnézzunk, visszarobogtunk a parkolohazba.

Eleinte sietve, hatha megérkezunk mielott letelik az egy ora, es akkor nem kell majd 4 helyett 8 fontot fizetni... menet kozben megneztem a parkolojegyet? Rosszul emlekeztem az idore, kar a gozert, mar buktuk a dolgot. Kis dolgoknak is erdemes orulni alapon ezutan megtörtént az utobbi idok egyik legnagyobb parkolos mákja: ugy ertunk oda a parkolohazhoz (az utolso 100 méteren már loholva), hogy kereken 1 ó 00 perc volt a parkolás... Yeah. Ennyi öröme volt ennek a yorki városnézésnek. Elindultunk, megalltunk az autopalyan egy pihenoben, ott vesztegeltunk egy orat, majd kesobb haladtunk tovabb a reptérre....
 




Ez eddig pénteken törént. De mi nem hagytuk magunkat! Hétfon jott az ujraprobalkozas ideje, egszakadasra felkeszult oltozetben a reptér után! ismét york irányába indultunk.

Mi legyen a parkolassal? Hirtelen felindulasbol utananeztunk, h mi a szitu yorkban, es kiderult, h a varos korul nagyonjo P+R (itt park + ride) rendszer mukodik: ingyenes parkolok kb 6 iranyban a varos szelen, ahonnan olcson (2.8 font/returjegy fejenkent)  lehet a varoskozpontot cirka 15 perc alatt elerni.

Ennek megfeleloen az Askham barban letettuk az autot, majd amig bankkartyaval akartunk fizetni a jegyekert, epp elment a busz. Grr. Aztan meg fizetni sem tudtunk, mert gond volt a terminallal, viszont jo arc volt az infopultos: azt mondta hogy ha jon a kov busz (10 perc), akkor beszel a soforrel, siman felszallhatunk jegy nelkul, visszafele meg eleg majd ha egyiranyu jegyeket veszunk, es akkor igy még olcsobban is jovunk ki. Hát jó, elfogadtuk a dolgot. Amikor megjott a busz, az egy vicces jelenet volt, a sofor mindent eldobva rohant a toalett iranyaba, az "infopultos" egy szot nem birt vele beszelni. Majd mi tortént? A nem sofor arc beult a sofor helyére, es elkezdte felszallatni az embereket, jegyeket eladni, berleteket ellenorizni... Ilyenkor mindig elcsodalkozok h ilyen van... Kb 3-4 perc mulva megjott a sofor, helyetcsereltek, valtottak par szot, és mar indulhattunk is be a busszal a varosba...
 



Ahol leszallva legalabb egy kis fogalmunk volt, hogy mi merre. Sétáltunk egy nagyot, keszitettunk 1-2 fotot, nagyon hangulatos egy hely az egész, mellekletben a kepek megtekinthetoek. Majd megérkeztuk a yorki katedrálishoz, ezt az 1 képet internetrol engedjetek meg: en olyat nem tudtam csinalni, amire az egesz katedralis rafért. :D

katedralis nagykép netrol

Ekkora katedralisban nem is tudom, h voltam-e valaha, viszont az biztos hogy olyanban nem, ahova ennyi a belepo: torony-túra nelkul 10.5, azal egyutt fejenkent 15 font. Ez mar az a magyar penztarcaval igencsak sokallott osszegsavban van...




Judit szerint velem allandoan fel kell vhova maszni (tornyok, magaslatok, stb), itt sem volt ez maskepp, vasaroltunk magunknak jegy formajaban némi szenvedést egy hosszu es keskeny csigalepcson felfele. A legjobb az egeszben h Judit teriszonyos, repulon sem szeret kinezni/lenezni, meg az ilyen tornyoknal is csak a tavolabbi dolgokra szeret fokuszalni, de azert itt is felkisert, csak ne menjek egyedul :D




Ami érdekességszámba megy, h a katedralis helyen annak idejen egy jovall nagyobb alapteruletu romai kori erod allt, amelyet az alagsorban és a kornyezo teruleteken megtalált epuletmaradvanyok alapjan rekonstrualni is probaltak, a pinceszinten egy igencsak nagy, high tech kiallitas van a temarol, erintokepernyokkel, animaciokkal, hatalmas tv-kkel és persze a közetmaradványokkal.



Ez az egy olyan dolog volt, ahova celzottan be akartunk menni, utana jott a szokasos csellenges a varos hangulatos utcain. Még találkoztunk a yorkshire terrierrel is.

Mivel a nap ugy zajlott, h reggeli óta nem ettunk erdemben, es ha jol emlekszem 17.15ös toronyturnussal mentunk fel, kellokeppen megeheztunk mire leertunk a lepcsokon, utun kegy wetherspoonba vezetett, ahol a vasarnap mar probalt hamburgert ezuttal ismételtuk: tudtuk hogy jot fogunk enni. :D Egy southmaptoni idősebb holgy a pultnal elore akart engedni, mondvan "a fiatalemberen latszik h szomjas biztos csak egy sört kérne", majd az akcentusom furcsallta, és üdvözölt az országában. Vicces volt.

cliffords tower

Megkajáltunk, majd folytattuk setankat, de ha az esik az a baj, ha az ember ehes, az a baj, ha meg be van kajalva, akkor az is baj, nem lehet ugy normalisan varost nezni! :) Azért egy fagyit a folyoparton még beszerkesztettunk.



Megkerestuk a buszmegallonkat, megvártuk, kimentunk a parkolohoz, és irany vissza newcastlebe, este 9-10 kozott erkeztunk, ha jol sejtem. Nagyon jo hely ez a York, nagyon hangulatos, a kepekrol is lathatjatok, ha valaki errejár, mindenkepp ajanlott celallomas, akar fel napnal tobb idore is, foleg ha nem esik az eso! :)

Összes kép itt! (48 db)