2015. március 12., csütörtök

bankolás angliában

Amikor erasmuson voltam annak idejen, akkor ott sikerult kitunoen megtapasztalni, hogy mennyivel nagyobb sz.rakodás kell egy bankszámlához, mint itthon. Bár, lehet h ha otthon külföldiként akarnék számlát nyitni, az se lenne egyszerű.

Otthon jelenleg már a negyedik banknál van számlám (a régieket persze megszuntetem folyamatosan), ha ugy erzem, hogy egy masik cég jobb feltételeket biztosit, akkor nem habozok, hanem intézem a váltást. (Mikor legutobb elintéztem, rá 1 honapra bejelentette a kormány a mindenfele tranzakcios illetékeket, még1 honappal kesobb változtak is a kondíciok, uh nagyon orultem a dolgoknak).

Ide mikor megérkeztem, elozetes infok alapjan azt hallottam, hogy a HSBC-nél viszonylag egyszeruen lehet intézni a dolgokat (Azt nemtudom hogy tudta-e barki, hogy ez egy angol cég, viszont a neve az a Hongkong and Shanghai Banking Corporation elnevezésbol jön). Newcastleben van több fiókuk, sokaig nyitvavannak. Amit tudtam elore az az, hogy a szamlanyitashoz angol cimmel kell rendelkezni, es erre vonatkozoan berleti szerzodést kell bemutatni (eredetiben).

Erkezesem utan 1.5 héttel lett ugye kiválasztva a lakás, amibe vegul bekoltoztem, evidens, hogy elotte nem tudtam bankba menni, utána meg még 1 darabig nem volt biztos, a bérleti szerzodést csak hetekkel kesobb kaptam meg (a bekoltozes hetében), raadasul csak egy masolatot.


Közben azért egyszer elballagtam a bankba, ami itt minden hetkoznap (kozponti helyen van, de ez tobb fiokra is jellemzo) este 6ig van nyitva (mi a fene?). Tele van a fiok foldszinti része automatákkal, kivul-belül, és csak az egyik sarokban van pár box, ahova rovid idopontegyeztetésekre leultetik az embert, es miutan az ember belép, lerohanják 2en, hogy mit szeretne, tisztára mint a váci utcán mikor leszolitgatnak hogy szerintuk ez az az etterem ahol enned kellene. A bank emeletén vannak olyan irodabox jellegu helyek, ahol nyugodtan lehet ugyintézni, de ide csak idopontegyeztetés utan lehet bekerulni. Nostehat, mikor eloszor ott jartam, rogzitettek 1-2 adatomat, és kaptam egy idopontot par nappal kesobbre, amikor majd a lenyeget lehet intézni. Bar en tudtam hogy nem lesz szamlanyitás, hiszen még nincs a kezemben bérleti szerzodés, mondom legalabb tutibiztosan megtudok mindent, hogy mi kell a szamlanyitáshoz.

Az, hogy angliában miért ingyenes a szamlavezetés, a kpfelvétel, miert vannak a bankok sokkal tovább nyitva mint nálunk, miért jár hitelkeret automatikusan ha hozzajukviszed a fizetésed, miért lehet pofonegyszeruen emailezve egyeztetni az ugyintezokkel, inkabb hagyjuk is. Otthon nem tapasztaltam hasonló dolgokat, az a helyzet.

Tehat amikor tulestunk az idopont egyeztetésen, akkor megtudtam h berleti szerzodés helyett jo lehet egy cég által kiállított specialis doksi is, ami igazolja a lakcímem. Ezt kesobb a HR-rel gyorsan el is intéztem, viszont ugy voltam vele, hogy nem indulok azonnal a bankba vissza, merthat ha elkezdik nekem a lakasba kuldozgetni a cuccokat postán, ahova még kulcsom sincs, az nem fasza. Na ez hiba volt.

Mikor már kozeledett a kulcsátadás, ugy dontottem, h nem varok a bankkal tovabb, mert a cég a sajat kartyammal tortent fizeteseknel keletkezo arfolyamkulonbozeti hatranyt csak addig teriti, amig be nem koltozok a lakasba. Irtam a bakosnak egy mailt. Szabin van 2 hetig. Na, fasza. Bementem megint szemelyesen, kertem egy idopontot megint 3 nappal kesobbre, majd az ominozus pentek delutan 3kor meg is jelentem. (Tehat volt nalam egy fenti doksi, ami már megvolt hetek ota, és volt egy berleti szerzodés masolat, amirol kiderult h semmire nem jo.)

A folyamat bokkenoje - csak fél ora pluszt eredményezett, valamint egy kis aggodalmat hogy nekem ott akkor nem nyitnak szamlat - az a magyar lakcimkartya volt, ugyanis nem tudtak eldonteni, hogy az most akkor tenyleg egy rendes hivatalos irat-e (mint a személyi), de aztan nagynehezen sikerult, és csekély 1.5 ora alatt megnyilt a szamla, regisztraltunk netbankot (szinten ingyenes), mindent megmutogattak rajta, stb. Az egesz storyrol mar ezen a ponton megallapitottam, hogy (gondolom ez mas bankokban is igy van itt), sokkal jobban kinyaljak az ember mindenét, mint otthon, kezdve a foldszinti dolgoktol egesz a vegkifejletig.

A tortenetnek azonban nem volt vége, a bank igerete alapjan 5 napon belul postan erkezik a kartya, 7 napon belul a pinkod. Hala az egnek kozben megkaptam a lakaskulcsot, viszont se a kártya, se a pinkod nem érkezett meg 7 napon belul. Az udvozlolevelemben (amint a bankban nyomtak a kezembe) volt egy aprobetus resz, hogy ha ezen 2 igeret barmelyike nem teljesul, akkor 10-10 fontot irnak jová. Na vérszemet kaptam, és a bankos csavonak irtam, hogy ejnye, majd a valaszlevélben jol el is kuldott a picsába, hogy ez igy meg ugy meg ez nem arra vonatkozik hanem masra, blabla. Na nekem se kellett tobb, irtam még1 eroteljesen reklamalo hangvételu levelet, hogy márpedig feketen feheren ott áll (ennyit mar csak értek angolul), hogy ha nem jon meg a kartya, 10 font. Kész. Semmi utalas, hivatkozas, nincs semmifele egyeb feltételre a teljes 2 oldalas doksin, uh nekem ne tereljen, mert ha nem perkalnak, akkor ez csak egy ugyes kis igergetos marketingfogás. 1 hét mulva jott a válasz, hogy jovairjak masnap a 20 fontot. :D

Node mi lett a kartyaval? A ujragyartottak, mehettem erte a bankfiokba - Judit elkisért (marc 6), a PIN kod viszont még azota sem érkezett meg. Mi az ami még furcsa? A Netbankhoz van egy tokenem, csak azzal lehet belepni, meg az elso iskolam nevével, meg mindenfele jelszavakkal, nemgyengen biztonsagosabbank tunik, mint az otthoni rendszerek...  Amikor eloszor utaltam a szamlamra, termeszetesen nem tudtam az angol szamlahoz tartozo IBANt és SWIFT kodot, semmi papirra nem volt leirva, netbankban sehol nem volt feltuntetve, és a bank weboldalan sem találtam semmi infot, hogy hogyan találhatnám ki. Vasárnap fényes delutan felhivtam a bankot, 6 szintes azonositas utan (az xy kodod 3. betuje micsoda, stb, a z utolso szamjegye ennek annak micsoda, stb) kapcsoltak egy ugyintezot(!) - ilyen otthon van?! vasárnap?!, aki elarulta a szukseges infokat. (Szinten erdekes, hogy itt van egy ab-cd-ef formatumu branch kód, és egy acocunt nr (ami a szlaszam része), es ez a ket dolog egyertelmuen azonositja a szamlat, egy csop. beszedesi megbizas leadásához elég ez a két adat + a név...). Az utalaskor a 41X-42X kornyeki HUF/GBP arfolyam idején 437ert valtotta a bank a forintomat, hat, ehhez is gratulaltam igy magamban a bankoknak.

Aztan masnap (mikor mar atvettem a kartyam) kinyitom a  postaladát, yes, megjott a pinkod. Erre egy levél jott, hogy hogy menjek vegyem at a kartyát. Jolvan. Tehat 2 hettel az elso jelzesem utan még mindig nem jott meg az ujragyartott PIN kod, a kartya legalabb igen, uh ki is probaltam tegnap milyen vele neten vasarolni.  Pont ugyanolyan mint a magyar kartyammal.

Amit viszont itt Angliában tapasztaltam meg csak igazon, hogy mennyire király, az a paypass-es (visa esetben paywave) erintesmentes fizetés... itt kb minden terminel tudta fogadni a magyar kartyamat, és iszonyat jo, hogy nem kell b.szakodni a pin kod irkalasaval, uh mindenkinek javaslom, hogy szokjon rá a dologra. Az egyetlen baj vele, hogy a netbankban kesobb jelenik meg a tranzakcio - dehat biztos nem mindenki netbankozik annyit mint amennyit facebookozik. (en igen, szoval ez nekem probléma :D) Tehat a gond, hogy az angol kartyam nem paypass kartya. :( na mindegy, csak kibirom majd valahogy.

Ami még ide részben kapcsolodik, és 1-2 bekezdést rá akartam szánni, az a koltségelszámolás a céggel. De annyira nem erdekes, szoval hagyjuk is, a lenyeg hogy minden jo bonyolult... :D

Hol tartunk most? Varom a PIN kodot, és már majdnem sikerult a végére mindent elszamolni. :D Ha ez a ket dolog teljesul, akkor már nagyon egyszeru lesz a story: Forintban megkapom a fizetésem a magyar számlámra, azt atutalom az angolra majd vígan kolthetem, és vehetem le rola a KP-t is, es nem lesz tobb macera egy jodarabig. Vagy ehetek sos vizes toastkenyeret, hozza csapviz, és akkor tudok sporolni jo sokat. :)

update: csutortokon megjott a pin. yeah.