2015. március 19., csütörtök

logika és annak hiánya

A blogban itt-ott már célozgattam bizonyos dolgokra, biztos volt, aki felfedezte. Szosszenetbejegyzés olyan kulonos dolgokrol Angliában, amelyek magyarkent érkezve nekem nagyon furcsának hatottak, egy részuk logikus, masik részük total érthetetlen.  Ahol gyartottam, lesz fénykép melléklet is.

Az elso kép legyen egy a városról, ezért kezdjuk a hidakkal Newcastle és Gateshead kozott. A belvárosban van 7 darab híd. Ebbol 1 gyaloghíd, (ez a felhajthato), 1 vasuti híd, 1 híd a metronak. Az egyiken csak tomegkozlekedés (busz+vasut), harom kulonbozon pedig gyalogosok + autok mehetnek. Ketto un. low level azaz alacsony szinten levo hid, az osszes tobbi magasepitesu, tehat dombot kot ossze a dombbal. Ami szamomra erthetetlen: ha mar épitunk egy hidat, miért nem tesszuk kicsit univerzalisabbá? Kb mindenhez van egy kulon? furcsa. Deha a masik oldalrol kozelítunk: 7bol csak 3-on mehetnek autok, buszok 5 hidon, tomeg es kozossegi kozlekedés buszok nelkul 3on. Innen nézve tiszta zold a helyzet.

vonatozos videobol kivagott kép, egyszer csinalok egy rendes fotot az itt a képen nem lathato hidrol lőve

A varoskép alapjaban veve probal tiszta lenni, rengeteg a takaritogép, rengeteg a ne sz*rj az ajtod ele oriasplakat, de vannak helyek ahol balkáni dzsuvával találkozik az ember, siman csomoan kidobaljak az auto ablakan a szemetet menet kozben, es rendkivul sok helyen fektettetnek egy kabelt a kutyulimutyilival a varos kozepen, aztan b*sznak azt illedelmes modon egy zacskoba varazsolva eltuntetni. A felmérésem természetesen nem reprezentativ, de ha péntek delutan/este csinalnam (amikor már javában piál mindenki), akkor megemlíteném még a piasüvegeket, (szettorve és egészben), sorosdobozokat, meg még sorolhatnám. Ha kezdodik a hétvége mindenki megvadul.



Nezzunk 1-2 dolgot, ami a lakasban furcsa, vagy ugy barhol, epuletek belsejeben. Anglia 1-es szami legeslegidegesítobb dolga, ami nap mint nap felcsesz, az az, hogy rendkivul sok helyen nem egy db melegvizes csap van egy mosokagylora szerelve, hanem 1 hidegvizes, és 1 melegvizes, kulon kulon. Vagy leegeted az egyik kezed, vagy lefagyasztod, vagy bedugod a kagylot, és valami langyos elegyet probalsz generalni, majd abban lelotykolod amit kell. Horror.  Hala az egnek a zunyahyzofulkeben a csap "normalis". Azaz rendesen szabalyozhato a hideg/melegviz aranya.


Inkabb csak furcsa, hogy rendkivul sok helyen igy nez ki egy wc lehuzo "gomb" :D De ha mar a lehuzasnal tartunk, ezek nagyon szeretik a zsinort megrantod és hopp furdoszobavillany felkapcsol témát, illetoleg ajtofüggőek is, minden ajton van a lakasban automata behuzoszerkezet (idegesito), és van, hogy díszítésbol és elhelyeznek 1-1 ajtot, csak hogy eltakarjanak valamit. (bojler, suofni, stb).


Folytassuk egy nagy pozitivummal! Rendkivul sok helyen van csapoajtonak kinezo ajto felszerelve, aminek elonyos tulajdonsaga az lenne, h mindkét iranyba nyithato. Ezek nem, viszont nem olyan balfaszok, mint otthon, hogy mindkét oldalra felraknak egy kallantyut és egy tolni/huzni feliratot: Az ajto egyik oldalan csak egy femlap van (tolni), a masik oldalan meg egy kallantyu, huzni. Es mindenhol egy ilyen kis szabvanyszeru kek matrica is van a szovegezessel a bizti kedveert. Egy biztos: pofon egyszeruen lehet az ajtokat nyomni/huzni, nem kell torodni holmi feliratolvasgatassal, magatom ertetodo, adodo rendszer, atveresek nelkul. Pluszpont.

ehhez hasonlo kék feliratos (keep shut) plecsnik, és egyertelmuIZMUS

Azt szerintem mar emlitettem, hogy sok étteremben nincs terito, de azert itt egy kép egy szepen teritett angol asztalrol, mielott még tovabblendulnénk.


A lakasajto sem kutya. Kivulrol rendes zar, belul viszont egy "gomb" van, amit raforditva zarhatjuk a zarat. Miert is jo ez? 1, hazaerkezven nem fogjuk azt tapasztalni, hogy valaki bennehagyta a zarban a kulcsot, es nem birunk bemenni 2, mikor megyunk el, nem b.sz fel, hogy belulrol valaki bezárta, majd a kulcsot elrakta, es igy nem kell nekialni eloszedni adott esetben a taskank melyerol a lakaskulcsot. Ha hazamegyek otthon is bevezetek vmi ilyen rendszert. Marhajo. :D


Azt pedig hogy a mosogep miért van a konyhaban, hagyjuk is. Rettenetesen idegesito. Orul az ember hogy a nappalijaban ulhet, ere megy a mosogep. Elvégre olyankor ritkan celszeru mosni, ha az ember nincs otthon... (egyreszt biztonsagi okok miatt, masreszt belegyurodik ami benne van, stb stb stb.)


Es mi az ami a gyarban erdekes? Fura szabályok is leteznek! Pl.: tilos gyaloglas kozben telefonon uzenetet irni, vagy egyaltalan telefonalni. Ha vki ezt akarja, meg kell allnia, es egyhelyben vegezni effele tevekenyseget. Tobbszor ramszoltak már emiatt ,eloszor azt hittem csak poen, de aztan rajottem hogy halalkomolyan veszi mindenki. A parkoloban senki nem zsazzol srégen, csak az elore felfestett zold kozlekedoutakon. Hat ezen rohogtem, itt is ramszoltak. happff. :D Apropo parkolo, tolatva parkolás kotelezo, illetoleg nem is kell mindenkinek tolatni, de az egesz sakktablan (ahol annyi a felfestés hogy mar zavaro is lehet) mindenkinek egyiranyban kell tarolni a jarganyt, tehat a halszálka egyik sora elorefele parkol be, masik sora tolatva, osszességében pedig mindenki a kijarat iranyaba nez, ja es ezenfelul a gyarba torteno erkezeskor virit egy nagy szamlalo, ami azt mutatja, hogy hany nap telt el a gyarban/parkoloban baleset nelkul... :D



Ha találkozok még ehhez hasonlo HATALMAS hordereju erdeksségekkel, akkor osszegyujtom oket, nem kell aggodni. :)