2015. december 13., vasárnap

Shanghai, baby!

Figyelem, ez egy hosszu bejegyzes. Ne hagyd magad sokkolodni. (es az elozmenyek itt)

 Ez egy reuters kép, amikor en voltam akkor még epp nem a Francia zaszlo szineiben izzott az Oriental Pearl TV Tower, azaz a Kelet Gyongye TV torony

Életemben először adatott meg egy tréningnek köszönhetően, hogy eljussak a Távol-Keletre. Ismét egy olyan régióba vezetett az ut, amire ha korabban gondoltam, egy masik celallomast kepzeltem el. (Pl özön helyen voltam mar Olaszorszagban, de Romaban nem. Ozon helyen Angliaban, de Londonban nem. Spanyolorszagban itt-ott, Barcelonaban és Madridban nem. Benelux allamokban igen, Amsterdamban nem. Franciaroszagban honapokat kellett varni, mire Parizs lett belole. És még sorlhatnam.) Tehat Közel-Kelet igen, Tokio, Hongkong, Peking. Shanghai. Ezt persze nem panaszkodaskeppen mondtam, igy az év vége felé kozeledve nem csak en allapitottam meg az utazasaimrol, hogy elég erős év volt ez a 2015. Soha rosszabb ne legyen. :)

Akit tomoren erdekel, h milyen shanghai, hogy nez ki, és en ott mit neztem meg, az semmi mast ne csinaljon, csak nezze meg ezt a videot. Akit részletesebben erdekel, az olvashat lejjebb. :)

kedvencem lett ez a video... es mennyi mindent lattam, ami benne van


Dohából indultam tehát a 8 óras repülőutra, utolag visszagondolva akkor abszolut fel sem tunt, hogy eletem eddigi leghosszabb repuloutjat uldogelem végig, szemparna, labfelpakolas, kenyelmes szekek, nagy labter, valtakozo "ambient" hangulatvilagitas a belso térben, vacsora, viszkasz kolával, takaro kispárna, fuldugo, full kenyelem. De azert nem mondom h kipihentem magam. Arrol nem is beszelve h az ebresztoora mindkét telefonom bekapcsolva maradt, fogalmamsincs hol nezve hany orakor keltem mind a kettore, majd szepen doltem vissza szunyokálni.

 a repteren osszeszedett prospektushalmaz

Az elökeszuletekrol még anyit, hogy egyik régi ismerösöm Bogi régebben honapokat sot éveket toltot el Shanghaiban, tőle kaptam egy frankó itinert, neznivalokrol, bulihelyekrol, erdekessegekrol, ami - ha nem is volt teljeskoru, igenhasznos volt, amit itt is koszonok. Tőle tudtam azt is meg (emlékeztem ra mikor kint volt, h volt vmi szenvedes az internet hozzaferesevel), hogy "valamire" elo kell fizetni, h rendes internet legyen. VPN halozatra - ez azt jelenti h egy szerverre kulfoldi szerverre biztonsagos kapcsolaton felcsatlakozva ugy szörföl a vilaghalon, hogy o tkeppen abban a kulfoldi orszagban tartozkodonak szamit. Felpattantam igy tehat a Japan, Szingapuri halozatokra, minek koszonhetoen a hotelben a wifin volt szerencsém skypeot hasznalni, facebookozni, gmailezni, googleben keresni, a sajat netbankomhoz hozzaferni. Igazabol VPN nelkul SEMMIT nem tudtam csinalni. Jo persze mukodott a kinai kereso a baidu, dehat azon a kinai irasjelek kozott barmit megtalalni meghaladta a szellemi kepessegem. Szoval igy minde nelott az azert elmondom: elmenni egy orszagba, ahol NINCS google, az azert elég elég necces. Marmint ugy elmenni, h az ember nem gyur ra elegge elore a programokra, nem igen volt idom foglalkozni vele elore. Bogi itinere megvolt ugyan, de ennel meginkabb részletes tervezest igenyeltek volna a dolgok. Nade ne szaladjunk ennyire elore! A kulfoldi sim kartyamon roamingban viszont minden elerheto volt, A-Zig, csakhat kinabol roamingolni annyira nem epp olcso. A VPN laptopn lassu volt, de legalabb neha mukodott.

egy doboz cigi

 az elso auto

 minibar kipakol, foto, visszapakol. :D

 az utazo szett.... :D

Na de visszakanyarodva az elozmenyekhez, erdetileg volt olyan elkepzelesem h Peking / Hongkong az egyik hetvege, de errol minden kontakt lebeszelt, igy nyilvanvalo volt, hogy mind2 hetveget Shanghaiban es/vagy a környékén fogom elolteni.

Erkezeskor azert volt bennem nemi izgalom... Hiaba a vizum, meg hogy minden el van intezve, mig mogottem a sorban allva nyugodtan kotoget egy kinai(nak kinezo) no, addig en gondolatban ragtam a kormom, amig sorrakerultem: nezik az utlevelem, lapozgatjak, nezik a fejemet... majd az utlevelet... majd elobukkan egy kollega, belenez az utlevelembe és ennyit mond

"Ááááá mágyárszká!"

Hat ezen rohogtem egyet, aztan engedtek tovabb, elmult a stressz. A hoteltol volt rendelve taxi (alias driver service) elore, természetesen frankon senki nem volt kint elem a repteren. Egy ilyen humbuk taxisnal kinezo valaki végul el is teritett, mindenkeppp bankkartyaval akartam vizetni, ezzel nyert meg maganak, a sima taxikban nem lehet. Kitoltottunk 1-2 papirt, fizettem, vartam egy 5 percet, kikesertek az autohoz, majd jott egy ilen ilyesmi



Elso tapasztalataim egy kinai soforrel: Hogyan beszelgetsz valakivel, aki egy büdös szot nem tud angolul? De alapigéket se, semmit! Megmondtak neki a repteren, hogy hova vigyen, aztan probalkozott egy par mondattal, de vegulis kiderult, hogy nem fogjuk tudni eleteink nagy banatat megosztani a masikkal... Megkinalt a taxis a taxiban cigivel! Mondom nem dohanyzok csak adja ide h megnezzem, azt sem értette. Semmit. Tragédia volt... Kozben suhanva a PVGvel jelolt Pudong varosresz reptererol a varos fele en azert ra-raneztem a gpsre a telomban hogy biztos jofele megyunk-e.  Tovabbra is kék haztetok, bolondul szaguldo autok, bitang nagy, felhokarcolo meretu emeleteshazak, esos ido, es nem brutalis szmog.


wifis telefonfulke

 Ezt lattam a taxibol, elzsazzoltunk a cég elott is teljesen veletlenul, mondom ajjajajajajjaj hogynezez ki - ezek voltak az elso benyomasok - mikozben az autpalya felett folyamatosan feher villogofenyek vakitottak el az embert... Talan a sarga villogok helyett? Angol feliratok itt ott... hulla voltam igazabol, nagyon vartam h kideruljon tenyleg a hotelba érkezek-e meg. De sikerult. :) A taxis? angolu egy szot se kivéve a  tip, az megy mi? hah. Akkor en meg bocs, de rohadtul nem tudom mi az a tip. [borravalo] Amugy is ez a driver service tema elegge atb.szos, mert 550 CNY kornyékébe fajt: akkortajt 1 CNY = 45 HUF... tehat nem eppen volt olcso. A sima taxik (pl visszauton, a varosban, sokkal sokkal olcsobbak voltak, sokkal olcsobbak mint otthon pl. visszafel uton a repterre 180 cny korul volt a rendes taxi, ha jol emlekszem...). A vicces az egeszben, hogy amit a hotelbol elore rendeltek, az is 500ra volt kiirva, ezert nem erzem magam atb.szottnak vegulis.


Keso esti indulas, es 8 oras repulout utan (amely elott és kozben végig olyan voltam mint egy sz*ros gyerek, mint aki még nem repult soha - de Judit jol mondja, én ha repulore ulok mindig ilyen vagyok, szeretem na) 5 ora idoeltolodassal, és repulon tetszalvassal hullamodon ereztem magam, szepen huztam aludni a francba, en mondom sehova nem megyek. Ugy voltam vele elore h mit nekem jetlag... hat mar erkezeskor sem tudtam vilagom.... Szepen lezuhanyoztam, bebombaztam magam a king size agyikoba, és masnap reggelig fel sem keltem - pedig a masnapi programomat meg akartam volna tervezni reszleteiben, dehat nem jott ossze...


Eletemben eloszor jartam buddhista templomban/sztentelyben


 
 
 

Talan eloszor mentem ugy valahova turistaskodni az elmult evekben/honapokban, h nem gyurtam ra elegge a latnivalok listajara, terkepekre, stb. Elgondolkodtam, h tultelitodtem volna? 3 het alatt azert lehetett volna 1-2 oram foglalkozni a dologgal! Amikor lett volna idom, nem volt kedvem vele foglalkozni. Lehet h a tul durva angol menetek utan tudatalatt arra vagyok, hogy nyugis varosnezes legyen. Hat, mindenesetre ez itt Shanghaiban nem jott teljesen ossze: a recepciosokat kikerdeztem, terkepeket beszereztem, minimal google segitségével hipp hopp kiderult, hogy ez egy olyan hely, ahol igazaol tengernyi latnivalo van, nincs szukség messzi-messzi galaxisokba torténo tovabbutazasra uj helyej felfedezesenek reményében. :D háh.




hatterben a sorbontoepulet! :)

Pentek reggel keltem idoben, komolyan mondom a teljes shanghaii tartozkodasom alatt az volt az egyik legfurabb dolog, h amikor en mar aktivan megneztem a fél várost, otthon még akkor sem kelt fel senki. No uzenetek, no valaszok, no facebook postok, semmi. Mondjuk mindegy, mert aznap gyorsan rajottem, h most azon a helyen vagyok ahol aztan vegkepp tok felesleges delutan 3ig a telefonomhoz fotozason kivul hozzanyulni... heh.


Tobb, mint 1500 fotot es/vagy videot készitettem osszesen okt 29 és nov 9 kozott... ehh. Itt a blobjegyezesben is nagyon sok foto lesz, az albumba pedig 484et valogattam ki, ennel jelentos része azert "varoskép", amelyeket még lehetett volna szurni, de nem akartam: ha valakinek eloben elmenybeszamolot fogok errol tartani, akkor elokapom a shanghaios albumot a blogrol, és akkor nem fog hianyozni semmi, az egyszer biztos.


Kezdjuk a kotelezovel:

"Shanghai Kínalegnagyobb ipari városa, a Távol-Kelet egyik gazdasági központja, tartományi jogú város a kelet-kínai tengerpart középső részén, a Jangcetorkolatvidékén, a folyam Huangpo nevű kis mellékfolyójának két partján. Közigazgatási területének lakossága a második legnagyobb Kínában (de ténylegesen városias területeinek lakossága a legnagyobb az országban.

 epp halloween hetvegejet kaptam el



A halászattal és textiliparral (gyapot, selyem) foglalkozó kisváros a 19. század közepén indult gyors növekedésnek. A britek által Kínára kényszerített első egyenlőtlen szerződés, az 1842-es nankingi béke értelmében Sanghaj nyílt város lett, kikerült a kínai joghatóság alól és megnyílt a külkereskedelem előtt.A város gyors fejlődésnek indult, és a 20. század 30-as éveire a Távol-Kelet fontos nemzetközi gazdasági és pénzügyi központja lett. A britek után a franciák, az amerikaiak és a japánok is megkaparintottak egy-egy területet, és ezeken saját városnegyedeiket hozták létre. Az óriási kereskedelemnek köszönhetően hamarosan Sanghaj lett Kína legnagyobb kikötője (Hongkong akkoriban még elmaradott terület volt). A japán agresszió, a második világháború, majd a kommunista hatalomátvétel nyomán a város nemzetközi gazdasági jelentőségét nagyrészt elvesztette.




1990 után, a Teng Hsziao-ping által bevezetett kínai gazdasági reform nyomán Sanghaj újra gazdasági virágzásnak indult, és 2005-re a világ legnagyobb teherkikötőjévé vált.
Gazdasági jelentősége mellett a város Kína egyik legfontosabb idegenforgalmi központja is.[7] 2010-ben Sanghaj világkiállítást rendezett." wikipedia





A bejegyzes ugy fog kinezni, h nehany tema koré csoportositom a fobb temakat, aztan utolag majd jol megszorom az erdekes helyzinekkel, merre jartam, miket lattam, de azt azert feleslegesnek tartom leirni utvonalszeruen hogy lepesrol lepesre mikor hova mentem, jobb lesz igy.

A menetrend
Ugy nezett ki tehat a terv, h csutortoki erkezes, majd 3 nap varosnezes, 5 nap melo azaz terning, és még 3 nap varosnezes, majd szepen hetfo esti geppel irany vissza katarba, kedd reggeli érkezes. Ebbol mi lett? Esos csutortokon erkeztem, pentek szombat olyan varosnezest toltam (fék = Judit nélkul), hogy szerintem en turistaskodastol igy ki még sosem doglottem, kar h nem trackeltem hany km-t mentem / metroztam. Vasarnap mikor kineztem az ablakon és meglattam h esik, nem volt nehez meggyozni magam, h akkor ez pihenonap lesz. Az elotte levo ket nap egesz jo volt, viszonylag szmogmentes, napsutogélos. Este 19ig lazan elvoltam kabat nelkul, utana is, csak nem annyira lazan, hiszen dohabol nem hoztam magammal kabatot, merthat ott sincs.


Bogi azt javasolta, hogy a Nokia Here Maps offline navigacioja megmentheti az eletem - telefonomon levo letoltott terkepek... hat, nem tamogatja egy ideje kinat a cég, ezenkivul rajottem, h nekem nem kell navi: megfogtam a varosterkepet, zsebrevagtam, és a teljes kinaban eltoltott ido alatt egyetlen egyszer sem kellett megneznem telefonon, hogy hol is vagyok, mindent megtalaltam amit kerestem, legyen szo metromegallorol vagy buddha templomrol, vagy barmi masrol.



Aztan jött az 5 nap tréning, reggeltol estig, ez az egesz ilyen vezetoi kepesseget fejleszto temaban ment, szimulaciok, szeminariumok, feladatok, csapatokban, a tema nagyon kiraly volt. Es Nagyon sok uj (es jo!) arcot ismertem meg, hiszen az osszetetel a kovetkezo volt:
CN    26, SG    6, AU    6, JP    6, MY    6, ID    4, VN    2, US    1, TH    1, GB    1, QA    1, PH    1
Tehat a bagazs nagyreszet kina adta ki, ok es az a par ausztral, malaj, japan, és szingapuri meg mar majdnem a teljes csoportot jelentette.



 ebben a plazaban a meki nagyon unnepelt vmit ha ennyi ember kivarta a sorát

A napok ugy teltek, h reggel 7tol reggeli a hotelben, 7.35kor indul egy kulonjarat a ceg telephelyere, 8tol pedig indult az aznapi szent evangelium, bent ebed, este 5-6 kozott vege, busz vissza a hotelbe, ahol tobb este még keszulnunk kellett masnapra, majd vacsora, mikor hol. Ettol a csutortok este tért csak el egy kicsit, akkor becsuszott egy nem is rossz(!) buli, penteken viszont a bagazs egy részével még mindig ment a kozos vacsorazas, volt akik leleptek, voltak akik maradtak.

Pudong uzleti negyede, a Bundrol (tulpart) egy hotel tetejen levo barbol nezve

A het elejen iszonyat nehezen ment a keles - valszeg egy kis idoeltolodas is volt ebben, de nem mondott hulyeséget Akos mikor ravilagitott, hogy a varosnezes tempoja/mennyisége is befolyasolhatta a dolgokat. :D  A csutortoki buli miatt a masodik hetveget joval lightosabbra fogtam, mondhatni ki kellett aludni magam, mert penteken elegge le voltam reccsenve. Apuval az otthoni dolgok miatt skypeolgattunk 1-2x, vicces volt, h az este 10es idopont az nekem reggel 5 :D Aztan a pentek reggel fel 5os hazaerkezes utan nem igazan maradt meg h lenyomtam volna az ebresztoorat, aludtam még fél orat, a skype elmaradt, és frissen es uden (kepzelhetitek) mentem az utolso napi tréningre.

 fent a tv toronyban

A bulirol még annyit, h itt is lehet am kapni Hoegardent, ugy h nagy volt az orom, viszont Kina nr. 1 sorét is sikerult tobbszor megkosltolnom (az esti vacsorak alkalmaval is), egy 3%os sor, amit ugy hivnak kimondva roviden, hogy csin tao pi cso! de olyan hanglejtessel kell mondani, h egy teljes hét alatt sem sikerult megtanulnom rendesen, hiaba cseszegetett vele az egyik srac minden este. :D


 Pudong tehat a felhokarcolok oldalarol a a Bund

A csapat kisebbik resze hivatalosan

zullotten


 

felhok  takarjak a tuloldal tetejét

A jobb kéepen a keszulo interju kozben

egy hoteles reggeli

fohadiszallas belulrol - egy hét helyszine

fohadiszallas kivulrol


keszul a kina térkép


Es ugye az elso hetvegi varosnezesemnek koszonhetoen mar annyi helyen voltam, h csutortok este mar viccé fajult, hogy akarmit is mondanak a shanghaiban jartas helyi kollegak, h ide meg oda menjunk (vagy csak javasoltak erdekes helyeket) , en majdnem mindig ravagtam, h ooo en itt mar voltam. A végén mar volt amit le kellett tagadni, h ne legyen gaz.





Jo persze voltunk egy csomo érdekes helyen, amit nem tudtam volna magamtol, pl olyan barban, ami ranezesre egy fodraszat. Ott szivattak h talaljam ki, h hol van a bar. Frankon nem talaltam ki, majd a fodrasazatbabefaradva az egyik hajzselet kellett megemelni, h kinyiljon a titkos ajto, ami az italozohelyhez vezetett. De volt ilyen uditoital-automataban, és telefonfulkében is, nagyon kreativ. :)





Szoval aztan szombaton nyugis varosnezes, vasarnap elvonatoztam Hanngzhouba [Hangcsou] viszont ugy felcseszett 1-2 dolog a vonattal kapcsolatosan, hogy a hetfoi Shuzhou-t [Szucsoi magyarul] pedig lefujtam. Pedig ha tudtam volna, h Orban Viktor epp ott lesz hamarosan! - :D:D:D na jo, akkor is kihagytam volna. Igy hetfore is maradt a nyugi, es a felkeszules az esit indulasra.



A masodik hetvegen viszont az ido is szarabb volt mar, Shanghai amugy Tunezia ill. Los Angeles magassagaban helyezkedik el szelessig korok szerint, en kb abban az idoszakban erkeztem, amikor mar hullottak a sarga falevelek, de meg egy teljesen jo, polos, meleg oszi ido volt. Mire eljottem azert sokat romlott. De a katari hoseg utan kaptam egy kis igazi, és szep oszt. Nem volt akkora szmog h ne lassam a hazak tetejet, es a kinarol tvben latottaknal joval kevesebben viseltek maszkot a jarokelok kozott.


 
A kinai emberekről

Mi a durva? ezek a kinaiak bazi sokan vannak. BP-n is, de higgyetek el h kinaban tobben. Shanghai teljes tepessege 2009ben 19 millio fo volt. Felfoghatatlan. Két magyarországnyi ember egy varosban, egy elcs.szett nagy oriasi metropoliszban. That's what i call wow. De hogy férnek el? Hát igy.



Raadasul, ahol nem ilyenek az epuletek, ott se kutya epitkezes megy, ozon furcsanszerkesztett epulet, és olyan modon elvezetett meg felszerelt elektromos vezetékek, hogy ajjaj.





Az is érdekes még, hogy Kinaban kommunizmus van, es ebbol egy turistakent nem tul sokat lehet erezni... Epp ugy lehet bandukolni az utcakon, mint Bécsben, vagy barhol mashol.  Oke, latni rendoroket, fura "megfigyelo" azaz kitelepult rendorfurgon-allomasokat, dehat ez hol nincs? Felallok egy padra a Bundon, ramszolnak h szalljak le, ez mindenhol igy van!




Viszont volt alkalmam beszelni a kinaban eltoltott ido akatt sok mindenkivel. Elso hetvegemen a Bundon nzelodve leszolitott egy fiatal srac, kb fel orara megalltunk dumalni. Vidéki, eleteben eloszor volt shanghaiban, es nem tudja még hova megy, o most utazik és probal kinan belul vilagot latni. Full panaszkodva mondta, h ok itt egyszeruen nem szabadok. Nem olvashatnak nyugati hireket, minden minden szurve és korlatozva van. - De o hasznal VPN-t (lasd fent), és o bezzeg nez amerikai filmeket, sorozatokat, mert Kinan kivul van az "igazi vilag". - Az angolja persze nagyon furi volt, de vegulis ertettem mindent. 



 
Aztan a nagy agonizalas kozben (hangosabban hozongve adta elo ezeket), megjelent egy rendorgolfkocsi, es megallt elottunk 2 mre. A srac lehalkitott, szint esuttogva mondta, hogy megfigyeltem hany kinai beszelget kulfoldiekkel? Nem tul sok. Es hogy ot most kiszurtak, ezert kicsit visszavesz. Paranojas-e? Nem tudom. De miutan lehalkitott, és 3 percig nem szoltunk egymashoz, a rendor elment.



A Pearl TV toronyban volt egy emelet, ahol uveg volt a padlo, eleg sokan nekialltak fetrengeni és fotozkodni. :D


Nomeg azt is megtudtam tole, hogy Kinaban ugy megy a dolog, hogy aki "igenlegesen" all hozza a "rezsimhez", az jo suliba fog jarni, az siman fog europaba vagy kulfoldre utazni, és annak jo elete lesz. Aki meg lazado, és tagadja a rendszert, az el van lehetetlenitve.


A kinai nők
A noi nemet nem megbantani szandekozom az alabbi sorok barmelyikevel, szoval aki nem szereti olvasni ahog ffiak arrol elmelkednek hogy mitol jo vagy szép-e egy csaj/no/holgy, es h miujsag ezzel a temaval kinaban, az ugorjon.

Aztan az is erdekes sot mitobb vicces volt, amikor egy plazaban a mosdo felé menet szolongat utanam valami asszony. Nem foglalkoztam az egesszel, majd mikor kijottem meglepodve tapasztaltam h ott vart ram, es azzal a témaval kezdte, hogynem akarok-e egy kinai bébit. Nem hittem a fulemnek. Elkezdett gyozkodni, hogy en csinaljak neki egy kisgyereket, nem baj az ha csak evente 1-2x talalkozunk, ot ez egyalalan nem zavarja. He? Mondom Ilyen van?! :D Oke hogy azt lehet hallani, hogy a kinai nok rajonganak a nyugatiakért, dehat ez igy kezdésnek durva volt.




Mindennapos volt, barmerre is csaszkaltam, h (nagyreszt csaj) fiatalok dumalni akartak, fotozkodni, egyutt akartak varost nez ni - foleg olyanok (1-2x elegyedtem beszelgetesbe), akik videkiek, messzirol ki lehetett mar szurni oket, hogy na itt most meg leszek kérve egy kozos fotora. Komolyan mondom az elso 5 alkalom poen volt, de rajottem milyen nehez az elete a sztároknak! :D:D 5 utan szerintem mar irritalo.






Pont ugyanigy eleinte vicces / kesobb irritalo: a kinai Nanjing (magyarkul nankingi) utcan, ez a helyi Vaci utca - ahol kisvonaotzva és végigmehetnek a lustabbak -, lepten noymon leszolitanak:

"Másszázs?"

Mondom nem, majd rogton elokerul egy kis naptar meretu kartya a kezbol, melle a kérdés:

"End bjutiful lédiz?"

A pesti vaci utcan nem nezek ki kulfoldinek, hogy k.rvat akarjanak rambeszelni, de Shanghaiban igen, es lepten nyomon szologatnak le. Tobbszor jartam ezen a kornyéken, eloszor mondom vicces volt, a 20. utan meg mar agresszor fejjel kuldtem el oket a francba. Volt hogy arra vitt volna az utam, de inkabb kikerultem az utcat, vagy mentem metroval... (Hozza tartozik az elejen h poenos kedvemben azert lealltam még az elso 1-2 alkalomnal alkudozni, hogy mennyi az annyi, és allitolag

50 CNY-ert "teljeskoru csomagot" kaphat az ember.... :D)




Aztan egyebkent meg az utolso metromegallotol a hotelhez vezeto utca is olyan volt, hogy ketoldalt x szaz meteren masszazsszalonok, és meglatva a fejemet minden ajtoban hajlongott kifelé valami rovidszoknyas "masszor"...





Na de amugy még is mi a véleményem a kinai csajokrol? A leirtak alapjan azt csak megerositeni tudom, hogy egy reszuk tenyleg erdeklodo a nyugati emberekkel kapcsolatban, de azert nem azt kell elkepzelni, h bemegy az ember egy szorakozohelyre, aztan nem birja magarol oket levakarni. Nyilvan akkor lehetne (gondolom en) ilyen levakarhatatlan tema kerulni barkivel, ha eleve viszonyletesites celjabol nyitottan alna hozzajuk az ember, en pedig ugye nem igy mentem, mindenkivel joban voltam akivel osszefujt a szel, de nem azert mentem h csajozzak, na. De meglatasom szerint ha valaki azert jonne ide, vagy akar feleseget keresni, annak nem lesz nehez dolga.


Na de jol neznek-e ki?  Ez ugye relativ. Jo csajok-e, vagy szepek? Attol fugg honnan nezzuk. Akit nem irrital a kinai arcberendezes, de ne is kinainak hivjuk, hanem inkabb tavol-keletinek (en ki vagyok vele bekulve) annak azt mondhatom, hogy sok szép, rengeteg atlagos, és sok ronda kinai no van, de ertitek kinek mi. Az en egyszerusitett fogalomvilagomban a szep az  a pillantasra az arcra, a kisugarzasra vonatkozik, a jocsaj fogalomkor pedig a testre, az hogy ez a ketto egyutt alljon fent, az ritka. Ha pedig fennall, akkor melle lehetne rakni a belso értekeket, ami hat a mai vilagban khm, korcsosult vilagot elunk ma. De ha veletlen még az is stimmelne, akkor az van, hogy mar kurvara van faszija. Igy van ez Judittal is. :D


Na de nem ide akartam kikanyarodni, hanem oda, h a kinai csajok altalanossagban nezve szerintem jo csajok. Nem mondom, hogy  vilag legszebb noi kinaban vannak, mondom ez egy masik fogalomkor, de eleve, elhizott emberbol is joval kevesebb van! Es ennyi ember kozott, ha mar csak ranezesre megallapithatoan is alacsonyabb a nagydarabok aranya, trivialis, hogy sok jo csajnak kell lennie, és van is. Ezeknek egy része még szép is. De hogy idióták-e? :D Na arrol fogalmam sincs!





Es miert allitok ilyeneket? mert a meleg oszi idoben a kinai csajok jelentos része mit hord? rakott vagy barmilyen szoknyat. Es nem azert volt ez nekem meglepo, mert a csadorraltelt kozel keletrol jottem, hanem mert igy van: durvan sokan hordanak szoknyat. Iszonyat sokan. Nehanyan leggings-szel alatta, de sokan anelkul. En ilyen szoknyarányu orszagban még nem jartam.

Szoval h valaki azert nyitotta meg ezt a bejegyzest, h megtudja, elmehet-e Shanghaiba feleseget keresni, akkor a valaszom: egy hatarozott igen. :)



A kollegak

Hat, meg kell hagyni kozottuk is volt boven, aki csodalattal tekintett ram / rank, 2en voltunk europabol... Nehanyan annyirafurcsa angolt beszeltek, hogy nehol ugy voltam h "jaj csak ezt magyarazza el valaki utana", nehanyan viszont (foleg akik tanultak, dolgoztak mar nyugaton) eszrevehetetlen mondhatni szamomra akcentusmentesnek ertekelheto angolt beszeltek. Ertelemszeruen ezen utobbi csoport nem is volt attol bezsongva, hogy hu "ez itt egy feher arc messzirol".


Volt persze akinek van magyar kollega ismerose (a magyarsag mindenhol ott van!), és a Gergelyt gegelinek hivja, hiaba magyaraztam a vietnami sracnak h ne legyel hulye. O arrol is meg volt gyozodve h en akkora mokamester vagyok, meg még ugy is nezek ki mint ki más? Mr Bean alias Rowan Atkinson. Most sirjak nvagy nevessek? :D


Aztan a tréning ideje alatt 3 embernek volt egy specialis projekte, a teljes egy héten keresztul fotoztak és videot forgattak, majd ebbol osszevagtak egy anyagot. Hiaba sok a nyugatot megjart kollega, azert a végeredményt elnezve rajottem, hogy ha nem is foszereploje lettem az alkotasnak, azert meghatarozo pillanatokban az en szuper magyar akcentusos angolom viritott a kepernyon, a kevesnel eppen egy kicsit tobbszor. :D Es mivel epp egy narancssarga poloban vagyok a videon is (Akit erdekel annak majd szemelyen megmutatom a vidit), csak rabizonyitottam arra, amit szinten hallgattam magamrol egesz heten: hogy en micsoda szines egyeniseg vagyok - minden ertelemben. Aki egyebkent kaukazusi, merthogy az europai fejszerkezet az a kaukazusi embertipushoz tartozik... Ezt se mondta rém még senki.  Forditva: europid nagyrassz, masneven kaukazusi.




Viszont ha mar itt tartunk volt meg 1 pozitiv kritika, amit kaptam a tréning vegen, ami pedig ugy hangzott (egesz heti feladatmegoldas, szimulacio, es csapatmunka utan) "I like to walk with you".
Ami atvitt ertelemben vonatkozott a mentalitasomra, és a dolgokhoz valo hozzaallasomra, ahogy teszem, amit teszek, uh nekem ez volt a hét legfontosabb visszajelzese, megerositese. Lehet hogy nem is a hét, hanem az év.

 A masodik hetvege idojarasa...

Volt itt aztan még egyebkent a japanok kozott az altalam Kawasakinak hivott Takahashi (allitolag japanban minden masodik ember takahasi :D:D), es a japanoktol azt is megtudtuk, hogy ott milyen speci futott es automatan mosos wc deszkak vannak - es ezt a temat a tréningre be is vitték az egyik prezentacioban, nagy show volt! :)

A bund es a tulpart kozott kozlekedo "kisvasut"



Minden kinainak van egy valasztott (vagy kapott) amerikai neve, vagyis angol. Ami azert tok jo, mert egymast is igy hivjak, sot van akinek a céges e-mail cime is a fiktiv, viselt angol nevet tartalmazza: maskulonben k.rvara gondban lettem volna a nevekkel, hogy most akkor Wei, Weichen, Weikang, Xiang, Xiaojiao, Xiaoxu, Xiaoyang, Xiaozhe, Xuanying, Xuanyong, Yi, Yinxiao, Yipeng vagy eppen Yu szolt hozzam az imént. És akkor még csak az ABC utolso betuit neztuk.... :)


A kinai csulazas, köpködés, turhazás :D

Az emeberekrol altalaban meg elmondhato (persze nem bent a cégnél:D), amit elore is lehet hallani: bizony kinaban kopkodnek turhaznak, krakognak, és csulaznak. Egyszer egy 2x2es par egyik beb.szott ferfitagja majdnem totalbacsulaztta a labam veletlen, nem rajta mult h arrebbugrottam az utolso pillanatban. Na szoval sok helyen latni ezt, de en sokkal rosszabbra szamitottam. Szoval emiatt senki ne halassza el a kinai nyaralasat, abszolut elviselheto szinten van ez a dolog.

 a kis nacionalista a nemzeti lobogohoz oltozott!!

A kinai taxi

A taxit mar emlitettem, a normal taxisokra is vonatkozik, hogy szot nem beszelnek angolul, és olcso szolgaltatast nyujtanak, nagyrészt europaban nezve atom kioregedett, régi, sz.r volkswagenekkel.


De hogy mondom meg h hova menjunk? A hotelben kapok egy kis kartyat, amin egymasalatt rajta van kb 10 dolog, a hotel cime, erdekes helyek, fobb csomopontok, angolul, és mandarin nyelven is.

(Ezek a hangtalan robogosok. Vilagitas nelkuli elektromos bringak, és mennek mint a barom mindenhol osszevissza. Tragédia a kozelekedesi moral.) 




Aztan frankon be kell xelni, es ugy mutatni a taxisnak... Csak ugy ultem taxiban a teljes majdkét hét alatt, hogy vagy beszallaskor valaki megmondta a taxisnak hogy mi a stajsz (hotelben a concierge, vagy a repteren a szemelyzet), vagy kinai kollega uzletelt a soforrel és egy taxiban tobben utaztunk, vagy 1etlen egyszer bemutattam a kartyat. Erdekes vilag ez. Miert is kellene nekik angolul tanulni, ha a sajat kis vilagukban k.rvasokan vannak? Gondolhatjak azt h tanuljon a kulfoldi kinait.


Egy ilyen muanyag ize vezsi korbe a taxist minden csotrogany VWben, ami a taxist vedi a rosszindulatu, vagy rabolni probalo utasoktol: EUropaban tuti az lenne, h ez nem EU-konform, hiszen ha baleset van, akkor az anyoson uldogelo utas fejet a taxist vedo bura vém csöve fogja agyoncsapni. Itt semmi sem eu konform. Mindenhol lehet bagozni, és ezt meg is teszik, es raadasul rendetlenek is, hotel foldszintjen az etterem mosdojaban pl a sarkokban, a foldon csikkek eldobalva... (A hotelrol amugy elmondhato, h ezt leszamitva fullos europai szinvonal, kevesebb mint féláron...)


 Az 1-es szamu kilatas Shanghaiban. Orakig tudtam volna nezni.

Na persze nem minden egyes helyen, de azert itt ott, elofordult na. vagy hogy egy rendes etteremben ilyen a wc. Na az ettermekrol kicsit lejjebb.


Es mondjuk a metroaluljarokban is van mindenfele mosdo, 600 helyen kitablazva, tisztara azt hinne az ember hogy devagany lesz, aztan kiderul hogy a kepen szereplo furcsa szerzemenyek vannak ott is, nehol merhetetlen buz, hiaba van wc-s bacsi, ha senki nem tud még a piszoarba sem beletalalni.
Na azert tulozni sem akarok, nincs mindenhol dzsuva, de sok helyen jartam, ahol van. Dehat en meg kevesebb ember utan sem akarnek takaritani, nemhogy ennyi utan.

A metro

Busszal nem utaztam, a tomegkozlekedes elenevezes eredete pedig ha kinai, akkor megértettem, hogy miért. Az a tömeg, ami ott tud lenni csucsidoben a metroban, ijjj. Lapjaval mindenki, fullratomott, vegtelenhosszu metroszerelvenyeken, mikor valaki kigondolja hogy 5 mp mulva felall, mar 3an mennek a helye fele megérzésbol. Ugy ulnek egymas mellett a székeken mintha europai metron mindenki csak 0.7 helyet kapna, és a székek is keskenyre vannak kialakitva, hogy joooo sok kinai elferjen. (De minden kis meretekre van itt tervezve, az osszes, pl a repteren levo piszoarok is ugy vannak betomoritve egymas mellet, hogy 1.5 annyi van, hogy izgalmasan a vallunk kozben szinte osszeerhesen :D) A metro mint szisztema viszont nagyon popec modon ki van alakitva, az aluljarokban minden faszan feliratozva, teljesen egyertelmuen, nincs kosz, rengeteg automata, nemelyik csak aproval mukodik, terkepek, minden, es olcso! 3-5 yuan egy vonaljegy automataban valtva, attol fuggoen hany megallo / hany atszallas van "belekalkulalva" a tervbe, ha pedig megveszem egy megallora, és 5ttel arrebb szallok le, akkor kimenetkor nem enged ki a kartya rendszer (mindenhol tomenytelen mennyiségu forgokapu - de en sorbanallni emberek sosem lattam!!!!) akkor a kozvetlen mellette levo pultnal rafizetek utolag mondjuk 1 yuant. 45 forintot. Vicces.

 na ez itt nem epp acsucsido :D

A metro aluljarok ezenfelul ugy vannak kikepezve MINDENHOL, hogy ha lemesz egy lepcson, akkor egy korbekeritett teruletet jarhatsz korbe teljesen - keresztben nem vaghatsz at. A korbekeritet, kordonokkal hatarolt teruletre viszont - ha van jegyed és metrozni fogsz/akarsz, szinte minden iranybol be lehet menni - ez az amit irtam, irgalmatlan sok be és kilepteto kapun. Ha bejutottal - ja MINDEN taskat egy repulogepeket hasznalatos rontgengépbe kell tenni, és futoszalagon vizsgaljak oket -  akkor lefele tarto mozgolepcsokon minden vonal elerheto, merthogy shanghaiban asszem 14 van. Boduletes, tobb mint 550 km-es halozat. Dehat 20 millio emberre? Gondoljatok el mi munka lehet ezt osszehangolni.






Aztan amiokr leerunk a peronra, akkor ott is szepen kulfoldiesen minden jol fel van iratozva, angolul is, szepen latjuk mikor erkezik a szerelveny. És minden allomason van egy fal a metroalagut es a peronok kozott, van ahol csak mellmagassagig ero fem korlatok, van ahol teljes falfelule: de amikor a metro megall, akkor eloszor a fal/korlat ajtajai nyilnak, majd a metroajtaja.


Es ekkor a szepen sorbanallo kinaiak (be van jelolve a peronon hogy hol kell varni, hol kell kiengedni a leszallokat) adhatnak a szabad utat a leszalloknak, DE NEM TESZIK: A metro ajtoban ha allsz leszallasra keszulve, kinyilik, durodnod kell kifele, mert egyszeruen ha nem durodsz, elindulnak a felszallok bedurodva, anelkul h barki is leszallt volna!!!! Elsore mondom mi a picsa. Aztan 30-adjara mar agresszivan magyarul karomkodva szalltam le h menjetek mar a p*csaba még le sem szalltam, emberek! :D



Es csak h még 1 furcs adolgot emlitsek: MINDENKI szinte MINDENKI a telefonjat b.szkuralja a metron utazas kozben. MINDENKIIIIIII. Nem ugy mint otthon, hogy sokan, hanem valami elkepeszto aranyban. Es raadasul az emberek jelentos része még filmet is nez telefonon: természetesen fules nelkul orditttatja. Es a metron egyszerre sok ilyen van, tiszta vicc. Emellé meg még a metron levo felszerelt utastajekoztato monitorok is mennek, a masodik hetvegen egesz vegig az ment bennuk egy videofelvetelen, ahogy 6 percig kezetfognak: http://index.hu/kulfold/2015/11/07/kina_es_tajvan_vezetoi_60_ev_utan_talalkoztak/



a Bund
A kinai vonat & Hangzhou
Vonatozni is volt am szerencsém, a masodik hetvegen mentem az emlitett Hangzhou varosaba. Egyreszt azert, mert a Bogi ajanlotta a helyet, masreszt azert mert tudtam, h ennek bele kell fernie a két hétvége programjaba.




Azt olvastam elore neten, h a vonatjegyirodak megbizhatatlanok, igy a hotelben va nertelme jegyet venni, foglalni, és azt is olvastam h nem lehet elore hetekkel venni, hanem csak ilyen 1-2 max.... A hotelben a recepcion megkérdeztem tehat h mizu, persze a concierge segit, ott megvetehetm, eleg indulas napjan! Ooo mondom jo.  Nov 8 vasarnap reggel odamentem reggeli utan, 8-9 kozott, hogy akkor na, mit mondtak: kikerestek nekem a vonatot, és h honnan megy, es h majd az allomason vegyem meg. Fasza. Majdnem 1.5 ora volt metroval az allomas, ahova megérkezve, és a sorba beallva ez a latvany fogadott:


Ha 5 perc alatt birtam volna jegyet venni, akkor elertem volna a 15 percen belul indulo kb 10.30as vonatot. Termeszetesen az automatak nem beszeltek angolul, igy be kellett alljak a fenti sorba, majd egy jo 45 perc utan, utlevelet bemutatva, sikerult vonatjegyet vennem.


De hogy? A hotelben leirattam egy kartyara kinaiul, hogy szeretnék egy jegyet hangcsuba... Es ezt mutattam a jegypenztarnal... Angoltudas a jegypenztarban - zero. Na aztan vartam egy jo fel orat a vonatra, egy futurisztikus repterszeru helyen,




Ahol a repulos boardinghoz hasonloan engedtek be az embereket a beleptetokapukon, lepcson le egy szinttel, és akkor ott alltak a vonatok a ketiranyu fopalyudvaron, ez volt a Shanghai Hongqiao vasutallomas. Milyen vonatok, TGV feeling, melyek biztosagi okok miatt 300 km/hra korlatoztak.




Nyugati kenyelem, nagy labter, minden ami kell, toltőhely a a telefonnak.  Ez volt az odaut. Megérkeztem, vettem egy angolnyelvu Hangzhou terkepet, majd nekialltam turistaskodni, beborult, szar felhos ido volt, es csakhamar el is kezdett szakadni, ezert beruhaztam egy 6filleres eldobhatos esokabatba is. A varos egy nagyon szep "kis" toparti (un. West Lake) tema lenne, dehat olyan szar ido volt, hogy gyorsan beleuntam a dologba.






Na igy nem nezett ki Hangcsu eloben.

Igy nezett ki:









persze ezek csak foszlanyok, aki kivancsi mind a 480 kivalogatott kepre az 1500bol, az a bejegyzes vegen megtalalja a linket. :D

Emlekeztem meg az angliaban tanult hozzaallasra, ha esik ha fuj, akkor is menni kel, nem tudni meg mit hoz a holnpa. Emiatt mentem is, meg minden, de hat ossze sem lehet haosnlitani h milyen lhetett volna, ha nem szakad az eso.

Hangzhou kis varos lenne Csöicsang tartomanyban? A shanghaitol 180 km-re (vonattal amugy 1 ora) levo "kis" varoskaban laknak ugy 6 millioan, meg van 4 metrovonala. Nagyondurva. Pedig egy mini hely shanghaihoz kepest.


 



Na szoval a szakado esore valo tekintettel eldontottem, h azert estig nem maradok, és kiballagtam  vasutallomasra, mondom veszek egy jegyet egy fel oraval kesobb vonatra. Aha. Kezzel labbal mutogatva magyaraztam en is, meg a jegypenztaras is, 3 oraval kesobbi vonatra volt csak jegy... Na fasza. Uh izgalmasan telt a varakozas a visszafele vonatra. A sorban allva persze lattam, h siman meg lehet venni elore akar egy hettel is a vonatjegyeket, ha ezt tudom, 1 hettel korabban megveszem oda vissza... nade mindegy. az eso ugyis esett. De azert felcseszodtem. Krvakeson ertem vissza Shanghaiba, meg a hotelbe, ki voltam tikkadva. Nem volt egy minden szempontbol kiraly vonatos elmeny igy ezek miatt az "apro" varakozasok miatt.... grrr.  A vonat mint olan az amugy elmeny volt.

Yuyuan Gardens


pandabolt




A kinai kaja

A kinai kajas temat konnyeden ossze tudom foglalni: itt szokas kajazni jarni, pont ugy mint Angliaban, ettermek tele, az emberek kimozdulva, mert megtehetik. Viszont ennyi az ossz hasonlosag, Anglia magyarszemmel eleg draga (jobb ettermekrol beszelek), kina viszont kifejezetten penztarcabaratabb: egy jobb étterembem, fullraszennezabalvagam-esnemtudoktobbetenni-ésmégsörtisittam3at az mondjuk kijott max 160  yuanbol... de volt hogy csak 120, vagy 95, mikor hol... Ami a nyugateuropai atszinvonalnak bizony a toredéke. Meki? big mac menu 30 cny. Szerintem az olcsobb mint otthon most.

 
 


Nade a kajazas metodusa az teljesen mas, mint otthon: altalaban nagyobb tarsasagok menne kegyut (hisz mindenkinek sok testvére van, maskepp nem lennenek ezek a kinaiak ennyien) es 6-8-10en ulnek le egy kerekasztalhoz, melynek két szintje van, a kozepso rész pedig forog. Akarmikor mentem a sracokkal kajalni (a tréning hetében igy ment ez hetfotol pentekig, [ja nem 1x voltunk a hotel 967. emeleten levo forgo etterembenm, ott nem az asztal forgott hanem az egesz etterem] osszesen 4x). Leultunk, 1-2 kinai nekiult az etlapnak, kirtak beole egy kis lapra vagy 30 fele kajat, és leadtak a rendelest. Ez a kinai nem egy szomjas nemzet, mert a soroket mindig tok keson hoztak, ugy kellett rajukszolni tobbszor, sot, volt h vissza is kuldtem, h en ennel hidegebbet kerek. Csapolt sor? Lehet hogy van ahol van, de csomo helyen uvegeset hoznak alapbol.




Naszoval aztan egyszer elkezdenek jönni a kajak: eloszor 5 fele, aztan még 5, és szepen sorban pakoltak le oket kozepre a forgos reszre: mindegyik egy jo nagy tal volt, mindegyikbol az ember szedett ki maganak 1 par palcikajava,  a sajat (nem forgo reszen levo) tanyerjara, és a masik par palcikaval pedig ette. Ehhez tartozik még egy kis kompotostalszeruseg egy kis mely porcelankanalszeruseggel. (tofunak, levesnek). Amikor egyedul voltam kinai etteremben , nagyon nehez vot ugy 4 felet valasztani, hogy vmi kisebb adagok legyenek, csomo mindent el kellett h csomagoltassak....




Na szoval szedsz, forog az asztal, fogynak a kajak, hozzak a kajakat, és igy megy ez, nagyon erdekes. Otthon is val allitolag ilyesmi kinai etterem, de en ilyenben még nem voltam. Iszonyat sok mindent megkostoltam / megettem, felet nem is emlekszek h mi volt, kezdve a toltott lotusztorzs karikatol a mindenfele batyukon és kulonleges cuccokon es a noodle-s speci marhahuson at a szezamos csirkéig, es azt mondom h izvilagra teljesen rendben van. Finom! 




Ami a gond, hogy ha itt azt mondod h csirke, akkor nem mell filét fogsz kapni, hanem csirkét ugy tokkal vonoval. És ez minden husra ervenyes, talalkozni bizonytalan darabokkal. És ez a dragabb ettermekben is igy volt. Nem azt mondom h inas cupak meg ilyenek, de itt hozzatartozik a szinhushoz a mindenfele egyeb resz is, amit en annyira nem szoktam preferalni.  Es egy ilyen hetes kinai kaja tréning utan mar tobb otletem is van, h mit fogok rendelni, ha legkozelebb kinai kajaldaba jutok - marmint ilyen rendesbe. :)





Aztan van persze a masik oldal, az utcan 3kerku kismotorkrol faterok arulnak mindenfele fogalmam sincs mit, na ilyen helyen nem mertem enni: 3 kereku kismotort ugy kell erteni, h megall egy sarkon, felcsapj hatulra a serpenyot, és sutoget. Ijj.
 
 hopp egy kereszteny templom

De mennyi meg mennyi ilyen ANTSZ altal tuti aggalyosnak / bezartnak titulajt ettermet lattam mindenfele... na azok még sokkal sokkal olcsobbak, mint amit fent irtam. Amit irtma, az Shanghaiban draga helynek szamitott a varosban nezve.

ebbol nem mertem


ez gomba



Aztan a turistalatvanyossagok kozeleben itt ott talalkoztam ilyen lakokocsis temaval, ne ilyen helyen mertem venni ilyen palcara tuzott csirkét (ja csomo helyen mindent palcara tuzve adnak). Illetoleg bizom benne h csirkét.

De ha az macska volt, akkor az kell mondjam sajnos h a macska finom. :D

 5 cnybe kerult...

McDonaldsban is jartam, valasztek szinte ugyanaz mint barhol mashol van 1-2 csirkecombnak kinezo egyeb valami, de nem igazan foglalkoztam veluk, felekszult helyeken a kezembeadtak egy krartonpapir menut amin mutogathattam h mit kérek, mert ugye ott se nagyon beszelnek angolul. KFCben betu nem volt kiirva angolul tobb helyen, tehat onnan eleg gyorsan fordultam sarkon és jottem ki...




A ceges menza is megér egy bekezdest, egy tobbezer fot foglalkoztato komplexum 2szintes kantinjaban ettunk nemegyszer. Kaptunk kajakupont, en altalaban betarsultam valamelyik lokál archoz, és mondtam h rendeljen valamit nekem.






Az elso két napon kapasbol a megosztos elv érvényesult: osszeszedtek vagy 6 kupont, és egy bitang nagy tal adag kajat suttettek, mindenfele csipos cuccok voltak benne, ilyen krumplis tesztas husos mindenes fogalmam sincs mi volt az, voltak benne kis egesz tojasok, de csirkehus is volt benne az biztos :D de full jo volt! aztan mindenkinek jart hozza egy kis pitlak rizs. Na szoval a kaja is jo volt, meg az is, h nem kulonckodtunk, hanem egy nagy tal kajat osztott meg mindenki a masikkal, meg akkor is ha nincs forgoasztal... Tiszta csaladias.


 
tealap

És egyebkent a kollegak abban is tok jo arcok voltak, akartak nekem villat kanalat hozni, mondtam h felejtsétek el en itt most megtanulok enni palcikakkal. Hol mashol kell ezt elkezdeni, ha nem kinaban? Hat elso nap majdnem ehen maradtam, a tempom nem volt igazan halalos, remegett a kezem annak rendje és modja szerint, majdnemhogy csukoizomlazam lett! De megkinlodtam, hét végére már egész jol ment a dolog. Erdekes felfedezes volt, hogy hogyan tudjak a rizst a kinaiak palcikaval enni: hat ugy van fozve, hogy nem esik szet szemekre, hanem ilyen ragadosabb a dolog, ennek megfeleloen pofon egyszeru a dolog.





Az altalanos ettermi szokas az viszont az, h mikor elviszik a tanyerod, akkor leveszik az evoeszkozod és odarakjak, h jo az meg neked, minek hozzunk ujat? :D ez alol talan csak a hotel volt kivétel. Ott elvitték. Es csesztek masikat hozni :D

 csintaopicso - a SER. az van raairva kinatol a vilagnak. kina = vilag? sehol mashol nem lattam még. :D az persze nem jelenti azt h nincs is.

 nem farasztok senkit azzal h a neveket megprobaljam elmagyarazni.


Amugy ugy ment a heti kajamenetrend, h a tréning elso estékén volt a forgo étteremben egy vacsi, mar emlitettem, kedden mentunk eloszor egy csopival egy forgoasztalos helyre kb 8an, szerdan egy masik helyre mentunk, kb 16an, miert annyian? Mert ez egy nagy vegyestréning mindenfele alkalmazottaknak, és a szerda esti vacsira kifejezetten a velem hasonlo csak APAC régioban dolgozok voltak hivatalosak. 

A People's Square




De arra az estere sem lehet panaszom. Mindenesetre itt tudtam meg, hogy a kinaiak siman isznak meleg vizet vacsora elott - itt is az volt h en koveteltem a sort h hol van mar, de csak lassan hoztak... :D (na nem mintha csapolni kellett volna az uvegeset!!!) Aztan csutortokon volt egy ossznepi, mindenki, kb vagy 7-8 nagy kerek asztalnal, utana ugye a buli :D penteken meg ugye mar csak a fakultativ program a maradok egy részével.




 Volt amugy egy francia srác, o egy regebbi dolgozo, aki coaching jelleggel ugrott at ide Perthbol (ausztralia), vele is rengeteget bandaztam na.






Úton hazafelé
A masodik hetvegen, a hazautazasom hetfoje nyugis maszkalos volt, akkor tortént a hihetetlen jo penzvaltos story. A kinai dellárol még annyit, hogy CNY neven fut azaz Chinese Yuan, aminak a masik neve viszont RMB (nekem ez az elnevezes uj volt mielott mentem ugy keresgeltem ra),ami azt jelenti h renminbi, amit ha forditani akarunk (erre rakerdeztem), akkor olyasmit jelent, h az "emberek valutaja". Ugye kina az People's repulic, van nekik People's square, meg minden, e sorbol tehat a valuta sem hianyozhat. Mégis csak egy arc van az osses valutan, nem pedig az emberek.





Hazafele menve egy dolgot banok igazan, h elcsesztem kitaxiztam a repterre, majd katarba visszaerve jottem ra utolag, h shanghaiban van az a faja magnesvasut, ami 500zal megy, vagy mi. :S Arra k.rvakivancsi lettem volna :( Latjatok ezt teszi a felkeszuletlenség.

A hazafele utra nem check-ineltem online, a repteren meglattam h mekkora a sor, és majdnem sirvafakadtam, webes checkineseknek gyrostiottt sav volt, grrrr. en meg allhattam ki az egeszet, és a telefonomrol persze az utolso pillanatban mar nem lehetett csekkolni. :)



Még jo h hamarabb kimentem, checkin sorban allas, atvizsgalas (mindenkit motoznak sipolastol fuggetlenul), utlevelellenorzés, (természetesen elhagytam a sarga immigration cetlim kilepos felét, ujra kellett azt is tolteni) es egy burger a BKben kereken 3 oraig tartott, odaertem a beszallokapuhoz, és lehetett is menni, nem maradt ido uldogelni.



A repter kajalos része olyan volt mint valami filmbeli posztapokaliptukis mégkommunista keleti vasutallomas, ronda budos szurke szonyeg, sehol egy lelek - na jo, nem voltak sokan, mar csak a ciril betuk hianyoztak. Volt helyettuk mondjuk mandarin mindenhol.


Elkovettem még1 vegzetes hibat a checkinnel, nem mondtam h hova kérem a helyet. :( beultettek full kozepre a szarny fele, ami igy gusztusosan NULLA kilatast engedett lefele, aminel jobban semmit nem utalok. Raadasul a gepek kozepe mindig tele van, nyomorogtunk ott harman egymas mellett 8 orat, borzaszto volt. Es még a csirkés kaja is elfogyott! (A zsemle meg ilyeneket amugy frissensult meleg allapotban szolgaltak del. Majd Dajka Évit megkérdezem h csinaljak az ilyesmit a Dubaiban. :D)



Szoval ez volt a lenyeg, és nehany mellekstory Shanghaibol. Most igy leirva latom h hosszu, mégis kicsit hianyerzetem van, mintha semmi erdekességet nem irtam volna, pedig tutira leirtam szinte mindent, ami felmerult bennem. Jo persze, csinalhatnék videoblogot meg minden, hogy kenyelmesen nezhesse mindenki, de nem fogok. Mert a videohoz hang kell, meloban meg sneki nem fog hangos videoblogokat hallgatgatni! :D Meghat azt nezve h mennyit tudok dumalni, a végén még olyan lenne mint vmi dokumentumfilm-sorozat. :)

Videoblog helyett alljon itt egy masik timelapse video bucsuzasul... Mostmar sok sok. ezen bejegyzesbol is lehet h ismeros hellyel. :)


Shanghai nekem kinai. A kinaiaknak nyugatias. TObb embertol hallottam, hogy ha az igazi kinara vagyik az ember, akkor irany vidék. Nekem ez mar igyis az igazi Kina volt. Hihetetlen volt latni, atelni mindezt, amit ezek a képek/videok visszaadni nem tudnak. Ok csak engem emlkeeztetnek, hogy milyen is volt ez az egesz, hogy micsoda merhetetlen elmenyekkel lettem gazdagabb. Ott a foldgolyo tulso oldalan a messzeségben. Barhonnan is nezem, hihetetlen is egy kicsit, h eljutottam ilyen messzire - de abban biztos vagyok, hogy ha rajtam mulik, akkor nem utoljara. Amit lattam, nagyon tetszett. Szivem szerint allamilag eloirnám hogy mindenkinek alanyi jogon jarjon egy ehhez hasonlo ut, idegen kulturak ismerete cimszo alatt.... Már csak setalni ezek kozott az emberek kozott, ezen a meroben mas levegon és eghajlaton és idozonaban is hihetetlen. Mi van akkor ha az ember még tartalmasan is tolti az idejét, és meg akarja ismerni ezt a kulturát? Mashogy gondolok ezentul a kinai nepre, mert kicsit jobban belelattam a hetkozpapjaikba. Tobb olyan emberrel ismerkedtem meg, akikkel biztos h tartani fogom valamilyen online szinten a kapcsolatot, a cég meg akkora, h nem lehet tudni, kivel mikor es hol fuj majd ossze a szél, ezt mondtam nekik végszokent is, mikor elkoszontunk.

Hihetetlen elmeny volt. Pandák, Nagy Fal, peking, Hongkong, és magnesvasut nelkul is. Maradt legalabb latnivalo legkozelebbre is. ;)

Ezzel a képpel bucsuzom...

Az osszes kép pedig itt találhato, 484db.