2011. február 6., vasárnap

A TGV élménye

Engem ez előre nagyon érdekelt, így külön szentelnék a témának pár sort.

Nagyon sűrűn, van hogy egy órán belül 2x is megy TGV az ország északi része felé. a TGV az ugye a franciák high-tech vasúti hálózaa. Illetőleg maga a vonat. Jegyem megváltottam, a másod és első osztály között 0,5, igen FÉL euro különbség volt, így elsőre kértem.



Ami már ősszel Zürichben is feltűnt, de a Keletiben nem, hogy a vonat erkezése előtt előre kiírják, hogy az adott számú kocsi a peron melyik részéhez fog érkezni. Ez bizony nagyon hasznos. Na ez a vonat meg raadasul olyan hosszú volt, h csak lestem. Keletis hasonlattal mintha az elülső homlokzattól kellene az 1-es vágány külső végéig elslattyogni...

A vonat belülről (1 osztaly) érdekes, itt senki nem fél az előtérben hagyni a böhöm nagy utazótáskáit, így pedig el lehet férni az utastér közlekedőfolyosóján rendesen. A jegyem nem ablak mellé szolt, hanem egy "asztalos" box belső oldalára, amit már egy kutyával utazo csajszi elfoglalt, en meg örültem neki, és elismerően bólogattam h jo lesz nekem az ablaknal levő hely is. :) Megkaptam magammal szembe (hova? kérdésre nincs -n betű :D) Radnai Péter Playboy főszerkesztőt, aztan elkezdett franciaul telefonalni, lehet hogy csak a hasonmása volt. :)

TGV vs IC: TGVből vannak ujabbak régebbiek, emeletes, 1szintes, 5 féle, én egy középszerűn ültem, el lehet mondani, h ehhez képest az IC első osztalyan határtalan tér fogad.. A szembenülő fazon végig rugdosott. Aztan elaludt. :) A szék viszonyt kenyelmesebb fekvősre csúsztatható, fejtámlának rendes oldala is van (ha oldalra dőntött fejjel akar aludni az ember), fejtámla bőr, a többi cucc nem.



A kutya jo poen volt menetközben ahogy elkezdte csóválni a farkát vagy 3x. Engem tuti felidegelt volna ha idegen kutyafarok ütlegeli a lábam vagy kezem... A vasutas alkalmazottak színe a lila-szürke :)

Na a menet az nagyon durva. GPS-szel csak 299-et sikerült mérni, de szerintem több is volt adott szakaszokon. Nagyon durva az autopálya mellett elsuhanni, bar akarhol mashol is. Csinaltam rola videot, csak tul nagy lett, majd még kesobb feltöltöm. A nagy tempo ellenere csendes, észrevehetetlenül szaguld. A végén mar el is aludtam rajta egy kicsit. Na de amugy tenyleg nagyon érdekes látni így ahogy suhan a táj. 

Bizony szerintem sokan örülnének neki, ha ehhez a 314 km-es, 1ó40perces úthoz hasonlóan mondjuk a BP-BCS-Mkhza 240 km-e és majd 4 órája mondjuk úgy 1 óra 15 perc lenne.... Durva különbség. 

Lényeg a lényeg, h különleges élmény volt, ideértem Lyonba verőfényes napsütésben. Kicsit túl jó is már ez az idő, felőlem még eshetne egy kis hó / jöhetne némi fagy.