2016. február 18., csütörtök

New York City

Mar megint nem katarrol lesz szo? :D mar megint nem. Node hoygan kerultem én amcsiba?! Igazabol fogalmam sincs mar, hogy mit irtam le, és mit nem, de lényeg a lényeg, hogy céges téma miatt volt arrol szo mar korabban, hogy 2016 folyaman elkepzelheto egy ut az egyesult allamokba. Legnagyobb nyugalmamban en ugy keszultem egeszen 15 novemberéig, hogy majd ez az ut csak 16 oszen fog megtorténni, aztan derult egbol villamcsapas, kiderult, hogy legkesobb marciusban kell menni, raadasul pont egy olyan heten, ami nekem nagyon nem stimmelt volna. megkuzdottem az elemekkel, és sikerult februarra idoziteni a dolgot... Szoval a dubai visszaérkezes utan tul sokaig nem maradhattam veszteg, elmentunk a gáborszomszédékkal enni egy steak-et, vettem egy nagy levegot, dolgoztam 4 napot, majd csutortok reggel mar tobzodtam is ki a reptérre, hogy egy ujabb eletreszolo elmenyben legyen részem, irány a JFK.



Egy kis felvezetes New Yorkrol - az alabbi par  sort megallapitva elmondhato, hogy a legek varosa.

New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa. Az amerikai kontinens 2. legnagyobb városa. Központja a New York-i agglomerációnak, amely világviszonylatban is a legnépesebbek közé tartozik. A világ vezető globális városa. Az USA és a Föld első számú, üzleti, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, kutatási és fejlesztési, technológiai, média, művészeti és szórakoztatóipari központja. A világ legnagyobb és legjelentősebb pénzügyi központja. Tőzsdéje a legnagyobb a világon. A világgazdaság három nagy centruma közül (London és Tokió a másik kettő) a legmeghatározóbb szerepet tölti be. Itt található az ENSZ, és a világ legjelentősebb transznacionális vállalatainak és legnagyobb bankjainak a székhelye is. A világ egyik leglátogatottabb városa és a legtöbb GDP-t termelő város is egyben. Igen sokrétű és világhírű kulturális élete miatt a Föld kulturális fővárosaként is szokás emlegetni. Egyike a világ négy nagy divat fővárosának. (London, Párizs és Milánó a másik három). A globális zeneipar és a nemzetközi diplomáciai élet legfontosabb központja. Repülőtere, a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéraz egyik legforgalmasabb a világon és az Egyesült Államok vezető légikikötője a nemzetközi légi utasforgalom tekintetében. Több félszigeten és szigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján, a Hudson folyó torkolatában; szárazföldi területe 789 km², lakossága az agglomeráció nélkül 8 453 558 fő.
Az azonos nevű tagállamban található, a tőle való megkülönböztetés végett hívják még New York Citynek, illetve (az állam megjelölésével) New York, New Yorknak. Közkedvelt elnevezése még a Big Apple (Nagy Alma), de utalnak rá úgy is, hogy A város, ami soha nem alszik.

Öt nagy kerületre osztható, amelyek a következők: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens, és Staten Island, amelyek egyben New York állam megyéi. A városban több mint 800 nyelvet beszélnek, amivel nyelvi szempontból a legsokszínűbb. A New York-i agglomeráció 19,1 milliós lakosságával (17 400 km²), az USA legsűrűbben lakott területe, és része az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatal által meghatározott New York–Newark–Bridgeport összetett statisztikai területnek, mely több mint 22 millió lakossal a legnépesebb az országban.

1624-ben alapították holland telepesek Új-Amszterdam néven, majd 1664-ben angol fennhatóság alá került.[7] Később kapta a New York nevet az angliai York hercege, Jakab (James) tiszteletére. 1785 és 1790 között az USA fővárosa is volt.Az ország legnagyobb városa 1790-től.  (wikipedia)



A teljes utra nezve ugy nezett ki a terv, h 1 hétvége varosnezes - 1 hét ceges téma - majd a végén még1, de ezuttal keskeny hetvegi varosnezes.... Hat, van mit elmeselni, az fix.


Kezdjuk onnan, hogy amikor Dohaban kimentem a repterre, a normal atvizsgalas utan a repulobe valo beszallas elott még1x atvizsgaltak mindenkit, de olyan szinten hogy jo, hogy nem neztek be kozelrol az ember akar szabadon nem is levo testnyilasaba :D de tenyleg. Azzal meg nem volt semmi problema, hogy vittem magammal a nagytaskaban 3 db almát. :D


 dohai panorama

A repuloutat nem reszletezném nagyon tul, a reggel 7-8 kornyéki indulassal, 8 ora idoeltolodassal (amit megnyer az ember odafele menet) ugyanaznap 14h kornyeken szalltunk le ha emlekezetem nem csal, az ut pedig nagy meglepetesre kokemenyen eszak felé vezetett, majd norvegianal at keresztben, és vegul kb kanada iranyabol érkeztunk meg New Yorkba, tizenoras repulout segitségével...


 
Volt aki azt mondta, hogy a qatar airwaysnel az ilyen tengerenturi jaratokra na arra aztan mégjobban odafigyelnek, hogy az majd milyen premium lesz! Pont annyira volt premium, mint shanghaiba repulni, szoval semmi kulonbség nem volt. Sot, nem kaptunk elore etlapot h mi lesz a kaja :D nem volt kenyelmesebb, nem voltunk kevesebben (bar makom volt mert megint ugy ultunk hogy a szomszedom es kozottem volt egy ures szék), es ne mvolt minden kajabol mire hozzam odaertek, amibol elvileg valasztani lehetett volna.


4 filmet sikerult megneznem az uton, tkeppen vegig ebren voltam, ebbol 1-et emelnék ki, mindenkinek ajanlom figyelmébe: The Walk. Egy francia koteltancos eletrajzi filmje, aki annak idejen a WTC epitesekor elhatarozta, hogy az atadas elott felkot egy kotelet és két torony koze, és ott fogja nyomni biztositokotel nelkul a koteltancot. No mondanom sem kell, ez a film teljesen jol rahangolt az elkovetkezendo masfél hétre. A repulorol még annyit, hogy azt vartam, hu mekkora bitang gép lesz majd, nem az lett, pont uolyan 777-300ER vitt, mint anno shanghaiba, szoval az igazan nagy utasszallito c. elmeny atelese meg nalam varat magara. :)

 
 ez a norvég táj. tovabbi info itt :)

 ez pedig mar az US

A Long Island felol erkeztunk,  nem voltam benne biztos, hogy ez a Long Island Ice Teahoz kotheto (fel?)sziget, de amikor az ember talalkozik ilyesmivel akkor egybol utananez: 2 perces keresesem alapjan nem jottem ra, hogy miert, nade ez most mindegy is.


 Apropo kell-e vizum? Magyarorszag un. ESTA orszag, azaz ha befizetsz vagy huszondollart, es neten kitoltesz egy megfelelo nyomtatvanyt, akkor onnantol kezdve egy éven belul belephetsz egyszer max 90 napra, ehhez csak ujfajta magyar utlevelednek kell, hogy legyen. Arra szamitottam, (szinten elmondasok alapjan), hogy majd hogy szetszivatnak meg kikerdeznek erkezeskor az utlevelellenorzeskor, de olyan siman ment hogy hu. Utana pedig eletem leghosszabb borondre varakozasa kovetkezett, konkretan a legeslegutolso csomag volt az enyem, kijott, majd teljesen leallitottak az egeszet, és a még fent levo nehany cuccot elkezdtek lepakolni a szalag mellé.... Na mindegy.



Mar megint hogy mentem el valahova? Valamennyit persze utananeztem a dolgoknak, de megint nem eleg alapossaggal =>ooo mondom new yorkban ugyis rengeteg a latnivalo, ezenkivul jonni fog egyik kollegam a Dani, o is majd mond ugyis egy csomo mindent (mint ahogy mar mondott is, h mit érdemes, és mit nem). Na de a felkeszuletlenségemnek hala, a repteren ott dekkoltam a térkép elott, hogy akkor msot melyik metroval is menjek be a varosba es hogyan? :D Persze nem vagyok elveszett tipus, sikerult a dolog.


Raadasul megallpithato, hogy tok kiraly automatak vannak mindenhol, bankkartya elfogadas sima ugy mindenhol, minden szajbaragosan ki van irva felreerthetetlenul, nagyreszt angolul, itt ott spanyolul(!).


A metro az sokkal nagyobb kotu mint amit elkepzeltem, de ez nem zavart kulonoskeppen, volt vagy egy ora beerni manhattenbe, a danival kozosen szervezett szallasunk egy "el-nem-tudom-mondani-mennyire-jo" :D hostel volt, de mondjuk aludni tokeletes volt. Amikor elsozor kijottem a metrobol (akkor ott még csak atszallni kellett volna, de rajottem hogy az a vonal amire szallnek fel nem jar csak limitaltan), és vegigneztem az utcan, az nagyon WOW elmeny volt. Nem lattam epp semmi extra epuletet, csak az a sok felhokarcolo ot tegymas hatan barmerre nez az ember... Az nagyon kiraly volt mar elso blikkre. Mondom magamban ahh elslattyogok, hisz par utca. Betoltam a telefonomba a cimet, madj lehidaltam, h gurulos boronddel azt a par utcan nem fogom 1.5 ora alatt lesetalni, uh szepen lementem vissza a fold ala, és kerestem egy masik metrot.


A metrorol amugy meg annyit hagy mondjak el, hogy csomo ehlyen olyan van, hogy ket vagany egy iranyban, és ott megy az atszallas egyikrol a masikra. Szoval leszallsz mondjuk a H jelurol egy peronra, majd a metro masik oldalan a G-re felszallsz, ugyanabba az iranyba... (elkanyarodik, tobb/kevesebb helyen all meg, stb). Wifi van egy csomo megalloban, terero viszont az alagutban rengeteg helyen nincs! Hat holvanez budapesthez kepest! :D Na jo, de a halozat nem epp bpi bonyolultsagu. Epp belefutottam egy cikkbe: a vilag 15 legbonyolultabb metrotérképe. Na melyik vezet? Hat a new yorki.  Erdemes vetni ra egy pillantast.... (fent)
  


A szallasra megérkezve leramoltam, majd a Union Square kornyékén zsazzolgattam egy kicsit, extra messzire nem mentem el, mert tudtam h ugyis jon dani is hamarosan, o is le akarja vagni a cuccot, igy futottam 1-2 kotelezo kort: akartam dzsekit venni, nem talaltam, meg rajta voltam egy laptop csere teman is. Ugy sikerult sporolnom, és kihagyni a laptopvasarlast, hogy mindenhova csak 5-10 napon tuli bizonytalan rendelessel tudtak volna abbo la tipusbol szallitani, amit en akartam volna, igy letettem a dologrol, azota mar le is hutottem magam teljesen. Amig jo az ami van, nem eroltetem a cserét. Mellekstory vége. (Arrol nem is beszelve, h kozelgett "kedvenc unnepem" a valentin nap... :D)

 vittem egy teljes atalakito pakkot, ilyen szerintetek volt rajta?! :D

Estefelé elzuztunk - már ketten a Times Square-re. Azt tudni kell, hogy engem ez a helyszin is sziven utott elsore, Bpn a szobam falan elvégre egy ikeas TS kép feszit, és volt mar ra pelda, hogy a vanilia egbolt c. film elso kepsorait kikockaztam, hasonlitgattam a képemmel a falon, meg a google earthben a new yorki utcakeppel... Szoval ez nem egy olyan dolog volt, mint egy hires helyen lenni, ez olyan volt, mintha A híres ehlyen lennek, Azon a helyen, amit az ember az osszes filmben teveben mindenhol lat, és ami sosem volt elsodleges prioritas (tavolvas es ar miatt) eddigi eletemben, de most hogy osszejott mégis egy iszonyatosan jo "huaztamindenit" erzes fogott el, na. Nem lehet ezt ragozni.Abszolut nem vagyok amerikab*zi, vagy barmi, szimplan nagyon kivancsi voltam mar ra. Megha NY nem is egyenlo az egesz egyesult allamokkal. - mert ugye biztos van aki ezt modaná.


Szoval a TSen megneztuk, hogy a mekiban vajon uolyan-e a kaja, mint barhol mashol, és jelenthetem, hogy igen, a hir igaz. A bejegyzes elso kepe ekkor keszult a téren, szerintem a fejemre van irva, hogy nem volt melegunk, de ekkor még nem tudtam h hany fok van. Csak azt tudtam, h van rajtam egy kolcsondzsekiszeruseg (a katari szomszedaimtol :D) 3 polo, két hosszuujju, es nadragbol sem csak 1 réteg. Mindezt ugy, hogy 1 hettel elotte dubaiban polo farmerben szét sultem es szentségeltem, hogy ááá miert nincs itt a rovidnadragom. :D Tul sok progit aznap este nem csinaltunk, elvegre mindketten halalunkon voltunk az utazastol, es tudtuk, h masnap egy hosszu nap fog kovetkezni. (Elvegre NY ido szerint este 9kor johogy faradt az ember, ha NY ido szerint hajnal 1kor kelt fel még a repulout elott....)

 mindenkinek ajanlott aki idelatogat


Ment a nagy agyalas, h milyen city passt vegyek, meg hogy mennyire érdekel, nomeg dani mar par helyen volt, neki ez nem az elso ny-i utja volt, azert probaltuk "szinkronizalni" a programot. Pentek reggel levertunk egy kavét és valami csirkés tortillat a kozeli Dunkin Donutsban, majd majdnemnyitasra megérkeztunk az Empire State Buildinghez.


 keskeny mozgolepcsok és liftek segitsegevel megkozelitettuk a tetoteraszt

ami ezen a kepen eleg kiabrandito, de a panorama azert elegge odab.sz:


Ezen a fenti kepen latszik a hatterben a kepnek majdnem a kozepen a One World Trade Center, az az aaz uj WTC, amely még természetesen fog a blogon szerelepni. Fent az ESB tetejen sem volt termeszetesen melegunk, de jol elidoztunk, lefotoztuk kb az egesz varost, elkepesztoen jo volt a kilátás.


 



A kepek magukért beszelnek. Infokepp, az Empire State Building New York város jelenlegi egyik legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe.  A telek megszerzése után, 1930. január 22-én kezdődtek el a munkálatok. Az építkezésen 3400 munkás dolgozott, főként európai bevándorlók és mohawk indiánok, hogy a torony hamarabb elkészüljön, mint a 42. utcában épülő Chrysler Building. A rohamtempóban 14 építőmunkás veszítette életét. Az épület rekordidő, alig több mint egy év alatt készült el, és 1931. május 1-jén adták át. Ez volt a világ legmagasabb épülete 1931 és 1971 között. Előtte a Chrysler Building, majd 1971-től a World Trade Center ikertornyok lettek a világ legmagasabb épületei. (wikipedia)


 A Flatiron Building tarsasagaban

milyen lesz a foto?

 
Na milyen lett? :D 


Az ESB utan a varosban flangaltunk, majd Manhattan deli csucskebe, a Battery Parkba vezetett az utunk, ahonnan indultak a hajoturak Liberty  Islandre, ahol tornyosul a kozismert Szabadságszobor. Ahova elvileg fel lehetne menni, de amikor megneztem januar végefelé, akkor aprilisra lehetett volna olyan "crown" jegyet venni, amivel fel lehetett volan menni a szobor tetejebe. ha valaki NY-ba keszul, vegyen jegyet idoben, azt javaslom - mar ha etz a programot nem akarja kihagyni. :)
 


Egy ilyen hajon dzsaltunk ki a szigetre, ahonnan kulonleges ralatas nyilt a nagy almára, nomeg a szobor is érdekes volt kozelrol. 




A Hudson folyo torkolataban allo, rézből készült szobrot Franciaországadta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave Eiffel végezte. A nőként ábrázolt Szabadság egy fáklyát tart a jobbjában és egy táblát a baljában. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., az Egyesült Államok függetlenségének kikiáltása. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot. Az United States Information Agency (USIA) szerint a korona hét ága a hét tengert és a hét kontinenst jelképezi. A teljes magasság a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas. A szobor tömege 204 tonna. A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz, minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására. (wiki)

Ket megjegyzes a szoborral kapcsolatban:  kozelrol hatalmasnak tunik, new york felhokarcoloi kozul viszont igenapronak. A franciak pedig azert csinaltak egy kicsinyitett masolatot maguknak is, ami Parizsban van. (Akit érdekel ide kattinthat, itt is jartam mar ;))




Visszafelé az Ellis Islanden ki lehetett volna szallni, na ezt mi nem tettuk meg, a bevandorlasi muzeum annyira nem keltette fel az erdeklodésunket.


Visszahajokaztunk a varosba, és igazabol egesz nap befagyott a ... mindenunk.



 
megallapitottam, hogy az europai subwayre a kozelkeleti sokkal jobban hasonlit, ez az amcsi verzio szimplan nem tetszett.... (meg nem is szoktam csak a kisebb, 15cm / 6"-osat enni mondjuk)

A péntek kovetkezo célpontja az Interpid repulogephordozo anyahajo volt... Na ez egy meglepoen erdekes latnivalo, és ha az ember NY-ra gondol, nem ez ugrik be eloszor, mint neznivalo, de mindenkinek ajanlom figyelmébe. Az interpid egy, a 1940-es evekben hadrendbe allitott hajo volt, amely  egeszen a vietnami tema végéig szolgalt, jelenleg pedig haditengereszeti es urkutatasi(? - nem tudom igy nevezhetjuk-e) muzeumnak van berendezve Manhattan nyugati oldalan egyik kikotojeben vesztegel.


Na de miert is olyan érdekes? 1, soha nem voltam még ilyen grandiozus hajon. Az ember ha nem tudja, talan el sem kepzelte még sosem, hogy a hajo tetejen parkolo tepcsik bizony a belsejeben is elfernek, van egy komoly lift az egyik oldalan, amivel el lehet mindent "pakolni", ki is probaltuk, a lift még mukodik mai napig. 2, mindenfele repulok, helikpopterek ki vannak allitva 3, belul meg lehet szemlelni, hogy milyen techinkaval is inditottak utnak egy ilyen hajot a 40es evekben, brutalis...











Node a szamomra igazan nagy durranas az az ket utolsonak hagyott pont volt 4, ki volt allitva a USS Enterprise, azaz az amerikai ursikloprogram elso darabja... Ez is AKKORA, hogy le voltam hidalva teljesen, hogy atyauristen...

 
Az a helyzet, hogy az anyahajo "tetoteraszan" egy sator volt fele huzva, és rohadtul nem lehetett ugy lefotozni, hogy beleferjen az egesz. De a mellette setalo emberek merete alapjan lehet viszonyitani.

 Igy erkezett meg annak idejen az Enterprise a JFK repterre, egy specialisan ursiklot szallitasara szakosodott jarattal...

Az utolso emlitendo dolog pedig 5, egy British Airways concorde, ez mar a kikotoben a hajo mellett. Sosem lattam még concordeot eloben, kar hogy nem lehetett megnezni belulrol is, marhara erdekelt volna, de igazabol igyis elmeny volt.









 A kotelezo szuvenirshop nem maradhatott ki a végén...

A new yorki taxiknal ajjunk meg egy szora: Az alabbi ket kepen lehet latni a kulonbséget... En arra szamitottam, hogy minden tele lesz a felson levo filmekbol is ismert ford(?)okkal, aztan mit latok? toyoták meg mittudomén milyen modern keleti autocsodák mindenhol (lenti kep). Allitolag ezt a varost is betalalta valami taxis rendelet. 



Update: Viszont annyi ilyen okker sarga taxit lattam, h mikor bpre hazaertem kesobb, akkor frankon furcsalltam, h otthon minden milyen rikito sarga. :D


Ez egy olyan tablet, ami egy penztargep is egyben, es meg a kartyat is le tudjak huzni rajta... Nem letam meg sehol hasonlot. De ez hol volt? Hat egy pandoraban, le volt adva a rendeles, igy vegul az un "valentin napi" ajandekkal nem volt nagy gond, csak egy olyan cuccost kellett venni J-nak, amit az EU-s piacon nem lehet kapni. :) Ugy voltam vele, h nincs nagy tetlrol szol, belefer, majd idén kap még egy kis extrát kesobb, aztan egy idore (par évre) le leszunk tudva a barminemu ekszer avagy bizsu(?) vasaralssal. :D  Ja, a bolt elott persze kint kellett elkezdeni beallni a sorba, bolondok haza volt eppen.


Mire lement ennyi program (mennyiségre nem volt sok), de idoben mindenhol eloltottunk sokat, nomeg az ide-oda metrozgatas is beletelt nemi idobe, mar csusztunk bele a keso delutanba, koraestébe. A legfontosabb dolgot még sikerult elintezni, egy kihagyhatatlan ajanlatot sikerult kifognom a kabat téren, igy vettem egyet. En orulok neki, h evek utan vegre megint van egy "rendes" telikabatom, rajtam kivul viszont mindenki (csalad) leoltott, hogy ez nem is kabat, hanem egy dzseki. Oke, vita nincs, meg kell nezni, h az elmult 3 evben hanyszor volt rajtam oltony vagy zako, es akkor abbol ki lehet kovetkeztetni, hogy alkalmankent mennyibe kerulne levetitve egy szovetkabat 10 evre nezve, ha vennék egyet. Annyit meg nem ér (egyelore). 

Jee!

A kabat temaval egyebkent is ugy voltam , h gyujtottem az amcsit megjart ismerosoktol a boltotleteket, hogy hova lenne erdemes menni nezni valamit... Es mivel nem volt melegunk (ahogy mar emlitettem), a boltban mondtam, hogy aa nem nem kell "elcsomagolni", veszem fel, vicces volt. :D Agieknak beszereztem még 1-2 dolgot, amit "rendeltek", majd visszamentunk a szallasra egy kicsit nyugodni. Miutan viszont szusszantunk egyet, irany vissza az Empire Stat Building, a city pass amit vettunk olyan, hogy fel lehet vele menni a toronyba megnezni az esti panoramat is. Hat, orultem, hogy hagytam magam rabeszelni.  

 

 


Eltoltottunk fent nemi idot, majd az ESB aljaban még ittunk egy buzasort, megneztuk hogy mivel tengetik arrafelé a pentek estéiket a helyiek / a helyre mergerkezo nemhelyiek, aztan mentunk szepen vissza a hostelbe.


A szombati nap se lightosra volt kitalalva, ismet egy toronymaszassal liftezessel kezdtuk a reggelt, most viszont a Rockefeller centert celoztuk meg.




Kivulrol jellegtelen epulet, az ESB-bol fel sem tunt (kepeken keleltt kikeresni utolag), a tetoterasza viszont tobbszintes, uveglapos - nem olyan racsos formedveny mint az ESB vagy az Eiffel torony tetejen, raadasul a RFC-bol egy iranyban tok jo a ralatas a telen igencsak zold Central Parkra, masik iranyban pedig teljes manhattanra, am ezuttal eloterben az ESB, ami nagyon jo latvanyt nyujt.









A hatterben levo hires kep a Rockefeller center epitesen keszult annak idejen, ahol 260 méter magasan, egy sorban ülve egy kiugró vasbetonoszlopon ebédelnek a szédülésmentes munkások.. A RFC a világ legnagyobb magánkézben lévő üzleti és szórakoztató komplexuma, zöld területek, éttermek, áruházak és irodahelyiségek integrációja. A belváros központja. 19 kereskedelmi épület együttese. Valójában két épületkomplexum kombinációja: tizennégy Art Deco irodaépületből áll, és négy International-stílusú toronyépületből, építésük között három évtized telt el. Az Art Deco stílusú 70 emeletes Rockefeller Plaza (G.E. épület) legtetején található 360°-os kilátó New York egyik leghíresebb attrakciója. 



A földszintjén található a világ egyik leghíresebb sorozatgyártója (Star Trek, Miami Vice, Knight Rider), az NBC Studios. Az épületegyüttes nevezetessége a Radio City Music Hall is és a város leghíresebb téli korcsolyapályája. Egyszerűen varázslatos, bár tagadhatatlanul kicsi és zsúfolt. Válaszd a reggeli időszakot, hogy elkerüld a hosszú várakozást, vagy gyere ide nyáron, egy zöldellő kávézó vár a pálya helyén. (http://www.fuggetlenutazo.com/utazas/rockefeller-center)  Ennek megfeleloen talalkoztunk utcara nezo kirakatbol figyelheto TV adassal is. :)



A RFC utan egy echte amcsi kajazohelyre ultunk be, ahol dánielt nosztalgikus erzesek ejtettek amulatba, ennek oromére kajaltunk egyet.




 Innen pedig a Brooklyn Hid iranyaba haladtunk tovabb. 





A Brooklyn híd az Egyesült Államok egyik legrégibb függőhídja, Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal. A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb.
Kábelháló tartja a hidat. A négy, egyenként 27,5 cm átmérőjű legvastagabb kábelt a földbe ágyazták. A két 84 m magas hídoszlop közötti távolság 486 m, akkoriban a város legmagasabb pontjai közé számítottak. Homokkőből, gránitból és Rosendale cementből építették neogótikus stílusban.




En itt mar nagy nyugiban napoztam a kabimban, na jo nem orak hosszat, dani azonban egyre inkabb nyomta, hogykellene egy sapka valahonnan! :D


A hid kornyékén jarva erdemes atmenni a Brooklyn Bridge Parkba, ahonnan egesz jo a kilatas a hidra. Bar ahhoz, hogy egy olyan kepet tudjon csinalni a zember, amire rafer a zegesz hid, tobbet kellett volna slattyogni.




Mi nehany foto utan bemenekultunk egy egesz jol kinezo hamburgerezo gyorsetteremszerusegbe, ahol meglepo modon nem arultak semmifele kavet, szoval forrocsokit kellett igyunk, amit mar vagy 3 eve tette utoljara, nade ez most lenyegtelen. Megmelegednunk viszont meg kellett, uj dzseki ide vagy oda.
 

A kis utcak, ahol viszont a parkba mentunk, tok hangulatosak voltak, ahogy ezen az elozo kepen is latszik.


A hid utan jott az American museum of Natural History, azaz ez valamifele természettorteneti nemzeti amerikai muzeum. Hááááááááááááááááááááááát, ehhez azert kell egyfajta kulonleges természetszeretet, ha ezt valaki hosszasan akarja elvezni. Kivulro legy lenyugozo epulet, belul viszont egy vegelatahatatlan labirintus, annyira azert nem halalérdekes dolgokkal (szamomra).

 Sor az volt boven itt is, de legalabb gyorsan haladt

 A Dubaidino utan tessék itt egy Newyorkdino

 A katari oryx mit keres new yorkban?

 feszty korkép szeru installacio, gondolok itt arra, hogynehany pingvin még a festmenyen van, nehany pedig mar ott tornyosodik a kep elott diszletképpen
 

Felreertes ne essék, ez lehet hogy egy varazslatos hely. Idemegy valaki egy napon (amikor mondjuk nincs tomegnyomor) csaladdal, kiskolokkel nagyfaterral minden, akkor el lehe ttolteni egy egesz napot. Csakhat amikor az ember 3 napban akarja megnezni new yorkot, akkro nem biztos hogy erre a helyre kell leginkabb az idot pazarolni.... na de egy nagyon jo dolog volt, csak h pozitivumot is mondjak: bemenetkol lehetett valasztani, h melyik "vetitesre" akarunk beulni, és mi egy3D-s mozit valasztottunk, az US nemzeti parkjairol. Na az nagyon kiraly volt. Ha le lehetne tolteni valahonnan ujraneznem, és nagyon jol elerte a céljen, bemutatott egy 30 perces kisfilm annyi és olyan videéki amerikai tajakat, hogy az ember rogton megkivanja, hogy a kontinens belsejebe utazzon.... Rengeteg olyan helyet mutattak be, ami marhara tetszett....

 Konkretan itt a trailer, megéri megnezni
 http://www.amnh.org/calendar/national-parks-adventure



Azert volt jo ez a muzeum meg, mert innen az ut a Central parkon at vezet a Metropolitan muzeumba. Én hova? Oda, igen.... ajjaj. :)


 Ahogy a kepeken is lathato februar 12en igenzold volt minden epp... :D



  A MM deli oldala

Ez pedig mar a fobejarat elotti lepcso.

Sajnos a 2011-es Louvreban szerzett elmenyeimhez kell visszakapcsolnom... Ha valaki nem mukedvelo, akkor egy ilyen muzeumot nem fog elvezni, ahogy en sem tettem. bementunk, megmelegedtunk, mentunk 2 kort, semmi extra szinten nalam megallt az egesz. Miert mentunk akkor? Hat mert a NY passunkban benne volt ez is... Meghat meg akartuk neki adni az eselyt. Kar volt. Mikor masodjara mentem parizsba, masszivan tiltakoztam azellen h a louvreba bemenjunk, ha még1x NY-ban jarok, ugyanigy fogok tiltakozni a Metropolitan ellen. A neve jol hangzik, na, de ennyi.


 
Ez mar egy kovetkezo utcakép


 majd ratalalutnk erre a helyre, ahol ugy dontottunk, csak kajalunk egyet, bar még nem votlunk rohadt ehesek... hamburger volt a menu, hát, nem eletem hambija volt az biztos, a hely viszont feelinges volt. Az egy bebiszitter naploja c. film nemely jelenetét viszont ezen a helyen forgattak Scarlett Johanssonnal. (miota sztár lett jol alszom! :D), ez azert nem semmi, jol erzem, ugye? :D

 
 

 ha esetleg az arak irant valaki erdeklodik.

Mindig amikor egy uj helyen vagyok, csinalom ezerrel a penzfotokat. Hat epp az USD maradt volna ki? Az biztos, hogy a kepen szereplo bankjegyek nem az en penztarcambol szarmaztak, a teljes komplett 1.5 hetes utat NULLA keszpenzasznalattal usztam meg, mindenhol bankkartyaztam, huss. Jo volt 1-2 hely ahol dani fizetett helyettem, majd visszahivtam, de ez mondjuk most nem lenyeg.

 

Kaja utan a sziten hires, és mar rengeteg filmben szerepelt Central Station, azaz a ny kozponti vasutallomast neztuk meg.

 ahol kozeben lehet latni a kedvelt talalkozohelyet. Az órát


 
 Nem mellesleg Apple Store is van a Central Station teraszan, a pirosruhas az mind elado... Tiszta vicc ez az apple mania, komolyan mondom.

Az egyik alsobb szinten van egy olyan hely, ami ugy van kialakitva akusztikailag, hogyha az ives, negyzetalapu tér tulso sarakaba all az amber, akkor a fal felé fordulva lehet beszelgetni.



A central station kivulrol
Innen tovabbhaladva ismét TS felé vettuk az irányt, abbol a helyből sosem elég! :) Ugy volt h talalkozunk 1-2 masik kollegaval, csak elb.faszkodták a dolgot, uh hagytuk a francba a dolgot.






Van egy bolt a TS-en (asszem a 7. és a 45. u DNY-i sarkán), ahol fel lehet menni az elso emeletre, majd bentrol a jo melegbol lehet szemlelni a TS-en hompolygo embertomeget. :)



 A metroban rengeteg furcsasaggal talalkozik az ember. Optimus Prime, Urdongo jelmezbe oltozott fogalmam sincs kik, mindenfele tonusu és fajta hiphop(vagy nem) zenei eloadok, eneklo kevero, scratchelo dj, tancosbandák, mittudomén, mondjuk ezek alapjan barmelyik masik varosban is lehetne az ember.



A TS utan ismét a hostel felé vettuk az iranyt, az atellenben levo sarkon beugrottunk  egy szorakozohelyre, ahol akkor még nem jott meg a szombat esti tomeg, megittuk a szokasos kis buzasorünket... Ha 1 hetet NY-ban lettem volna, és nem nyomok egesz nap fagyoskodos varosnezest, még lett is volna kedvem valami görbe estéhez, de az elobb emlitett dolgok fennallasa miatt ez elmaradt. Olyan bar/szorakozohelyen viszont nem tudom mikor voltam utoljara, ahova a pultosokat biztos hogy valami magazinbol valogatja ki a management. :D errol kepunk nincs. :D


A harmadik napunkat is toronnyal kezdtuk, csakhogy kovessuk a mintát, ekkor kovetkezett a nyugati felteke jelenleg is legmagasabb, szinte még csak nemrég atadott epulete, a One World Trade Center. Ennek a belepoje nem volt benne a citypassben, kulon vettuk meg, infokepp: 29.39 USD... (Nem kevés, de azert nem is egy Burj Khalifa).


Viszont ez is eletreszolo elmeny. A 9/11-es temaba nem akarok most belemelegetdni, az majd az emlekmuzeumnal fog kovetkezni. Viszont, azt azert szogezzuk le, hogy az uj WTC a korabbi 2 toronnyal majdnem megegyezo helyen, egy 7 epuletbol allo egyuttes legmagaasbbik tagja ként keszult. Labainal hever a Ground Zero, vagyis a két korabbbi torony helyen állított vagyis süllyesztett emlékmű, foldalatti mizeummal, stb.
 
A One World Trade Center, illetve a korábbi tervek szerint Freedom Tower komplexum középső és legnagyobb épülete. A torony a 65 000 m²-es terület északnyugati csücskén fekszik. 2013. május 11-én elérte a végleges 1776 láb, azaz 541 méter, 102 emeletes magasságát, amit a függetlenségi nyilatkozat aláírásának dátumáról választottak neki. (wikipedia)
A torony az ugy mukodik, hogy a belepo megvaltasa utan egy lift ami felvisz fenesetudja hany emelet magasra, amit kozben latunk az frenetikus: A lift minden oldala egy hatalmas kijelzo, es ahogy emelekedunk folyamatosan telik az ido, és az 1400as evektol kezdve egy zold terulet elkezd benepesedni egy animacion, barmerre nez az emeber epuletek jelennek meg, hidak, felhokarcolok, majd persze vannak olyanok is amelyek eltunnek (WTC ikertornyok). De ez az animacio azon abbol a folyamatosan emelkedo perspektivabol mutatja az egeszet. Iszonyatsoan feelinges, sajna felvenni normalisan nem lehetett, de azert itt van rola egy video:


Aztan felerve az ember egy ilyen ehhez hasonlo feluleten lat egy hatalmas vetitest a varosrol


Majd elsutik azt a poent, amelyet utoljara Loch Nessben tapasztaltunk, fuggony azaz vetites fel, majd az ember elé tárul a mesés panorama, ami ebben az esetben Manhattan latvanya. Eléggé WOW!



 innen ugye milyen kicsi a szabadságszobor?
 
A kulonleges koralakban osszerakott monitorok kozotti porondra neha odaall egy "idegenvezeto", aki erdekességeket mesél NY-rol, helyeket ajanl, mindezt ugy h kozben meg is mutatja oket.


A latogatoi emelet ilyesmi, nagy kar, hogy nincs olyan terasz, ami nyitott, és tukrozodo uvegablakok nelkul nem lehet orkanereju szelben nezelodni. Csak uvegen at. nade legalabb racs nincs. :D Horrorpenzert lehet tabletet berelni, amit magunkelott tartva iranybaforditva mindig mutatja az elottun kallo latnivalokat, tudnivalokat, ra lehet vele nagyitani a varosra, na persze nem az elokepre. :D Ezt persze masoktol lestem el.



 A ground zerot mar emlitettem, a kepeken lathato a park es az emlekmu kornyéke. Nem volt nalun ksajna dron, hogy egy jo kepet hozzunk rola ossze.







Vasarnap reggel amugy realizaltuk, hogy -17(!!!!) fok volt reggel f9kor a varosban. Kemény. Ennek koszonhetoen jott el a pillanat, hogy nem vagyok meglepodve azon, hogy miert nincs melegunk.  Napos idonk volt nagyreszt az egesz hetvegen, viszont ilyen hidegben vuuuhuhu. Most is belerezzenek ha ragondolok. Abban viszotn Daninak igaza volt, hogy inkabb ilyen legyen es napos, mint esos, borult +10. Szoval alapjaban  veve ugy maradt meg, hogy karcos és hideg, de kiraly idonk volt, ez is egy jo story igy ak abattal dohaval meg new yorkkal kapcsoaltosan. :)

 A wall street es a jelkepes bika, amirol szegnyenszemre én elotte sosem hallottam de allitoalg hires. :)



 

Eloszor lattam olyan bankkartya terminalt is, amihez kapcsolt "erintos tollal" kellett magan a kijelzon alairni, nem pedig a blokkot egy rendes tollal. Wow.


Toltunk egy Starbucks kavét, aztan ezt kovetoen kulon folytattuk utunkat, Dani akart még shoppingolni, én meg a Discovery muzeumba akartam elmenni, ezuttal egy olyan kiallitasra, amiben biztos, h nem fogok csalodni. :D

 


  De tehetek en rola, h ez a franya Times Square mar megint utbaesett?! :D


 Az egyik epulet oldalan az eppen akkor zajlo elokep kivetitve. :D



A kiallitas pedig ahova mentem, egy Star Wars - a kosztumok ereje, azaz jelmez és "babu"? kiallitas votl, nagyrészt a régi részekbol, megspékelve természetesen a friss, 7. rész eredményezte uj hullamokkal. SW fuggoknek kotelezo program! :) (Bar nem tudom idoszakos-e, valoszinuelg igen. Ezzel egyidoben a masik kiallitas egy Vikingek kiallitas volt [a sorozat alapjan] oda is szviesen mentem volna, hisz figyelemmel kovetjuk Judittal a dolgokat, de eleg volt azert egyszerre egy a kettobol).  Jojjenek a képek.






Az eredeti trilogiaknak hasznalt fenykardok?

 


A kiallitasrol 900 kepet fel tudnek tenni, tenyleg tok jo cuccok voltak, a végén viszont volt egy hatalmas poen: Egy "tukor" elég beallva a tukorkepunk egy karakter votl, mondjuk rohamkatona vagy darth vader. Ahogy mozogtunk, azt utanozta. (Nyilvan egy mozgaserzekelovel ellatott tv volt a tukorkeretbe foglalva velunk szemben). Elszorakoztattam magam nehany percig vele az biztos.

 

A kiallitas végén olyan szuvenir shop votl, h megint az egeszet hazavittem volna szivem szerint, de kialltam a probat, és nem gazdagitottam magam tovabbi kacatokkal.









eskuvo a Times Square-en

Az eddig leirtakkal kapcsolatos kéepek ebben az albumban találhatoak: 244 db: sajnos elegge osszevissza vannak, dani ugyanis cs.szett atallitani az idot a kamerajan. :D  Ami pedig innen kovetkezik, az egy masik albumban lesz, link a bejegyzes vegen.

Mégegy kis varosnezes, majd irany a hostelbe, delutan 4 korulre(?) volt rendelve a taxink, ami elfuvarozott minket vasarnap delutan (tehat feb 14-nel tartunk epp) egy jo oranyira eszak felé vidékre...

A teljesség igénye neélkul csak emlites szinten a lenyeg: egy hetes programunk volt, latastol vakulasig, reggel f8as kezdes, este 11es finish, mindezt egy olyan komplexumban, ahol a bartol (ahol fizetes nelkul lehet long drinkezni [barcsak ido lett volna ra!]) a szabadtéri szalonnasuton konditermen uszodan at a helikopterleszalloig minden van.



A szoba es a kilatas


Szendvicsekkel, nassolnivalokkal, boduletes tea kave és tej kakao és italvalasztekkal tomott konyhak, stb, reggelig lehetne sorolni korülményeket. Program kozben FIFOban utantoltott huto, darabolt gyumolcsok, chipcake-ek, kokuszviz, fene se tudja milyen kavespecialitasok, ahh regglig lehetne sorolni... Eléggé "huh" korülmények. - Szusszanaskepp vacsorak helyett mentem "speedkondizni", azaz ilyen 40-50 perceket nyomtam nagyreszt pihenes nelkul, hogy atmozgassam magam... Apropo vacsorak, ebedek, mindehol ugy volt kitalalva, hogy a velunk parhuzamosan a helyen levo magasabb szinteken dolgozo egyenekkel vegyitve voltunk ultetve, hogy egyszeubben menjen a networking. Háh.



A hét elejen esett egy fasza ho, nagyon kiralyul nezett ki, majd masnapra szepen el is olvadt a francba az egesz.Péntekre en iszonyatmot kitikkadtam, akkor ottmaradtunk még ketten a helyszinen, kiurult az egesz komplexum, igy nem nagyon kellett sorbaalni, ha az ember biliardozni akart, bar olyan tul sok mindenki ellen nem is lehetett jatszani! :D:D:D




kaja


 csutortok este volt egy kis light... még zenekar is?! :D


 az ebedlo

eloszor voltam oylan helyen, h az epuletekben voltak kirakva igy "céges" esernyok, a masik helyre valo atjutashoz... :D  

terulj terulj hutocském! :D


Szoval elrepult a hét, szombat reggel visszazsazzoltunk New Yorkba, daninak a delutan kozepen ment a repuloje, nekem pedig valami este 9-10 kornyékén ha jol emlekszem, maradt még egy keskeny napnyi varosnezesi lehetoségunk. A korabbi hostelunkbe bekunyeraltuk a borondjeinket, hala az egnek jo fejek voltak, majd jott az utolso napi amerika program.

Nade milyen volt az ido? Tok fulledt, de borus tizenfok. Az elozo hetvegi minuszok utan, ahol voroslabu nok szaladgaltak az utcan sz.rrafagyva miniszoknyaban vicces volt latni, hogy most  mindenki nyomatja a rovidnadrag polo témát, ugy rohantak le a fagyisarus kocsikat, mintha tombolt volna a nyari kanikula.

Dani kitalalta, hogy menjunk el az ingyenkomppal a Staten Islandre, ez New York 5., es egyben legkevesbe nepes varosresze, kozben tudtunk még egy kicsit a Szabadsagszobor es a manhattani skyline iranyaba nezelodni a vízrol.



Ilyen fura "amisok" kal talalkoztunk a hajon, en ilyet még nem lattam, de jajj nagyon frucsak voltak, wiki: egy körülbelül 200 000 fős konzervatív keresztény közösség tagjai. Az Amerikai Egyesült Államokban élnek, a legtöbben Pennsylvania, Ohio és Indiana államban. Kanadában 1500 amis él (szórványban világszerte élnek). Életmódjukat meghatározza, hogy többnyire nem használják a modern eszközöket, mint például elektromos árammal működő szerkezeteket vagy az autót... de a ruhazkodasuk meg minden, tok furcsa volt. Ah a kepen is latszik.



Több közös progink nem is volt, elvaltak utjaink, en meg el akartam menni 1-2 helyre, elsok kozott a 9/11 emlékmúzeumba. 

 

Nos, mielott ebbe a temaba belemegyunk. Van ugye a normal nezet, mely szerint terroristak foglaltak el repulogepeket, es vezettek a WTC tornyaiba oket (meg sok minden mas is tortént parhuzamosan), okozva ezzel soksok ember halálát. Es van a masik, amely szerint Bush koholmanya az egesz, meg hogy az epuletek mar robbantak azelotth beutkozott volna a repulo, vagy hogy egy masik mellekepulet miert dolt ossze, stb, sorolhatnam. Tehat az A verzio elhiszi ami kommunikalva lett, a B pedig osszeeskuveselmeletet gyart, vagy igaz, vagy nem. En itt most nem tudom bebizonyitani egyiket sem, de az biztos, hogy a repuloket elteritettek, a tornyok ledoltek, es jo sokan meghaltak. És aki ezzel egy kicsit is egyuttérez, aki ezt csak reészben is elhiszi, hogy ez esetlegesen az alkaida muve, es aki nem ugy van vele, " vesszen amerika, megérdemelték", annak ettol az egesz sztorytol azert osszeszorul a gyomra. En ilyen vagyok, nekem osszeszorult, es ez az egesz 9/11 muzeum nem egy olyan hely, ahova bemegy az ember hulyulni, meg rohogni, kb vegig egy gombocot éreztem a torkomban, botrany, hoyg ez az egesz igy megtorténhetett.


Ez a tabla ott allta sarkon, es a turistakat igazitotta utba, mondott el nekik dolgokat az akkor még allo ikertornyokrol - erintetlenul megmaradt


Es parhuzamot allitok a '15 novemberi parizsi, meg az azota tortént belga terrortamadasokkal: basszus, olyan helyeken, olyan kozelsegben torténnek mar az ilyen dolgok, hogy te, en vagy barmelyik kozeli ismerosunk is eppen akkor ott lehetett volna. Es ez a nagyon durva...

 Bal oldalon az epulet eredeti tartoelemei, jobbrol a "az emlekmu kocka" a fold alatt, kozepen az az oszlop, melyet utolsoként tavolitottak el az ikertornyok romjainak takaritasakor

A 9/11 muzeum a valaha volt 2 WTC torony parkoloszintjein lett kialalakitva. Eloszor is van a két tornyot szimbolozalo bemelyedes, amely kivulrol a peremen korben az aldozatok neveit tartalmazza, illetoleg a kozepeben 1-1 vizesés folyik, a fold alol nezve "kivulrol" viszont egy muzeum van berendezve, amely 4 dolog kore epul fel:

  • - az epulet maradvanyai
  • - kiallitas a 9/11.-ei esemenyek utan megmaradt targyakbol
  • - emlekszoba az osszes hozzatartozo fényképével
  • - a 9/11 napi esemenyek teljes kronologiaja, anyagok az alkaidarol, vetitesek
A tér egykor és most



Egy elem abbol a magassagbol, ahol a repulogep becsapodott






Egy lepcso, az eredeti helyén, részben megmaradt...

 adoantenna a WTC tetejerol

egy tuzoltoauto, ami az elso toronyhoz segitsegere sietett, majd a masodik romjai boritottak be


 Emlekszetek a bevezetore? A repulon ulve a the Walk cimu filmet neztem meg a koteltancosrol... Itt egy foto rola. Ami még annak a filmnek az érdekessége, ahogy a foszereplo elkoszon: kapott egy jegyet az akkori NY polgarmesteretol (ha jol emlekszem) az attrakcioja utan, amin athuztak a belepesi ervenyességet, és rairtak, hogy "mindörökké".


Joseph Maissan hiresse valt kepe is ki volt rakva peldaul, elmondva a sztorit 2 mondatban: a srac az elso toronyban dolgozott informatikuskent. Mikor az elso repulo becsapodott, hatizsakjat felkapva futva a lepcsokon tavozott az epuletbol, es a leomlasaig ilyen tavolsagba sikerult jutnia. Szerencséje volt, tulelte.

 

A targyak kiallitasan nem lehetett sajnos fotozni mindenhol, de tele volt erdekes doglokkal, floopy lemezekkel a WTCbol, aznap estére szolo meccsjegyekkel a Yankee's stadionba, biciklitarolok bringakkall, ruhazati bolt kirakata polcokkal ruhakkal, ahogy betakarta oket a porfelho, stb....

100 szonak is egy a vége, az egesz kiallitas ugy ahogy van eg ytorokszorito elmeny, es ahogy irtam, aki ezzel kicsit is egyutterez, annak egy abszolut ajanlott program. Kar hogy ennek kellett tortennie ahhoz, hogy errol kelljen emlekhelynek letesulnie...






Olyan sok idot eltoltottem lent, tobb ora hosszat, hogy tul sok mindenre mar nekem sem maradt idom utana, a varoshaza kornyékén boklasztam még kicsit.... megallapitottam amit mar az elso hetvegen is: NY ban olyan magasak a zepuletek, hogy iszonyatosan hamar azt erzi az ember, hogy lemegy a nap. Egyszeruen a varos sajat magat folyamatosan bearnyekolja. :D Az meg hogy olyan, mintha hianyoznak a varosbol a kukak? Par nap utan megszokja az ember - nekem ennyi idoa alatt ne msiekrult! :D




mokusok a parkban

a mar emlitett fagyiskocsi






rabszallito

kinai negyed! ha valaki szuvenirt akar venni, akkor a Times Square helyett ide jojjon. kar volt eszrevennem, hogy mennyiert aruljak ugyanazokat a cuccokat amit a varos masik részein is, nemgyenge kulonbséggel

egy furcsa parkolo


 

Erre areklamra erdemes vetni egy pillantast... Egy otthagyott taska neha nem csak egy taska. Amikor fent voltunk a wtcben dani lerakta a fotostaskajat, majd 10 m-rel arrebball, csinaltunk valami kepeket, mar nem si tudom h miert. Kb 20 masodpercen belul jott egy biztior, es hangosan elkezdte kéerdezgetni, hogy hu miez a taska itt, kie ez a taska stb, kicsit olyan volt, mintha belejuk lenne ivodva, hogy 10ilyen taskabol 9 az robbanni fog. ennelfogva ezen a fenti, metron elhelyezett reklamon mar meg sem lepodtem.


 Uton a repter felé

Naptarban nzve 20 oras ut kovetkezett (tizenora + 8 ora bukta vissza dohába), ezuttal nem mentunk el az eszaki sarkra majdnem, szinte magyarorszag felett szallt a repulo New Yorkbol Doha irányába. Az biztos, hogy ez a "kiruccanas" elkepeszto jo volt. Jo volt beleszagolni egy kicsit amerikaba. Ismét olyan helyen jartam, ahol nagyon remelem h nem most voltam utoljara. Es ismet maradt rengeteg latnivalo, mindent nem lehetett megnezni. Yankee stadionba szivesen elmentem volna, a House of Sex muzeumba, a Madam Tussauds-ba, vagy ha szep zold lett volna akkor a central parkban is tobb idot el lehetett volna tolteni, de még hosszasan sorolhatnam a listat.....Viszont NYba ha legkozelebb megyek, amit biztos nem fogok kihagyni, az egy rooftop bar túra. :) Jo, meg persze sok minden mast sem. :D

Lattam még egy érdekes cikket, ebben is elokelo helyet foglal el NY: A vilag 40 legjobb skyline-ja, nem is tudom h lehet ezt leforditani, de itt a cikk. Szoval mar  csak a panorama miatt is megérné visszamenni még1x, akkor is ha egy tapottat nem mozdulok sehova.



 visszafelé pedig ismét a Pearl latvanya fogadott ;)


A bejegyzes elso felenek kepei (244 db) ebben az albumban találhatoak, a masodik fele pedig egy szerenyebb album: 69 kép itt tekintheto meg.