2011. június 5., vasárnap

L'Expositon de Bartholdi

A citadellán nyitva volt a muzeum, pont néztem már egy ideje, h időszakos Bartholdi kiállítás van az állandó várostörténeti dolgok mellett, és nagy meglepetésre minden hónap első vasárnapjan ingyenes, így egyből bedzsaltunk. Én elég tüzetesen végignéztem mindent, Katinak megártott a lépcsőzés meg a hegymenet, belement vmi a szemébe, így aztán végül a muzeum nagyrészét egyedül sasoltam végig. (Annyira mondjuk nem nagy muzeumrol van szo, elég kicsi). Na nézzük a részletes képes beszámolót. :)

Az összes kép ebben a mappápan

Na de ki az a Frédéric Auguste Bartholdi? Tömören 19. századi francia szobrászművész, Colmarban született (köv bejegyzésben lesz rola szo, itt van nem tul messze Belforttól). Amit igazából lényeges megemlíteni, az az, hogy ő készítette az amcsik szabadságszobrát, meg a belforti oroszlánt is Érdeksség hogy a szabadságszobor statikus dolgaiban Gustave Eiffel segített be. Sőt, Lyonban meg mindenfelé már több dolgot is lehetett látni, ami az ő keze munkáját dicséri. Aki szeretne róla angolul többet olvasni, annak itt a link. 

La citadel - ebben volt 3 szintes kiallitas ami nyitva volt most

Egy képet a tankkal, ilyen képem még úgy sem volt

Az égig erő csizma

Tessék kinagyítva megnézni, 2 dolog van rajta jelölve, a koli, és egy park. a "park" még későbbiekben el lesz magyarázva h miert fontos.

Ez már a Bartholdi kiallitas



Ennyi elég is a nem tul különleges méretű Bartholdi kiállításból. Ez volt 1 szinten a 3ból, a maradék kettőn mindenféle haditörténeti és belfort várostörténeti kiállítás volt.

A Feszty-körképhez képest elég gagyi a körítés





Ennel a képnél kell visszaemlékezni, bejelöltem rajta az erdőt, és a koli/suli kb területét, az az érdekesség, hogy itt a suli mellett lévő parkos erdős rész (Endrével még sétáltunk is egyet benne mikor itt volt) amiben mindenféle harciárok meg várfal van, az is a Belforti "várhoz" tartózó terepelem volt már sok sok évvel ezelőtt.  Ezen 4es rész és az 1es (maga a "vár") közé épült be a későbbi Belfort további lakónegyedi része.


Makett a városról

meg jó nagy, magas felbontású fotó

zászlót azt mindig fotózni kell (ez a citadella belsejében van)

az oroszlán sem maradhatott ki megint

ez pedig már visszafelé a díszesre öltöztetett Hotel de ville azaz városháza

Na hát ez nem is lett vmi hosszu bejegyzés, de la. gyorsan el tudtátok olvasni. :DAz összes kép ebben a mappápan tekinthető meg.