2011. április 7., csütörtök

Les courses

A felvett tárgyakról 1enként egy kicsit akartam írni, mégis milyen órának mi a lefolyása, hogyan zajlik, mi az anyag. Nyilván nem akarok részletes témaismertetőt írni, aggódni nem kell, és ezek után csak az érdekességekről lesz majd szó, ha történik valami különleges. Órarendet ebben a bejegyzésben lehet megsasolni, ha vkit ez érdekel (ismét :D)

Elöljáróban tudni kell, hogy egy tárgyból lehet TP="labor", TD=gyak, C=előadás. Az órák nem fixen kezdődnek, hanem össze vissza. Van ami egészkor, van ami félkor, van ami negyedkor. Szabályszerűséget is fedeztem azért fel: a reggeli órák nagyrésze egészkor kezdődök (8h00), a 10h-esek 10h15kor, a delesek és a későbbiek meg összevissza, ahogy írtam. De akkor hogy van elég szünet? A kurzusokba besoroló rendszer mikor leosztja a kurzusokat és az időpontokat, ezt is optimalizája. Szóval nincs olyan senkinek, hogy az első órája negyedig tart, a következő pedig már egészkor elkezdődőtt. Az órá ha pl 2 órásra van kiírva, akkor az ténylegesen 2 óráig tart szünet nélkül, nem 2x45 perc… Stb. Aztán tanárja válogatja, van aki szünettel van aki anélkül tartja a 120 percet (vagy kevesebbet).

A sulira kívülről, mint épületre majd később fogok egy fotósorozatban kitérni, itt most fókuszáljunk a felvett tárgyaimra. (Azért később mert még meg akarom várni hogy minden kizöldüljön! :D)

RE42, Local Area Networks – Helyi hálózatok

A tárgy nem tűnik egyáltalán hardnak. Hétfőn du van egy TP (13-18ig), amin mindenkinek van egy számítógépe. A gépteremben özön switch, router, utp kábel horror mennyiségben. A C kurzuson előadáson (kedd reggel 8) valójában nincs előadás. Az van, hogy ezzel a tárggyal a CISCO nevű cég valamiféle bizonyítványát szerezzük meg a végére, amihez minden segédanyag fent van neten. Egy interaktív weboldalt kell elképzelni, mint egy régebbi nyelvtanulós CD-rom, lapozgatunk, videókkal, képekkel, özön „lecke” azaz téma. Ez így néz ki:

közlek infot ban vagy plcben jartas leendő és már kész közlekedésmérnököknek lehet rajta ismerős dolog :D

Minden kis témából lesz egy „röpdoga” – neten (ezeknek nincs határideje, akármikor tölthetjük, de ha elmaradunk vele, akkor rohadt sok lesz 1xrre - nem allok valami rozsasan! :D). Ha minden megvan, akkor egy nagyobb vizsga. Ennek a határideje április vége. Ha ez megvan, akkor második modul, ugyanez a rendszer, második modul végeztével pedig kapjuk a tanusitványt arrol h mi értünk a cisco rendszerekhez és a halozatokhoz, és kapjuk a 6 kreditet. A tanár tehat kb azért van h segítsen ha vmit nem értünk, de nem tart klasszikus előadást.  A TP-n pedig tehát a gépeken Ubunutu 10.10 fut, és minden gépben 3 hálókártya van… Az első óra érdekesen zajlott, a gépünk linuxán virtual boxban kellett egy windows 2008 server editiont, és egy masik ubunutut futtatni, mindkettőnek az ip címeit konfigurálni, a switchen keresztül hálózatot létesíteni – kábeleket dugdosni, majd ipconfiggal ellenőrizni, és pingelni oda vissza a két virtuális gép között. Amikor ezzel végeztünk, akkor lehettolvasgatni a fentebb említett tanagyagot. 2 tanár van, a nő úgy keni a linux konzolban a parancsokat, hogy csak lestem… J De mind a kettő alapjában véve full rendes. Szóval ez ilyen hálózatépítgetős tárgy (lesz).  Ami rohadt idegesítő, az a francia billentyűzetkiosztas a gépteremben, sztem köv alkalomra viszem az USB-s sajátomat… :D [ azota sem vittem ] Az alabbi képen érdemes megfigyelni az írásjeleket, a számokat, az A és Q-betűt, meg mégy egy pár dolgot…



Az órán mindig ez a szisztéma, kapunk feladatlapot (ez is a cisco webes dolgai közül van), és azon dolgozgatunk.



Kellett már 3 routerrel és 3 switch-el sok subnetes hálozatot építeni, meg ilyen dolgok. Folyamatosan vagy a 2+2 virtualis azaz 4 szamitogépen tudjuk pingelni és tracelni a dolgokat, vagy pedig csak siman 1-1 normál rendszerből (ubunutu). A tárgy érdekes, bár a végén sztem be fog durvulni a labor. Pár képet is prezentálnék arról, hogy hogyan is néz ki itt a H11 teremben lévő PC-labor! Az egyik tanar jol vágja az angolt, a másik meg kapisgálja, a netes segédanyagok, feladatlapok, a teszt, mind mind angolul és franciaul áll rendelkezésre.



a számítógépek 2esével párban, mindegyik párhoz tartozik egy ilyen switch/hubszekrény, meg 6 tonna kábel.
Az egész terem tok jol be van kabelezve, a switch alatt látszik egy sor szam 1től kezdve, azok mind UTP csatlakozóhelyek. A következő képen pedig a gépek mögött, aztasztalon levő csatlakozóhelyeket lehet látni. Ha a gép mögött az 5ösbe dugok egy UTP-t, akkor a szekrénynél az 5ösből jövő kábel értelemszerűen a folytatása lesz. 

Ez az órám közös 3 mexikóival és 2 libanonival, akiket ismerek.


EI03 International security and global challanges - Nemzetközi biztonság és Globális kihívások

Az EI03ról ebben a bejegyzésben már volt szó, mindenféle aktualitások a terrorról, a gazdaságról, meg még mittudomén miről. C és TD egyhuzamban 13-16ig, félidőben 10 perc szünettel. Kell tartani nagyprezentációt (3an együtt), kisprezentációt (mindenki egyedül), angolul megy az óra, 2 zh, egy félév közepén, egy a végén. Az említett témákon kívül volt szó atomsorompó egyezményekről, eu gazdaságáról,  vagy éppen az emberi jogokról. Erről egy jó videot néztünk meg órán, ez alapján beszélgettünk el a tanárral. (Azaz ő próbál mindig beszélgetni, de csak ritkán sikerül neki. ) Ezen az oran történt meg, hogy franciaul beszelt tul sokat, de szoltam neki, azota mintha kicserélték volna. :D A "human rights" video: érdemes megnézni (némi angoltudás kell hozzá), előtte azonban el kell gondolkodni, hogy hogyan fogalmazná meg az ember, hogy mik is azok az "emberi jogok"... Utána lehet nézni!

Történelmet kedvelők előnyben! 

Ez az órám közös 3 mexikóival és 1 ibanonival, 1 paraguayival és egy boliviaival, akiket ismerek.

LF70, Francia kezdőlnek

Ugyanaz a tanárunk van, aki a félév eleji mindennapos kurzuson volt, arrol már panaszkodtam, hogy elég szar hogy heti egy óra van csak. Órán 5en vagyunk (3mex, 1 argentín, meg én), a többiek a spanyol-francia nyelvrokonság miatt nemgyenge előnyben vannak. (Az én kezdeti előnyöm szertefoszlott…) Próbáltam intézkedni, és 6 szálon indítottam e-maileket, hogy hátha el lehet intézni, hogy több óránk legyen, de azzal ráztak le, hogy sorry, de örülj hogy egyáltalán van kurzus, mert 8 fő alatt nem is szoktak semmit indítani... Érdekesnek találom, hogy a franciak országában a franciák (akik ugye nem szeretnek angolul kommunikálni - illetve egy részük nem szeret) nem képesek megoldani, hogy +1-2 óránk legyen hetente... uh ennyi. Könyvünk ugyanattol a kiadotol van, mint otthon (Hachette), kép volt rola a reprographie bejegyzésben, könyvtárból vettem ki.  Óra szerdánként 10-12ig. Ez az órám közös 3 mexikóival és 1 paraguayival.

XE03; Angol 3-as szint
A 3-as szint az a TOEIC nyvzsga előkészítő, ami juniusban lesz, erre lehet el fogok majd menni, még nem döntöttem el. A TP és a TD szerdán egymás után közvetlenül (együtt 14:30tól 18:15ig), a tanár amcsi, jófej. A TPn 10en vagyunk, a TDn 20an. A TPk elején mindenki szépen bemutatkozott, is itt kell tartanunk 2esével vitatkozós prezentációkat valamiről, szerintem ezzel jó sok idő el fog menni. Én egy Matthieu nevű francia sráccal leszek egy párban, témánk címe pedig az, hogy "Kellőképpen fel volt-e készülve Japán a katasztrófára?" Épp ma tartottunk egy 3 óras könyvtárban való üldögélést ezügyben... Kíváncsi leszek mi fog belőle kisülni. A TDn általában Órán egy darabig magyaráz, aztán beszélgetnünk kell egymásról, vagy kiállva magyarázni vmiről. Órán Moodleből (info itt) hallgatunk akármit, ha éppen vmi hallgatos a feladat. A tanar gyakran a TVre gépel ami hasonlo az enyémhez, csak a fene se tudja hany cm-rel nagyobb a képátló.


Ez itt pont nem az a tv, az egy masik teremben van, de a "szamitogep a dobozban" minden esetben pont uilyen... Lehet latni mellette a sokméteres VGA kabelt, aki szemfüles az a PC dobozanak tetejen a baloldali feher doboz HDMI csatlakozojat is észreveszi! :D

Ezen az órán semmi ismerős (donato és az románok 3an egy masik csoportban vannak), viszont innen van már pár új arc: az algériai, a marokkói, 1-2 francia, jó fej mindenki alapjában véve.


RE56, Wireless Area Networks, azaz vezetéknélküli hálózatok

előadás kedden -és csütörtökön reggel 8tol... mondanom sem kell, hogy ma pl. szerintem a fele ember nem jelent meg. :D A tanár jó fej, ő az akivel mindent el tudtam intézni amikor tárgyakat kellett cserélni, jol beszel angolul, majusban Mo.-ra megy vmi konferenciára. TP azaz labor minden pénteken 4től 7ig. nekem viszont 5ig van németem 20 percnyi útra innen! Gond egy szál sem, 24-en indult a labor. Első héten mem érkeztem meg időben, mondta hogy úgyis két csoport van (tök mindegy melyikben akarok lenni), jöjjek jövőhéten időben, csak akkor egyszer, mert elregéli a házi feladatot, alkotunk párokat, aztán a későbbiekben egyáltalán nem fontos időben érkezini, azon a héten és akkor megyunk amikor akarunk. Így 31-en tehát kihagytam a németórát, és erre mentem csak, 8féle háziból lehetett választani aki kapja marja alapon, egyet max 2 csoport (azaz összesen 4 ember) választhat. Ez előtt az óra előtt kezdtem el dumálni a libanoni csajjal (akiről már volt szó valahol), így megdumáltuk hogy legyünk egy párban. A választott házi neve EDGE Multiplexing. Ha valakit ennél jobban érdekel, az írjon egy mailt, aztan elmagyarázom, hogy mi az, tömör lényeg, hogy minden héten mailben jell jelenteni, hogy hol tartunk, túrni kell egy csomó mindent neten, aztán meg kidolgozni egy algoritmust, és leprogramozni. F.sza lesz, még jo h minden nap gyakorlok programozni! :D

Visszakanyarodva az előadásra, vannak vendég előadók is, volt pl egy nő 3 alkalommal az orange-tól, na az meg se kukkant angolul, persze az elejen megigerte nekem h majd lassan beszel franciaul. Érdekesmód ha volt kedvem odafigyelni, hogy mit beszelhet, egész gyakran el elkaptam egy mondatot (prezentáció angolul), de ez gondolom részben azért is volt, mert eléggé szakszöveget nyomnak, és az ilyen dolgoknál nagyon sok szó azonos az angol megfelelővel. (Vagy hasonló). 

Az anyag amugy érdekes, GSM, GPRS, EDGE, 3G, UMTS, LTE, wifi, wimax, repkednek a MHz-k és GHz-k, szó van mobilválallalatokról, térképekről, tornyokról, telefonokról (érintve). Ez a szép része, viszont a képen is látszik, a másik oldala a wattos elszállt oldal: bolond képletek logaritmikus km-es sorok és egy csomó minden, amihez hasonló dolgokra mindig azt szoktam mondani, hogy ajaj hajjaj...! :D

Érdekesség, hogy a tanár nem azt mondja hogy letölthető, meg miért nem járnak be, meg blabla: előadás elején szépen el lehet venni ingyen és bérmentve egy példányt mindenkinek az előadás anyagából... De nem ám ugy van összerakva a prezi, hogy tök üres, és csak címszavak! Van benne sok minden. Pl:


Ezen az órán csak 1 libanoni ismerős van.


PA02 Cross-Cultural Studies 2 // külföldieknek "kultúrákon át ívelő tanulmányok"

Hétfőnként 11-12ig
Na ez a kamu 2 kreditért. 2en vagyunk az olasz gyerekkel. 2 óra volt eddig:  dumálunk arról hogy mit tapasztaltunk eddig miota megjöttünk, mi a véleményünk a franciákról, milyen segítség kell, stb. A tanár, aki amcsi eredetileg, megadta még a privát számát is, hogy ha betegek vagyunk, vagy akármi van, akkor öt lehet hívni. Olyan ez mintha kaptunk volna vkit hogy fogja a kezünket. HáDeHá 2 honap utan?! :D Amugy a tanár úgy csinál mintha mindent el tudna intézni, persze semmit sem sikerül. (Pl. több francia órát akartam, ő mondta hogy simán megoldható szerinte, hát nem lett belőle semmi.) A tárgynak semmi értelme, nem lesz belőle zh, ingyen 2 kredit, egy project keretein belül alkotnunk kell majd vmit. Ez az alkotás 2 dolog lehet: vagy az országunk bemutatása, vagy egy közös "manual" azaz hasznalati utasítás angoul az ideérkező külföldiek számára. Hát igen, ez nekem is jól jött volna, kicsit úgy tűnik, mintha csicska melót kiadnák a két külföldinek, mert senkinek nincs kedve ezzel foglalkozni. :D Dicseretes hogy aztan azt mondta a nő, akár a mi nyelvünkre fordítva is kitehetik a honlapra... tehát pl magyarul. Furcsa is lenne! Ezenkívül az elején azt hitte a nő, hogy én is olasz vagyok: így nevezett el : Atelia! :) (Az Attila olaszos verziojabol fakadoan, gondolom.... :D)

LG02 német 4 kredit
Pénteken 14-17ig, TD és TP egymás után. A tanár rendes, amikor franciául magyaráz, abból egy kukkot nem értek, angoul meg nem tud :D A csoport ilyen szo-szo, az órán nem csak németül megy a társalgás. Szerencsém, hogy amit németul mond, azt 95%ban meg is értem, így nincs is szükség arra, hogy a francia értelmezéssel bajlodjak. Persze azert figyelek! Igazábol erről az óráról tudok mondani a legkevesebbet, semmi extra. :D Németóra. :D Ezen megint egyedül vagyok, csupa franciával körülvéve. Ez az egyetlen kurzus, amiben nemhogy néger, még egy árnyalatnyival sötétebb ember sincs a csoportomban, mint az europai standard. Bar ha lenne, nem zavarna, nem azert mondtam. Csak érdekes. :D

És akkor 1-2 kép a termek belsejéről így elöljáróban a nagy képgaléria előtt: