2011. május 30., hétfő

Europapark - 8 óra sorbanállás

Ákossal röhögtünk rajta, hogy Europark otthon is van, csak egyel kevesebb a -pa benne! :D Na itt most a május 28. vasárnapi kirándulásról lenne szó, elmentünk Europa elvileg legnagyobb vidámparkjába, összegezvén nem kitörő élménnyel tértem vissza Belfortba, nade ne szaladjunk ennyire előre.

Nem mentünk igazán messzire, 123 km, Északkelet, 1h10 perc, nagyrésze autopályán, németország délnyugati csücske, Freiburgtól északra, Rust városa mellett van a dolog.


Na és h miért Europapark? Azzal hirdeti a dolog magát, hogy minden europai országnak megfelelően van egy kis terület a parkon belül, ahol az ország építészeti sajátosságaira hasonlító épületek, és dolgok vannak, lehet specko kajaspecialitásokat enni, nomeg a vidámparki attrakcióknak is kellene ezt tükrözni. Azért ezt nem vettem észre, igazabol a hinták meg attrakciók csak úgy összevissza szét vannak szórva, ennyi. :D

Tömören ennyit a parkról általánosságban, aki többet alar tudni mindenféle adatokról, annak http://en.wikipedia.org/wiki/Europa-Park és http://www.europapark.de/.  


Jőjjön inkább a lesújtó szubjektív véleményem. :D

A normál felnőttjegy 36 euro, nekünk csoportos jegyünk volt, egy 50fős busszal mehettunk kb 35-40-en, és így került fejenként 36 euroba, ez még annyira nem is szamit rossznak, elvégre arra készültünk, hogy bent ugye korlatlanul lehet mindenre felülni. Nagy reményekkel érkeztem, a BPi vidámparkban 2009 nyarán voltam egy estividámparkozáson utoljára (amikor már nem volt Looping Star, de még a rendes hullamvasut sem üzemelet), életem egyetlen "rendes" vidámparkozása pedig még 2006ban volt az olaszországi Gardalandban. Abból egy képet szúrnék be ide, aztan jöjjönek a konkrétumok. :D

A Blue Tornado Gardalandban...

A Blue Tornado Gardalandban...

Számomra a vidámpark= hullámvasút, hullámvasút = vidámpark. Korlátlan felülés mindenre gyorsan keveset sorbaállva = jó vidámpark. Hát iszonyatosan beszívtuk. Reggel Belfortbol fél8kor indultunk el, 9re már ott voltunk, már annyi autó volt, h nem hittem a szememnek. Este 6ig voltunk a parkban, lelövöm a legfőbb poént: Összesen 8 dologra tudtam felülni, az egyik hullamvasutra 2 ízben: merthogy egész nap rohadás sorbaállás volt, egy attrakciót minimum 40, nemritkán több mint 1 órás sorbaállás előzött meg. Mondhatom iszonyatos jó kedvem volt ettől a helyzettől. Kifizettünk ennyi zsetont, és még azt sem tudom megtenni, hogy rosszullétig hullámvasutazom magam... (Ismerve magam ehhez jó sokszor kellene gyorsan egymás után szaguldani gyomorforgatóan - alapjaban véve jol birom az ilyeneket, és élvezem is)

Ami még szívás volt, előre néztem az időjárást a német oldalakon, arról volt szó, hogy napközben 10-15, felhős esőmentes, délután estefelé 20, MAX 25... Ennek megfelelően mivel a kabatom ugye BPn van, rétegesen indultam: hosszugatya, polo, 1felső, még1 felső. Amikor a buszból kiszálltunk, mgé nem volt rohadás meleg, ezert vittem mindent magammal, 1 óra mulva már ettől is ki voltam akadva... Szörnyű volt egész nap cügölni a cuccom magammal, délben már 25 fok volt, szél semmi, felhő semmi, siman lehettem volna rövidnadrág vs papucs vs pólóban, sajnos nem így volt.


Aztan hogyismondjam... Europapark. Oké nekem, hogy akkor itt most minden europai országból van egy kicsi, de gondolom az első körben Euhoz csatlakozott országokra gondoltak. Merthát nincs Magyarország, nincs Románia, Szlovákia, Cseho, Lengyelo, Balti állam nuku, Luxembourg, Belgium, Balkánról csak Görögo. Viszont van Oroszország?! Milyen már? Csak azok az országok vannak akik vagy közel voltak a tuzhoz, vagy befizették magukat? Nem látom át a dolgot, de akkor ne legyen ugy hirdetve hogy minden itt van Europabol. Arról nem is beszélve, hogy a térképen Izlandhoz tartozó Blue Fire (átfordulós hullámvasút) miért van szanaszét irkálva olyan felirattal, h Powered by Gazprom?!?! Hol van az igazság?!

Ezeken a dolgokon kívül 1 dolog volt amin még ki voltam akadva: Europa legnagyobb ilyen parkja, meg minden, gondoltam olyan hullamvasutra ülök, mint még soha. Erre az újnak kikiáltott BlueFire igaz átfordulós volt (első körben 50 perc sorbanállásért cserébe), nagy meg jó meg szép meg gyors meg átfordul meg minden, de közelében nincs a gardalandi élménynek, elmondom miért: Itt "kocsikban" ülünk, és azok szaguldanak, Gardalandban meg egy széksoron ülünk ami felről van rögzítve, lábunk bizony lóg a levegőben, nincs semmi alattunk. Nagyságrendekkel feljavítja az élményt, ha olyan mint az utóbbi. Ilyet vártam, nem kaptam meg, csalódtam benne.

Emberek tul sokan, mindenki dúródik, az első helyekre külön sorok álltak mindenhol leválasztva (pl h valaki az elejeben üljön a hullamvasutnak... ) Ez a pár dolog hihetetlen módon rombolta az élményt. Ha mégegyszer elvisz ide az élet, akkor megyek csak ha 15 fok van, csepeg az eső, és hétköznap, az biztos. Akkor is 2x megfontolom... Mert ez agy szombaton... brr grrr. Még sokat fotózni sem volt kedvem.

Ezek ellenére azért azt is el kell mondanom, h voltak tök jó dolgok is a parkban. A témák tök jók, tehát van Sweizerische Bobbahn, SilverStar (Mercis hullamvasut), Alpenexpress, Andersens Märchenwald, blue fire (megacouaster powered by gazprom, még a honlapon is így van.. röhej), Europapark Express, Színház, Euro-MIR (már megint miez...), Eurosat, Fjord-Rafting, Fjord-Restaurant, KokaKola, LADA Autodrom, Magic 4D Conema, Mattehorn-Blitz, Mercedes-Benz Hall, Monorail-Bahn, Norwegische Stabkirche, Vindjammer, meg minden. Tehát egy csomó attrakció valami országhoz témájához be van huzva, nekem feltűnően tul sok volt a mindenféle orosz cucc.

Nem csináltam csak 1-2 fotót, ezekhez fűznék 1-2 dolgot hozzá, az összes kép ebben a galériában található. 

Ez a SilverStar, ilyen egy sorban 4 üléses izék mennek egyszere (de az egész!) mégis 40 percet alltunk sorban reggel 9kor, meg utana 50et délutan 4kor is... Ezzel mentünk 2t. Ez nem atfordulos, de azert nem rossz, alapjában véve az tény, h amikor ráulünk az brutál, nagyon jo érzés, hihetetlen, még ha most itt nagyon le is hordom mindennek az egész Europaparkot. :D Azért ezen mentünk kettőt, mert a másiknál délutan 4kor 1ó 25 percre volt írva a sor hosszúsága...

A SilverStar elvenezés miértjét nem lehet nehez kitalálni: Van mellette egy Mercedes Benz hall is, DTM auto, forma1es auto, régi idők nagy storyjai, videofilmek vetítése, minden van a Merciről. 

Összességében elmondható, hogy sok helyen a sorbanállás legalább ugy van megcsinálva, h ne unatkozzon az ember, quizkérdések, kicsit később válasz, telefonon töltsd le ingyen ezt-azt, vagy pl mitn a mercinel van mit nézni, amig sorbanáll az ember. A Blue Firenél pl. az egész embertömeg a hullamvasut alatt van össze vissza kígyozva elvezetve, csomó attrakciónál mikor az ember már a 40ből 25 percet végigállt, megérkeziik egy ponthoz ahol jégkrémet, ücsit, gumicukrot, popcornt meg ilyen baromságokat lehet venni annak, aki igényli. Marketingfogásnak nem rossz.


Csomó attrakciónál mindenféle panoptikum szerű díszlet mellett áll sorban az ember, ezek pl olyan tehenek amik jobbrabalra mozgatták a fejüket. De mindenhol érdekes dolgok voltak, svájcnal svájci "népviselet" és tevékenységek voltak ábrázolva, a német részen német, és így tovább mindenhol. Mondjuk a panoptikumos doolgok néhol elég ijesztőre sikerültek.

Daniszomszédnak: Az ABUSnal ilyen egyszeru lakatokat is gyartanak?! :D

Na ez a sokat emlegetett Blue Fire powered by gazprom.

Az az érdekessége, hogy nincs olyan rész benne, hogy lassan felhuz a tetejére... A képen nem latszik, bal oldalon van egy épület, ahonnan vízszintes pályán kilövik a "kocsit" ami azért durva. Szóval ezen is iszonyat élmény volt rajta ülni, nagyon bejött a dolog, kár amit már írtam, h nem felül függesztett, mint a gardalandi cumó.

Az élményen viszont baromi sokat rontott a sorbanállás. :S Emiatt nem mentünk rajta csak 1et.

Csak hogy ne szálljak le az oroszokról, volt egy olyan attrakció ami ilyen gaztarozo felhokarcolo szeru ize körül körözött, és előtte - nem tudom h higgyek-e neki vagy ne - allitolag az eredeti MIR ipofozott valtozata volt kiallitva, de ugy, h a levegobe felemelve allvanyokon, és alatta allt sorban a tömeg kígyozva, csomo helyen kiirkalva hogy mi micsoda az urhajo aljan. Érdekesnek érdekes, de nem akkor ha az ember 1 orat all sorban.... bele is lehetett menni, akart a halál még odáig is elmászni.

bryggen Németországban

Másik érdekesség h a portugál részen portugál ruhaban, a svajcinal svajciban, es igy tovább, az adott területen a gépeknél (attrakcioknal) dolgozo személyzet mindig be volt öltözve, mókásan néztek ki. Itt is az jutott eszembe h milyen poen lenne egy magyar terület, magyar népviseletbe öltözött gardírozo meg "jegykezelő" németekkel, akik egy kukkot nem tudnak magyarul. :D

A norvég részeket előszeretettel fotózgattam, bejön nekem ez a style. Ehhez hasonlóan kell mindent elképzelni, holland, svájdi, osztrák, német, francia, spanyol meg mindenféle kerületeit az europaparknak. Mindenhol megvan a régió jellegzetessége.

Ilyen egy quiz sorbanallas közben. Gyenge!

Valójában Skandinávia a parkban egy területként van kezelve, az attrakciók vannak csak szétszedve. Pl a BPi piráthoz hasonló Vindjammer nevu hajó volt a norvég cuccos.
Ilyen táblák segítettek mindenfelé az eligazodást - utelágaz.. mégegyszer útelágihsdklfh. Minegy. maradjon eligazodás. :DD:D:D

Mindenhol fotóztak, videoztak, sulyos pénzekért jol meg lehetett venni mindent, de rajtam nem fogtak ki.

Egy dologrol nem irtam még, mindenfelé "attrakció"-shop. Tisztára mint a turistáknak mindenfelé: amikor kijön az ember ah ullámvasutbol, át kell dzsalni egy shopon, ahol mindenféle ökörséget sapkát pólót táskát meg bögrét akar venni, de ki az IIIIStennek kell mondjuj BLUE FIRE feliratu (persze powered by gazprom) ultragagyi kék póló? vagy silver star feliratu (designben köze nincs a mercis dolgokhoz - tehat nem uarrol van szo) sapka? vagy sweizerische bobbahnos bögre? ki érti ezt? nem is tudom ki vásárol olyen helyeken...


Ami még haz volt, h ok esetben sz*rért álltunk sorba, azaz 40 perc egy olyanért, amire még 10 percet sem allok sorba, ha tudom hogy ilyen. A hullamvasutakna lvolt nyilván a legnagyobb tolongas, leghosszabb sor, a Blue Firenél 17kor 1óra 25 perc volt kiírva.... Így ezt összességében nem tudtam élvezni. A környezet tök jó, szép, ötletes (kivéve ez a sok orosz sz.r és a magyar téma hianya), a 2 durva hullamvasut nagyon jó, tényleg, hiába nem felül függesztettek, tényleg jók, mindenki menjen el aki teheti, probálja ki őket, nézzen szét, jó hely. élvezni fogja, de tegye meg mindezt hétköznap. Amikor negyedennyi ember van. Akkor talán élvezhető lesz, és nem úgy ér haza a kliens, hogy kb megkeseredett az egésznapi sorbaállástól azért, mert 8 órát volt egy vidámparkban, ahol összesen 9x tudott valamire felülni (mint ahogy ez nekünk sajna most összejött).Vicc az egész.

Ennek ellenére, ha tehetem később visszamennék szívesen, mikor nincs sor, de előtte inkább még1 Gardaland!