2011. március 6., vasárnap

Freiburg

A tegnapi storyból egy dolog maradt ki, Jorge volt ugye BPn, és elcsórták a pénztárcáját, fényképgépét, és az összes cuccát. Én mikor először mesélte nem kérdeztem részeleteket, annyit mondott, hogy a Morrison's 1-ben. Tegnap kiderült, hogy nem ott, hanem az oktogon felé menet leütötték hatulról az utcán, és a nyugati környékén ébredt fel egy lakóház lépcsőházában, minden cucca nélkül. Hazament, majd rendőrség, majd vissza a helszínre, ahol minden lakásba becsengetett, valaki elrakta a földön talált pénztárcáját (persze pénz nélkül), így la. az iratai meglettek. Elég szar hogy ilyen történik... Mi is ezeken a helyeken sétálunk nap mint nap....

Jorge később azon röhögött, hogy Brassó lakosságáról kezdtük el beszélni, és a magyar-román történelemnél lyukadtunk ki...:) Nekik az ilyen "apróságok" gondolom újdonságként hatnak... :)

Tristan és egy francia barátja kiagyalták még kb 2 héttel ezelőtt, hogy elkocsikáznak egyszer Freiburgba 1 másik spannal. Mivel Tristan jó arc és jóban vagyunk, elsőként szólt Alejandronak és nekem, hogy ha akarunk, mehetünk velük. Én kapásból rávágtam, hogy persze. Tegnap este aztán kiderült, hogy lesz még1 hely, így Andres jött 5.-nek.

Reggel gyorsan megírtam a pálinkás storyt, nagyon kikívánkozott. :) úgy volt, h 9 körül jönnek értem, negyed 10-re meg is érkeztek. Ment a t*kölés ismét: Andrest még utánam vettük fel, mikor elindultunk rájött h nincs nála útlevél (Argentín létére jobb ha van), aztán még mindenki pénzt vett fel, mentünk tankolni (98as "tesco" kúton 1.49 euro) aztán nagynehezen vagy 10kor elindultunk Belfortból, egyenesen Freiburg im Breisgau -ba. 100 km, 1 óra autópályán, térkép:


Az eddigiekhez hasonlóan aki az összes képet szeretné megnézni, az megteheti itt. De előtte javasolt végigtekerni a blogot, ide kiemelek pár lényeges dolgot, és adott esetben fűzök hozzá kommentárt is.

Freiburgról pár szó: Freiburg im Breisgau Stuttgart, Mannheim és Karlsruhe után a negyedik legnagyobb város Baden-Württembergben valamint a legdélebbi nagyváros Németországban. Egyetemi város, katolikus érsekség székhelye. Belvárosát több mint 3 millió látogató keresi fel évente. A legközelebbi nagyváros az elzászi Mulhouse mintegy 40 kilométerre délnyugati irányban, Bázel kb. 60 kilométerre dél felé fekszik tőle, Stuttgart kb. 200 km északkeleti irányban. A lakosok száma az 2008 januárjában megközelítőleg 215 000 volt. Egyebek wikipédián itt, akit érdekel. És Freiburg a Schwarzwald / Fekete-erdő mellett/-ben helyezkedik el, ahonnan ugye ered a Duna, bár nem kerestük meg a patakot. :D A városon folyik át a Dreisam folyó.

Elöljáróban elmondom, hogy itt pont ma valami télbúcsúztató karnevál féle esemény volt, turkáltam egy fél órát neten, de nem igazán találtam meg hogy pontosan mi :D Annyi a lényeg, hogy özön ember beöltözve az utcán. De nem csak néhányan, rengetegen. A járókelők vicces boszorkánytól a vadászpilóta / katonán/ kéményseprőn át  a mindenféle nonfiguratív jelmezekig. Csomóan csoportban hangszerekkel. Mindenki táncol meg énekel, jó nagy banzáj az utcán mindenhol :D A központi részen végig Bratwurst-standok, kaja-pia, minden...

Ami még egész napra érvényes volt, és érdekes: furcsa volt olyan helyen lenni, ahol ha sétálok az utcán, simán meg-megértek akármit. Válaszolni igaz nem tudok, mert sokat felejtettem a német nyelvtudásomból, de  50000%kal jobban otthon éreztem magam az utcán, mint Fro.-ban, ahol egy kanyi szot nem értek meg az utca emberének a hadarásából. Ezenkívül az is érdekes volt, hogy (a többiek 4en beszelnek franciaul, a másik 2 nemfrancia srácnak ez már a második féléve itt), amikor nekik magyarázott akárki akármit, akkor nekem kellett angolra fordítani. Vicces volt, mert általában ől fordítgatnak nekem, itt meg ők nem értettek semmit. 1 story lesz ezzel kapcsolatban a bejegyzés végén.

Amikor megérkeztünk, persze senkinek nem volt fogalma arról, hogy hol van a "központ", és hogy hol van az iroda a turistáknak. Én nem figyeltem az utat se a kocsiban, dumáltunk mindenről hátül ülve (peugeot 206), nem követtem az útvonalat. Nem volt nálunk térkép, se gps, se semmi. Vagyis aztán kiderült, hogy nálam van a telefonban gps No. térképpel, ezzel kerestük meg a célállomást.

Kommentár, képek és videók (4):


Rathaus, itt indítottunk, van bent infopont turistaknak, szereztünk egy térképet.


A karneváli hangulat első jelei

A Münster (székesegyház) a város legjelentősebb épülete. Polgári templomnak építették, ezért csak egy főtornya van.Gótikus stílusú és 116 méter magas. Belül több oltár és számos műalkotás díszíti, melyeket a középkori üvegablakokon beszűrődő fény világít meg. Körülötte terül el a piac. Amikor elsőre ide megérkeztünk, akkor pont mise volt, így nem mentünk be / fel, csak később.




McDonaldsot akartunk keresni (természetesen ezt is gps-szel :D) WC végett, viszont az utunk inkább bevitt egy Burger Kingbe, és hogyha már ott voltunk, akkor csak ettünk is. King XXL menü, 6,5 euro. Az élmény pont ugyanolyan, mint otthon, csak a pénztárcának jobban fáj.






Erről eszembejutott valami!

Itt is van! :D




Kaufhaus
Münsterplatz-on áll az 1532-ben épült bevásárlóközpont, a bikavérvörös színű Kaufhaus. 16. századi Habsburg császárok szobrai, színes cseréppel fedett saroktornyocskák díszítik, homlokzata lépcsős.

Münster megint


Ezúttal fel is mentünk. Egy bitanghosszú, 209 lépcsős csigalépcsőn, ahol két ember elég keskenyen fér el egymás mellett. Megérkeztünk, kassza, 1.5 euro a belépő. Képeslap és mindenféle hutomagnesek vására fogadott. Elsőre nem gondoltuk, h lesz még feljebb, de lett. Még megtettünk egy pár lépcsőt fel, amikor megérkeztünk a harangokhoz: 18 harang van ebben az épületben, a legelsők még az 13. századból.



Kilátás a harangok szintjéről

A harangok után pedig azt nem gondoltam, hogy van még feljebb hova menni. Lett, még mentünk egy csigalépcsőnyit, ahonnan még jobb kilátás nyílt a városra.





Lefelé jövet fotóztam: a Münster épülésének története a képen


Első videó, lehet látni, hogy az utca tele emberrel. Délutánra még a nap is kisütött :D





2 video: A "szerzetesek" cukrot dobáltak a "népnek" 2-t sikerült is ennem. :)



3. video

4. video: Egy zenekar, érdekes megnézni, zenés, más jellegű videó mint a többi :)





A Schloßberghegyre vezető Schoßbergbahn, amit nem próbáltunk ki, mert csak egy minimális szintre vitt fel (egy étteremig) és a retúrjegy 5 euro volt. Így gyalogoltunk. Itt még közel sem voltunk a kilátóhoz ami a "hegytetőn" volt. A köv képeken érdemes a házak méretét hasonlítani ehhez, és akkor érezhető a különbség.

Ez és a következő képek a 2002ben épített Schloßbergturmból készültek, ez a kilátó a hegy tetején





csúcsdísz, itt nemgyengén fújt a szél, lehetett érezni hogy lengedezik az egész kilátó.



Schlossbergturm, ennek voltunk a tetején (ami itt nem is látszik)

A kilátóból lepattyogtunk, tettünk még1 kört





freiburgi érdekeség, hogy nekik van Freiburger nevű sörük.

Amikor ezt a sört kikértük, mondták, persze németül, hogy 0,5 euroval többet kell fizetni, és ha a végén visszavisszük az üveget, akkor visszakapjuk az 50 centet. Na pl ezt kezdték el németül magyarázni a többieknek, persze h nem értették. Én fordítottam angolra, a pultoscsaj meg mondta nekem tovább a mondókáját németül, mert látta, hogy egyedül én vagyok képben 5ünk közül (valamennyire). Volt még pár hasonló szitu, jo poén volt. :)

Turista szakosztaly

Összegzett véleményem: szép hely ez a Freiburg, és ezzel a karneváli hangulattal még jobb volt, határozottan megérte elmenni. A benzin + autópálya díj költsége fejenként 5 euró volt csupán, ha következő vasárnap kitalálnák hogy menjünk megint, elgondolkoznék rajta. :) Élmény volt ez a nap. :D